본 연구의 목적은 키토산을 주원료로 사용하여 사료첨가제를 제조하고, 이것을 닭 사육에 적용함으로서 천연 사료첨가제의 효과구명과 상품을 개발함에 있다. 사료 급이 현장실험은 소규모 닭실험, 토종닭급이실험, 중국육계농장실험 등을 일반 사료 급이구와 키토산 사료첨가제 급이구로 구분하여 실시한 후 닭의 성장률, 사료효율, 사료전환율 및 계육의 품질특성을 연구하였다. 소규모 닭사육실험에서 평균체중 실험 결과 일반사료만 급이한 경우에 비하여 키토산 사료첨가제구의 증체율이 약 18% 높았고, 토종닭급이실험결과에서 폐사율도 키토산 사료첨가 급이구는 일반 사료 급이구에 비하여 약 55%로 향상된 사육결과를 보였다. 계육의 일반성분 조성에 대한 유의성은 나타내지 않았지만, 계육의 지방산 조성에 있어서는 키토산 첨가제 급이구가 일반 사료 급이구보다 16 : 0, 16 : 1, 18 : 1 ω9 및 18 : 1 ω7 함량이 현저히 높게 나타났다. 키토산처리구의 닭 가슴살은 일반 사료 급이구에 비하여 섬유질이 단단하고 섬유상 간격이 일정하고 높은 탄성율을 보였고, 육질의 조직감이 우수하며 맛도 향상된 것으로 나타났다. 즉 가슴근육살의 미세구조가 대조구에 비하여 우수함을 확인할 수 있었다. 이같은 결과는 동일한 양의 일반사료를 급이한 경우와 키토산을 제재화한 사료첨가제 급이구의 비교시 사육한 닭의 체중증가 및 폐사율감소 효과를 제공함과 동시에 환경친화적인 기능성 계육식품을 생산할 수 있는 사료첨가제의 산업적 이용이 가능할 것으로 사료된다.
본 연구의 목적은 키토산을 주원료로 사용하여 사료첨가제를 제조하고, 이것을 닭 사육에 적용함으로서 천연 사료첨가제의 효과구명과 상품을 개발함에 있다. 사료 급이 현장실험은 소규모 닭실험, 토종닭급이실험, 중국육계농장실험 등을 일반 사료 급이구와 키토산 사료첨가제 급이구로 구분하여 실시한 후 닭의 성장률, 사료효율, 사료전환율 및 계육의 품질특성을 연구하였다. 소규모 닭사육실험에서 평균체중 실험 결과 일반사료만 급이한 경우에 비하여 키토산 사료첨가제구의 증체율이 약 18% 높았고, 토종닭급이실험결과에서 폐사율도 키토산 사료첨가 급이구는 일반 사료 급이구에 비하여 약 55%로 향상된 사육결과를 보였다. 계육의 일반성분 조성에 대한 유의성은 나타내지 않았지만, 계육의 지방산 조성에 있어서는 키토산 첨가제 급이구가 일반 사료 급이구보다 16 : 0, 16 : 1, 18 : 1 ω9 및 18 : 1 ω7 함량이 현저히 높게 나타났다. 키토산처리구의 닭 가슴살은 일반 사료 급이구에 비하여 섬유질이 단단하고 섬유상 간격이 일정하고 높은 탄성율을 보였고, 육질의 조직감이 우수하며 맛도 향상된 것으로 나타났다. 즉 가슴근육살의 미세구조가 대조구에 비하여 우수함을 확인할 수 있었다. 이같은 결과는 동일한 양의 일반사료를 급이한 경우와 키토산을 제재화한 사료첨가제 급이구의 비교시 사육한 닭의 체중증가 및 폐사율감소 효과를 제공함과 동시에 환경친화적인 기능성 계육식품을 생산할 수 있는 사료첨가제의 산업적 이용이 가능할 것으로 사료된다.
The objectives of this study were (1) to investigate the effects of chitosan-based feed additive(CFA) on the growth performance, feed intake, feed conversion, carcass characteristics, and (2) to explore the composition of biochemical components and on the textural and microstructural properties grow...
The objectives of this study were (1) to investigate the effects of chitosan-based feed additive(CFA) on the growth performance, feed intake, feed conversion, carcass characteristics, and (2) to explore the composition of biochemical components and on the textural and microstructural properties growing-finishing broiler chickens. The body weight gain of chicken fed with CFA was increased about 18% when compared to than that of commercial feed group. The mortalities of chicken fed with CFA were reduced about 55% when compared to than that of commercial feed group. There were no differences between control and broiler chicken fed with CFA in chemical components. Among fatty acids, comparably higher contents of 16 : 0, 16 : 1, 18 : 1 ω9 and 18 : 1 ω7 were observed in broiler chicken fed with CFA. The texture of breast meat in broiler chicken fed CFA exhibited a higher value for storage modulus compared than that of control. The microstructure of breast muscle showed a great difference between control and broiler chicken fed with CFA. This result might be greatly related to the hardness of texture. As a result, this study may suggest that the CFA effectively increased the body weight and reduced the mortality of chicken, and the CFA may be useful in poultry industry as cost-effective and eco-friendly feed additives.
The objectives of this study were (1) to investigate the effects of chitosan-based feed additive(CFA) on the growth performance, feed intake, feed conversion, carcass characteristics, and (2) to explore the composition of biochemical components and on the textural and microstructural properties growing-finishing broiler chickens. The body weight gain of chicken fed with CFA was increased about 18% when compared to than that of commercial feed group. The mortalities of chicken fed with CFA were reduced about 55% when compared to than that of commercial feed group. There were no differences between control and broiler chicken fed with CFA in chemical components. Among fatty acids, comparably higher contents of 16 : 0, 16 : 1, 18 : 1 ω9 and 18 : 1 ω7 were observed in broiler chicken fed with CFA. The texture of breast meat in broiler chicken fed CFA exhibited a higher value for storage modulus compared than that of control. The microstructure of breast muscle showed a great difference between control and broiler chicken fed with CFA. This result might be greatly related to the hardness of texture. As a result, this study may suggest that the CFA effectively increased the body weight and reduced the mortality of chicken, and the CFA may be useful in poultry industry as cost-effective and eco-friendly feed additives.
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