소면적에서 재배하고 있는 약용작물의 항산화 활성을 조사하기 위해 23종의 약용작물을 80% 메탄올 용매을 사용하여 추출한 후 이를 이용하여 항산화물질 함량 및 항산화 활성을 조사한 결과, 페놀화합물은 달맞이꽃, 약모밀, 참죽나무, 붉나무, 개똥쑥, 왕호장근, 황칠 등에서 다른 작물에 비해 매우 높았다. 반대로 잇꽃, 하수오, 은행, 까마중, 방풍에서는 그 함량이 상대적으로 매우 낮았다. 플라보노이드 함량은 약모밀에서 가장 높았고, 그 다음이 황칠, 개똥쑥, 독활, 달맞이꽃 등에서 높았다. 항산화 활성을 나타내는 DPPH 활성은 개똥쑥, 붉나무, 참죽나무, 황칠나무, 달맞이꽃에서 활성이 높았고, ABTS 활성은 붉나무, 참죽나무, 달맞이꽃, 왕호장근, 개똥쑥, 황칠나무에서 높게 나타났다. 항산화 물질과 항산화 활성관의 상관관계를 조사한 결과, 항산화 활성은 페놀화합물(0.619≤r≤0.895)과 플라보노이드(0.488≤r≤0.619) 함량과 유의한 상관관계가 있었고, 항산화 활성(r=0.900)간에도 유의한 상관관계가 있었다. 이상의 연구결과들은 달맞이꽃, 개똥쑥, 붉나무, 황칠나무, 왕호장근은 항산물질과 항산화능이 모두 우수한 것으로 나타나 항산화 식이소재로서 유망한 작물이라 사료된다.
소면적에서 재배하고 있는 약용작물의 항산화 활성을 조사하기 위해 23종의 약용작물을 80% 메탄올 용매을 사용하여 추출한 후 이를 이용하여 항산화물질 함량 및 항산화 활성을 조사한 결과, 페놀화합물은 달맞이꽃, 약모밀, 참죽나무, 붉나무, 개똥쑥, 왕호장근, 황칠 등에서 다른 작물에 비해 매우 높았다. 반대로 잇꽃, 하수오, 은행, 까마중, 방풍에서는 그 함량이 상대적으로 매우 낮았다. 플라보노이드 함량은 약모밀에서 가장 높았고, 그 다음이 황칠, 개똥쑥, 독활, 달맞이꽃 등에서 높았다. 항산화 활성을 나타내는 DPPH 활성은 개똥쑥, 붉나무, 참죽나무, 황칠나무, 달맞이꽃에서 활성이 높았고, ABTS 활성은 붉나무, 참죽나무, 달맞이꽃, 왕호장근, 개똥쑥, 황칠나무에서 높게 나타났다. 항산화 물질과 항산화 활성관의 상관관계를 조사한 결과, 항산화 활성은 페놀화합물(0.619≤r≤0.895)과 플라보노이드(0.488≤r≤0.619) 함량과 유의한 상관관계가 있었고, 항산화 활성(r=0.900)간에도 유의한 상관관계가 있었다. 이상의 연구결과들은 달맞이꽃, 개똥쑥, 붉나무, 황칠나무, 왕호장근은 항산물질과 항산화능이 모두 우수한 것으로 나타나 항산화 식이소재로서 유망한 작물이라 사료된다.
This study was carried out to investigate the antioxidant activities and the contents of antioxidant compounds in extracts derived from 23 medicinal crops. Dried plant materials were extracted by 80% methanol and the extracts were used to experiment. The levels of total phenolic compounds were much...
This study was carried out to investigate the antioxidant activities and the contents of antioxidant compounds in extracts derived from 23 medicinal crops. Dried plant materials were extracted by 80% methanol and the extracts were used to experiment. The levels of total phenolic compounds were much higher in Oenothera biennis, Houttuynia cordata, Cedrela sinensis, Rhus javanica, Artemisia annua, Reynoutria sachalinensis, and Dendropanax morbifera compared with other crops. On the other hand, the total phenolic compound levels in Carthamus tinctorius, Polygonum multiflorus, Ginko biloba, Solanum nigrum, and Saposhnikovia divaricata were relatively low. The total flavonoid contents were highest in H. cordata, followed by D. morbifera, A. annua, A. continentalis and O. biennis. DPPH activity was significantly higher in A. annua, R. javanica, C. sinensis, D. morbifera and O. biennis, and ABTS activity was significantly higher in R. javanica, C. sinensis, O. biennis, R. sachalinensis, A. annua, and D. morbifera than other plants. These results suggest that O. biennis, A. annua, R. javanica, D. morbifera, and R. sachalinensis can be utilized as food additives and natural antioxidants due to their strong antioxidant activity.
This study was carried out to investigate the antioxidant activities and the contents of antioxidant compounds in extracts derived from 23 medicinal crops. Dried plant materials were extracted by 80% methanol and the extracts were used to experiment. The levels of total phenolic compounds were much higher in Oenothera biennis, Houttuynia cordata, Cedrela sinensis, Rhus javanica, Artemisia annua, Reynoutria sachalinensis, and Dendropanax morbifera compared with other crops. On the other hand, the total phenolic compound levels in Carthamus tinctorius, Polygonum multiflorus, Ginko biloba, Solanum nigrum, and Saposhnikovia divaricata were relatively low. The total flavonoid contents were highest in H. cordata, followed by D. morbifera, A. annua, A. continentalis and O. biennis. DPPH activity was significantly higher in A. annua, R. javanica, C. sinensis, D. morbifera and O. biennis, and ABTS activity was significantly higher in R. javanica, C. sinensis, O. biennis, R. sachalinensis, A. annua, and D. morbifera than other plants. These results suggest that O. biennis, A. annua, R. javanica, D. morbifera, and R. sachalinensis can be utilized as food additives and natural antioxidants due to their strong antioxidant activity.
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