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논문 상세정보

초록

내염성이며 세포외 protease를 강력하게 생산하는 효모를 재래식 메주효모들과 자연계에서 분리된 내염성 효모들 가운데서 선별하여 Hansenula sp. S-9으로 동정하였다. S-9균주는 $30^{\circ}C$, pH 7.5, 0.5M NaCl을 함유한 배지에서 잘 생육하였고 1.0% beef extract와 1% glucose 및 0.5M NaCl를 함유한 BD배지에서 $30^{\circ}C$로 72시간 배양하였을 때 가장 많은 효소가 생산되었다.

Abstract

A halotolerant and extracellular pretense producing yeast was isolated from traditional Meju and identified as a strain of Hansenular sp. S-9 by investigation of its microbiological characteristics. The optimum pH, temperature and NaCl concentration for growth of Hansenular sp. S-9 were pH 7.5, $30^{\circ}C$ and 0.5M, respectively. The protease production from Hansenular sp. S-9 was maximized when it was grown on BD medium containing 1.0% beef extract, 1.0% glucose and 0.5M NaCl for 72 h at $30^{\circ}C$.

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