[국가R&D연구보고서]선진국의 식중독 관리 시스템 조사 A Survey of Food borne Disease Control Systems in the Developed Country원문보기
보고서 정보
주관연구기관
한국식품안전협회
연구책임자
신광순
참여연구자
곽동경
,
문혜경
보고서유형
최종보고서
발행국가
대한민국
언어
한국어
발행년월
2004-12
주관부처
식품의약품안전청
연구관리전문기관
한국식품안전협회
등록번호
TRKO200500002848
DB 구축일자
2013-04-18
키워드
식중독.추세.예방 관리.저감화.사고 조사 지침서.Foodborne Disease.Trends.Prevention & Control.Reduction.Outbreaks Investigation Manual.
초록▼
본 연구에서는 선진국의 식중독 발생동향과 식중독 관리 시스템을 조사하고 식중독 대응 대책 및 역학 조사방법을 분석함으로서 국내의 식중독 관리 대책과 개선방안 제시에 필요한 기초 자료로 제공하는데 그 목적을 두었다. 본 연구의 결과는 다음과 같다. 1. OECD국가를 비롯한 선진국에서의 전반적인 식중독 발생을 지속적으로 높아지고 있으며, 특히 Salmonella entritidis, Campylobcter jejuni, 장관출혈성 대장군 O157 등의 세균성 식중독과 Norovirus 등의 바이러스성 식중독의 발생이 주요 문제가
본 연구에서는 선진국의 식중독 발생동향과 식중독 관리 시스템을 조사하고 식중독 대응 대책 및 역학 조사방법을 분석함으로서 국내의 식중독 관리 대책과 개선방안 제시에 필요한 기초 자료로 제공하는데 그 목적을 두었다. 본 연구의 결과는 다음과 같다. 1. OECD국가를 비롯한 선진국에서의 전반적인 식중독 발생을 지속적으로 높아지고 있으며, 특히 Salmonella entritidis, Campylobcter jejuni, 장관출혈성 대장군 O157 등의 세균성 식중독과 Norovirus 등의 바이러스성 식중독의 발생이 주요 문제가 되고 있다. 2. 미국에서는 FoodNet 감시 결과, 1996년에서 2001년의 6년 동안 Yersinia, Listeria, Camplyobacter, Salmanella Typhimurium에 의한 감염이 지속적으로 감소하였는데 이를 'Healthy People 2000' 등의 식중독 저감화 정책의 실행효과로 여기고 있음을 파악하였다. 3. 미국과 영국에서는 식중독 통계자료를 지속적으로 수집·분석하여 식중독 발생추정치를 개발함으로서 식중독 관리 시스템 운영과 저감화 정책 수립시 기초자료로 활용하고 있음을 파악하였다. 4. 미국, 캐나다, 영국, 호주에서는 식중독 예방 관리체계가 사고 신고통계와 같은 수동적 체계로만 이루어지지 않고 능동적인 감시 체계를 갖추어 다원화됨으로서 보다 정확한 식중독 발생 파악과 관리가 확립되어 있다. 미국의 FoodNet, PlusNet, 캐나다의 National Studies on Acute Gastrointestinal Illness (NSAGI), 영국의 National Surveillance for General Outbreaks of Intestinal Disease, 호주의 OZFoodNet이 구체적 사례이다. 5. 식중독 저감화 방안으로 미국의 식품안전체계를 분석하였고, Healthy People 2000의 성과와 Healthy People 2010의 식품안전방안에 대해 알아보았다. 영국에서의 식품 식중독병원체 통제 방안 및 식품 취급 및 조리 향상 방안에 대해 알아보았다. 6. 미국과 일본, WHO의 식중독 관리 및 조사 매뉴얼에 관해 알아보았다. 7. 식중독 발생시의 손실비용에 대해 조사는 미국·영국·호주의 국가단위에서 측정한 결과와 일본의 식중독사건 사례를 중심으로 하였다. 8. 학교급식의 식중독 관리 방안을 미국과 일본을 중심으로 조사하였다. 9. 식중독 예방을 위한 교육 및 홍보 시스템으로 미국의 식품 안전훈련 교육협의회(Food Safety Training and Education Alliance)를 중심으로 조사하였다.
Abstract▼
The main purpose of this study is to suggest basic data necessary to develop foodborne disease control measures and improvement programs in Korea. Foodborne disease trends and foodbome disease control systems in developed countries were investigated and governmental responses to outbreak and epidemi
The main purpose of this study is to suggest basic data necessary to develop foodborne disease control measures and improvement programs in Korea. Foodborne disease trends and foodbome disease control systems in developed countries were investigated and governmental responses to outbreak and epidemiological investigation methods were analyzed. The result of the study is as following: 1. In developed countries including OECD countries, general incidence of foodborne disease has continuously increased. Particularly the increasing incidence of bacterial foodborne disease (Salmonella entritidis, Campylobacter, E. coli O157 (VTEC)) and viral foodborne disease (Norovirous) are main issues in the developed countries. 2. There has been a continued decline in the incidence of infections caused by Yersinia, Listeria, Campylobacter and Salmonella typhimurium over the past six years (1996-2001) in USA. These declines indicate important progress toward achieving 'Healthy People 2000' objectives of reducing the incidence of several foodborne disease. 3. In USA, England and Wales, governments estimated the burden of foodborne disease by collecting and analyzing data from various surveillance sources. And they used the data in operating foodborne disease control system and establishing policy to reduce foodborne disease. 4. In USA, Canada, England and Wales, and Australia, foodborne disease control systems have not only passive surveillance system (ex: National Notifiable Disease Surveillance System) for reporting but also active surveillance system (ex: FoodNet, National Studies on Acute Gastrointestinal Illness (NSAGI), National Surveillance for General Outbreaks of Infectious Intestinal Disease, OZFoodNet) to identify foodborne disease outbreaks more accurately. 5. National Food Safety Initiative was analyzed as a strategy for reducing foodborne diseases in USA. The performance from Healthy People 2000 and the food safety measures in Healthy People 2010 were identified. Measures to control pathogen in foods and improving food handling and preparation in England and Wales were also investigated. 6. Foodborne disease surveillance and investigation manuals of USA, Japan and WHO were investigated. 7. For examination on costs from food poisoning, those outbreak cases from USA, England and Wales, Australia and Japan were used. 8. For strategies of controlling foodbrne disease in school foodservices, cases from USA and Japan were used. 9. For education and publicity system for prevention of foodborne disease, Food Safety Training and Education Alliance in USA was investigated.
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