보고서 정보
주관연구기관 |
한국소비생활연구원(사) |
연구책임자 |
김연화
|
참여연구자 |
김연숙
,
이혜영
,
김계정
,
이보람
,
김문미
,
한기현
,
박옥자
,
이효성
,
홍기매
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2007-11 |
과제시작연도 |
2007 |
주관부처 |
식품의약품안전청 |
사업 관리 기관 |
식품의약품안전청 Korea Food & Drug Administration |
등록번호 |
TRKO200800006414 |
과제고유번호 |
1475003332 |
사업명 |
식품규격및안전관리 |
DB 구축일자 |
2013-04-18
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키워드 |
항생제 내성.홍보.인지도 조사.Antimicrobial Resistance.Public Campaign.Survey.
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초록
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지난 2000년 의약분업 이후로 항생제가 전문의약품으로 지정되어 항생제의 무분별한 복용을 자제시키기 위해 전국 병.의원의 항생제 처방률을 공개하는 등 항생제 사용 저감화를 위한 노력이 다각적으로 이루어지고 있다. 그러나 동물약품의 경우에는 아직까지 아무런 규제 없이 수의사가 아닌 일반인도 쉽게 항생제를 구입하고 있어 축산 농가에서 항생제를 오남용할 수 있는 분위기에 노출되어 있으며, 이로 인해 축산물에 항생제를 오.남용할 경우 축산식품에 항생제가 잔류되어 국민의 건강에 위해를 미칠 수도 있는 실정이다.
이에 본 연구에서는 항생
지난 2000년 의약분업 이후로 항생제가 전문의약품으로 지정되어 항생제의 무분별한 복용을 자제시키기 위해 전국 병.의원의 항생제 처방률을 공개하는 등 항생제 사용 저감화를 위한 노력이 다각적으로 이루어지고 있다. 그러나 동물약품의 경우에는 아직까지 아무런 규제 없이 수의사가 아닌 일반인도 쉽게 항생제를 구입하고 있어 축산 농가에서 항생제를 오남용할 수 있는 분위기에 노출되어 있으며, 이로 인해 축산물에 항생제를 오.남용할 경우 축산식품에 항생제가 잔류되어 국민의 건강에 위해를 미칠 수도 있는 실정이다.
이에 본 연구에서는 항생제 내성 인지도 향상 및 항생제 안전사용과 위해 발생을 사전에 예방하기 위한 기초 자료로 활용하고자 소비자와 축산업 생산자를 대상으로 '축산식품 중 항생제 사용에 대한 소비자 및 생산자 인식도 조사'를 실시하여 소비자 및 생산자의 인식도를 파악하였다.
1. 축산식품 중 항생제 사용에 대한 소비자 및 생산자 인식도 조사
(1) 축산식품 중 항생제 사용에 대한 소비자 인식도 조사 결과
소비자의 경우 축산물 구입시 '위생과 안전'에 가장 중점을 두고 있었으며, 대체로 국산축산물에 대한 신뢰도는 수입축산물에 비해 높은 편으로 나타났다. 또한 '우리가 먹는 축산물에 항생제가 남아 있을 것이다'라고 생각하는 비율이 높게 나타나 축산식품 중 잔류 항생제에 대한 우려가 높음을 알 수 있었으며, 항생제의 잔류검사의 필요성과 함께 수의사 처방 등 법적 규제를 강화가 필요하다고 응답하였다. 또한 항생제에 대한 올바른 교육 및 정보 습득 경로가 거의 없어 소비자대상의 교육 및 홍보가 매우 미흡한 것으로 나타났다.
(2) 축산식품 중 항생제 사용에 대한 생산자 인식도 조사 결과
생산자의 경우 항생제 구입 경로는 주로 동물병원 및 약품 판매업소로 조사되었으며, 주로 2~5 가지의 항생제를 사용하고 있음으로 나타났다. 그러나 항생제 안전사용에 대한 의식이 부족하여 부실관리 및 기록이 그다지 높게 이루어지지 않고 있었다. 또한 항생제 자가 치료 등으로 인해 손해를 본적이 있는 비율도 비교적 높게 나타났으며, 그 원인으로는 '항생제 효력이 약해서'라고 응답하여 항생제의 올바른 사용이 이루어지지 않고 있음과 항생제를 오.남용할 분위기에 노출되어 있음을 확인할 수 있었다. 또한 항생제 내성 문제에 관해 축산 농가의 자발적 노력이 필요하다고 응답하여 의식 개선을 위한 다양한 교육 및 홍보가 필요함을 알 수 있었다.
2. 항생제 내성 인지도 향상을 위한 홍보 교육
일반소비자 및 축산업 생산자를 대상으로 항생제의 내성 및 항생제 안전 사용을 위한 방법 등에 관한 교육(4회) 및 홍보(리플릿 제작 배포)를 통해 소비자 및 축산업 생산자의 항생제 안전 사용에 대한 경각심과 중요성을 제고하였다.
Abstract
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Since the separation of dispensary from medical practice in 2000, antibiotics was designated as professional medical supplies, so efforts for reducing antibiotics use such as opening antibiotics prescription rate of national hospitals clinics, etc, are being diversified for controlling reckless appl
Since the separation of dispensary from medical practice in 2000, antibiotics was designated as professional medical supplies, so efforts for reducing antibiotics use such as opening antibiotics prescription rate of national hospitals clinics, etc, are being diversified for controlling reckless application. But, In case of animal medicines, the real condition is that general people besides veterinarians easily are buying antibiotics without any regulations so far, and stock raising farm houses are exposed to the atmosphere of misusing & abusing antibiotics, and because of this, in case of misusing & abusing antibiotics to stock farm products, antibiotics become remained in stock farm products, which can harm people's health.
For this, in the study, to make use as basic data for improving recognition on antibiotics tolerance, safe use of antibiotics and for preventing harmful happenings, we conducted 'A Study on the Recognition of Consumers & Producers about Antibiotics Use among Livestock products' and figured out recognition of consumers and makers for the object of consumers and producers of livestock industry.
1. A Study on the Recognition of Consumers & Producers about Antibiotics Use among Livestock products
(1) Result of the recognition study on consumers about antibiotics use among livestock products
In case of consumers, in buying stock farm products, they focused on 'hygiene and safety' most, and it showed that reliability about domestic stock farm products is higher than that of imported ones. Also, the percentage which thinks 'Antibiotics might be remained in the stock farm products we eat' turned out high, so the concern about remaining antibiotics among livestock products could be indicated high, and they responded that strengthening legal regulation is needed like prescription of veterinarians, etc, with necessity of residue test of antibiotics. Furthermore, it showed that education and promotion for consumers are not sufficient because there are few proper educations & channels of gaining information.
(2) Result of recognition study on producers about antibiotics use among livestock products
In case of makers, it was studied that channels of buying antibiotics were mainly animal hospitals & medicine stores, and 2~5 kinds of antibiotics were being used. However, consciousness about safe use of antibiotics was lacking, so lacking management & record were not that highly achieved. Besides, the rate which has been harmed due to self-cure of antibiotics, etc, showed relatively high, and as a cause, they responded 'effect of antibiotics is weak', so it was identified that correct use of antibiotics is not being fulfilled and it is exposed to the atmosphere of misusing & abusing antibiotics. Furthermore, regarding the problem of antibiotics resistance, they answered it requires voluntary efforts of stock raising farmhouses, so it indicated that various education and promotion is necessary for improving consciousness.
2. Promotion Education for Improving Recognition on Antibiotics Tolerance
For general consumers & livestock raisers, through education(4 times) & promotion(production leaflet * distribution) concerning Antibiotics Tolerance, & Ways for Antibiotics Safe Use, etc, it uplifted awakening and importance about safe use of antibiotics of consumers & livestock raisers.
목차 Contents
- 표지 ...1
- 제출문 ...3
- 목차 ...5
- I. 연구개발결과 요약문 ...7
- 연구결과보고서 요약문 ...7
- Summary ...9
- II. 총괄연구개발과제 연구결과 ...11
- 제1장 총괄연구개발과제의 최종 연구개발 목표 ...11
- 1.1 총괄연구개발과제의 목표 ...11
- 1.2 총괄연구개발과제의 목표달성도 ...13
- 1.3 국내.외 현황 ...15
- 제2장 총괄연구개발과제의 최종 연구개발 내용 및 방법 ...17
- 2.1 항생제 내성 및 항생제 사용에 관한 소비자 및 생산자 인식도 조사 ...17
- 2.2 항생제 내성 인지도 향상을 위한 대국민 홍보 및 교육 4회 실시 ...18
- 제3장 총괄연구개발과제의 최종 연구개발 결과 ...19
- 3.1 축산식품 중 항생제 사용에 대한 소비자 및 생산자 의식조사 결과 ...19
- 3.2 항생제 내성 인지도 향상을 위한 홍보물 제작.배포 및 소비자 교육 실시 ...74
- 제4장 총괄연구개발과제의 연구결과 고찰 및 결론 ...79
- 1. 소비자 의식 조사 결과 ...79
- 2. 생산자 의식 조사 결과 ...81
- 제5장 총괄연구개발과제의 연구성과 ...83
- 5.1 활용성과 ...83
- 5.2 활용계획 ...84
- 제6장 기타 중요변경사항 ...84
- 제7장 참고문헌 ...84
- 제8장 첨부서류 ...84
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