보고서 정보
주관연구기관 |
건국대학교 KonKuk University |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2011-02 |
과제시작연도 |
2010 |
주관부처 |
농촌진흥청 |
사업 관리 기관 |
농촌진흥청 Rural Development Administration |
등록번호 |
TRKO201100015864 |
과제고유번호 |
1395020544 |
DB 구축일자 |
2013-04-18
|
DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201100015864 |
초록
▼
*조류인플루엔자(Avian Influenza,AI)는 전 세계적으로 관심을 끌고 있는 인수공통전염병이며, 양계업체와 축산농민에 경제적인 손실을 안겨주고 있을 뿐만 아니라 고병원성이라 사람으로의 전염 때문에 사회적 관심을 끌고 있다.
*조류인플루엔자와 같은 인수공통전염병(Zoonosis)에 대한 사회, 경제적 관심은 점차 커지고, 선진국의 예에서 볼 수 있듯이 경제 발달과 함께 이들에 대한 비용 지출 또한 커지고 있으며, 특히 이러한 질병은 생산과 소비, 무역협정과 같은 경제적 측면에서 중요한 이슈이고, 인간에게 전파되어 영향을
*조류인플루엔자(Avian Influenza,AI)는 전 세계적으로 관심을 끌고 있는 인수공통전염병이며, 양계업체와 축산농민에 경제적인 손실을 안겨주고 있을 뿐만 아니라 고병원성이라 사람으로의 전염 때문에 사회적 관심을 끌고 있다.
*조류인플루엔자와 같은 인수공통전염병(Zoonosis)에 대한 사회, 경제적 관심은 점차 커지고, 선진국의 예에서 볼 수 있듯이 경제 발달과 함께 이들에 대한 비용 지출 또한 커지고 있으며, 특히 이러한 질병은 생산과 소비, 무역협정과 같은 경제적 측면에서 중요한 이슈이고, 인간에게 전파되어 영향을 미치는 경우에는 인간의 건강뿐만 아니라 생존을 위협하여 사회적인 불안도 야기한다. 인수공통전염병은 전염에 따른 가축 폐사와 같은 직접피해와 함께 관련 산업으로의 간접피해도 적지 않고, 인간에게 전파될 경우, 인명 피해로까지 이어짐. 이는 관광 및 무역에도 영향을 끼쳐 지역 간 또는 국가 간 교류의 장벽과 사회.경제적 손실을 초래하여 이러한 전염병을 사회경제적 질병(Socio-economic disease)라고 지정하고 있다.
Abstract
▼
A vian influenza A subtype H5N1 VIruS, with their ability to cause fatal infections and pathogenesis in humans has recently appeared in Asian countries. The subsequent re-emergence of human H5N1 disease with high fatality rates has been reported in southern China, Thailand, Indonesia, and Vietnam. C
A vian influenza A subtype H5N1 VIruS, with their ability to cause fatal infections and pathogenesis in humans has recently appeared in Asian countries. The subsequent re-emergence of human H5N1 disease with high fatality rates has been reported in southern China, Thailand, Indonesia, and Vietnam. Currently, some drugs are available with antiviral activity against influenza viruses: amantadine, remantadine, zanamivir, and oseltamivir. However, these synthetic drugs have side effects and limitations. Also, it has been reported that drug-resistant H5N1 influenza virus was isolated from Vietnam, and China. The influenza virus (A!HanoV30408/2005(H5Nl) isolated from a Vietnamese girl in 2005 was an oseltamivir-resistant virus, and 83.3% of influenza viruses isolated from chicken in Hebei Province of Northern China from 2001 to 2005 were resistant to amantadine. Therefore, much attention has been placed into searching for natural substances having anti -influenza effect. The efforts to search for influenza virus natural inhibitors are very ancient. In particular, herbal drugs as anti -influenza agents have been mainly used in East Asia, China, Korea, and Japan. The recent studies suggest that several natural substances isolated from several plants have anti-influenza activity both in vitro and in vivo. In this study, we aimed to investigate anti -infleunza substance against highly pathogenic avian influenza and use them as functional food and/or feed additives.
To search for anti-H5Nl and H1Nl influenza virus agent, various natural sources were examined. Extracts of Asarum sieboldii, Inula japonica, Forsythia suspensa, Allium tuberosum, Kaempferia pandurata inhibit avian influenza virus H5Nl with above 4 log virus titer reduction. Methanol and ethanol extracts from seeds of Brassica juncea have significant inhibitory effect on cytopathic effect of MDCK cell infected by influenza virus HIN1. Antiviral fractions were isolated from Inula japonica and Brassica juncea by gel chromatography. Also, single compounds from Allium tuberosum and Kaempferia pandurata were purified and characterized. Optimization of extraction method with Brassica juncea, which could inhibit the cytopathic effect from infection of influenza virus was investigated. Maximum antiviral activity of extract was obtained in methanol at room temperature for 24h. Subcritical water (1lO, 165, 190"C) extracts from Brassica juncea were prepared to apply to non-fat milk. Non-fat milk fortified with subcritical water extract from Brassica juncea had significant antiviral activity against influenza virus H1Nl and maintained antiviral activity after 10 days.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 요약문 ... 3
- SUMMARY ... 9
- CONTENTS ... 10
- 목차 ... 11
- 제 1 장 서론 ... 12
- 제 1 절 연구 개발의 필요성 ... 12
- 제 2 절 연구의 목적 및 범위 ... 14
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황 ... 17
- 제 3 장 연구 개발수행 내용 및 결과 ... 18
- 제 1 절 고병원성 조류독감바이러스(AI) 방제용 기능성 소재의 탐색 ... 18
- 1. 식품용 기능성 소재의 탐색 ... 18
- 2. 사료첨가용 기능성 소재의 탐색 ... 26
- 제 2 절 고병원성 조류독감바이러스(AI) 방제용 기능성 소재의 정제 및 물질특성 확인 ... 28
- 1. 식품용 기능성 소재의 정제 및 물질특성 확인 ... 28
- 2. 사료첨가용 기능성 소재의 정제 및 물질특성 확인 ... 32
- 제 3 절 고병원성 조류독감바이러스(AI) 방제용 기능성 소재의 대량생산시스템 확립 ... 32
- 1. 식품용 기능성 소재의 대량생산시스템 확립 ... 32
- 제 4 절 고병원성 조류독감바이러스(AI) 방제용 기능성 소재의 제조 및 평가 ... 34
- 1. 기능성 소재를 이용한 우유 제조 및 항균활성 평가 ... 34
- 제 4 장 연구개발 목표 달성도 및 대외기여도 ... 37
- 제 1 절 목표대비 대외달성도 ... 37
- 제 2 절 정량적 성과 ... 44
- 제 5 장 연구개발결과의 활용계획 ... 50
- 제 6 장 기타 중요 변동 사항 ... 51
- 제 7 장 연구장비 현황 ... 52
- 제 8 장 참고문헌 ... 53
- 끈페이지 ... 56
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