보고서 정보
주관연구기관 |
국립농업과학원 |
연구책임자 |
박홍주
|
참여연구자 |
김소영
,
김세나
,
송진
,
김재현
,
최정은
,
한혜경
,
백오현
,
강민승
,
나종민
,
이연희
|
보고서유형 | 중간보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2010-03 |
과제시작연도 |
2009 |
주관부처 |
농촌진흥청 |
과제관리전문기관 |
국립농업과학원 National Institute of Agricultural Sciences |
등록번호 |
TRKO201100016421 |
과제고유번호 |
1395017873 |
사업명 |
한식세계화연구 |
DB 구축일자 |
2013-04-18
|
초록
▼
농촌진흥청은 1970년에 식품 성분표 초판을 발행한 이후로 국내외에서 새로 분석하였거나 편집 발간된 식품 분석 치를 5년마다 개정해오고 있으며, 2006년도에 발간된 식품성분표 제7차 개정판에는 1부에 2,505종의 식품의 일반성분, 주요 무기질과 비타민이 수록되어 있고, 2부에는 일부 식품에서 1부에 포함되지 않은 7가지 비타민 (비타민$B_6$, 비타민 $B_{12}$, 비타민 D, 비타민 E, 비타민 K, 판토텐산, 엽산)과 아미노산, 지방산 및 콜레스테롤, 식이섬유소, 기타 미량 성분
농촌진흥청은 1970년에 식품 성분표 초판을 발행한 이후로 국내외에서 새로 분석하였거나 편집 발간된 식품 분석 치를 5년마다 개정해오고 있으며, 2006년도에 발간된 식품성분표 제7차 개정판에는 1부에 2,505종의 식품의 일반성분, 주요 무기질과 비타민이 수록되어 있고, 2부에는 일부 식품에서 1부에 포함되지 않은 7가지 비타민 (비타민$B_6$, 비타민 $B_{12}$, 비타민 D, 비타민 E, 비타민 K, 판토텐산, 엽산)과 아미노산, 지방산 및 콜레스테롤, 식이섬유소, 기타 미량 성분 자료를 포함하고 있으며 현재 우리나라에서 사용되는 모든 NDB(Nutrient DataBase)의 기본 자료가 된다.
농산식품자원 중 곡류 및 과일류 등은 우리나라에서 가장 재배면적이 넓고 생산량이 많은 품종을 선택하여 분석함을 원칙으로 하였으며, 특히 신육성품종$\cdot$지역특산농산물$\cdot$신소득작물로 구분하여 일반성분, 무기성분 등 18 항목을 분석하였다.
Abstract
▼
In this study, we compared nutritional and functional components between new specific agricultural products were grown in Korea. These samples were obtained from local farm cultivated by season. Carbohydrate, protein, fat, ash, dietary fiber, mineral, and vitamin contents were analyzed. We determine
In this study, we compared nutritional and functional components between new specific agricultural products were grown in Korea. These samples were obtained from local farm cultivated by season. Carbohydrate, protein, fat, ash, dietary fiber, mineral, and vitamin contents were analyzed. We determined by using HPLC for analysis of functional components (Total polyphenol and flavonoid, tocopherol, carotenoid, and dietary fiber). As a result, the nutritional and functional contents of each local product were different according to cultivar, season, and sample condition. Ligularia fischeri, and Shepherd's purse were showed the high levels of almost functional contents, such as total polyphenol, flavonoid and carotenoid. Especially, the lutein of carotenoid was highest in the samples. Therefore, this result can be used as basic data for specific cooking. And we determined the changes of general composition(moisture, NaCl, and minerals) and microbial properties of solar salts according to the manufacturing process and storage duration. The salt samples were harvested from salt farms in Shinan (2 area) and Yeonggwang(1 area). As a result, the NaCl content of our salt samples were increased according to the processing and ranged from 80% to 87%.
The change of minerals of solar salt samples were notably more different in composition depending on a native and processing. The Ca, Mg, and Fe contents were constantly increased with processing of crystallization. Especially, these mineral contents of domestic products were higher than those of import salts.
목차 Contents
- 표지...1
- 요약문...3
- SUMMARY...12
- 제 1 장 서 론...13
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황...15
- 1. 영양ㆍ기능성 분야...15
- 2. 천일염 관련 분야...16
- 제 3 장 연구개발수행 내용 및 결과...19
- 1. 연구개발 수행 내용...19
- 2. 연구개발 수행 결과...22
- 제 4 장 연구개발목표 달성도 및 대외기여도...35
- 제 5 장 연구개발결과의 활용계획...36
- 제 6 장 연구개발과정에서 수집한 해외과학기술정보...37
- 제 7 장 기타 중요 변동사항...37
- 제 8 장 국가과학기술종합정보시스템에 등록한 연구장비 현황...37
- 제 9 장 참고문헌...38
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