보고서 정보
주관연구기관 |
충북대학교 Chungbuk National University |
연구책임자 |
신창섭
|
참여연구자 |
정헌상
,
이귀용
,
김현영
,
한주환
,
송은미
,
연평식
,
정수정
,
이상희
,
황인국
,
한상범
,
이상훈
,
이상희
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2012-02 |
과제시작연도 |
2010 |
주관부처 |
산림청 |
사업 관리 기관 |
산림청 Korea Forest Service |
등록번호 |
TRKO201300002384 |
과제고유번호 |
1405000995 |
DB 구축일자 |
2013-05-20
|
키워드 |
수액,발효음료,거름장치,생리활성,기능성 식품,살균sap,fermented beverages,filtering system,biological activity,functional food,sterilization
|
초록
▼
□고로쇠나무, 자작나무, 다래 수액에 대한 이화학적 성분분석
- 다래 수액에서 Ca, K, Mg의 함량이 월등하게 높게 나타났음
- 한외여과UV살균 수액정수 장치를 통과한 수액은 이화학적 성분의 변화는 미미하지만 저장성은 크게 향상됨
- “한외여과법”에 대한 특허를 출원하였음.
□수액의 상품화
- 고로쇠 수액은 원액유통이 일반적이나 자작 수액은 높은 기온일 때 채취되어 변질되기 쉬움: 발효 기술을 적용하여 상품화(자작운지수, 자작수)
- 다래 수액: 유출량이 많아 원료단가가 저렴하여 수액음료 개발 가
□고로쇠나무, 자작나무, 다래 수액에 대한 이화학적 성분분석
- 다래 수액에서 Ca, K, Mg의 함량이 월등하게 높게 나타났음
- 한외여과UV살균 수액정수 장치를 통과한 수액은 이화학적 성분의 변화는 미미하지만 저장성은 크게 향상됨
- “한외여과법”에 대한 특허를 출원하였음.
□수액의 상품화
- 고로쇠 수액은 원액유통이 일반적이나 자작 수액은 높은 기온일 때 채취되어 변질되기 쉬움: 발효 기술을 적용하여 상품화(자작운지수, 자작수)
- 다래 수액: 유출량이 많아 원료단가가 저렴하여 수액음료 개발 가능성
- 발효기술을 이용한 제품과 과즙을 이용한 음료를 개발
□수액 살균 특허 출원
- 채취시기가 늦은 자작과 다래 수액의 경우 변질되기 쉬움
- 채취 현장에서 손쉽게 살균할 수 있는 방법을 연구하여 수액살균에 관한 특허를 출원하였음
Abstract
▼
1. Physicochemical characteristics and chemical compositions of sap
First study was investigated chemical composition and physico-chemical characteristics of Acer mono, Betula platyphylla var. japonica, and Actinidia arguta sap collected in Danyang with different harvest times. Moisture, crude pr
1. Physicochemical characteristics and chemical compositions of sap
First study was investigated chemical composition and physico-chemical characteristics of Acer mono, Betula platyphylla var. japonica, and Actinidia arguta sap collected in Danyang with different harvest times. Moisture, crude protein, and ash contents of the saps were in the range of 97.75~99.03%, 0.068~0.215%, and 0.020~0.092%, respectively. The pH, viscosity, specific gravity of the saps were in the range of 5.85~7.45 10.50~11.27 cp, and 1.003~1.004, respectively. The major organic acid of saps were malic acid and citric acid. The major free sugar of Acer mono sap was sucrose whereas, major free sugar of Betula platyphylla var. japonica and Actinidia arguta sap was glucose and fructose. Detected minerals in saps were Ca, K, Mg, Mn, Cu, and Fe. Total amino acid contents showed higher contents by the order of Actinidia arguta sap > Betula platyphylla var. japonica sap> Acer mono sap. Then, the browning, turbidity, crude protein, crude ash, organic acid and potassium of saps was gradually increased, while free sugar was gradually decreased with delayed harvest times.
2. Immunomodulatory activities of sap
Second study was investigated immunomodulatory activities of the sap of Acer mono, Betula platyphylla var. japonica, and Actinidia arguta have been investigated based on in vitro immune tests such as mitogen activity, macrophage activity of the sap collected in Danyang with different harvest times. As a results, the group treated with the sap of Betula platyphylla var. japonica showed the most significant mitogen and macrophage ctivity increase. The mid-term harvested samples of Acer mono and Betula platyphylla var. japonica and the late-term harvested sample of Actinidia arguta showed significant mitogen and macrophage activity increase compared saline treated control group respectively. We also examined the phagocytic index test and forced swimming test with the sap of Betula platyphylla var. japonica collected in Cheongcheon as an in vivo screening model for new immune enhancement agents. Betula platyphylla var. japonica sap, freeze dired 500 mg/kg administered high dose group of the phagocytic index is statistically significant (p<0.05) showed an increase. and the hematological examination was significantly different in neutrophils, lymphocytes, and monocyte counts between treatment and control groups.
3. Extending shelf-life and increasing quality of sap using ultrafiltration and electrolysis technology
Third study was investigated the effect of the ultrafiltration (UF) and electorlysis technology on extending shelf-life and increasing quality of Acer mono, Betula platyphylla var. japonica, and Actinidia arguta sap collected in Cheong cheon. In a study of ultrafiltration technology, the microbial counts of raw Acer mono, Betula platyphylla var. japonica, and Actinidia arguta sap were 1.7×103, 6.4×103, and 9.1×102 CFU/mL, respectively. After UF, the ash, mineral, organic acid, total acidity, browning and turbidity of saps were slightly decreased, while the pH was slightly increased, and microbiological was not detected. After UF, total microbial of Acer mono sap were very stable during storage periods at 4 and -1℃. During the storage at 10℃, total microbial number (4.8×102 CFU/mL) was slightly increased. After UF, total microbial number of Betula platyphylla var. japonica sap during storage periods at 10, 4, and -1℃ was increased 3.5×106, 4.4×106, and 1.8×106 CFU/mL, respectively. After UF, total microbial number of Actinidia arguta sap during storage periods at 10, 4, and -1℃ was not detected. While the pH of saps before UF was exponentially decreased and the total acidity, browning, turbidity and total microbial number was exponentially increased during storage periods. As a results of this study application of UF on saps could be extend the shelf-life and quality without lost. In a study of ulftrafiltration technology, to investigate chemical composition and physico-chemical characteristics changes of saps before and after pass the electrolysis equipment at various physico-chemical characteristics were measured. The pH, free chloride, chlorine, and ORP was increased with increasing concentration of NaCl while, pH, free chloride, and chlorine was decreased with increasing flow rate. After pass the electrolysis equipment, the ash of saps were increased and pH, free sugar, total acidity, browning, and turbidity was not change and amino acid was slightly decreased, especially glutamic acid and aspatic acid than those of other amino acid was decreased. After pass the electrolysis equipment of added 0.01% NaCl in Acer mono and Betula platyphylla var. japonica saps, total microbial of saps during storage periods was increased in the range of 1.5×102, 3.4 ×104 and 4.0×101~5.9×105 CFU/mL, respectively. After pass the electrolysis equipment of added 0.1% and 0.2% NaCl in saps, total microbial of saps during storage periods at 10, 4 and -1℃ was not detected. pH of saps after pass the electrolysis equipment was slightly decreased and the total acidity, browning, and turbidity was increased during storage periods. And the case of chlorine in the range of 0.10~0.66 was a small amount of residual. The formation of THMs were also investigated in saps after pass the electrolysis equipment. THMs increased with the salt concentration was not residual.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 보고서 요약서 ... 3
- 요약문 ... 4
- SUMMARY ... 11
- CONTENTS ... 14
- 목차 ... 17
- 제 1 장 연구개발과제의 개요 ... 20
- 제 1 절 연구개발의 목적 ... 20
- 제 2 절 연구개발의 필요성 ... 20
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황 ... 23
- 제 1 절 세계적 수준 ... 23
- 제 2 절 국내수준 ... 24
- 제 3 절 국내․외 연구현황 ... 25
- 제 4 절 향후 전망 ... 26
- 제 3 장 연구개발수행 내용 및 결과 ... 27
- 제 1 절 수액 생산을 위한 기초조사 ... 27
- 1. 자생지 생육환경조사에 의한 적지도출 ... 27
- 2. 고로쇠나무와 다래나무의 생태적 환경과 수액 유출 관계 ... 29
- 3. 환경별 수액유동 변화 조사 ... 31
- 제 2 절 수액의 품질특성 및 채취시기별 변화 ... 33
- 1. 고로쇠나무, 자작나무 및 다래나무 수액의 이화학적특성 분석 ... 33
- 2. 고로쇠나무, 자작나무 및 다래나무 수액의 채취시기별 이화학적특성 분석 ... 36
- 제 3 절 수액의 기능성물질 탐색 및 생리활성 평가 ... 43
- 1. 고로쇠나무, 자작나무 수액의 생리활성 평가 ... 43
- 2. 다래나무 수액의 생리활성 평가 ... 56
- 제 4 절 수액의 저장성향상 기술 (I) : 전기분해기술 ... 61
- 1. 전극소재의 선정 및 특성 평가 ... 61
- 2. 전극 선정을 위한 코팅에 따른 성능평가 ... 62
- 3. Laboratory test용 전기분해장치 제작 ... 63
- 4. 수액유형별 전극의 영향 및 살균력 ... 64
- 5. 전기분해처리 고로쇠나무와 자작나무 수액의 살균력 평가 ... 66
- 6. 전기분해처리 고로쇠나무와 자작나무 수액의 영양성분 변화 ... 70
- 7. 전기분해처리 고로쇠나무 수액의 저장성 평가 ... 74
- 8. 전기분해처리 자작나무 수액의 저장성 평가 ... 80
- 9. 전기분해처리 다래나무 수액의 저장성 평가 ... 86
- 제 5 절 수액의 저장성향상 기술 (II) : 한외여과+UV기술 ... 93
- 1. 한외여과장치 시스템 구성 ... 93
- 2. 한외여과장치의 제균력 평가 ... 96
- 3. 한외여과처리 수액의 이화학적특성 변화 ... 98
- 4. 한외여과처리 고로쇠나무 수액의 저장성 평가 ... 104
- 5. 한외여과처리 자작나무 수액의 저장성 평가 ... 109
- 6. 한외여과처리 다래나무 수액의 저장성 평가 ... 113
- 7. 한외여과처리와 UV살균장치 병용처리 수액의 저장중 품질변화 ... 118
- 8. 수액의 채취 목적에 따른 살균장치의 선정 결론 ... 120
- 제 6 절 산지형 수액원료 살균채취 시스템의 유효성, 안전성 검증 ... 121
- 1. 산지형 수액원료 한외여과살균장치 유효성 검증 ... 121
- 2. 산지형 수액원료 한외여과살균장치 안전성 검증 ... 125
- 3. NZW 토끼에 대한 전극 가혹조건 용출물의 피부자극시험 ... 130
- 4. 잔류염소제거 검증 ... 135
- 제 7 절 천연 임산수액의 식품산업화 기술개발 ... 137
- 1. 천연수액 제조 매뉴얼 개발 ... 137
- 2. 발효제품 제조 매뉴얼 작성 ... 139
- 3. 산지형 원료채취 시설 연구 ... 141
- 4. 개발 제품에 대한 유통기간의 시험설정 연구 ... 144
- 5. 해당군청의 품목제조보고서 획득 ... 151
- 6. 자작나무 수액 제품의 미생물 오염 및 성분분석 ... 155
- 제 8 절 제품 및 개발 상품의 마켓테스트 ... 162
- 1. 개발 제품에 대한 선호도 조사 ... 162
- 2. 개발 제품의 Buyer Quality Test ... 163
- 3. 결과 및 고찰 ... 167
- 4. 개발상품 국내 시장 론칭 ... 170
- 제 4 장 목표달성도 및 관련분야에의 기여도 ... 171
- 제 1 절 목표달성도 ... 171
- 제 2 절 연구실적 자료 ... 173
- 제 3 절 관련분야의 기여도 ... 177
- 제 5 장 연구개발결과의 활용계획 ... 179
- 제 1 절 활용계획 ... 179
- 제 2 절 기대효과 ... 179
- 제 6 장 연구개발과정에서 수집한 해외과학기술정보 ... 182
- 제 7 장 참고문헌 ... 183
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.