보고서 정보
주관연구기관 |
국립농업과학원 National Institute of Agricultural Sciences |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2013-02 |
과제시작연도 |
2012 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO201300014239 |
과제고유번호 |
1395028882 |
사업명 |
농업공학연구 |
DB 구축일자 |
2013-08-26
|
DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201300014239 |
초록
▼
Ⅲ. 연구개발의 내용 및 범위
1. 쇠고기 유통정보 실시간 계측시스템 연구
본 연구는 쇠고기의 생산이력 및 유통이력 정보를 실시간으로 계측하고 소비자에게 제공할 수 있는 시스템을 구축하기 위해 수행되었다. 시스템 구축에 필요한 장비로는 무선인식(RFID) 태그와 산업용 PDA, 온·습도 측정용 센서 및 송수신 장치, 웹DB 서버, 스마트폰 등이 있으며, 온도 및 습도 정보 및 위치, 시간 정보를 실시간으로 입력하는 시스템을 구축하고 이러한 정보를 관리하는 웹기반 데이터베이스를 설계 구축하여 스마트폰을 이용해 생산 및 유
Ⅲ. 연구개발의 내용 및 범위
1. 쇠고기 유통정보 실시간 계측시스템 연구
본 연구는 쇠고기의 생산이력 및 유통이력 정보를 실시간으로 계측하고 소비자에게 제공할 수 있는 시스템을 구축하기 위해 수행되었다. 시스템 구축에 필요한 장비로는 무선인식(RFID) 태그와 산업용 PDA, 온·습도 측정용 센서 및 송수신 장치, 웹DB 서버, 스마트폰 등이 있으며, 온도 및 습도 정보 및 위치, 시간 정보를 실시간으로 입력하는 시스템을 구축하고 이러한 정보를 관리하는 웹기반 데이터베이스를 설계 구축하여 스마트폰을 이용해 생산 및 유통정보를 조회할 수 있는 시스템을 개발하는 내용으로 수행하였다.
2. 쇠고기 신선도 예측을 위한 계량화 기술 연구
본 연구는 쇠고기의 생산이력추적 시스템에 신선도 정보를 추가제공하기 위하여 수행되었다. 쇠고기의 유통환경을 조사하여 쇠고기의 유통환경에 따른 쇠고기의 신선도변화를 조사하고, 신선도 예측모델을 개발하여 유통기간을 예측하는 내용으로 수행하였다.
Abstract
▼
Ⅰ. Objective
1. Research on real time measurement of distribution information for beef
Growing concern for the citizens of beef, such as agri-food quality and stability for beef production, distribution, real-time monitoring and management of the environment, but difficult. And prediction of
Ⅰ. Objective
1. Research on real time measurement of distribution information for beef
Growing concern for the citizens of beef, such as agri-food quality and stability for beef production, distribution, real-time monitoring and management of the environment, but difficult. And prediction of the safety status of the pre-accident, the safety of the beef, the quality of the beef, difficult and rapid response traceability is difficult. In addition, when consumers buy beef by the appearance it is difficult to judge the freshness of a lack of faith on the quality. Quantified by real-time monitoring freshness and smart phones, such as IT skills, there is a need to provide information to consumers, to increase the safety and management of high-quality beef by surveillance systems retail environment induced by the fresh beef before eating. Beef on hygiene and safety of the building and distribution system and ensure transparency in order to strengthen the competitiveness of the domestic cattle industry June 2009, the Ministry for Food, Agriculture, Forestry and Fisheries of Korea beef traceability by introducing pursuing. Distribution step-by-step changes in temperature and freshness of the beef traceability system and the quality grade of beef, farmhouse people, slaughtering and processing date and place of production history information can be queried with the smart phone, but the information provided is not instead. Production, as well as historical information to build a retail environment, including beef traceability system, there is a need to build a consumer information system that can be used conveniently.
2. Research on quantification of freshness for beef
According to improvement of a living standard, the main interest of distribution of agro-food is changed to quality and safety. And the requirement of safe and eco-friendly agro-food is increased. The consumption of Beef is consistently increasing, and the system of beef distribution is changing from by small meat shop to by large store and e-commerce. Beef thoroughly need the hygiene management, because the possibility is the most likely that beef is tainted by microorganism and is easily changed in quility. In 2009, the beef's treasibility is enforced, and it is informed about produce, slaughter, processing, distribution. But it is not informed about distribution temperature and elapsed time and the freshness according to temperature and time. Because of that, it is difficult to make the beef distribute safe and to manage the beef qulity control. When a consumer buys beef, it is difficult to judge the beef quility by external appearance. That cause lack of confidence about the beef quality. It is necessary to supply the information of beef freshness by monitoring the distribution circumstance and by quantifying beef freshness in order to improve the distribution safety for beef.
This study is conducted to supply the information the beef freshness, and the object of this study is surveying the beef quality according to distribution circumstance and modeling the change of quality.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제 출 문 ... 2
- 요 약 문 ... 3
- S U M M A R Y ... 7
- 목 차 ... 10
- 제1장 서 론 ... 11
- 제1절 쇠고기 유통정보 실시간 계측시스템 연구 ... 11
- 제2절 쇠고기 신선도 예측을 위한 계량화 기술 연구 ... 11
- 제2장 국내외 기술개발 현황 ... 13
- 제1절 쇠고기 유통정보 실시간 계측시스템 연구 ... 13
- 제2절 쇠고기 신선도 예측을 위한 계량화 기술 연구 ... 14
- 제3장 연구개발수행 내용 및 결과 ... 16
- 제1절 쇠고기 유통정보 실시간 계측시스템 연구 ... 16
- 제2절 쇠고기 신선도 예측을 위한 계량화 기술 연구 ... 38
- 제4장 연구개발목표 달성도 및 대외기여도 ... 53
- 제1절 목표대비 달성도 ... 53
- 제2절 정량적 성과 ... 53
- 제5장 연구개발결과의 활용계획 ... 55
- 1. 연구개발결과의 활용방안 ... 55
- 2. 기대성과 ... 55
- 제6장 중요 변동사항 ... 56
- 제7장 참고문헌 ... 57
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