최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
DataON 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
Edison 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
Kafe 바로가기주관연구기관 | 한국한의학연구원 Korea Institute of Oriental Medicine |
---|---|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2013-12 |
과제시작연도 | 2013 |
주관부처 | 미래창조과학부 Ministry of Science, ICT and Future Planning |
등록번호 | TRKO201400003934 |
과제고유번호 | 1711006189 |
사업명 | 한국한의학연구원연구운영비지원 |
DB 구축일자 | 2014-05-17 |
키워드 | 포제.증제.약리효능.문헌연구.제조공정.Processing.Steaming.Efficacy.Literature review.Manufacturing processes. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201400003934 |
■ 문헌 연구결과에 의거하여 오매, 오미자, 천마, 황정의 수증 및 주증제 시료를 제조함.
■ 증제오매는 생건, 2증, 4증, 6증 시료로 제조함.
■ 증제오미자는 수증, 밀증, 초증, 주증을 각각 7증까지 시행한 시료를 제조함.
■ 증제천마는 수증 유피증숙 시료 (1증∼9증)와 주증 유피증숙 시료, 유피1증 시료(증숙시간이 각각 1시간, 3시간, 5시간, 6시간, 7시간), 거피생건 / 유피생건시료, 거피증숙 시료 (1증 ∼ 9증), 천마피 (생건, 증건) 시료를 제조함
■ 증제황정은 생건황정 시료, 수증,
■ 문헌 연구결과에 의거하여 오매, 오미자, 천마, 황정의 수증 및 주증제 시료를 제조함.
■ 증제오매는 생건, 2증, 4증, 6증 시료로 제조함.
■ 증제오미자는 수증, 밀증, 초증, 주증을 각각 7증까지 시행한 시료를 제조함.
■ 증제천마는 수증 유피증숙 시료 (1증∼9증)와 주증 유피증숙 시료, 유피1증 시료(증숙시간이 각각 1시간, 3시간, 5시간, 6시간, 7시간), 거피생건 / 유피생건시료, 거피증숙 시료 (1증 ∼ 9증), 천마피 (생건, 증건) 시료를 제조함
■ 증제황정은 생건황정 시료, 수증, 강증, 주증을 각각 1증∼9증 증숙한 시료를 제조함.
■ 대표 증제 보료인 물과 술을 중심으로 생건시료와 증제시료(수증 및 주증)간의 이화학적 성분 변화 및 약리효능 변화를 연구함
■ 수증오미자의 schisandrine, gomicin 성분은 증숙횟수가 증가할수록 함량이 증가되는 경향을 보였으며, 증숙에 의해 항산화 및 항염증 효능이 증가되었으며 알콜성 간손상 흰쥐의 AST, ALT, gamma-GTP의 혈청 내 함유량이 3증, 5증 증숙 오미자에서 유의한 저하 효과가 있었음. 주증오미자는 간조직내 apoptosis 단백질 발현 분석결과 유의성 있는 간세포 보호 효과를 보였음.
■ 오매의 시료별 pH 변화는 유의성이 없었으며, 벤조피렌은 검출되지 않았음. 오매의 유기산 함량은 거의 변화가 없었으며, 생건 오매와 증숙 오매의 항산화, 항염증 in vitro 활성은 차이가 없었음. 수증 및 주증 오매의 지사 효능은 생건과 2증에서 유의성 있는 효과가 있었음.
■ 천마의 이화학성분 분석결과, 증숙 횟수가 증가될수록 gastrodin은 증가된 반면, gastrodigenin의 함량은 감소되는 경향을 보임. 특히 9증 천마시료에서 가장 우수한 항염증 효능을 보였으며, 아울러 항경련 실험 결과, 증숙 횟수가 증가할수록 진전, 점프, 강발작 증상에서 유의한 억제 효능을 보임.
■ 물로 7증, 9증한 황정시료에서 뛰어난 항산화 효능과 항염증 효능을 보였음. 항피로 실험결과 혈중 크레아틴 농도가 생황정에서 가장 낮았으며, 증숙횟수가 증가될수록 피로도가 증가되는 것으로 분석됨. 주증 황정시료 항피로 분석결과, 생건 황정의 피로개선 효능이 가장 우수한 것으로 나타남.
Ⅳ. Results of Research Development
■ Manufacture of steaming specimen of Prunus mume, Schisandra chinensis, Gastrodia elata Blume and Polygonati rhizoma was based on result of literature review.
■ Steamed Prunus mume is 5 types. Those was composed of raw specimen and 2, 4 and 6 times-steamed w
Ⅳ. Results of Research Development
■ Manufacture of steaming specimen of Prunus mume, Schisandra chinensis, Gastrodia elata Blume and Polygonati rhizoma was based on result of literature review.
■ Steamed Prunus mume is 5 types. Those was composed of raw specimen and 2, 4 and 6 times-steamed with water and alcohol containing specimen.
■ Steamed Schisandra chnensis that was produced by water, ethanol, honey and vinegar steaming was made from raw specimen to 7 times -steamed specimen each.
■ Steamed Prunus mume is each 4 types. Those was composed of raw specimen and 2, 4 and 6 times-steamed specimen by water and alcohol.
■ Steamed Schisandra chnensis that was produced by water, alcohol, honey and vinegar steaming was made from raw specimen to 7 times -steamed specimen each.
■ Manufacture of steaming specimen of Prunus mume, Schisandra chnensis, Gastrodia elata Blume and Polygonati rhizoma was based on result of literature review.
■ Steamed Gastrodia elata Blume Steamed was produced by three methods. Namely, Those are steaming status, steaming time and peeling condition. And sample od gastrodiae rhizoma used in vivo and vitro was steamed with water and alcohol.
■ Steamed Polygonati rhizoma that was produced by water, ginger and alcohol steaming was made from 1 time to 9 times -steamed specimen each. Except for that, raw specimen was manufactuered,.
■ We have studied changes in physicochemical components and pharmacological effect between raw and steamed focusing water steaming specimen used typically. The more steaming number increases, the more content of schisandrine gomicin from Schisandra chinensis show a tendency to increase. Also, anti-oxidant and anti-inflammatory effect by steaming were increased. 3 and 5 times steamed Schisandra chinensis were significantly reduced AST, ALT and γ-GTP in serum on ethanol induced liver damage in rats. Expression of Bax and cytochrome c protein related with apoptosis in hepatocyte were significantly were decreased compared to alcohol control group.
■ Change of pH among Prunus mume specimens was observed no significance and benzopyrene was not found. The content of organic acid was not a slight change. Moreover, anti-oxidant and anti-inflammatory activity in vitro between raw Prunus mume and steamed Prunus mume were not difference. However, anti-diarrheal effect were significant difference both raw specimen and 2 times steaming.
■ In the result of physicochemical ananysis of Gastrodia elata Blume, the more steaming number increases, the more content of gastrodin is shown a tendency to increase. On the other hand, content of gastrodigenin is shown a tendency to decrease. Especially 9 times steamed Gastro dia elata Blume was shown the best excellent anti-inflammatory effect. And, in the result of anticonvulsant experiment, signs such as tremor, jump and convulsion were significant inhibition as steaming number increase.
■ 7 and 9 times steamed Polygonati rhizoma were displayed remarkable anti-oxidant and anti-inflammatory effect. In the result of anti-fatigue experiment steamed Polygonati rhizoma, the more steaming number increases, the more content of fatigue is shown a tendency to increase. Specially, raw dryed polygonati rhizoma has more anti-fatigure activity among the other steamed sample.
과제명(ProjectTitle) : | - |
---|---|
연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
키워드(keyword) : | - |
과제수행기간(LeadAgency) : | - |
연구목표(Goal) : | - |
연구내용(Abstract) : | - |
기대효과(Effect) : | - |
Copyright KISTI. All Rights Reserved.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.