보고서 정보
주관연구기관 |
농촌진흥청 Rural Development Administration |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2014-02 |
과제시작연도 |
2013 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
과제관리전문기관 |
농촌진흥청 Rural Development Administration |
등록번호 |
TRKO201400011291 |
과제고유번호 |
1395034744 |
사업명 |
농업기술경영연구 |
DB 구축일자 |
2014-07-26
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201400011291 |
초록
▼
Ⅳ. 연구개발결과
우선 일본 소비자의 한국산 농식품에 대한 부정적 이미지가 강한 것으로 나타났다. 또한 상품디자인에 한글이 표기되는 것에 대해서도 부정적인 경향이며, 최근 한류와 연계시키려는 마케팅도 부정적인 결과를 초래하는 경향이다. 특히 한국산 농식품에 안정성보다 식품위생에 관련된 부정적인 인식이 큰 경향이다.
따라서 일본 소비자의 소비패턴과 한국산 농식품에 대한 인식을 고려할 경우, 한국산 농식품에 대한 국가 브랜드 아이덴티티를 명확히 하여, 대일본 수출농산물에 대한 관리방향을 설정하는 것이 중요하다.
일본 식
Ⅳ. 연구개발결과
우선 일본 소비자의 한국산 농식품에 대한 부정적 이미지가 강한 것으로 나타났다. 또한 상품디자인에 한글이 표기되는 것에 대해서도 부정적인 경향이며, 최근 한류와 연계시키려는 마케팅도 부정적인 결과를 초래하는 경향이다. 특히 한국산 농식품에 안정성보다 식품위생에 관련된 부정적인 인식이 큰 경향이다.
따라서 일본 소비자의 소비패턴과 한국산 농식품에 대한 인식을 고려할 경우, 한국산 농식품에 대한 국가 브랜드 아이덴티티를 명확히 하여, 대일본 수출농산물에 대한 관리방향을 설정하는 것이 중요하다.
일본 식품시장은 유통구조상 제품력 보다는 유통업체의 결정력이 더 크게 작용하는 신용 우선의 시장이라고 할 수 있다. 아무리 제품 경쟁력이 있다고 하더라도 벤더를 비롯한 유통참여자의 결정과 조정을 거치지 않으면 소비자에게 접근하기 어렵다.
한편 일본의 수입업체와 벤더가 농식품을 거래할 때 중요하게 생각하는 원칙은 안전, 안심, 안정의 세 가지로 압축할 수 있다.
첫째, 안전은 상품의 물리적 안전성을 의미하며 인체를 위해하지 않고 잔류농약이 없고 오염되지 않는 등 위생적으로 안전해야 한다.
둘째, 안심은 물리적 안전성과 밀접하지만 심리적 차원의 안전성에 대한 신뢰를 의미한다. 안전을 확보하고 유지하기 위해 시스템을 잘 갖추고 있고 재배나 생산이력이 투명하게 공개되는가의 여부 등이 이에 해당한다.
셋째, 안정은 소비자가 필요로 물량을 안정된 가격으로 계약기간 동안 결품(欠品) 없이 지속적으로 공급할 수 있어야 한다. 가격변동이 크거나 공급이 끊길 경우 시장에서 신용을 잃게 되도 시장에서 좋은 평판을 얻을 수 없다.
한편 중국소비자는 중국 농식품의 안전성에 대한 불신으로, 한국 농식품을 비롯한 수입 농식품에 대해 긍정적인 인식을 가지고 있는 경향이다. 그러나 한국 농식품이 강점을 가지고 있는 품목에서 한국산을 흉내 낸 중국산 농식품의 유통이 급증하고 있다.
따라서 중국산 짝퉁 한국농식품과 구분될 수 있는 ‘대한민국 농식품 인증마크’를 도입하여 중국 소비자들이 한국 농식품의 품질과 안전에 대해 더욱 안심하고 구입할 수 있는 기회를 확대하고, 인증을 위한 엄격한 기준과 절차의 적용으로 한국 농식품의 품질 고급화를 견인할 필요가 있다.
중국 대리상들은 유통 관계자와의 관계 형성이 매우 중요하며, 취급 물품 결정 시 이들의 조언이나 평가가 매우 중요하다. 활발한 한국 농식품 유통을 위해서는 유통 단계상의 이해관계자별 접근이 효과적일 것이다.
중국시장에서의 성공적인 안착을 위해서는, 주요 행사 협찬이나 공익 활동 참여를 통해 품목 인지도 확대 및 기관과의 인맥을 만드는 방식이 효과적이다. 유통 채널에 있어서는 고급채널인 수입식료품 전문점, 백화점 식품 매장 유통에 집중하는 것이 필요하다.
Abstract
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As the market-opening accelerates like visualization of Korea-China and Korea-Japan FTAs, consciousness of crisis is escalating in the Korean agricultural sector with vulnerable international competitiveness.
Accordingly, there is a growing need to properly handle crisis of import liberation with
As the market-opening accelerates like visualization of Korea-China and Korea-Japan FTAs, consciousness of crisis is escalating in the Korean agricultural sector with vulnerable international competitiveness.
Accordingly, there is a growing need to properly handle crisis of import liberation with positive agrifood export, turning crisis into opportunity.
Although the largest export market of our country is still Japan, the ratio that Japan accounts for of the overall export performance has decreased considerably. Therefore, it is important to correctly analyze our largest market Japan and to analyze Chinese market with potential of export expansion in the future and to set up efficient marketing strategies.
Researches in regard to China and Japan up to now were mostly focused on analysis of agrifood market structure and of import-export policies and present conditions. And as for the research on the consumer’s awareness of agrifood, simple researches were restrictedly carried out or the consumer’s overall lifestyle-based researches were conducted. But for the actual support to gain consumer’s heart, in-depth studies on Chinese and Japanese consumers’ awareness of agrifood are necessary.
In this study conducted an investigation into the overall awareness of agrifood targeted at Japanese and Chinese consumers and distributors, and then selected items in detail and carried out a concept test of consumers for each item. I judge this can support establishment of strategy for our products to effectively access Chinese and Japanese markets. Also, I investigated present situation of agrifood distribution and transaction types of distributors in China and Japan.
First of all, the research shows that Japanese consumers have the negative image strongly of the Korean agrifood. Also, they tend to feel negatively about design of goods marked with Korean alphabet, and recently marketing connected to Korean wave also tends to bring about a negative result. Particularly, there tends to be more negative awareness regarding food hygiene, rather than stability of Korean agrifood.
Accordingly, when we consider Japanese consumers’ spending pattern and their awareness of Korean agrifood, it is important to clarify national brand identity of Korean agrifood and to determine management direction of agrifood to export to Japan.
Japanese food market, due to its distribution structure, can be seen as the credibility-priority market where distributor’s decision power works more importantly than competitiveness of product. However a product has competitiveness, it is hard for the product to access consumers without passing decision and adjustment of distribution participants including vendors.
Principles that Japanese importer and vendor think important in dealing with agrifood can be condensed into three: safety, relief and stability.
First, safety means physical safety of product, which should be safe in terms of hygiene, not harming human body, not having residual pesticide and not being contaminated.
Second, relief is closely connected with physical safety, but it means trust of psychological safety. It is about whether or not the producer is well equipped with system to ensure and maintain safety and cultivation and production records are disclosed transparently.
Third, stability is to constantly supply as much as consumers need at steady prices during contract period without a missing item. If prices fluctuate sharply or supply is cut off, the product will lose credibility and can not have a good reputation in market.
Meanwhile, because Chinese consumers distrust agrifood from their country, they tend to have positive awareness of the imported agrifood including Korean one. However, distribution of Chinese agrifood imitating Korean product is rapidly increasing in the items of which Korean agrifood has strength.
Therefore, we need to introduce ‘Republic of Korea Agrifood Certification Mark’ to distinguish Korean product from Chinese fake, expand opportunities for Chinese consumers to purchase Korean agrifood feeling easier about its quality and safety, and promote high-quality Korean agrifood by applying a strict standard and procedure for certification.
Chinese commercial agents think relation forming with distributors very important, so their advice or appraisal is very important when determining items dealt with. For the brisk distribution of Korean agrifood, access to each person interested by each distribution step may be efficient.
It is effective to expand awareness of items and to form personal connections with institutions through sponsorship for major events or participation in the public service activity, for successful settlement in Chinese market. As for distribution channel, it is necessary to concentrate on the channels of high rank such as food imports specialist or food store of department store.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 요약문 ... 3
- SUMMARY ... 5
- 목차 ... 7
- 제 1 장 서 론 ... 8
- 1. 연구배경 ... 8
- 2. 연구목적 ... 8
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황 ... 9
- 1. 국내 연구 현황 ... 9
- 2. 국외 연구 현황 ... 9
- 3. 국내외 연구현황 비교 및 필요 연구 분야 ... 9
- 제 3 장 연구개발수행 내용 및 결과 ... 10
- Ⅰ. 일본소비자 농식품 인식 조사 ... 10
- Ⅱ. 한국 농식품 중국 시장 진입 전략 ... 171
- 제 4 장 연구개발목표 달성도 및 대외기여도 ... 303
- 1. 세부과제별 정성적 연구목표대비 달성도 ... 303
- 2. 정량적 목표대비 달성도 ... 303
- 제 5 장 연구개발결과의 활용계획 ... 304
- 제 6 장 연구개발과정에서 수집한 해외과학기술정보 ... 304
- 제 7 장 기타 중요 변동사항 ... 304
- 제 8 장 국가과학기술종합정보시스템에 등록한 연구장비 현황 ... 304
- 제 9 장 참고문헌 ... 305
- 끝페이지 ... 306
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