보고서 정보
주관연구기관 |
국립원예특작과학원 National Institute of Horticultural and Herbal Science |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2014-02 |
과제시작연도 |
2011 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO201400011328 |
과제고유번호 |
1395021864 |
사업명 |
원예시험연구 |
DB 구축일자 |
2014-06-28
|
DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201400011328 |
초록
▼
Ⅳ. 연구개발결과
가. 항산화 기능이 좋은 식용꽃 품종(붉은색 계통의 식용 장미, 프리뮬러, 비올라, 팬지),계절별 식용꽃 활용 가능한 자생식물 선발(38과 86종)
나. 식용꽃에대한 상식, 이용, 주의점 등을 기술한 자료 발간
다. 식용꽃 6종(팬지, 금잔화 등)에 대해 포장필름 PE, PP 필름종류의 통기성 차이 (LF) 가 있는 8종 필름 에 대한 저장성 시험 상온유통시 PP(LF10), PE(LF30)이 저장성 우수
라. 저장기간이 길어질수록 품목별 노화증상에 차이 보임
마. 팬지, 비올라, 금잔화
Ⅳ. 연구개발결과
가. 항산화 기능이 좋은 식용꽃 품종(붉은색 계통의 식용 장미, 프리뮬러, 비올라, 팬지),계절별 식용꽃 활용 가능한 자생식물 선발(38과 86종)
나. 식용꽃에대한 상식, 이용, 주의점 등을 기술한 자료 발간
다. 식용꽃 6종(팬지, 금잔화 등)에 대해 포장필름 PE, PP 필름종류의 통기성 차이 (LF) 가 있는 8종 필름 에 대한 저장성 시험 상온유통시 PP(LF10), PE(LF30)이 저장성 우수
라. 저장기간이 길어질수록 품목별 노화증상에 차이 보임
마. 팬지, 비올라, 금잔화 노랑계열은 가열 처리 후에도 화색 변화 거의 없음
바. 폴리페놀은 120℃, 20분 가열 후 함량 증가, 플라보노이드 함량은 품목별로 서로 다른 경향을 보임
사. 식용꽃을 살균수에 세척 후, 섭취시 세균으로부터 안전함
아. 식용꽃의 대중화를 위한 식용꽃의 종류, 이용시 주의점, 이용방법 등 기술한 매뉴얼 작성
자. 식용꽃의 대중화를 위한 식용꽃의 가공식품 부재료로 활용하기 위해 제과, 제빵에 응용하여, 식미평가회 개최
Abstract
▼
The study has been taken place to develop way of utilization and functional-analytic for utilizing promotion of the edible flower resources. It includes the functional campaign, value assessment, way of utilization and development of processing technique for improvement of marketability Headspace wa
The study has been taken place to develop way of utilization and functional-analytic for utilizing promotion of the edible flower resources. It includes the functional campaign, value assessment, way of utilization and development of processing technique for improvement of marketability Headspace was used for the analysis of aromatic compounds 11 kinds of edible flowers such as, snapdragon (yellow and purple), pot-marigold, clove pink (red and purple), nasturtium (yellow and orange), sweet violet (yellow and purple), and wild pansy (yellow and purple), Pot-marigold (18 species like as α-Thujene, α-Pinene), yellow wild pansy (5 species like as β-Sesquiphellandrene), yellow sweet violet (15 species like as β -Sesquiphellandrene), purple sweet violet (10 species like as Germacrene) were detected. Among the detected aromatic compounds α-Thujene in edible flower has the effect on cell production and regeneration. Also, the α-Pinene has the effect on fatigue reduction and limonine has used as a flavoring in food is expected that the value for functional materials. Edible flowers are harvested at the full bloom stage and distributed without floral stems, which makes the flower quality deteriorated quickly. Thereby, this study was carried out for selection of effective storang film at room temperature during the distribution of edible flowers. Edible flowers, snapdragon (Antirrhinum majus), pot-marigold (Calendula officinalis), sweet violet (Viola odorata), clove pink (Dianthus caryophylllus), wild pansy (Viola tricolor), nasturtium (Tropaeolum majus) were used to select the effective storage film at room temperature during the distribution, polyethylene (PE) film (0.03 mm), polypropylene (PP) film (0.03 mm). PP (LF10) film packing was very effective for longer shelf life for sweet violet, clove pink, and wild pansy. But, there were little different for pot-marigold and nasturtium. Wilting at sweet violet, clove pink, and wild pansy, and petal-soft rot and color break at nasturtium were appeared. Browning and rot were appeared to snapdragon. Also, the virus was not detected when edible flower is cleaned with sterilizable water. The production of standard guide has been taken place to improve the awareness and use of edible flower for the end users.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 요약문 ... 3
- SUMMARY ... 5
- 목차 ... 6
- 제 1 장 서 론 ... 7
- 제1절 연구개발의 배경 및 필요성 ... 7
- 제2절 연구개발의 목표 ... 7
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황 ... 8
- 제 3 장 연구개발수행 내용 및 결과 ... 10
- 1절 연구수행 내용 ... 10
- 1절 연구결과 ... 12
- 제 4 장 연구개발목표 달성도 및 대외기여도 ... 36
- 1절 : 목표대비 달성도 ... 36
- 2절 : 정량적 성과(논문게재, 특허출원, 기타) ... 37
- 제 5 장 연구개발결과의 활용계획 ... 38
- 1절. 연구개발결과의 활용방안 ... 38
- 제 6 장 연구개발과정에서 수집한 해외과학기술정보 ... 40
- 1절. 4가지 식용꽃을 이용한 다양한 질병치료 ... 40
- 제 7 장 기타 중요 변동사항 ... 42
- 제 8 장 국가과학기술종합정보시스템에 등록한 연구장비 현황 ... 43
- 제 9 장 참고문헌 ... 44
- 끝페이지 ... 45
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