보고서 정보
주관연구기관 |
고려대학교 산학협력단 Korea University |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2013-11 |
과제시작연도 |
2013 |
주관부처 |
식품의약품안전평가원 National Institute of Food and Drug Safety Evaluation |
등록번호 |
TRKO201400011748 |
과제고유번호 |
1475007407 |
사업명 |
유해물질 안전관리 연구 |
DB 구축일자 |
2014-07-26
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키워드 |
식품용 나노소재.food nanomaterials.
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201400011748 |
초록
▼
비식품용 나노물질에 대한 연구와 비교하여 식품용 나노소재에 관한 부분은 아직 많은 연구가 이루어지지 않았다. 그러나 세계나노 연구동향 중 식품분야에서 만큼은 한국의 수준은 국제적 수준이라고 할 수 있다. 이번 연구의 목적은 식품용 나노물질 안전관리 제도화를 위한 기틀을 마련하고, 국제사회에 나노식품에 대한 규정을 마련하는데 한국의 나노식품 안전관리 규정을 제시하는 것이다. 연구결과는 나노 관련규정의 향후 정책 수립에 활용하고자 하며, 작성된 시료 제조법 및 분석법은 나노식품안전관리 방안 및 기준·규격을 마련하는데 근거자료로 활용될
비식품용 나노물질에 대한 연구와 비교하여 식품용 나노소재에 관한 부분은 아직 많은 연구가 이루어지지 않았다. 그러나 세계나노 연구동향 중 식품분야에서 만큼은 한국의 수준은 국제적 수준이라고 할 수 있다. 이번 연구의 목적은 식품용 나노물질 안전관리 제도화를 위한 기틀을 마련하고, 국제사회에 나노식품에 대한 규정을 마련하는데 한국의 나노식품 안전관리 규정을 제시하는 것이다. 연구결과는 나노 관련규정의 향후 정책 수립에 활용하고자 하며, 작성된 시료 제조법 및 분석법은 나노식품안전관리 방안 및 기준·규격을 마련하는데 근거자료로 활용될 것이다. 수행한 연구 결과는 다음 네 분야로 나눌 수 있다.
1. 식품용 나노소재의 정의 마련
미국 포함 총 7개 국가의 나노 물질 정의 현황과 OECD 포함 총 4개의 국제기구의 나노물질 정의 현황을 조사함에 이어 나노식품 관리방안 마련 정책토론회와 국제나노식품 심포지움을 통하여, 국제적 수준에 상응하는 정의를 마련하였다.
2. 식품용 나노소재의 제조법 확립 및 이화학적 특성분석
식품용 나노소재의 이화학적 특성 분석을 위한 분류별 대표물질(다층 나노에멀젼, 다층 나노리포좀, 지질 나노입자, 하이드로겔 나노 비드)을 선정하여 제조법을 확립 하였다. 선정된 대표물질의 크기 및 형태, 입자 크기분포, 비표면적, 제타전위, 포집 효율과 방출속도등의 이화학적 특성을 조사하였다.
3. 식품용 나노소재의 특성 분석법 확립 및 시료 전처리 공정 최적화
식품용 나노소재의 대표물질의 표준 제조법 5건과 안정성 분석법 17건을 확립하였다.
4. 국제적 조화를 위한 나노식품 관리 규정 방안 마련 심포지움 개최
세계식품공학회 나노식품위원회, 식품의약품안전처, 식품의약품안전평가원, 한국식품과학회, 고려대학교 건강기능식품연구센터와 함께 저명한 국외연사 10명과 국내연사 10명과 함께 나노식품 관리 규정 방안 마련에 대한 심포지움을 개최하였다. 세계나노식품관리법 마련에 대한 논의를 할 때, 본 과제의 결과물인 표준 제조법과, 안정성 분석법을 제안하였다.
Abstract
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The study on 'food nanomaterials' is showing sluggish move compared to the study on 'non-food grade nanomaterials'. However, when it comes to food area among the world nanotechnology research trends, we can say that the status of Korea is similar to that of international standard. The objective of t
The study on 'food nanomaterials' is showing sluggish move compared to the study on 'non-food grade nanomaterials'. However, when it comes to food area among the world nanotechnology research trends, we can say that the status of Korea is similar to that of international standard. The objective of this investigation is to establish the foundation of 'institutionalization of safety and management of food nanomaterials'. And also joining the procedure of preparing the international regulations for nano-food by proposing Korea's regulation for safety and management of food nanomaterials. The results will be used for founding the policies for 'nano-related regulations' hereafter, and the method for making samples and analysis will be utilized for base data for establishing the 'Nano food safety managing, criteria, and standard'. The results of performed experiment can be classified as the four parts following.
1. Preparation for definition of food nanomaterials
In succession of the investigation of 'present condition of nanomaterials' of 7 countries including USA, and that of 4 nations including OECD, we also established the definition which is corresponding to the international level through the Policy debates and International Nano-Food Symposium to prepare plan for the management of nano-food.
2. Establishment of manufaturing formula and physicochemical property analysis for food nanomaterials
We established the manufacturing technique by selecting the representative materials(Nano Multilayer emulsion, Nano Multilayer liposome, Nano Filled Lipid Droplet, Nano Hydrogel Bead) which were for physicochemical property analysis of food nanomaterials.
3. Establishment of evaluation of the properties and optimization of preprocessing samples of food nanomaterials We established 5 standard manufacturing technique, and 17 analysis for the representative materials of nanomaterials.
4. Symposium of Nano Food Regulations for international harmonization
We held symposium of nano food regulations with 'International Society Food Applications Nanoscale Sciences (IUFoST, ISFANS), Ministry of Food and Drug Safety (MFDS), National Institute of Food and Drug Safety Evaluation (NIFDS), Korean Society of Food Science and Technology (KoSFoST), Functional Food Research Center (KU, FFRC)', and 10 prominent overseas speakers, and 10 internal speakers. We suggested the standard producing methods and stability analysis which were the results of this project, when we had a discussion for Nano World Food Act.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 용역연구개발과제 최종보고서 ... 2
- 제출문 ... 3
- 목차 ... 4
- Ⅰ. 총괄연구개발과제 요약문 ... 7
- 국문요약문 ... 7
- Summary ... 9
- Ⅱ. 총괄연구개발과제 연구결과 ... 11
- 제1장 총괄연구개발과제의 목적 및 필요성 ... 11
- 제2장 총괄연구개발과제의 내용 및 방법 ... 40
- 제3장 총괄연구개발과제의 최종결과 및 고찰 ... 78
- 제4장 총괄연구개발과제의 연구성과 ... 111
- 제5장 총괄주요연구 변경사항 ... 114
- 제6장 총괄참고문헌 ... 114
- 제7장 총괄첨부서류 ... 114
- 제(1)세부연구개발과제 연구결과 ... 115
- 제(1)세부 연구개발과제 요약문 ... 116
- 제2장 세부연구개발과제의 목적 ... 119
- 제3장 세부연구개발과제의 내용 및 방법 ... 125
- 제4장 세부연구개발과제의 결과 및 고찰 ... 158
- 제5장 세부참고문헌 ... 179
- 제(2)세부연구개발과제 연구결과 ... 180
- 제(2)세부 연구개발과제 요약문 ... 181
- 제2장 세부연구개발과제의 목적 ... 183
- 제3장 세부연구개발과제의 내용 및 방법 ... 188
- 제4장 세부연구개발과제의 결과 및 고찰 ... 204
- 제5장 세부참고문헌 ... 215
- 끝페이지 ... 216
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