보고서 정보
주관연구기관 |
전남대학교 산학협력단 |
연구책임자 |
김월수
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참여연구자 |
오세원
,
송경환
,
이용선
,
고재갑
,
최태환
,
김희정
,
강문식
,
이상현
,
남기웅
,
김익수
,
양광열
,
나인섭
,
황용수
,
천종필
,
문제학
,
박근형
,
박수현
,
나광출
,
이종수
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2014-02 |
과제시작연도 |
2011 |
주관부처 |
농림축산식품부 |
과제관리전문기관 |
농림수산식품기술기획평가원 Korea Institute of Planning and Evalution for Technology of Food, Agriculture, Forestry and Fisherie |
등록번호 |
TRKO201400019023 |
과제고유번호 |
1545003409 |
DB 구축일자 |
2014-11-29
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초록
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Ⅳ. 연구개발 성과
1) 배수출전문단지 육성으로 안정적인 수출배 생산방안 도출
□ 배 수출전문단지 구축으로 수출배 공급안정화 방안 도출
○ ‘12년 나주배원예농협 128농가와 안성과수농협 82농가가 참여해 2,662톤을 수출했으며 ‘13년은 아산원예농협 78농가, 평택과수농협 34농가가 추가로 참여함.
○ ‘12년 태풍 볼라벤의 여파로 생산량이 감소하고 내수가격이 상승하면서 한국배의 수출량은 17,988톤으로 급격히 감소하였지만 안성과수농협은‘11년 850톤 수출에서 지난해 1,200톤을 수출하는 등 수출량이
Ⅳ. 연구개발 성과
1) 배수출전문단지 육성으로 안정적인 수출배 생산방안 도출
□ 배 수출전문단지 구축으로 수출배 공급안정화 방안 도출
○ ‘12년 나주배원예농협 128농가와 안성과수농협 82농가가 참여해 2,662톤을 수출했으며 ‘13년은 아산원예농협 78농가, 평택과수농협 34농가가 추가로 참여함.
○ ‘12년 태풍 볼라벤의 여파로 생산량이 감소하고 내수가격이 상승하면서 한국배의 수출량은 17,988톤으로 급격히 감소하였지만 안성과수농협은‘11년 850톤 수출에서 지난해 1,200톤을 수출하는 등 수출량이 41% 증가함.
○ 안성과수농협이 배 수출물량을 증가시킬 수 있었던 요인은 사업단과 안성시농업기술센터 등이 공동으로 추진한 배수출전문단지 사업의 성과임.
○ 안성과수농협이 추진한 배수출전문단지사업은 정예화된 전량수출농가를 대상으로 현지인 시장 수요맞춤형 생산을 목적으로 개화기부터 3차례에 걸친 수출배 과원관리 현장컨설팅을 통해 추진됨.
○ 생육적기에 이루어진 현장컨설팅과 안성시와 안성과수농협이 의욕적으로 추진한 수출원물저장고의 가동으로 안성배의 수출배 합격률은 2010년 51%에서 63%까지 상승해 수출농가의 소득안정화에 크게 기여한 것임.
□ 수출전문단지 품질 고급화 달성
○ 수출전문단지에 참여함으로써 GA(지베렐린) 사용하지 않고 추비 살포횟수를 줄여 ha당 750만원의 비용절감 효과도 거둠.
○ 기존에는 과실비대 목적으로 5월 적과이후, 6월 봉지작업후, 7월 과실비대기, 8월 과실비대기 등 4차 추비를 실시했으나 현재는 6월말 봉지작업후 유박시용, 7월말 과실비대기에 황산가리를 시용하는 등 2차 추비로 시비체계를 개선함.
□ 수출전문단지 농가의 생산량은 봉지수 기준 ha당 27.5톤에서 37.5톤으로 증가함.
○ 기존의 내수생산 중심의 과원은 대과선호 위주로 운영해 적과를 많이 했으나 중소과 생산을 위해 적과를 적게 하고 과일수를 많이 함으로써 생산량은 늘어남.
□ 수출현장의 애로사항에 대한 대처방안 도출.
○ 2012년 태풍으로 수출용 배가 부족한 상황에서 한국 주재 미국 검역관에게 설명해 부패되지 않는 상처과도 수출품으로 인정받음.
○ 바람에 흔들려 발생한 과피상처과는 미국 현지에 도착해도 부패하지 않는다며 정품으로 인정받아 수출함으로써 농가소득 증대에 기여함.
□ 미국 현지의 중소과 선호도가 높아지면서 중소과의 수출가격 상승을 유도.
○ 중소과 가격은 5kg(27~30과) 기준 2009년 8,500원에서 2010년 9,500원, 2011년 10,400원, 2012년 12,500원으로 점점 상승선을 그리고 있음.
○ 수출용 배의 품위등급을 세분화해 이중 30% 정도의 최상위등급 배는 수출단가를 1.5배 이상 올리는 방안 도출.
○ 대만시장에서 일본배가 한국배 가격의 2배 이상을 받고 있는 것처럼 일본배와 비슷한 수준의 배는 따로 선별해 농가소득을 높일 수 있는 방안 도출함.
□ 수출전문단지 참여농가는 합격률이 높아지면서 농가소득이 연 12억원 증대됨.
○ 국내가격은 생산량에 따라 가격변동이 심하나 수출가격은 적정선으로 유지되고 있음.
○ 나주배원예농협은 2009년 합격률이 50%였으나 지난해 65%, 안성과수농협은 2009년 42%에서 63%로 각각 높아짐.
2) 수출배 국제수준의 안전성 확보방안 도출
□ 해외시장에서 강화되고 있는 식품안전성을 확보하기 위해 국제적인 식품안전성 품질인증기준인 Global GAP를 2009년부터 2012년까지 3년째 획득.
○ Global GAP 인증 획득은 바이어들로부터도 신뢰를 얻어 안정적 배수출이 가능하게 할수 있었음.
○ 사업단은 농산물 안전성의 중요성이 증가함에 따라 수출전문단지에 소속된 전 농가들을 대상으로 Global GAP 인증을 지원.
○ 2010년 안성과수농협 58농가 및 나주배원예농협 70농가가 국내 최초로 배 Global GAP인증을 받았으며 지난해는 안성과수농협 35농가, 나주배원예농협 66농가, 천안배원예농협 16농가 등 117농가가 Global GAP 인증을 받음.
○ Global GAP 인증으로 미국 내 현지인시장과 거래하는 대형마켓 바이어들과 벤더들이 선호하고 있어 현지인시장을 대상으로 수출은 지속적으로 확대될 전망.
○ Global GAP 인증을 위해 별도의 인력을 양성하고 있으며 1개 농가당 Global GAP 인증을 받기 위해서는 200만원의 비용이 소요되나 사업단은 비용절감을 위해 단체인증 시스템을 개발함.
□ 실시간기상시스템을 개발해 병해충 조기방제를 실현.
○ 예찰트랩 또는 습도 등을 고려해 병해충 방제 정보를 각 농협으로 보내면 농협에서 수출농가에게 문자를 발송.
○ 실시간 방제를 통해 방제율과 수출용 배 합격률은 올라가고 농약 살포회수는 이전보다 줄어들어 생산비를 절감함.
□ 수출전문단지 참여농가의 재배관련 정보수집과 생산이력 시스템 구축이 가능한 스마트폰 어플을 개발.
○ 현장에서 수량, 봉지수, 병해충 상황 등을 각 농협직원이 입력하면 관련 정보가‘한국배 수출종합정보관리 시스템’으로 전송돼 각 산지별 데이터베이스가 구축.
3) 수출정보 및 수출배 생산이력 시스템 구축
□‘한국배 수출종합정보관리 시스템(http://www.kpear.kr)’구축
○ 개화시기(전정관리․시비관리․서리피해관리․인공수분), 착과(적정착과량제시․적과․시비요령), 봉지씌우기(신초관리․하계전정․시비관리․수분관리․표토관리), 수확(수확기관리․재해억제방안․수분관리) 등의 정보가 구축.
○ 수출배 생산량과 품질 예측이 가능하며 각국 수입바이어와 협상자료로 활용할 수 있음.
4) 수출배 품질관리 방안 도출
□ 대만 수출배의 품질을 안정화하기 위해 선과장에 대한 엄격한 관리가 필요.
○ 지난해 대만 배수출 과정에서 배 껍질에 검은 반점이 생기거나 겉에서 보기엔 멀쩡하지만 잘라보면 안에 과육이 상해있는 등 품질에 문제가 발생했기 때문.
○ 신규 선과장 허가를 엄격히 하고 기존 선과장에 대해서도 정리가 필요함.
○ 대미선과장에 대해서는 수확기예측시스템을 개발해 시료를 채취, 숙기가 빠른 것부터 순서를 정해 선과장에 입고하고 있음.
5) 배 기눙성 연구 및 가공품 개발 방안 도출
□ 배 유과 등에서 기능성물질 추출 성공
○ 적과 후 버려지는 유과(개화후 30~50일)에 미백효과를 내는 알부틴 등 생리기능성물질이 다량 함유돼 있다는 것을 밝혀내 고기능성 식품소재를 개발, 농가 신소득 창출에 기여할 것으로 기대함.
□ 배 기능성연구 관련 동물실험을 통해 비만 억제효과 구명
○ 배즙 및 배 과육을 먹였을 때에도 비만억제 효과가 있다는 것을 규명하였으며 적과후 버려지는 유과(개화후 30~50일) 역시 비만억제 효과가 있다는 것을 증명.
○ 비교 해부학적으로 사람과 가장 유사한 돼지를 이용하여 수출 배의 비만 예방 효과가 있는지를 확인하여본 결과 정상군에 비해 수출배 처리군에서 간장, 지방 및 근육에서 에너지 대사를 촉진 시키는 단백질들의 발현이 증가하였으며 지방 축적에 관련되는 단백질은 억제를 시키는 것으로 관찰되었음.
□ 배 추출물을 섭취하였을 때 지방간 예방 효과가 있음을 밝혔음.
○ 지방간은 알콜성 지방간 및 비알콜성 지방간으로 나눌수 있는데 배 추출물을 간세포에 투요 하였을 때 알콜 분해 효소인 alchol dehydrogenase 및 aldehyde dehydrogenase 활성에 관여하여 숙취를 해소하는 것으로 관찰되어 배 추출물이 술에 의한 숙취해소에 도움을 줄 수 있을 것임.
○ 비알콜성 지방간의 경우 식이의 서구화등에 의해 간세포에 지방이 축적이 되고 포화 지방산이 많이 생성되게 되어 간세포 사멸이 유도되는데 신고 및 황금 수출배 추출물을 처리하였을 때 간세포의 지방 축적 및 포화 지방산에 의한 간세포 사멸 및 간세포 사멸촉진 단백질이 차단되는 것으로 나타났음.
□ 배 추출물을 섭취하였을 때 당뇨에 대한 예방 효과가 있는 것으로 나타남.
○ 당뇨병 환자의 40%에 해당되며 당뇨병으로 인한 사망의 주요한 원인인 당뇨병성 신증을 예방 하는 효과가 있음을 신장 세포에서 밝혀 당뇨병으로 인한 신장 사구체의 사구체 경화증을 현저하게 억제하는 것으로 나타났음.
○ 지방세포를 이용하여 인슐린 저항성에 대한 예방 효과가 관찰되었으며 2형 당뇨 모델인 db/db mice를 이용하여 측정하여본 결과 당뇨 예방 효과가 있는 것으로 관찰되었음.
□ 배 쥬스의 천식 예방 효과 구명.
○ ovalbumin을 이용한 천식 모델에서 배즙을 투여하였을 때 천식시에 일어나는 기도 과민성이 완화됨을 확인하였음.
○ 이는 지금까지 배즙에 알려진 호흡기에 좋다는 것을 과학적으로 증명하였으며 향후 천식 기능성 식품 개발에 도움을 줄 것으로 판단이 됨.
□ 배 부산물을 이용한 실험에서 배와인의 항암 효과를 확인하였음.
○ 폐암 세포 및 간암세포에 배와인을 처리하였을 때 세포 사멸이 유도되었으며 세포 사멸 촉진 단백질 발현이 증가하게 되어 향후 배 부가산물의 기능성 제품 활용성이 큼을 증명하였음.
□ 중국산 동양배에 대한 대처방안 도출.
○ 중국산 배의 가격은 국산 신고 가격의 2/3 수준이어서 기존의 미국 내 중국계 매장 판매는 타격이 있을 것으로 예상되고 있다.
○ 국산배 경쟁력을 높이기 위해서는 Global GAP 인증이 필요함.
○ Global GAP 인증을 받기 위해서는 주변시설 오염도 등 절차가 까다로운 만큼 중국은 아직 우리를 따라오기에 시간이 걸리기 때문에 미국 주류시장에 안전성 이미지 메이킹을 강화해 어필해야 함.
Abstract
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Ⅳ. Result of Research and Development
1. Development of Export Information Management System of Korean Pears
1) Integrated pear export information management system construction related to research results (www.kpear.kr): Website construction to provide research result of KOPERO and production
Ⅳ. Result of Research and Development
1. Development of Export Information Management System of Korean Pears
1) Integrated pear export information management system construction related to research results (www.kpear.kr): Website construction to provide research result of KOPERO and production information of pear farms, quality information and export-related information through the real time link with intranet system data
2) KOPERO intranet system construction for researchers: Intranet system construction for registration authority management of contents (research result, production information, farm information, GAP information, etc.) by authority group and data collection and registration for pear export information through data link with the Naju packing house and weather information center
3) SmartPhone application development support for the efficiency of farm information collection: SmartPhone application development support to enter the farm consulting contents at real time at the export pear farm field
4) Remote control system construction support for the enlargement of availability of agricultural weather information: Remote control system construction support to inform the pest control time after gathering weather information data received from the Naju local weather center automatically
5) SmartPhone application construction support for the efficiency of Global GAP certification work: SmartPhone application construction support so that the GAP inspectors related to Global GAP certification work go to the field of farm and enter the results of a pilot survey for checklisting immediately through a smartphone device
6) Agricultural chemicals information system construction support for the research result of residual agricultural chemicals inspection related to the control ability and the database of agricultural chemicals information: Agricultural chemicals information management system construction support so that agricultural chemicals information companies can manage the survey result of venturia pyrina and residual agricultural chemicals tests and register the agricultural chemicals information related to pear cultivation directly for KOPERO to manage.
7) Fruit grading management system construction support for the efficiency of APC work: Fruit grading management system construction for the efficiency of Naju Geumcheon APC through database of fruit grading results and data uploading in pear export information database 8) English/Chinese website construction for the promotion of Korean pear: English/Chinese website construction to introduce the Korean pears, share the recipe information using the Korean pears, PR materials, major research data, etc. and promote the superiority of Korean pears for overseas buyers
2. Development of GLOBALG.A.P. Cultivation's System Manual to the International Standards for Pear's Export
1) First Korean Translation of the GLOBALG.A.P. Criteria : the GLOBALG.A.P. criteria has been revised three times, and each version have been translated in Korean.
2) Development of the QMS to meet the GLOBALG.A.P. Criteria : Quality Management System(QMS) consists of 2 manuals for Quality Management Manuals(QMM0, 10 procedures for Quality Management Procedures(QMP), and 20 Instruments for Quality Management Instruments(QMI) has been developed to meet the GLOBALG.A.P. criteria.
3) GLOBALG.A.P. Key-staff Training : Internal Auditor and Internal Inspector re required for the GLOBALG.A.P. group certification. Total 11 key-staff have been trained and they manage the each regal entities.
4) Development of Reference Materials for GLOBALG.A.P. : the farm management manual(ISBN 978-89-963306-1-5) made using field photo is advertised to farmers by publication. The Farm-Recording books to meet the GLOBALG.A.P. criteria has been developed and distributed to the farmers.
5) Systematization of the Procedure for GLOBALG.A.P. Group Certification : the procedure for GLOBALG.A.P. group certification has been systemized as a organization, farmers managing, internal audit, internal inspection, and CB inspection.
6) Development of Farmers Training and Consulting System : contents of farmers training are understanding and action plan of GLOBALG.A.P. criteria, INM, IPM, safety and hygiene for workers.
7) Development of Management Standards to meet the GLOBALG.A.P. Criteria : management standards for cultivation, physical, chemical, biological, and hygienical hazard has been developed to implement the GLOBALG.A.P. criteria. In addition, management standards in the APC has been proposed.
8) Development of GLOBALG.A.P. Management Program and Mobile App : in order to ensure the objectivity and the transparency and to increase the efficiency of management, a management program and mobile app have been developed.
9) Development of Pear Production Systems for GLOBALG.A.P. Group Certification : Pear Production Systems for GLOBALG.A.P. Group Certification has been developed, and two related manuals(ISBN 978-89-963306-9-1 & ISBN 978-89-963306-8-4) are published.
3. Development of service system of forecasting information of insect pest and disease to improve the pass ratio at pear exporting complex
At the first year, AWS was installed at a pear orchard of Chonnam National University in Bonghwang, Naju City and three research members of our research team periodically visited several orchards including Bonghwang for a close observation of major disease and pest such as several moths, pear psylla, mealybugs, pear scab and so on. The information obtained both by AWS and field observation was utilized to analyze the positive relationship between them and to predict the occurrence of disease/pest in connection with meteorological condition.
From the third to fifth years, we started to establish the pest forecasting management system in full-scale. First, we organized forecasting team consisted of pear farmers from the members of the pear export orchards in Naju, Ansung, and Chonnan cities after proper education. These farmers periodically examined each six pear orchards including their own one, so a total of 54 orchards were designated as the forecasting orchards. Additionally, three research members of our research team also periodically visited the orchards for a close observation of the major pear disease and pest. Second, the weather data was automatically transmitted and received wirelessly using cellular phone modem once every two hrs through AWS. The information obtained from AWS was utilized, for example, for the prediction of the infection possibility of pear leaves by pear scab, the time of pear psylla climbing up to the pear tree branches from the overwintering coarse underneath bark, and comstock mealybug hatching time and so on. Third, an internet web page was designed to provide the ground to share pear-related information such as meteorological information, field condition on the incidence of disease and pest, weekly forecasting result and so on. Finally, the above mentioned information regarding pear diseases and pests was transferred to the farmers specializing in pear export either by web page, compiled documentation, and mobile handy phone. Resultantly, we established the pear forecasting management system. Further, we were involved in the production of illustrated guide book for pear diseases and pests, which includes occurrence ecology and control methods with pictures.
4. The technical fundamental in the production of premium quality fruits and to set the appropriate postharvest management process for exportation of Korean pears.
1) We conducted several technological pre- and post-harvest researches for the alleviation of physiological disorders in pear fruit for exportation. The incidence of skin blackening was increased in accordance with the time of temperature drop to 1℃ in cold storage chamber. Recommended time for low temperature (1℃) acclimation revealed to be 6 days after storage. The incidence of skin blackening was lower in the fruits bagged with double layer yellow roll paper than that of double layer black paper which used for skin color promotion. An increase of carbon dioxide concentration in the fruit box and/or polyethylene bag was confirmed to have potential factor of skin blackening at low temperature storage during transportation. The use of carbon dioxide remover effectively controlled the occurrence of this disorder.
2) This study was conducted to elucidate the effects of fresh keeping materials on fruit quality during shelf-life at various market temperature conditions. An application of paper-tray for pear fruits reduced greatly a mechanical damage during transportation when compared with a traditional expanded polystylene tray. We developed the new fresh keeper that is very strong multi-absorber (FreshPark) to ethylene and carbon dioxide and applied practically to pear exportation. An application of functional cardboard which contains mineral matter on exported pear fruits was revealed to be effective on keeping external quality of the fruits. Furthermore, we tested temperature adaptation of the fruits harvested at different maturity to broadening export market share. After the experiment, we concluded that the fruit must have harvested at a farm near 150 days after full bloom to avoid fast fruit quality deterioration and to decrease the incidence of physiological disorder including core browning and flesh discoloration. Also, it was suggested that the period of circulation of pear fruits in the country where the temperatures is higher than normal 25℃ must not longer than two weeks. An application of carbon dioxide absorber on 3-packed 'Niitaka' pear fruit with polyethylene film(0.1mm) and on 'Chuhwangbae' pear with HDPE film(0.0125mm) were revealed to be effective on the prevention of skin blackening and on keeping fruit quality in 'Niitaka' and 'Chuhwangbae' pears. The incidence of skin browning disorder was decreased in the fruits treated with 1mg․L-1 stabilized chlorine dioxide during long-term storage of 'Niitaka' pears. Also, the pre-harvest spray of chitosan-Ca and stabilized chlorine dioxide significantly reduced the incidence of core browning and pithiness of the fruits.
5. Analysis of biological active compounds and evaluation of biological function for promotion of export of Korean pear
Malaxinic acid (MA) was purified from pear fruits for the first time by our investigation and in high quantities relative to the other isolated compounds. In addition, the aglycone [4-hydroxy-3-(3-methyl-2-butenyl)benzoic acid] has been isolated as a phytotoxin and exerts antifungal and antibacterial activities. Moreover, this compound inhibits the growth of cancer cells such as BAEC, HT1080, HeLa, and B16/BL6. Therefore, MA may act as antifungal, antibacterial, and anticancer active substance although the biological effects of MA, glucoside, has not yet been investigated. It would be interesting to examine the biological activities of MA and its aglycone. Therefore, In this study, MA and its aglycone were chemically synthesized and their absorption and metabolic mechanism were investigated by animal study.
6. Functional analysis and safety test of Korean pears and its derivatives for Korean pear export
1) Anti-diabetic effect of Exported Korean pears.
Exported Korean pears have antidiabetic effect of nephropathy. The treatment of Exported Korean pear extracts (Shingo, MeOH, Hexane, Chlroform, Acetyl acetate, and water fraction) inhibited high glucose-induced increase of fibronectin mRNA and protein expression and apoptosis in mesangial cells and podocytes, which are general biomarkers in diabetic nephropathy. The treatment of other exported Korean pears extracts (Chuhwang, Hwangeum, Poongsan, Hwasan, Wonhwang) also have preventive effects against diabetic nephropathy. The experiment of adipocytes using 3T3L1 cells also revealed that the extracts of exported Korean pears recovers the dysfunction of insulin resistance. In in vivo diabetic type II models, the treatment of exported Korean pears prevented the biomarkers of diabetes in db/db mice and ob/ob mice.
2) Protective effect of Exported Korean pears in skin
Exported Korean pears have skin-lightening in melanocytes and UV-blocking effect in keratinocytes.
3) Protective effect of Exported Korean pears in fatty liver.
The treatment of Exported Korean pears prevented alcohol-induced decrease of hepatocyte cell viability and alcohol-induced decrease of alcohol dehydrogenase (ADH) and acetaldehyde dehydrogenase (ALDH) activity. In addition, it blocked free fatty acid-induced lipogenesis and lipid accumulation in hepatocytes. Indeed, the treatment of Exported Korean pears blocked high fat diet-induced fatty liver in in vivo model. These results suggest that Exported Korean pears have protective effects against alcohol and non-alcohol-induced fatty liver.
4) Protective effect of Exported Korean pears in obesity
This study firstly revealed that the juice and pulp of exported Korean pears have anti-obesity effect in cellular and animal models. The treatment of juice, peel, and pulp extracts of exported Korean pears inhibited free fatty acid-induced increase of lipogenic proteins expression. In addition, the treatment of juice and pulp extracts of exported Korean pears prevented high fat diet-induced increase of body weight and lipoproteins. They also blocked high fat-induced accumulation of lipid and decrease of lipolytic proteins and beta oxidation expression in adipose tissue and muscles. Young korean pears, which was abandoned after thinning out the superfluous fruits, also have the effect of anti-obesity, suggesting that it can be useful in making high value-added food products. Moreover, these effects of Exported Korean pears may be reproducible in pigs, which are physiologically very similar to human. In human, the increase of serum HDL was increased by the ingestion of Exported Korean pears.
5) Protective effect of Exported Korean pears in asthma
The treatment of Exported Korean pears prevented the detrimental effects of formaldehyde, which is known as the inducer of asthma, in lung epithelial cells and alveolar macrophage. The treatment of Exported Korean pears prevented ovalbumin-induced hypersensitivity and IL-4 secretion in in vivo asthma models. These results suggest that exported korean pears have preventive effects against asthma.
6) Protective effect of Exported Korean pears in cancer
The treatment of Korean pears wine induced the death of liver and lung cancer cells.
7) Protective effect of Exported Korean pears in osteoporosis
The pulp and sluge of exported Korean pears prevented ovariectomy-induced osteoporosis in C57BL/6 mice. These results suggest that exported korean pears have preventive effects against osteoporosis.
8) Immune stimulating effect of Exported Korean pears
The treatment of Exported Korean pears stimulated B cell proliferation and T cell proliferation. These results suggest that exported korean pears may have stimulatory effect of immune system, although the detailed experiments are needed.
Taken together, the extracts of exported korean pears and its additive products have diverse beneficial effects against diabetes, obesity, fatty liver, skin dysfunction, cancer and osteoporosis. These results can contribute to create new high value-added products of Exported Korean pears.
7. Production technology development of process food for export in pear fruit
As the major research achievements in development of pear processed products using treatment of non marketable fruits, we got the following patents in development of pear processed products with high preferences such as development of method for preparing citrus fruits juice containing pear juice (patent application No. 10-2009-32057), setting of process for preparing functional pear juice containing fermented ginseng extract (patent application No. 10-2010-0092308) and development of dried pear for export using non marketable fruits (patent application No. 10-2011-0111779). In terms ofthe treatment of immature and falling fruits caused by the typhoon, we developed pear concentrate juice with high quality by improving the juice extraction yield which is the disadvantage of immature fruits or sugar contents.
In terms of development of processed products using by-products of pear process, we got the following patents such as development of pear saucesusing by-product sludge from pear processing and manufacturing process (patent application No. 10-2011-0030498), development of preparation method of functional pear makgeolli (unrefined rice wine) using by-product of pear processing (patent application No. 10-2012-0031456), development of diet food materials using by-products of pear process (patent application No. 10-2012-0031456), development of preparation method of graintea using solid contents of pear juice extraction and development of preparation method of hot pepper paste using grain tea of pear solid contents.
In terms of development of high functional food materials using pear baby fruits, we performed the development of high functional new food materials using pear baby fruits (powder materials of anti hypertension 85 %, antioxidant 70 % and anti obesity 90 %) (patent application No. 10-2012-00137571), development of pear baby fruitsliquid and powder food materials with 90 % or more of functionality of anti obesity for industrialization and development of functional pear juice containing pear baby fruit extracts. Main nutrients (AOAC method) and physicochemical properties of prototypes and finished products of developed all pear processed products were examined and physiological activities such as anti hypertensive activity, anti obesity, anti aging activity, anti dementia, anti gout activity and anti oxidant were verified. They were utilized for commercialization and marketing through the sensory test and the storage test.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 3
- 요 약 문 ... 5
- SUMMARY ... 23
- 목 차 ... 37
- 제 1 장 연구개발과제의 개요 ... 41
- 1. 연구개발의 목적 ... 43
- 2. 연구개발의 필요성 ... 44
- 3. 사업단 연구개발의 범위 ... 64
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황 ... 65
- <제1핵심과제 : 배 수출시장 다변화를 통한 수출확대 방안 개발> ... 67
- <제2핵심과제 : 수출배 안정성 및 생산성 확보 기술 개발> ... 100
- <제3핵심과제 : 수출 활성화를 위한 품질 규격화 및 선도유지 기술 개발> ... 109
- <제4핵심과제 : 수출 촉진을 위한 배 기능성 및 가공제품개발연구> ... 114
- 제 3 장 연구개발수행 내용 및 결과 ... 127
- 1. 제1핵심연구: 배 수출시장 다변화를 통한 수출확대 방안 개발 ... 129
- 가. 수출시장별 수출확대 방안: 한국배 주요수출시장 동향 ... 129
- 나. 수출시장별 수출확대 방안: 한국배 경쟁국 중국 ... 213
- 다. 일본 마케팅전략 벤치마킹 ... 236
- 라. 해외소비자 설문조사 결과 ... 260
- 마. 한국배 수출정보종합관리시스템 개발 ... 364
- 2. 제2핵심연구수출배 안정성 및 생산성 확보 기술 개발 ... 371
- 가. 수출시장 대응 중소규격과 생산 한국배 수출전문단지 육성 ... 371
- 나. 배 수출농가 GLOBALG.A.P. 인증 취득을 위한 생산시스템 개발연구 ... 391
- 다. 배 수출 전문단지 합격율 향상을 위한 병해충 예찰정보 제공 시스템 개발 ... 426
- 라. 수출 대상국별 배 방제력 및 농약잔류억제 기술 개발 ... 460
- 3. 제3핵심연구: 수출 활성화를 위한 품질 규격화 및 선도유지 기술개발 ... 487
- 가. 동남아지역 고온유통에 대응한 품질유지 최적화 기술 개발 ... 487
- 나. 수출배 품질표준화 및 규격화를 위한 수출APC 운용기술 개발 ... 599
- 4. 제4핵심연구: 수출촉진을 위한 배 기능성 및 가공제품개발연구 ... 631
- 가. Chemical Profile을 활용한 배 함유성분의 체내 대사연구 ... 631
- 제 1절 배 함유 항산화 화합물의 단리ㆍ정제 및 구조해명 ... 631
- 제 2절. 미생물을 이용한 배 착즙 후 슬러지의 가용화 및 가용물의 응용 ... 921
- 제 3절. 추황배 미성숙과로부터 Chlorogenic Acid의 대량ㆍ간이정제법 확립 ... 936
- 제 4절. 배 과피로부터 Arbutin의 고순도 대량 간이 정제법 확립 ... 955
- 제 5절. 배 유과로부터 Malaxinic Acid의 고순도 대량 간이 정제법확립 및 대량 정제 ... 972
- 제 6 절. 배 품종ㆍ생장시기별 주요성분 분석 및 항산화활성 평가 ... 995
- 제 7절. 배 성숙과의 과피와 과육의 항산화 활성 ... 1035
- 제 8절 배 함유 생리활성 화합물의 Chemical Profile 작성 및 비교 ... 1082
- 제 9절. Malaxinic Acid 및 그 Aglycone의 생체 내 흡수·대사 기구해명 및 생리활성 평가 ... 1099
- 나. 수출배 홍보 활성화를 위한 배 과실의 기능성 및 안전성 평가 ... 1159
- 다. 배를 이용한 가공제품개발 및 생산공정 개발 ... 1231
- 제 4 장 목표달성도 및 관련분야에의 기여도 ... 1295
- 1. 평가의 착안점 및 기준 ... 1297
- 2. 연구범위 및 연구수행 방법 ... 1298
- 3. 연구개발 수행내용 및 목표달성도 ... 1298
- 제 5 장 연구개발 성과 및 성과활용 계획 ... 1299
- 1. 연구개발결과의 성과 및 활용목표 ... 1301
- 2. 배수출연구사업단의 연구결과물에 대한 향후 활용계획 ... 1313
- 3. 한국배 수출 확대방안 ... 1322
- 4. 배수출연구사업단 자립화 방안 ... 1336
- 제 6 장 연구개발과정에서 수집한 해외과학기술정보 ... 1347
- 1. 국제품질인증 GLOBALG.A.P. ... 1349
- 2. 수출배 품질관리기술 ... 1356
- 3. 배 함유 식품기능성 연구동향 ... 1357
- 4. 배 함유 건강기능성 연구동향 ... 1363
- 제 7 장 연구시설 장비 현황 ... 1365
- 제 8 장 참고문헌 ... 1369
- 끝페이지 ... 1388
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