보고서 정보
주관연구기관 |
경상대학교 GyeongSang National University |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2008-09 |
과제시작연도 |
2007 |
주관부처 |
해양수산부 Ministry of Oceans and Fisheries |
연구관리전문기관 |
한국해양수산기술진흥원 |
등록번호 |
TRKO201400022683 |
과제고유번호 |
1525002632 |
사업명 |
수산연구개발사업 |
DB 구축일자 |
2014-11-14
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초록
▼
Ⅳ. 연구개발결과
1. 인증품의 정의, 분류 및 대상품목
가. 인증품의 정의
(1) 친환경(유기)수산물 (Eco-friendly aquaculture seafood or Organic aquaculture seafood)
“친환경(유기)수산물”이라 함은 인체에 유해한 동물의약품 및 기타 화학적합성물질 등의 사용을 억제하고, 수서생태계의 보전과 ‘친환경(유기)수산물 생산기준’에 따라 생산된 안전한 양식수산물을 말한다.
(2) 친환경 수산가공식품 (Eco-friendly processing seafood or
Ⅳ. 연구개발결과
1. 인증품의 정의, 분류 및 대상품목
가. 인증품의 정의
(1) 친환경(유기)수산물 (Eco-friendly aquaculture seafood or Organic aquaculture seafood)
“친환경(유기)수산물”이라 함은 인체에 유해한 동물의약품 및 기타 화학적합성물질 등의 사용을 억제하고, 수서생태계의 보전과 ‘친환경(유기)수산물 생산기준’에 따라 생산된 안전한 양식수산물을 말한다.
(2) 친환경 수산가공식품 (Eco-friendly processing seafood or Organic processing seafood)
“친환경 수산가공식품”이란 친환경(유기)수산물을 원료로 하여 친환경 수산가공식품의 생산기준에 따라 생산된 가공식품을 말한다.
나. 인증품의 분류 및 대상품목
(1) 친환경 양식수산물
- 어류; 참돔, 농어, 조피볼락, 무지개송어, 뱀장어 등
- 패류; 굴, 전복, 홍합 등
- 갑각류; 새우
- 해조류; 미역, 다시마, 톳 등
(2) 친환경 수산가공식품; 친환경 양식수산물을 대상원료로 한다.
다. 친환경(유기)수산물의 범위
친환경(유기)수산물의 범위는 해수, 기수 및 담수에서 다양한 형태로 생산되는 생산물로서, 못, 수조 등과 같은 폐쇄된 양식장 및 로프, 구조물 등을 이용한 개방된 양식장에서 성장하는 수산 동식물을 포함한다.
라. 친환경(유기)수산물 생산을 위한 기본조건
친환경(유기)수산물의 생산을 위해서는 환경과 생물의 번성과 건강을 고려해야 된다. 생산은 생물이 지속적이고 재생 가능한 환경에서 생활하도록 관리되어야 하고 기본적으로 대상 생물의 생리학적 및 행동학적 요구를 수용하여 확립되어야 한다. 생산은 주위 수계나 육상지역의 환경이 다음과 같이 보존되는 방법으로 관리되어야 한다.
- 미생물과 동식물을 포함하는 지역 생물상에 대한 영향을 가능한 한 최소화할 것
- 탈출 예방책을 강구할 것
- 사료에 수산식품성분을 사용하는 경우에는 인간의 식품으로서 정상적으로 사용되지 않거나, 인간의 식품으로 이용되는 품종의 부산물로서 지속적인 공급이 가능할 것
- 감염, 기생충, 잔류의약품이 주위의 천연생물에 영향을 미치지 않도록 생산할 것
- 환경에 부하를 미치는 합성수정제의 사용을 금지할 것
- 가능하면 생물다양성을 제공할 수 있는 생산일 것 (예, 어류양식과 연계하여 패류 생산)
- 인위적으로 광주기를 조정할 필요가 있는 경우에는 광의 길이는 16시간을 초과하지 않을 것
마. 친환경(유기) 수산가공식품 생산을 위한 일반사항
친환경(유기)수산물 품질을 유지하기 위하여 수확 후 즉시 빙장(chilling)하여야 한다. 수산물은 수송 및 저장 중 온도관리를 철저히 하고 기록으로 남겨야 한다. 전술한 사항과 생산물(제품)의 취급은 식품위생법에 따라야 하고, 가공 시스템은 다음 사항을 보증하여야 하고, 또한 모든 접촉 표면은 가공 시작 전 음용수로 깨끗이 세척하여야 한다.
- 인증제품의 동일성 유지
- 비인증제품과의 명확한 분리
- 금지물질과의 접촉방지
2. 친환경(유기)수산물 (어류 및 갑각류) 양식생산을 위한 기준항목
(1) 양식장 환경 (Environment of aquaculture units)
(2) 양식밀도 (Stock density)
(3) 종묘 (Breeds)
(4) 식별 및 취급 (Identification and handling)
(5) 시설기자재 위생 (Sanitation of equipments and facilities)
(6) 사료 (Feed)
(7) 의약품 (Drugs)
(8) 가식부의 검사 (Inspection of edible portion)
(9) 수송 및 어체처리 (Transportation and slaughter)
(10) 양식장 인증 (Certification of aquacultural units)
(11) 양식기간 (Aquaculture period)
(12) 생산관리자 배치 (Arrangement of production manager)
(13) 사육관리 기록 (Logbook keeping of rearing management)
(14) 인증신청서 관련 서류 (Application documents)
3. 친환경(유기)수산물 (패류) 양식생산을 위한 기준항목
(1) 양식장 환경 (Environment of aquaculture units)
(2) 양식밀도 (Stock density)
(3) 종묘 (Breeds)
(4) 식별 및 취급 (Identification and handling)
(5) 시설기자재 위생 (Sanitation of equipments and facilities)
(6) 수송 (Transportation and slaughter)
(7) 양식장 인증 (Certification of aquacultural units)
(8) 양식기간 (Aquaculture period)
(9) 생산관리자 배치 (Arrangement of production manager)
(10) 생산관리 기록 (Logbook keeping of rearing management)
(11) 인증신청서 관련 서류 (Application documents)
4. 친환경(유기)수산물 (해조류) 양식생산을 위한 기준항목
(1) 양식장 환경 (Environment of aquaculture units)
(2) 양식밀도 (Stock density)
(3) 종묘 (Breeds)
(4) 식별 및 취급 (Identification and handling)
(5) 시설기자재 위생 (Sanitation of equipments and facilities)
(6) 수송 (Transportation)
(7) 양식장 인증 (Certification of aquacultural units)
(8) 생산관리자 배치 (Arrangement of production manager)
(9) 생산관리 기록 (Logbook keeping of production management)
(10) 인증신청서 관련 서류 (Application documents)
5. 친환경(유기)수산물 (생선회) 가공식품 생산기준항목
(1) 원료 ((Raw materials)
(2) 활어의 보관 (Safekeeping of live fish)
(3) 첨가물 (Additives)
(4) 가공시설 (Processing facility)
(5) 가공방법 (Processing methods)
(6) 사용기자재기준 ((Equipment)
(7) 생선회 품질기준 (Quality )
6. 친환경(유기)수산물 (훈제송어, 생굴, 냉동굴, 통조림, 마른 가닥미역, 마른 실미역, 마른 썰은미역, 찐톳, 마른다시마, 다시마 환) 가공식품 생산기준항목
(1) 사용기자재기준 (Equipments and facilities)/일반기준 (General)
(2) 품질기준 (Quality)
(3) 위생관리 (Sanitation)
Abstract
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Ⅳ. Results
1. Definition, classification and specific product of certified products
1-1. Definition of certified products
1-1-1. Eco-friendly aquaculture seafood or Organic aquaculture seafood
“Eco-friendly aquaculture seafood” means aquaculture seafood produced with safety in conformit
Ⅳ. Results
1. Definition, classification and specific product of certified products
1-1. Definition of certified products
1-1-1. Eco-friendly aquaculture seafood or Organic aquaculture seafood
“Eco-friendly aquaculture seafood” means aquaculture seafood produced with safety in conformity with 'The standard of eco-friendly aquaculture seafood production', on the ground of the preservation of aquatic ecosystem, restraining the use of veterinary drugs, other synthetic chemicals, etc. which are harmful to human body.
1-1-2. Eco-friendly processing seafood or Organic processing seafood
“Eco-friendly processing seafood” means processing seafood produced in conformity with the standard of eco-friendly processing seafood production, using eco-friendly aquaculture seafood as raw materials.
1-2. Classification and specific product of certified products
1-2-1. Eco-friendly aquaculture seafood
- Fish; red sea bream, sea bass, black rockfish, rainbow trout, eel etc.
- Shellfish; oyster, abalone, blue mussel etc.
- Crustacean; shrimp
- Seaweeds; sea mustard, sea tangle, fusiforme etc.
1-2-2. Eco-friendly processing seafood; made from the eco-friendly aquaculture seafood a subject of eco-friendly processing seafood.
1-3. Scope of eco-friendly aquaculture seafood
The scope of eco-friendly aquaculture seafood includes aquatic animal and plant grown in closed aquaculture units such as pond, tank, cage etc. and in open aquaculture units using lope, frame, etc. as many forms of seafoods produced in seawater, brackish water and freshwater.
1-4. Basic conditions for eco-friendly aquaculture seafood production
The overall objective for the eco-friendly seafood production shall have consideration for the environment and the thriving and health of the organisms. The production shall be adjusted so that the organisms live in a sustainable and renewable environment, which is established to secure their fundamental physiological and behavioral needs. The production shall be managed in such a way that the environment in surrounding water and land areas is preserved through:
- Impacting to the minimum possible extent on the local biological processes, which cover microorganisms, plants, and animals
- Preventing escape
- When marine foodstuffs are used, they shall come from a sustainable stock, which is not normally used as human food and/or byproducts from species used as human food
- Managing production so that infections, parasites and drug residues do not affect wild organisms in the environs
- Not using synthetic fertilizers and impregnating agents that load the environment
- Providing for biodiversity in the production where this is possible (for example production of blue mussels or barnacles in connection with fish cultivation)
- When the natural day length is artificially prolonged, the daylength limit is 16 hours per day
1-5. General principle for eco-friendly processing seafood production
The quality of fish and shellfish must be maintained by chilling as soon as practical after harvest. The temperature of the seafood must be monitored and recorded during transportation and storage. The premises and handling of the product must comply with the act of food hygiene. All contact surfaces must be washed down with potable water before processing commences. Processing systems must ensure the following conditions;
- Retain the identity of certified products
- Clear separation from uncertified products
- Do not contact with prohibited materials
2. Certified standard items for eco-friendly (organic) aquaculture seafood (fish and crustacean) production
2-1. Environment of aquaculture units
2-2. Stock density
2-3. Breeds
2-4. Identification and handling
2-5. Sanitation of equipments and facilities
2-6. Feed
2-7. Drugs
2-8. Inspection of flounder flesh
2-9. Transportation and slaughter
2-10. Certification of aquacultural units
2-11. Aquaculture period
2-12. Arrangement of production manager
2-13. Logbook keeping of rearing management
2-14. Application documents
3. Certified standards for eco-friendly aquaculture seafood (shellfish) production
3-1. Environment of aquaculture units
3-2. Stock density
3-3. Breeds
3-4. Identification and handling
3-5. Harvest and sanitation of equipments and/or facilities
3-6. Transportation
3-7. Certification of aquacultural units
3-8. Aquaculture period
3-9. Arrangement of production manager
3-10. Logbook keeping of production management
3-11. Application documents
4. Certified standards for eco-friendly (organic) aquaculture seafood production (seaweeds)
4-1. Environment of aquaculture units
4-2. Stock density
4-3. Breeds
4-4. Identification and handling
4-5. Sanitation of equipments and/or facilities
4-6. Transportation
4-7. Certification of aquacultural units
4-8. Arrangement of production manager
4-9. Logbook keeping of production management
4-10. Application documents
5. Certified standards for eco-friendly (organic) processing seafood production (saengseonhoe or sashimi or slices of raw fish)
5-1. Raw materials
5-2. Safekeeping of live fish
5-3. Additives
5-4. Processing facilities
5-5. Processing methods
5-6. Equipment
5-7. Quality
6. Certified standards for eco-friendly (organic) processing seafood production (rainbow trout, oyster, sea mustard, sea tangle, fusiforme)
6-1. Environment of facilities (General)
6-2. Quality
6-3. Sanitation
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제출문 ... 2
- 요약문 ... 3
- SUMMARY ... 10
- CONTENTS ... 19
- 목차 ... 20
- 제 1 장 연구개발과제의 개요 ... 22
- 제 1 절 연구의 필요성 및 목적 ... 22
- 제 2 절 연구의 범위 ... 24
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황 및 과학기술정보 ... 26
- 제 1 절 국내 친환경(유기)수산물 현황 ... 26
- 제 2 절 국외 친환경(유기)수산물 현황 ... 28
- 제 3 절 친환경(유기)가공식품의 현황 ... 32
- 제 3 장 연구개발 수행내용 및 결과 ... 38
- 제 1 절 세계 주요 인증기관의 친환경(유기) 수산물 양식생산기준 항목 비교 ... 38
- 제 2 절 세계 주요 인증기관의 친환경(유기) 수산물 가공생산기준 항목 비교 ... 39
- 제 3 절 친환경(유기)수산물 생산기준 항목설정 ... 43
- 3-1. 인증품의 정의, 분류 및 대상품목 설정 ... 43
- 3-2. 친환경(유기)수산물 (어류, 갑각류) 양식생산을 위한 기준항목 ... 44
- 3-3. 친환경(유기)수산물 (패류) 양식생산을 위한 기준항목 ... 45
- 3-4. 친환경(유기)수산물 (해조류) 양식생산을 위한 기준항목 ... 46
- 3-5. 친환경(유기)수산물 (생선회) 가공식품 생산을 위한 기준항목 ... 46
- 3-6. 친환경(유기)수산물 (훈제무지개송어, 생굴, 냉동굴, 통조림, 마른가닥미역, 마른 실미역, 마른썰은미역, 찐톳, 마른다시마, 다시마 환) 가공식품 생산기준항목 ... 47
- 제 4 절 친환경(유기)수산물 생산기준 설정 ... 47
- 제 5 절 친환경(유기)수산물 품질인증제에 따른 경제적 효과 분석 ... 140
- 제 4 장 연구개발 목표 달성도 및 관련분야에의 기여도 ... 153
- 제 1 절 연구개발 목표 달성도 ... 153
- 제 2 절 대외기여도 ... 154
- 제 5 장 연구개발 결과의 활용계획 ... 155
- 제 6 장 참고문헌 ... 158
- 부록 양식기록양식 및 신청서 양식 ... 159
- 끝페이지 ... 184
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