보고서 정보
주관연구기관 |
강릉대학교 Kangnung National University |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2007-10 |
과제시작연도 |
2006 |
주관부처 |
해양수산부 Ministry of Oceans and Fisheries |
등록번호 |
TRKO201400022730 |
과제고유번호 |
1520000947 |
사업명 |
특정수산기술개발 |
DB 구축일자 |
2014-11-10
|
초록
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Ⅳ. 연구개발 결과
1. 제 1 세부과제: 수산식품위생관리 신기술로서 전해수 및 무균해수의 유효이용 및 수산관련산업에의 응용
● 전해수 생성장치 (격막형 및 무격막형)에 따른 살균효과 및 타살균제와의 비교
● 전해수의 살균 특성 조사(온도, pH, agitation, organic compound 등에 의한 영향)
● V. parahaemolyticus, V. vulnificus 등 해양병원미생물에 대한 살균조건 확립
● 알칼리성수의 야채 및 어류 세정효과 및 항산화활성 평가
● 강산성전해수, 약산성
Ⅳ. 연구개발 결과
1. 제 1 세부과제: 수산식품위생관리 신기술로서 전해수 및 무균해수의 유효이용 및 수산관련산업에의 응용
● 전해수 생성장치 (격막형 및 무격막형)에 따른 살균효과 및 타살균제와의 비교
● 전해수의 살균 특성 조사(온도, pH, agitation, organic compound 등에 의한 영향)
● V. parahaemolyticus, V. vulnificus 등 해양병원미생물에 대한 살균조건 확립
● 알칼리성수의 야채 및 어류 세정효과 및 항산화활성 평가
● 강산성전해수, 약산성전해수, 차아염소산소 다용액의 병원성미생물에 대한 살균효과 비교, 확인
● 저장조건 및 pH, 유효염소농도에 따른 전해수의 살균특성 조사 완료
● V. parahaemolyticus, V. vulnificus 등 해양병원미생물에 대한 살균조건 확립 완료
● 알칼리성수의 야채 및 어류에 대한 세정효과 및 항산화활성 평가는 이미 다른 연구결과가 있어 실시하지 않음
● 생물원료 및 식자재(생굴, 패류, 야채, 김 등)에 대한 살균효과 조사
● 주방환경(조리기구, 용기, 싱크대, 바닥 등) 및 종업원(손, 의복 등)에 대한 살균효과 조사
● 양식 김 제조시 사용되는 염산의 대체용수로서 강산성 전해수의 응용
● 생굴, 채소 등 식자재에 대한 살균효과 조사 완료
● 주방환경(조리기구, 용기, 싱크대, 바닥 등) 및 손에 대한 살균효과 조사 완료
● 양식 김 제조시 사용되는 염산의 대체용수로서 강산성 전해수의 적용실험 완료
● 수산가공 및 선어회 공장에 전해수 현장적용
- 가공시설(포장용기, 저장시설 등), 작업환경(가공용수, 배수용수 등) 및 근로자(손, 의복 등)의 위생확보에 적용
● 증양식 및 종묘생산 시설에 전해수 현장적용
- 김 양식 시설에 현장적용 및 최적화
- 어류병원성균에 대한 살균효과 평가
- 어류양식환경(양식용수, 배수용수), 양식기구 및 근로자의 위생확보에 적용
● 수산가공 및 선어회 공장에 전해수 현장적용
- 가공공장에서 전해수 기계설치시 생산라인의 변경으로 인하여 생산에 차질이 생기는 관계로 응용실험을 하지 못하였음.
● 증양식 및 종묘생산 시설에 전해수 현장적용
- 종묘생산에 공급되는 해수의 전기분해에 의한 살균효과 실험완료
- 어류병원성균에 대한 살균효과 평가
- 양식장에서 사용되는 장비에 대한 전해수의 살균효과 실험 완료
2. 제 2 세부과제 : 저전류 전기펄스를 이용한 순환식 무균해수 생산 system 개발 및 현장적용
연구개발목표 연구개발결과
● 순환식 무균해수 생산 system 디자인
- 전해수 장치, filter system, HOCl 이온흡착 시스템 등 process unit의 배열 결정 및 lab scale system의 설치
- Filter, HOCl 이온흡착 시스템 재질 조사, 평가 및 결정
● 전기분해, filtering, 이온흡착 등 process operation condition, scale 및 flow rate를 조절하여 무균해수 생산효율 최적화
- 소비자 요구에 부응하는 경제적, 실용적인 system 개발
- 연속성 및 내구성 뛰어난 system 개발
● 전해수 및 전해수 얼음을 이용한 활어 및 선어의 선도유지 및 유통기한 연장효과 평가
● 저전류 전기펄스(low-amperage pulsating direct current)를 이용한 무균해수 생산 system을 경제적, 실용적인 면을 고려하여 디자인
● Lab-scale의 순환식 무균해수 생산 system 설치 완료
● Flake type의 전해수 얼음 생산을 위한 연속공정을 개발완료
● 생산된 전해수 얼음을 성질을 평가하고 이를 이용하여 어류선도 유지 테스트를 실시하였음
● 어류에 대한 미생물학적, 화학적, 관능적 평가를 실시하여 전해수 얼음이 신선어류 유통기한을 연장할 수 있음을 확인
● 저전류 전기펄스를 이용한 순환식 무균해수 생산 system 개발(pilot system 설치)
● 저전류 전기펄스의 해수에 대한 살균효과 평가
● 저전류 전기펄스 방식 무균해수 시스템의 응용가능성 평가 (경제성, 실용성, 연속성, 내구성)
● Pilot-scale의 순환식 무균해수 생산 system 설치 완료
● 어류 병원성균인 Edwardsiella tarda 및 Streptococcus iniae에 대한 무균해수 순환 system의 저해효과 평가 완료
● 제작된 system의 경제성 및 실용성은 매우 높으나 전극의 fouling으로 인한 연속성 및 내구성이 문제됨
● 저전류 전기펄스 순환무균해수 생산공정 영향인자 평가
- 전류형태, 전류량, 주파수, 순환유속, 해수온도, 및 순환시간의 어류병원성미생물 생육억제 및 활성염소생성에의 영향 평가
- 미생물 종류 및 초기 미생물 오염도의 영향 평가
- 저전류에 의한 미생물 억제 mechanism 규명
● 저전류 전기펄스의 활어수조에의 적용
- 순환무균해수에서의 어류 생육 및 성장평가
● 제작된 system에서 전류의 형태, 전기펄스의 주파수, condenser의 용량, 수온 등이 활성염소 생성속도에 미치는 영향을 kinetic modeling을 통하여 평가 완료
● 같은 전류량의 직류전류와 펄스전류의 어류 병원성 균 억제효과 비교 완료(활성염소와 펄스의 미생물 억제에 대한 시너지 효과는 크지 않은 것으로 확인)
● 어류 생육에는 순환식 무균해수 system에서 생성되는 활성염소의 양이 가장 큰 영향을 미치는 것을 확인
Abstract
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The properties and bactericidal activities of strong acidic electrolyzed water(SEW) and weak acidic electrolyzed water(WEW) against food-borne pathogenic bacteria were investigated. The available chlorine concentration, pH and oxidation reduction potential(ORP) of SEW were 35±1.2 ppm, 2.3±0.2, and 1
The properties and bactericidal activities of strong acidic electrolyzed water(SEW) and weak acidic electrolyzed water(WEW) against food-borne pathogenic bacteria were investigated. The available chlorine concentration, pH and oxidation reduction potential(ORP) of SEW were 35±1.2 ppm, 2.3±0.2, and 1,140±20.4 mV, respectively, whereas those of WEW were 35±1.4 ppm, 6.5±0.2, and 753±11.3 mV, respectively. Five strains of food-borne bacteria and two strains of putrefactive bacteria with initial cell number of 1.0×107 CFU/mL were not detected when they were treated with SEW and WEW for 30 sec. The number of Bacillus cereus, spore forming bacterium, was reduced to 1.0×102CFU/mL at the same condition. The available chlorine concentration of SEW dramatically decreased from 35 ppm to 1.2 ppm after 1 week storage and remained only 0.1 ppm after 4 weeks under open condition at room temperature. It was supposed that chlorine was vapored to the air because of open storage condition. pH and ORP of SEW were not significantly changed during storage. On the other hand, bactericidal activities of SEW against Escherichia coli O157:H7 and Listeria monocytogenes were not changed after 1 week storage but bactericidal activities of SEW were disappeared after 2 weeks. When E. coli O157:H7 and L. monocytogenes were treated with SEW after 4 weeks storage, 4.7 log of L. monocytogenes and 2.8 log of E. coli O157:H7 were survived. The changes of available chlorine concentration and bactericidal activities of WEW were almost same as those of SEW. The available chlorine concentration, pH, ORP and bactericidal activities of SEW and WEW were almost not changed during 4 weeks under closed storage condition at room temperature. In case of SEW, E. coli O157:H7 with initial cell number of 7.0 log CFU/mL was reduced to 2.5 log CFU/mL at 0.1 ppm of available chlorine concentration and not detected at 0.5 ppm. L. monocytogenes with initial cell number of 7.0 log CFU/mL was detected at 0.5 ppm of available chlorine concentration and not detected at 1.0 ppm. The minimum range of available chlorine concentration for bactericidal activities of WEW was almost same as that of SEW. On the other hand, ORP of SEW and WEW increased with increasing available chlorine concentration and ORP of SEW at 20 ppm of available chlorine concentration was 1,100 mV. High ORP means strong oxidation activity. These results indicate that SEW and WEW are strong oxidative agents and oxidation activity is source of bactericidal activities of SEW and WEW. The pH of SEW at 0.5 and 1.0 ppm of available chlorine concentration were 4.61 and 4.62, respectively. Bactericidal activity of the buffer solutions at pH of 3.0, 5.0 and 7.0 without available chlorine against E. coli O157:H7 and L. monocytogenes were not observed. However, in case of buffer solutions with available chlorine, bactericidal activities increased with increasing available chlorine concentration. At more than 1.0 ppm of available chlorine concentration, E. coli O157:H7 and L. monocytogenes were not detected regardless of pH. At more than 15 ppm of available chlorine concentration of SEW and WEW, Vibrio vulnificus and Vibrio parahaemolyticus that are main pathogenic bacteria in sea food were not grown regardless of time treatment. However, bactericidal activities of SEW and WEW were observed when both strains were treated for 15 sec at 10 ppm, 30 sec at 5 ppm and 60 sec at 1 ppm of available chlorine concentration, respectively.
When carrot, lettuce, perilla leaf, and cucumber purchased at local market were washed with 10 times volume of SEW for 30 sec, 2, 2, 4, and 2 log of viable cell number on them were reduced, respectively. When they were washed with 10 times volume of SEW for 60 sec, 3, 3, 4 and 2 log of viable cell number on them were reduced, respectively. When they were washed with 10 times of SEW for 30 sec after washing with 10 times volume of strong alkalic electrolyzed water(AEW) for 30 sec, 4, 4, 5 and 3 log of viable cell number on them were reduced, respectively. In case of radish and soy bean sprouts, however, only 1 or 2 log of viable cell number on them were reduced even though they were washed with 10 times volume of SEW for 60 sec. The 4 log of viable cell number on radish and soy bean sprouts were reduced when they were washed with 10 times of SEW for 30 sec after washing with 10 times volume of AEW for 30 sec.
When welsh onion, garlic, onion, winter mushroom, plum, mung bean sprout, and cabbage supplied to school meals were washed with 10 times volume of SEW for 30 sec, The bacteria were not detected on plum and 3, 4 and 2 log of viable cell number on onion, winter mushroom, and cabbage were reduced, respectively. The bacteria were not detected on onion, winter mushroom, and cabbage when they were washed with 10 times of SEW for 30 sec. after washed with 10 times volume of AEW for 30 sec. However, The bacteria were survived on mung bean sprout though it was washed with 10 times of SEW for 30 sec. after washed with 10 times volume of AEW for 30 sec. These results indicate that synergic effect in bactericidal activity of SEW is occurred when vegetables are washed with SEW after washed with AEW and bactericidal activity of SEW was affected by both kind and surface structure of vegetables.
The kitchen apparatus, knife, scissors and board, were washed with SEW for 30 sec or even 60 sec, the bacteria were not detected on knife and scissors. The bacteria were survived on wooden kitchen board, though it was washed with SEW for 30 sec after washed with AEW for 30 sec.
The bactericidal activities of SEW on vegetables and kitchen apparatus were stronger than those of sodium hypochlorite solution at same available chloride concentration.
When the table ware, dining table, stainless steel bowl, kitchen board, kitchen knife, rubber globes, cup for water, and sink table were washed with SEW for 30 sec., the bacteria were not detected on stainless steel bowl, kitchen knife, cup for water, and sink table in which the bacteria were detected before washed with SEW. On the other hand, the coliforms were detected on only rubber globes and the bacteria and coliforms were survived on it though washed with SEW for 30 sec.
When the hands contaminated with V. parahemolyticus and V. vulnificus were washed with SEW for 15 sec, the bacteria were not detected on the hands, whereas the bacteria were detected when washed with tap water for 15 sec.
The laver was alive, but green laver was died by treating for 30 sec with Electrolyzed seawater that was 10 times diluted by seawater (Electrolyzed seawater 1 : seawater 9).
The supplied water for hatchery was disinfected by electrolysis. The supplied water with 2.2×102 CFU/mL of viable cells were reduced below detection limit by electrolysis. After electrolysis of supplied water for hatchery and then available chlorine concentration of the supplied water was adjusted to 0.01 ppm by activated charcoal column, the supplied water for hatchery was maintained almost germless and did not affect to survival of Flounder. When the equipments for aquaculture, such as hose, rubber boot, scoop net and canvas were treated with electrolyzed seawater (available chlorine concentration was 0.5~1.5 ppm) for 30-120 min, about 103 to 104 CFU/cm2 of the viable cell numbers were reduced.
A sterile seawater circulating system based on low-amperage pulsating direct current has been developed and evaluated for its active chlorine generation and disinfecting capacity. For safe application of electrolyzation for sea water disinfection in aquaculture, active chlorine species, primary disinfectant substances, must be generated at a very low level by low-amperage electric current because activie chlorine also has harmful effects on marine animals and plants. For effective control of active chlorine level in electrolyzed sea water, the kinetics of active chlorine generation by electiric current of low-amperage must be understood.
Pulsating direct current, compared to normal direct current, could be employed for a more delicate control of active chlorine generation by adjusting not only electric current but also the frequency of electric pulse and the capacity of condenser. Therefore, the kinetics of active chlorine generation by low-amperage pulsating direct current (PC) in a circulating 3% (w/v) NaCl solution as a model seawater have been investigated and modeled. A non-membrane type electrolytic cell equipped with two platinum-coated titanium electrodes was connected to a 40 L aquarium. The circulating flow rate and working volume of the NaCl solution were 4 L/min and 20 L, respectively. Active chlorine was generated for 24 h at 0.01 A, two differentfrequencies (5 Hz and 14 kHz), and two different temperatures (15 and 25oC). Two condensers of different capacities (2.2 and 1000 μF) were tested. The values of pH and ORP (oxidation-reduction potential) were also monitored. A kinetic model for active chlorine generation in the circulating NaCl solution was successfully developed based on two assumptions: (1) zero-order kinetics for the electrochemical production of active chlorine and (2) first-order kinetics for the evaporation active chlorine, in which the rate constant was considered to be pH-dependent. The simulated time-concentration profiles from the model agreed well with the experimental data. The results also showed that PC of 0.01 A generated less amount of active chlorine than the normal direct current of 0.01 A at both temperatures, except when the condenser of 1000 μF was used at 14 kHz. This suggests that PC, compared to normal direct current, can be used to generate active chlorine at a lower level in a circulating sea water by adjusting its frequency and condenser capacity. In all experiments, the values of pH and ORP increased from about 5.9 to 6.4 and from about 340 to 870 mV, respectively.
The disinfecting capacity of the seawater circulating system has been examined using two fish pathogens: Edwardsiella tarda and Streptococcus iniae. The results showed that different types of electric current provided different levels of disinfecting capacity to the system.
When applying 0.01 A, the disinfecting capacity was larger in the order of DC, 14 kHz PC, and 5 Hz PC. The main reason of the disinfecting capacity of the system could be the antimicrobial action of active chlorine. The synergistic disinfecting capacity of active chlorine with electric pulse was not observed. However, PC is better for fishery market and aquaculture since it can produce less amount of active chorine than DC. The disinfecting capacity was higher at higher temperature because microbial growth and chlorine evaporation are favored at higher temperature.
The effects of electrolyzed water ice(EW-ice) on the microbiological, chemical, and sensory quality of Pacific saury (Cololabis saira) stored for a period of up to 30 days at 4C were evaluated and compared with those of traditional tap water ice (TW-ice). EW-ice with active chlorine at a concentration of 34 mg/kg was prepared from weak acidic electrolyzed water, in which pH, oxidation-reduction potential, and chlorine content were 5, 866 mV, and 47 mg/liter, respectively. Microbiological analysis showed that EW-ice markedly inhibited the growth of both aerobic and psychrotrophic bacteria in saury flesh during refrigerated storage, primarily because of the action of active chlorine. Chemical analysis revealed that EW-ice retarded the formation of volatile basic nitrogen and thiobarbituric acid reactive substances and reduced the accumulation of alkaline compounds in the fish flesh compared with TW-ice.
Sensory analysis confirmed that the freshness of saury was better preserved in EW-ice than in TW-ice, in which the saury stored in EW-ice had 4-5days longer shelf life than the fish stored in TW-ice.
목차 Contents
- 제출문 ... 1
- 요약문 ... 2
- SUMMARY ... 12
- CONTENTS ... 16
- 목차 ... 21
- 제 1 장 연구개발과제의 개요 ... 26
- 제 1 절 연구개발의 필요성 ... 26
- 1. 기술적 측면 ... 26
- 2. 경제·산업적 측면 ... 28
- 3. 사회·문화적 측면 ... 33
- 제 2 절 연구개발의 목적 및 범위 ... 35
- 1. 최종 목표 ... 35
- 2. 연차별 연구개발 목표와 내용 ... 36
- 3. 추진전략 및 방법 ... 37
- 가. 추진전략 ... 37
- 나. 연구개발 추진체계 ... 38
- 5. 기대효과 ... 39
- 가. 기술적 측면 ... 39
- 나. 경제·산업적 측면 ... 39
- 6. 활용방안 ... 39
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황 및 과학기술정보 ... 40
- 1. 외국의 경우 ... 40
- 2. 국내의 경우 ... 40
- 3. 조사연구개발사례에 대한 평가 ... 41
- 4. 앞으로 전망 ... 41
- 5. 기술도입의 타당성 ... 42
- 제 3 장 연구개발수행 내용 및 결과 ... 43
- 제 1 절 연구수행방법 ... 43
- 1. 제 1 세부과제 : 수산식품위생관리 신기술로서 전해수 및 무균해수의 유효이용 및 수산관련산업에의 응용 ... 43
- 가. 수산식품의 안전성 확보를 위한 전해수의 응용 ... 43
- 1) 전해수의 제조 및 물성 측정 ... 43
- 가) 강산성전해수(SEW) 및 강알칼리성전해수(AEW)의 제조 ... 43
- 나) 약산성전해수(WEW)의 제조 ... 43
- 다) 해수의 전기분해 ... 45
- 라) 전해수의 물성측정 ... 45
- 2) 전해수의 살균 특성 조사 ... 45
- 가) 병원성 미생물의 배양 ... 45
- 나) SEW와 WEW의 병원성 및 부패성 세균에 대한 살균활성 조사 ... 45
- 다) 저장조건에 따른 전해수의 유효염소 농도 변화와 살균활성 지속효과 조사 ... 45
- 라) 전해수의 살균효과에 있어서 최적 pH 및 유효염소농도 조사 ... 46
- 나. 생선회집 및 양식 김의 위생학적 안전성 확보를 위한 전해수의 응용 ... 46
- 1) 생물원료 및 식자재 (생굴, 패류, 야채 등)에 대한 살균효과 조사 ... 46
- 가) 시료 ... 46
- (1) 생굴 ... 46
- (2) 야채 ... 46
- (3) 주방기구 ... 46
- (4) 주방환경 ... 46
- 나) 전해수의 살균효과 측정 ... 47
- (1) 생굴에 대한 전해수의 살균효과 측정 ... 47
- (2) 야채에 대한 전해수의 살균효과 측정 ... 47
- 2) 주방환경 및 종업원에 대한 살균효과 조사 ... 47
- 가) 주방환경에 대한 전해수의 살균효과 측정 ... 47
- (1) 조리기구에 대한 전해수의 살균효과 측정 ... 47
- (2) 주방환경에 대한 전해수의 살균효과 측정 ... 47
- (3) 종업원의 손에 대한 전해수의 살균효과 측정 ... 48
- 3) 양식 김 제조시 사용되는 염산의 대체용수로서 강산성 전해수의 응용 ... 48
- 가) 시료 ... 48
- (1) 김 ... 48
- (2) 파래 ... 48
- 나) 전기분해수의 희석 ... 49
- 다) 김, 파래의 배양 ... 49
- 라) 김, 파래의 생존에 대한 전기분해수의 영향 ... 49
- (1) 예비실험 ... 49
- (2) 김, 파래 엽체의 생존에 미치는 전기분해수의 희석농도별 영향 ... 49
- 마) 김과 파래 엽체의 세포사에 미치는 전기분해수의 희석농도별 영향 ... 49
- 다. 수산가공공장, 증양식 및 종묘생산시설의 위생학적 안전성 확보를 위한 전해수의 현장적용 ... 51
- 1) 증양식 및 종묘생산시설의 위생학적 안전성 확보를 위한 전해수의 현장적용 ... 51
- 가) 어류 ... 51
- 나) 전기분해수의 공급 및 수조수 살균효과 측정 ... 51
- 다) 양식장 장비에 대한 전해수의 살균??스를 이용한 순환식 무균해수 생산 system 개발 및 현장적용 ... 51
- 2. 제 2 세부과제 : 저전류 전기펄스를 이용한 순환식 무균해수 생산 system 개발 및 현장적용 ... 54
- 가. 저전류 전기펄스를 이용한 순환식 무균해수 생산 system 개발 ... 54
- 1) 저전류 전기펄스 출력장치 디자인 ... 54
- 2) 저전류 전기펄스를 이용한 순환식 무균해수 생산 system(lab-scale) ... 54
- 3) 저전류 전기펄스를 이용한 순환식 무균해수 생산 system(pilot-scale) ... 54
- 나. 해수 순환 system에서 저전류 전기펄스에 의한 활성염소 생성 평가 ... 54
- 1) 활성염소 생성을 위한 해수 순환 system의 조건 ... 55
- 2) 활성염소의 양, pH, ORP 측정 ... 55
- 3) 활성염소 생성에 대한 kinetic modeling ... 55
- 다. 해수 순환 system에서 저전류 전기펄스에 의한 살균 효과 평가 ... 55
- 1) 미생물, 배지 및 배양조건 ... 55
- 2) 살균효과 평가 ... 56
- 라. 어류 선도 유지를 위한 연속식 전해수 얼음 제조시스템 개발 ... 56
- 1) 연속식 전해수 얼음제조 시스템 ... 56
- 2) 꽁치 냉장저장 및 꽁치 일반성분 분석 ... 56
- 3) 미생물학적 평가 ... 57
- 4) 화학적 평가 ... 57
- 5) 관능 평가 ... 57
- 제 2 절 연구수행결과 ... 59
- 1. 제 1 세부과제 : 수산식품위생관리 신기술로서 전해수 및 무균해수의 유효이용 및 수산관련산업에의 응용 ... 59
- 가. 수산식품의 안전성 확보를 위한 전해수의 응용 ... 59
- 1) 전해수의 제조 및 물성 ... 59
- 가) 격막식에 의한 SEW의 제조 및 물성 ... 59
- 나) 격막식에 의한 AEW의 제조 및 물성 ... 59
- 다) 약산성전해수(WEW)의 물성 ... 59
- 라) 해수의 전기분해 및 물성 ... 61
- 2) 전해수의 살균 특성 ... 61
- 가) SEW와 WEW의 병원성 및 부패성 세균에 대한 살균활성 ... 61
- 나) 저장조건에 따른 전해수의 유효염소 농도 변화와 살균활성 지속효과 ... 61
- (1) 개봉된 상태에서의 SEW의 물성 및 살균활성 변화 ... 61
- (2) 개봉된 상태에서의 WEW의 물성 및 살균활성 변화 ... 65
- (3) 밀봉된 상태에서의 SEW의 물성 및 살균활성 변화 ... 65
- (4) 밀봉된 상태에서의 WEW의 물성 및 살균활성 변화 ... 65
- 다) 유효염소농도 및 pH에 따른 SEW와 WEW의 살균활성 ... 69
- (1) 유효염소농도에 따른 SEW와 WEW의 살균활성 ... 69
- (2) pH에 따른 SEW와 WEW의 살균활성 ... 72
- 라) V. vulnificus, V. parahaemolyticus에 대한 최적살균조건 확립 ... 72
- 나. 생선회집 및 양식 김의 위생학적 안전성 확보를 위한 전해수의 응용 ... 76
- 1) 생물원료 및 식자재에 대한 살균효과 ... 76
- 가) 생굴에 대한 전해수의 살균효과 측정 ... 76
- 나) 야채에 대한 전해수의 살균효과 측정 ... 76
- 2) 주방환경 및 종업원에 대한 살균효과 ... 79
- 가) 조리기구에 대한 전해수의 살균효과 ... 79
- 나) 주방환경에 대한 전해수의 살균효과 ... 79
- 다) 종업원 손에 대한 전해수의 살균효과 ... 79
- 3) 양식 김 제조시 사용되는 염산의 대체용수로서 강산성 전해수의 응용 ... 83
- 가) 김, 파래의 생존에 대한 전기분해수의 영향 ... 83
- 나) 김, 파래 엽체의 생존에 미치는 전기분해수의 희석농도별 영향 ... 83
- 다) 김과 파래 엽체의 세포사에 미치는 전기분해수의 희석농도별 영향 ... 83
- 라) 김양식 현장에서 파래의 처리에 대한 전기분해수의 희석농도별 영향 ... 87
- 다. 수산가공공장, 증양식 및 종묘생산시설의 위생학적 안전성 확보를 위한 전해수의 현장적용 ... 93
- 1) 증양식 및 종묘생산시설의 위생학적 안전성 확보를 위한 전해수의 현장적용 ... 93
- 가) 양식용 수조 공급 해수에 대한 전기분해의 살균효과 ... 93
- 나) 양식장 장비에 대한 전해수의 살균효과 ... 97
- 2. 제 2 세부과제 : 저전류 전기펄스를 이용한 순환식 무균해수 생산 system 개발 및 현장적용 ... 99
- 가. 저전류 전기펄스를 이용한 순환식 무균해수 생산 system 개발 ... 99
- 1) 저전류 전기펄스 출력장치 ... 99
- 2) 저전류 전기펄스를 이용한 순환식 무균해수 생산 system(lab-scale) ... 101
- 3) 저전류 전기펄스를 이용한 순환식 무균해수 생산 system(pilot-scale) ... 101
- 나. 해수 순환 system에서 저전류 전기펄스에 의한 활성염소 생성 평가 ... 104
- 1) 활성염소 생성에 대한 kinetic modeling ... 104
- 다. 해수 순환 system에서 저전류 전기펄스에 의한 살균효과 ... 113
- 1) 해수 순환 system의 살균효과 ... 113
- 라. 어류 선도 유지를 위한 연속식 전해수 얼음 제조시스템 개발 ... 116
- 1) 연속식 전해수 얼음제조 시스템 ... 116
- 2) 꽁치 일반성분 ... 116
- 3) 미생물학적 평가 ... 116
- 4) 화학적 평가 ... 118
- 5) 관능 평가 ... 118
- 제 4 장 연구개발 목표달성도 및 관련분야에의 기여도 ... 122
- 제 1 절 연구 개발목표 달성도 ... 122
- 1. 제 1 세부과제 ... 122
- 2. 제 2 세부과제 ... 123
- 제 2 절 관련분야에의 기여도 ... 124
- 1. 기술적 측면 ... 124
- 2. 경제·산업적 측면 ... 124
- 3. 활용방안 ... 124
- 제 5 장 연구개발결과의 활용계획 ... 125
- 1. 추가연구의 필요성 ... 125
- 2. 타 연구에의 응용 ... 125
- 3. 기업화 추진방안 ... 125
- 제 6 장 참고문헌 ... 126
- 끝페이지 ... 127
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