보고서 정보
주관연구기관 |
식품의약품안전평가원 |
연구책임자 |
윤혜정
|
참여연구자 |
서정혁
,
김형수
,
박성수
,
백옥진
,
강영운
,
이준구
,
최훈
,
곽지연
,
김현아
,
그외 다수
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2014-12 |
과제시작연도 |
2014 |
주관부처 |
식품의약품안전평가원 |
사업 관리 기관 |
식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 |
TRKO201500007406 |
과제고유번호 |
1475007907 |
DB 구축일자 |
2015-06-27
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키워드 |
곰팡이독소,동시분석Food,Mycotoxin,Simultaneous Determination,HPLC/MS/MS,analytical method
|
초록
▼
연구결과
필요성 및 목표
○ 현재 식품공전의 곰팡이독소 시험법은 개별 곰팡이독소마다 별도의 전처리 및 기기분석방법을 사용하여 정성 및 정량하는 방법으로 등재되어 있음(액체크로마토그래피법)
○ FTA 확대에 따라 수입국이 다양화되고 수입식품이 증가하고 있어 농ㆍ축ㆍ수산물 및 그 가공품 관리를 위해 곰팡이독소를 신속 하고 정확하게 분석해야 할 분석법 확보가 필요
○ 또한, 농장에서 식탁까지 식품안전관리를 위해 식품 원료로부터 가공식품 생산에 이르는 모든 단계에서 곰팡이독소에 대한 체계적인 모니터링 및 위해평가에
연구결과
필요성 및 목표
○ 현재 식품공전의 곰팡이독소 시험법은 개별 곰팡이독소마다 별도의 전처리 및 기기분석방법을 사용하여 정성 및 정량하는 방법으로 등재되어 있음(액체크로마토그래피법)
○ FTA 확대에 따라 수입국이 다양화되고 수입식품이 증가하고 있어 농ㆍ축ㆍ수산물 및 그 가공품 관리를 위해 곰팡이독소를 신속 하고 정확하게 분석해야 할 분석법 확보가 필요
○ 또한, 농장에서 식탁까지 식품안전관리를 위해 식품 원료로부터 가공식품 생산에 이르는 모든 단계에서 곰팡이독소에 대한 체계적인 모니터링 및 위해평가에 실험법 필요
○ 식품공전에 등재된 곰팡이독소 동시시험법 확립
방법 및 결과
○ 곡류 등 식품 중 곰팡이독소(총아플라톡신, 아플라톡신 B1, 아플라톡신 M1, 오크라톡신 A, 제랄레논, 데옥시니발레논, 파튤린, 푸모니신)에 대한 전처리 및 기기분석방법 확립
○ 확립된 시험법의 유효성 검증(Validation)
○ HPLC/MS/MS에 의한 정성 및 정량법 확립
결과
○ 곡류 등 식품 중 곰팡이독소(총아플라톡신, 아플라톡신 B1, 아플라톡신 M1, 오크라톡신 A, 제랄레논, 데옥시니발레논, 파튤린, 푸모니신)에 대한 전처리 및 기기분석방법 확립
○ 확립된 시험법의 유효성 검증(Validation)
○ HPLC/MS/MS에 의한 정성 및 정량법 확립
Abstract
▼
Current mycotoxin assays are listed in the Food Code in a way that qualitatively and quantitatively using a separate preparation and instrumental analysis methods for each individual mycotoxins. However, depending on the FTA and expanding the importing country's agricultural diversification and incr
Current mycotoxin assays are listed in the Food Code in a way that qualitatively and quantitatively using a separate preparation and instrumental analysis methods for each individual mycotoxins. However, depending on the FTA and expanding the importing country's agricultural diversification and increased food imports, axes, fisheries and management is urgently needed is for the processed products fast and secure method for mycotoxin analysis to be accurate. In addition, the test method is necessary to evaluate in all stages of food production from raw materials to processed foods and systematic monitoring of mycotoxins for food safety from the farm to the table.
Cereals such as mycotoxins in food (total aflatoxin, aflatoxin M1, Ochratoxin A, zeralenone, deoxyinivalenol, Fumonisin, patulin) for analysis ISOLUTE, MIP. And the IAC cartridge was used. Total Aflatoxin, Ochratoxin A, zeralenone, deoxyinivalenol, Fumonisin, patulin is extracted with a 0.1% formic acid in 50% acetonitrile containing one was purified using ISOLUTE cartridge and analyzed using LC-MS / MS. Deoxyinivalenol in the case of rice and then extracted with distilled water was used for ISOLUTE, while the red pepper, corn, peanuts are then purified using the IAC was the LC-MS / MS analysis. Patulin is extracted using 2% acetic acid solution to give a test to establish MIP cartridge was analyzed by HPLC / UVD. Limit of detection and quantification limits of Aflatoxin B1, B2, G1, and M1, respectively 0.68 and 2.0 ug / kg, aflatoxin G2 and Ochratoxin A are 1.32 and 4.0 ug / kg, Fumonisin B1, B2 are 2.68 and 8.0 ug / kg, Zearalenon was 13.2 and 40.0 ug / kg, deoxyinivalenol 133.2 and 400 ug / kg, and the wave patulin showed 13.5 and 4 ug / kg. Standard solution addition method and the results of measuring the recovery rate of all mycotoxins using standard Reference material are from 60.37 to 122.9% relative standard deviation is 20% or less to obtain a result.
Analysis of total Aflatoxins and Ochratoxin A in animal products are extracted with 0.1% formic acid in 50% acetonitrile and then purified using ISOLUTE cartridge and analyzed using LC-MS / MS. the limit of detection and limit of quantitation of Aflatoxin B1, B2, G1 is respectively 0.68 and 2.0 ug / kg, aflatoxin G2 and Ochratoxin A showed 1.32 and 4.0 ug / kg. Standard solution addition method and the results of measuring the recovery rate of all mycotoxins using standard Reference material is 64.1 to 122.9%, the relative standard deviation is 20% or less to obtain a result.
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 자체연구개발과제 최종보고서 ... 2
- 국문 요약문 ... 5
- Summary ... 6
- 목차 ... 8
- 연구개발과제 연구결과 ... 9
- 제1장 연구개발과제의 개요 ... 9
- 제2장 연구개발과제의 국내ㆍ외 연구개발 현황 ... 10
- 제3장 연구개발과제의 연구수행 내용 및 결과 ... 42
- 제4장 연구개발과제의 연구결과 고찰 및 결론 ... 188
- 제5장 연구개발과제의 목표달성도 및 관련분야에의 기여도 ... 189
- 제6장 연구개발과제의 연구개발 결과 활용계획 ... 191
- 제7장 참고문헌 ... 194
- 제8장 첨부서류 ... 201
- 끝페이지 ... 206
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