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식품 중 곰팡이독소 안전기준 관리
Administration of Mycotoxins in Food in Korea 원문보기

한국식품위생안전성학회지 = Journal of food hygiene and safety, v.25 no.4, 2010년, pp.281 - 288  

강길진 (식품의약품안전청 식품안전국 식품기준과) ,  김혜정 (식품의약품안전청 식품안전국 식품기준과) ,  이연경 (식품의약품안전청 식품안전국 식품기준과) ,  정경희 (식품의약품안전청 식품안전국 식품기준과) ,  한상배 (식품의약품안전청 식품안전국 식품기준과) ,  박선희 (식품의약품안전청 식품안전국 식품기준과) ,  오혜영 (식품의약품안전청 식품안전국 식품기준과)

초록
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식품 중 아플라톡신 ($B_1+B_2+G_1+G_2$)의 기준은 곡류, 두류, 땅콩, 견과류 및 그 단순가공품 (분쇄, 절단 등), 곡류 가공품 및 두류가공품, 과자류 (땅콩 또는 견과류 함유식품), 장류, 고춧가루, 팝콘용 옥수수가공품, 기타 식품류 (찐쌀)에 대하여 15 ($B_1$은 10)${\mu}g/kg$ 이하로, 원유 및 우유류 중 아플라톡신의 기준은 $M_1$으로서 0.5 ${\mu}g/kg$ 이하로 설정되었다. 사과주스, 사과주스 농축액 중 파튤린의 기준은 50 ${\mu}g/kg$ 이하로 설정되어 있으며, 오크라톡신 A의 기준은 밀, 호밀, 보리, 커피콩, 북은 커피에 5 ${\mu}g/kg$, 인스턴트커피, 건포도 중 10 ${\mu}g/kg$, 포도주스, 포도주스 농축액, 포도주 중 2 ${\mu}g/kg$ 이하로 설정되었고, 푸모니신($B_1+B_2$)은 옥수수 중 4 mg/kg, 옥수수 단순가공품 및 옥수수 가루 중 2 mg/kg, 옥수수 가공품 중 1 mg/kg 이하로 설정되었다. 현재 식품 중 곰팡이독소에 대한 안전관리는 노출량 조사와 위해평가를 통해 합리적이고 과학적으로 설정되어 관리하고 있다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Total aflatoxin ($B_1+B_2+G_1+G_2$) maximum levels of 15 ${\mu}g/kg$ ($B_1=10\;{\mu}g/kg$) were set for grain, beans, peanut, nuts & their processed food (grinding, cutting etc.), processed cereal product & processed bean product, confectionaries (peanut or nut-conta...

주제어

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

성능/효과

  • 5 ug/kg 이하로 설정되었다. 사과주스, 사과주스 농축액 중 파튤린의 기준은 50 ug/kg 이하로 설정되어 있으며, 오크라톡신 A의 기준은 밀, 호밀, 보리, 커피콩, 볶은 커피에 5 ug/kg , 인스턴트커피, 건포도 중 10 ug/kg, 포도주스, 포도주스 농축액, 포도주 중 2 ug/kg 이하로 설정되었고, 푸모니신(B1 + B2)은 옥수수 중 4 mg/kg 옥수수 단순가공품 및 옥수수 가루 중 2mg/kg, 옥수수가공품 중 1 mg/kg 이하로 설정되었다. 현재 식품 중 곰팡이독소에 대한 안전관리는 노출량 조사와 위해평가를 통해 합리적이고 과학적으로 설정되어 관리하고 있다.
  • 1). 중 90%가 땅콩류의 아플라톡신 검출이고, 그 외에 땅콩류의 오크라톡신 A, 곡류 제품의 푸모니신류, 과일주스와 유아식의 파튤린 검출이 높은 비율을 차지하였다.
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참고문헌 (13)

  1. 서정희: 곰팡이독소의 특성과 식품에서의 문제점. 한국소 비자보호원 소비자안전국, 안전보고서 2000-12 (2000). 

  2. International Agency for Research on Cancer: Monographs on evaluation of carcinogenic risks to humans. Some naturally occurring substances: food items and constituents, heterocyclic aromatic amines and mycotoxins, International Agency for Research on Cancer, Lyon, France. 56, pp. 489 (1993). 

  3. Egmond, H.P., Schothorst, R.C., Jonker, M.A.: Regulations relating to mycotoxins in food. Anal. Bioanal. Chem. 389, 147-157 (2007). 

  4. Codex Committee on Food Additives and Contaminants: 24th Session of the Codex Committee on General Principles. Agenda-Proposed draft working principles for risk analysis for food safety-government comments at step 3. FAO/WHO, Rome, Italy (2007). 

  5. Korea Food and Drug Administration: Food Code. Korea Food and Drug Administration, Seoul, Korea (2010). 

  6. Codex Committee on Food Additives and Contaminants: CODEX general standard for contaminants and toxins in food and feed. CODEX STAN 193-1995 (2009). 

  7. Food and Drug Administration: Action levels for poisonous or deleterious substances in human food and animal feed [Online]. Available from http://www.cfsan.fda.gov/-lrd/fdaact. html. Accessed July 14, 2010. 

  8. European Commission: Commission Regulation No. 165/ 2010 of 26 February 2010 amending Regulation (EC) No 1881/2006 setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs as regards aflatoxins, Official Journal of the European Union No. L50/8 of February 27th, 2010 (2010). 

  9. European Commission: Commission Regulation No. 105/2010 of 5 February 2010 amending Regulation (EC) No 1881/2006 setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs as regards ochratoxin A, Official Journal of the European Union No. L35/7 of February 6th, 2010 (2010). 

  10. European Commission: Commission Regulation No. 1881/2006 of December 19th setting maximum levels of certain contaminants in foodstuffs, Official Journal of the European Union No. L364/5 of December 20th, 2006 (2006). 

  11. Food and Drug Administration: Fumonisin levels in human foods and animal feeds - A guidance for industry [Online]. Available from http://www.fda.gov/OHRMS/DOCKETS/98fr/ 001277gd. pdf. Accessed July 14, 2010. 

  12. Food and Drug Administration: Guidance for industry and FDA: Advisory levels for deoxynivalenol(DON) in finished wheat products for human consumption and grains and grain by-products used for animal feed. Available from http://www. fda.gov/ Food/GuidanceComplianceRegulatoryInformation/Guidance- Documents/NaturalToxins/ucm120184.htm. Accessed July 14, 2010. 

  13. Food and Drug Administration: CPG Sec.510.150 Apple juice, apple juice concentrates, and apple juice products - Adulteration with patulin. Available from http://www.fda.gov/ ICECI/ ComplianceManuals/CompliancePolicyGuidance- Manual/ucm074427.htm. Accessed July 14, 2010. 

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