다문화 가족 자녀의 식이섭취조사 및 식생활패턴 분석을 통한 식생활 개선 프로그램 개발연구 Development of the Food and Nutrition Improvement Program by Analyzing Dietary-Intake Surveys and Dietary-Life Patterns for Children of Multi-Cultural Families원문보기
다문화가족 자녀,결혼이민자 여성(학부모),식생활 안전교육,안전영양교육교재Multi-Cultural Children,Female Married Immigrants(Mothers),Food Safety and Dietary-Life Education,Textbook for Food Safety and Dietary-Life Education
초록▼
▪ 우리나라는 다문화사회로의 진입 및 정착으로 인하여 다문화가족의 자녀수가 꾸준히 증가하고 자녀들이 성장하고 있다. 다문화가정은 언어 및 생활문화차이로 인해 자녀의 가정에서의 식생활 교육은 더욱 어려울것으로 예상되므로, 이들의 양호한 영양·건강 성장 및 발달을 위하여 올바른 식생활 태도의 함양과 실천이 매우 중요한 가운데, 다문화 가족 자녀의 성장·발달 단계에 따른 식이 섭취 조사 상태는 물론 식생활 지도 관련 콘텐츠 및 교육프로그램은 거의 전무한 실정이다. ▪ 이에 본연구는 어린이 식생활안전관리특별법에 근거하여, 어린이급식과
▪ 우리나라는 다문화사회로의 진입 및 정착으로 인하여 다문화가족의 자녀수가 꾸준히 증가하고 자녀들이 성장하고 있다. 다문화가정은 언어 및 생활문화차이로 인해 자녀의 가정에서의 식생활 교육은 더욱 어려울것으로 예상되므로, 이들의 양호한 영양·건강 성장 및 발달을 위하여 올바른 식생활 태도의 함양과 실천이 매우 중요한 가운데, 다문화 가족 자녀의 성장·발달 단계에 따른 식이 섭취 조사 상태는 물론 식생활 지도 관련 콘텐츠 및 교육프로그램은 거의 전무한 실정이다. ▪ 이에 본연구는 어린이 식생활안전관리특별법에 근거하여, 어린이급식과 먹을거리에 대한 사회적문제를 제기하는 그룹인 다문화가족 자녀들에게 단순히 생활적인 경제적 지원만으로 해결될 수 없는, 다문화가족 자녀의 전문적인 위생 및 영양관리가 이루어질 수 있도록 전국 다문화가족을 대상으로 조사·분석과 교육프로그램 개발 및 적용으로, 다문화가족 자녀의 식생활을 바로잡아 미래세대의 성인건강까지 보장 받을수 있도록 다문화가족 자녀의 생애주기별 자녀의 바람직한 안전·영양식생활태도 함양을 꾀하고, 궁극적으로 국가정책에 대한 불신과 불만을 해소할 뿐만 아니라 창조경제에 기여하는데 목적을 두었다. ▪ 본연구에서는 다문화가족 자녀의 식생활 현황파악 및 식생활개선을 위한 식품안전․영양교육프로그램을 개발하여시범적용을 통하여 그효율성을 알아보고자 하였다. 연구목적의 달성위해 1)다문화가족 자녀의 식생활 개선 프로그램 모델 구축(문헌분석, FGI조사), 2)다문화 가족의 식이섭취조사 및 식생활패턴 연구(FGI조사, 전국다문화가족대상 2500부 설문(2200부(94명 24시간 회상법 포함)분석), 3)다문화가족 자녀의 식생활 개선 개발(영아용,유아용,초등학생용 교육을 위한 학부모교육 교재, 자녀 대상 워크북, 교사용 매뉴얼;5개국) 4)다문화가족 자녀의 식생활개선 프로그램 시범적용 및 평가를수행하였다. ▪ 연구결과, 다문화가족을 대상으로 문화적 이해를 고려한 식품안전, 영양 영역의 식생활 개선 프로그램의 필요성이 고찰되었고, 다문화 학부모를 통한 자녀 식생활지도가 가능하도록, 다문화가족식 생활개선 프로그램 학부모 교육교재, 저녀 교육용 워크북, 교사용 매뉴얼으로 자녀의 성장·발달 단계에 따른 가장 효용적인 교육프로그램이 되도록 개발하였다. 개발프로그램 별 1-2차 시시범적용을 통해 다문화가족 어머니의 식생활 관리 능력 제고 및 자녀의 식생활 개선 가능성을 확인할 수 있었다. 연구의 궁극적인 목표인 다문화가족자녀의 식생활개선을 위해서는 개발된 프로그램의지속적인적용연구수행을통하여효용적인일반화와전국적확대적용의결과를도출하여국가미래 세대의 건강 성인으로 성장할 수 있도록 기반을 구축하여야 할 것이다.
Abstract▼
■ The number of children from multi-cultural families have consistently increased and grown up in South Korea with the era of the multi-cultural society. It is expected that the dietary-life education for the children in multi-cultural families is more difficult caused by language and life-style dif
■ The number of children from multi-cultural families have consistently increased and grown up in South Korea with the era of the multi-cultural society. It is expected that the dietary-life education for the children in multi-cultural families is more difficult caused by language and life-style differences among multi-cultural family members. Cultivation and practice of appropriate dietary-life is very important for nutritional and healthy growth and development of the children. There have been lack of contents and education programs for dietary-life guide as well as dietary-intake surveys based on stages of growth and development of children from multi-cultural families. ■ This research is based on the "Special Act of Child Dietary-life Safety Management." The objectives of this research are: to improve dietary-life for appropriate and safe nutrition through the life-cycles of multi-cultural children in order to secure adult health of future generation by correcting dietary-life of multi-cultural children, including survey and education program development & implementation for nationwide multi-cultural families with respect to professional sanitation and nutrition management for children of multi-cultural families that can not be resolved by simple daily-life financial support to children of multi-cultural families, issuing social problems for child food and dietary-intake, and to contribute creative economy as well as solving dissatisfaction to national policies. ■ This research develops the education program for food safety and nutrition to understand current dietary-life and to improve dietary-life of children from multi-cultural families. And the applicability of the education programs have been studied by applying the test implementation. In order to do that, this research performed 1) the model development of dietary-life improvement programs for children from multi-cultural families(literature review and FGI investigation), 2) dietary-intake survey and dietary-life pattern study of multi-cultural families(FGI investigation, nationwide multi-cultural family survey of 1,950 respondents among 2,500 surveyees including 24-hour recall from ninety-five surveyees), 3) five-language dietary-life education program development (for infants, toddlers, and primary school students including educational textbooks for multi-cultural parents as well as work books and teachers manuals), and 4) performing test implementation and evaluation of dietary-life improvement program for children of multi-cultural families. ■ The research finding are as follows: the necessity of dietary-life improvement program is addressed in the fields of food safety and nutrition, considering cultural understanding of multi-cultural families; the most useful education program is developed according to the growth and development stages of children, using educational textbooks for dietary-life improvement programs of multi-cultural parents as well as work books for multi-cultural children, and teachers manuals in five languages. Our research team confirmed the possibility of dietary-life improvement of children as well as dietary-life management capability of multi-cultural female immigrants(mothers) by 1st and 2nd test implementations of the developed program. The improvement of dietary-life is recommended to help multi-cultural children growing up as health adults, national future generation by providing results of useful generalization and nationwide applications via performing continuous implementation studies of the developed program with ultimate purpose of dietary-life improvement of multi-cultural children.
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