보고서 정보
주관연구기관 |
푸드원텍(주) |
연구책임자 |
오원택
|
참여연구자 |
조경동
,
신종균
,
전상우
,
김명옥
,
전진우
,
송태종
,
김윤주
,
김수형
,
임재웅
,
그외 다수
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2014-11 |
과제시작연도 |
2014 |
주관부처 |
식품의약품안전평가원 |
사업 관리 기관 |
식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 |
TRKO201500007439 |
과제고유번호 |
1475007926 |
DB 구축일자 |
2015-06-27
|
키워드 |
주정,기준규격,주류안전관리,분석rectified spirits,standard and specification,safety management of liquors,analysis
|
초록
▼
국내 주정관련 기준 및 시험법은 1968년에 마련된 후 커다란 변화 없이 사용되고 있어 기준 및 시험법의 선진화 및 국제 조화가 필요하며, 주정 안전관리 연구를 통한 국내 유통 주정 안전관리 역량강화가 요구되고 있다.
본 연구에서는 국내외 주정 안전관리 및 국제 기준·규격 현황, 주정생산업체 시설 및 관리 현황, 주정 생산공정, 주정의 품질관리기준 및 시험법 등을 조사·분석하여 주정관리 공정에 기반한 품질관리 기준(규격) 및 시험법 개선안 마련, 식품공전의 주정 기준 개정(안) 제시 및 설명자료 마련, 그리고 주정 관련 추가
국내 주정관련 기준 및 시험법은 1968년에 마련된 후 커다란 변화 없이 사용되고 있어 기준 및 시험법의 선진화 및 국제 조화가 필요하며, 주정 안전관리 연구를 통한 국내 유통 주정 안전관리 역량강화가 요구되고 있다.
본 연구에서는 국내외 주정 안전관리 및 국제 기준·규격 현황, 주정생산업체 시설 및 관리 현황, 주정 생산공정, 주정의 품질관리기준 및 시험법 등을 조사·분석하여 주정관리 공정에 기반한 품질관리 기준(규격) 및 시험법 개선안 마련, 식품공전의 주정 기준 개정(안) 제시 및 설명자료 마련, 그리고 주정 관련 추가 연구분야를 발굴하고자 수행하였다. 본 연구의 주요 결과는 다음과 같다.
1. 주정관련 선행연구 및 주요 국가(EU, 미국, 일본 등) 및 국제 기준(ISO) 등의 주정 안전관리 현황에 대한 조사를 실시하고, 각국의 주정관련 법규, 제도, 기준규격 및 시험법 등을 비교·분석하였다.
2. 주정업체 10개소를 현장 방문하여 생산 공정도, 서류관리, 환경 및 시설관리, 검사관리, 품질안전관리 현황 등을 조사·분석하여 공정기반 품질관리 기준 개선안을 도출하였다.
3. 현행 국세청 기준규격과 시험법에 대한 개선(안)을 도출하고, 분석법 검증을 실시하였으며, 식품공전의 주정기준 개정(안)을 도출하고 이에 대한 설명자료를 마련하였다.
- 기준규격(3건) : 메탄올, 수산화나트륨정색물, 디아세틸
- 시험법(6건) : 에탄올, 알데히드, 메탄올, 퓨젤유, 디아세틸, 수산화나트륨정색물
- 기타(4건) : 정의 1건, 명칭 변경 3건
4. 주정관련 추가 연구분야로 ‘희석식 소주 및 증류식 소주의 기준·규격 재평가 연구’, ‘주정 및 주류의 시험법 현대화 연구’, ‘주정 선행요건 및 HACCP 모델 개발’을 도출하였다.
Abstract
▼
Law of standard and testing methods related spirits in domestic was established in 1968, research about regulation is necessary to advance and international harmony because it works as well today as when it was written. For this reason, It is required to strengthen ability for safety management on s
Law of standard and testing methods related spirits in domestic was established in 1968, research about regulation is necessary to advance and international harmony because it works as well today as when it was written. For this reason, It is required to strengthen ability for safety management on spirits through these study.
This study that examined safety management, ISO condition, facilities and management status of manufacturers, production process, quality control standards and test methods related to spirits in the internal and external. The purpose of this study is to suggest quality control criterion based on processing, plan for improvement of test methods, spirits standard revision(draft) of Korean Food Standards Codex and the source on spirits management. Furthermore, we want to find out further researches area on spirits. The major results are as follows:
1. This study was conducted to investigate the safety management status associated with spirit including advance research on spirit, major nation such as EU, USA, Japan etc, ISO(International Organization for Standardization), and to compared with law and regulations (or law or regulations or rules), system(or policy or program), standard code and test methods of each nation.
2. We had visited the scene(spirit company of 10 places) to investigate the flowchart and management status of document, environment and acilities, examination, quality and safety and to found the quality control criterion based on processing.
3. In the result of literature search and visit, we was finded a plan to improve the standard code and test methods of NTS(National Tax Service) through spirit company session, workshop, expert consultation and was conducted to verify the test methods. Also, we had proposed spirit standard revision(draft) of Korean Food Standards Codex and had provided the source of rectified spirit.
- Standard and standard and specification(3 items): Methanol, sodium hydroxide compound, diacetyl
- Testimg methods(6 items) : Ethanol, aldehyde, methanol, fusel oil, diacetyl, sodium hydroxide compound
- The others(4 items): definition(1 item), term modification(3 items)
4. We suggested for further study in spirit.
- A study on revaluation standard of diluted liquor(soju) and distilled liquor(soju)
- A study on modernization of test methods of spirit and alcoholic beverages
- Study of development of spirit previous requirement and HACCP model
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 용역연구개발과제 최종보고서 ... 2
- 제출문 ... 3
- 목차 ... 4
- Ⅰ.총괄연구개발과제요약문 ... 6
- 국문 요약문 ... 6
- Summary ... 8
- Ⅱ. 연구개발과제 연구결과 ... 11
- 제1장 연구개발과제의 목적 및 필요성 ... 11
- 1. 연구개발과제의 목표 ... 11
- 2. 연구개발과제의 목표달성도 ... 17
- 제2장 연구개발과제의 내용 및 방법 ... 18
- 1. 연구내용 ... 18
- 2. 연구방법 ... 19
- 제3장 연구개발과제의 최종결과 및 고찰 ... 23
- 1. EU, 미국, 일본, ISO 등 해외 주정관리 사례 조사 ... 23
- 2. 주정관리 공정에 기반한 품질관리 기준 제안 ... 53
- 3. 주정의 현행 국세청 관련기준 및 시험법 개선안 마련 ... 70
- 4. 식품공전의 주정 기준 및 규격 개정(안) 설명자료 마련 ... 136
- 5. 주정과 관련된 필요한 추가 연구분야 발굴 ... 146
- 제4장 연구개발과제의 연구성과 ... 147
- 1. 활용성과 ... 147
- 2. 활용계획 ... 149
- 제5장 주요연구 변경사항 ... 149
- 제6장 참고문헌 ... 150
- 제7장 첨부서류 ... 152
- 끝페이지 ... 270
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.