보고서 정보
주관연구기관 |
경기도농업기술원 |
연구책임자 |
정재운
|
참여연구자 |
이대형
,
서재순
,
박인태
,
이용선
,
그외 다수
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2014-02 |
과제시작연도 |
2013 |
주관부처 |
농촌진흥청 |
과제관리전문기관 |
농촌진흥청 Rural Development Administration |
등록번호 |
TRKO201500009951 |
과제고유번호 |
1395031114 |
DB 구축일자 |
2015-07-11
|
초록
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Ⅳ. 연구개발결과
「쌀 가공 원료곡 품질향상 종합 수익모델 종합」성과분석 종합결과에 있어 노동력은 ‘13년에 ’11년 대비 17.0% 감소하였으며(1.25ManHour/kg→1.04ManHour/kg), 생산성은 18.6% 증가(586.1kg/10a→ 695.0kg/10a), 농가소득은 50.9% 증가(680,239원/10a→1,026,510원/10a), 매출은 1,277,089원/10a로 25.6% 증가(1,016,996원/10a→1,277,089원/10a)되었다. 430,591원/10a의 부가가치는 창출(’13년 기준)되었
Ⅳ. 연구개발결과
「쌀 가공 원료곡 품질향상 종합 수익모델 종합」성과분석 종합결과에 있어 노동력은 ‘13년에 ’11년 대비 17.0% 감소하였으며(1.25ManHour/kg→1.04ManHour/kg), 생산성은 18.6% 증가(586.1kg/10a→ 695.0kg/10a), 농가소득은 50.9% 증가(680,239원/10a→1,026,510원/10a), 매출은 1,277,089원/10a로 25.6% 증가(1,016,996원/10a→1,277,089원/10a)되었다. 430,591원/10a의 부가가치는 창출(’13년 기준)되었으며, 생산비는 39.3% 감소(588원/kg→357원/kg)하였고 최종적으로 농민들의 만족도는 3.92(78.4)(’13년 기준)로 나타났다.
본 과제의 최종 결과는 노동력, 생산비는 모두 절감되었고 생산성, 농가소득, 매출은 증가하는 긍정적인 결과를 얻을 수 있었다. 또한 부가가치도 11년에 추청쌀을 재배했을 시 110,194원/10a 이었던 것이 13년에는 전국 쌀 재배 농업경영체 소득과 비교하여 부가가치가 430,591원/10a을 창출하여 소득 증대가 320,397원/10a로 290.8% 증가하였다.
제1세부과제인 막걸리 가공 원료곡 품질향상 종합 수익모델 연구는 막걸리제조에 적합한 보람찬의 양조특성을 구명하는 시험을 수행하고 이를 바탕으로 부가가치와 경쟁력을 제고시키기 위한 종합 수익모델 개발, 막걸리 원료곡 계약재배와 막걸리산업 활성화 방안을 제시하였다. 보람찬 쌀 발효를 위한 효모 첨가량에 따른 알코올 생성량의 차이는 거의 없었으며 관능 결과는 0.25%~0.75% 첨가시 큰 차이가 없이 좋았다. 정제효소 첨가량에 따른 알코올 차이 역시 크지 않았으며 관능결과는 정제효소 0.06%에서 가장 우수하였다. 고품질 보람찬 쌀 막걸리의 시험에서 찹쌀 첨가량에 따른 알코올 생성은 차이는 없었으나 관능결과에서는 찹쌀 10% 첨가시 맛에서는 약간 높은 관능점수를 나타내었다. 시판중인 6종의 효모를 사용하여 발효 특성을 살펴본 결과 충무효모와 와인 BLUE 효모가 약 17.3%의 알코올을 생성하여 높은 알코올 생성 능력을 보였다. 관능결과에서는 와인 RED 효모가 관능이 좋았다. 고품질 보람찬 쌀 막걸리를 비교한 결과 기존 방법과 개발 보람찬 막걸리 사이의 알코올 차이는 적었으며 산도 및 glucose의 차이도 크지 않았다. 또한 10일 숙성 제품에 대해 일반인 관능 평가결과 향, 맛 그리고 종합 기호도에서 기존 막걸리에 비해 우수한 관능결과를 나타내다. 손익분기점 측면으로는 차액목표가격(계약재배기준가격-년평균 계약재배가격) 335원을 기준으로 최소 9.4원에서 최대 51.3원으로 나타났으며, 순이익 측면으로는 차액목표가격(수매가기준가격-계약재배기준가격) 173원을 기준으로 최소 4.8원에서 최대 26.5원으로 나타났다. 막걸리 원료곡의 종합 수익모델은 수익원 확보가 가장 큰 관건이다. 이를 위해서는 무엇보다도 먼저 원료곡의 안정적 기반조성 → 원료곡 이용촉진 → 막걸리 품질향상→ 수익원확보라는 수익발생 선순환체계를 구축해야 한다. 여기서 수익원 확보방안으로는 1) 도단위 전통누룩자원 수집, 보전, 보급, 2) 지역에 맞는 막걸리 전용 품종 보급 및 계약재배 확대, 3) 막걸리 가양주 체험 및 관광사업 확대, 4) 유통단계축소를 위한 유통망 확충 등이 있다. 마지막으로 원료곡 수익모델 창출을 위한 여건을 조성해야 한다. 1) 막걸리 원료곡의 안정적 공급기반 구축, 2) 민간 및 농협 RPC 기능 강화, 3) 원료곡 생산비 절감을 위한 종자증식포 확대보급, 4) 막걸리 고부가가치화를 위한 누룩자원 상품화 등이 필요하다.
제1협동과제인 막걸리 원료곡 계약재배 생산단지 조성의 경우 보람찬벼의 지역에 맞는 재배매뉴얼 정립하였다
- 파종량 : 6㎏/10a
- 재식밀도 : 75~80주/3.3㎡, 4~5본/포기
- 시 비 : 질소기준 18㎏(밑거름 50% - 새끼칠거름 20% - 이삭거름 30%)
- 후기 병충해 방제 : 출수기 이후 관리 철저 등
또한 가공용 벼 보람찬 계약재배 실시 및 재배면적 확대를 통해 2012년에는 42㏊(300톤), 40농가, 453백만원(1,510원/㎏)였으며 2013년에는 52㏊(320톤), 42농가, 534백만원(1,670원/kg)이었다.
제2협동과제인 발아현미 가공 원료곡 품질향상 수익모델 개발의 경우 품종-재배-수확기 품질관리- 원료곡 품질분석 기술지원을 하였으며 그 단계별 수행 내용은 아래와 같다.
<단계별 수행 내용>
단 계 품 종 (종자) > 재 배(생산) > 수확기 품질관리 > 수확 후 원료곡 품질분석
수행내용 생산단계 품질관리 기술 지원(품종-친환경 재배기술) 품종별적기수확및건조 계약재배 단지의 원료곡 품질 분석
제3협동과제는 친환경 발아현미 원료곡 생산단지조성 및 산업화로 최근 삼광벼, 큰눈벼 등의 GABA 함량이 높은 국산품종이 발아현미 가공에 알맞은 품종으로 선정되었으나, 안정적인 판로 확보, 재배농가 찾기 어려움, 원료수급 불안, 안전생산기술 부족으로 발아현미 가공제품생산에 어려움을 겪고 있다.
이에 발아현미 생산업체의 안정적 원료공급 및 품질관리, 지역농민의 안정적 소득 창출을 위해 생산자 단체와 가공업체간의 수매계약지원, 재배방법교육, 제품생산지원 등 경쟁력 위한 win-win 전략이 필요하였다.
이에 본 연구는 농가와 가공업체간 연계를 유도하여 발아현미 적합품종 재배단지 25ha를 계약체결을 통해 조성하고, 원료곡 생산농가의 재배기술을 높이기 위해 5회의 교육 및 현장견학을 실시하였다.
또한 종자소독, 추비 살포를 위한 토양시비처방서 발부 등 농가의 안정생산 및 현장기술 지도활동을 6회 실시하였고, 원료곡 및 가공제품의 안정적 생산활동 지원을 위해 포장시스템 시작품 제작, 중경제초기, 곡물건조기 등을 구입 활용하여 장기적인 노동력과 경영비절감 방안을 마련하였다.
또한, 발아현미 제품 산업화를 위한 주안점을 제품 홍보와 마케팅에 두고, 제품 시식회, 각종 전시회 참가, 중앙 및 지방신문 보도, 홈쇼핑 런칭 등 다양한 홍보활동을 추진하여 제품이미지의 상승을 도모하였으며, 그 결과 일본 유통회사와의 수출업무협약을 체결하는 성과를 거두었다.
일반쌀 대비 발아현미 원료곡 재배농가 및 가공업체 수익향상 모델개발을 통해 농업인과 업체의 안정생산 및 판매를 통한 win-win 체계가 구축되었고, 농가소득 38% 증가, 생산비 41% 감소 등 전국 농업인 대비 부가가치 92% 상승을 이끌어냈다.
제4협동과제인 모싯잎송편 가공 원료곡 품질향상 종합 수익모델은 단지조성 지원을 위한 유관기관 업무협약 체결을 하였으며 기관별 단지조성 지원 역할분담 및 협력체계를 구축하였다. 원종급 종자 공급, 우량 종자 생산 채종포 조성 및 관리를 통해 연 2ha 면적에서 1.8톤을 생산하였으며 다수확 안정 생산을 위한 교육 및 생육단계별 현장기술지원을 통해 품종특성, 재배법, 수확 후 관리기술 교육 및 파종, 이앙, 시비, 물관리, 병충해 방제 등 생육단계별 현장기술지원 및 컨설팅을 실시하였다. 생산단계별 문제점 수렴 및 발전방안 도출을 위한 현장 평가 및 토론회 개최하였으며 홍보를 통한 판매 촉진을 하였다.
제5협동과제인 모싯잎송편 원료곡 생산단지 조성은 원료곡 안정 재배를 위한 재배 매뉴얼을 정립하였으며 특히 이것을 통해 가공용 쌀 재배 매뉴얼 정립 기초자료로 확보하였고 매뉴얼 활용을 통한 수량증대 및 재해 극복형 농가 재배기술 정립하였다. 모싯잎송편 원료곡 안정생산 기반조성 및 상품화를 통해 8,100kg 보람찬벼 종자 증식을 하였으며 친환경(무농약)재배로 생산된 보람찬 벼 활용으로 웰빙 모싯잎송편을 생산하였다. 모싯잎송편 제품다양화로 시제품 3종 출시하였고 모싯잎 송편 원료곡 상품화 지원 1개소(영광모싯잎송편영농조합법인), 가공용 쌀 품위 및 활용평가 1회(40명), 전문가 활용을 통한 컨설팅 7회를 수행(120명) 하였다. 또한 영농기술 연시 및 문제점 및 애로사항 해결위한 현장 토론회를 2회 실시 하였으며 9명의 일자리를 창출하였다.
Abstract
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The study is about features of high-yielding rice fermentation for makgeolli and is also about suggesting alternative for making mediators because of shortage of mediating organizations to cultivate rice for material and to purchase material. To examine brewing features of Boramchan rice, its genera
The study is about features of high-yielding rice fermentation for makgeolli and is also about suggesting alternative for making mediators because of shortage of mediating organizations to cultivate rice for material and to purchase material. To examine brewing features of Boramchan rice, its general ingredients were analyzed, and its protein content was a little lower than Choocheong. For the weight of 1000 seeds, Boramchan was heavier and its water absorption rate was also higher. The generated amount of alcohol according to adding amount of yeast for fermentation of Boramchan rice showed barely huge differences. The sensory results were excellent without huge differences when adding 0.25~0.75%. Alcohol content according to adding amount of defined enzyme showed no huge difference, as well. The sensory result showed the best one in 0.06% of the refined enzyme. In the experiment of high-quality Boramchan rice makgeolli, generation of alcohol according to adding glutinous rice showed no difference. In its sensory test, when adding 10% glutinous rice, taste showed a little higher result. In six kinds of yeast in sales, Choongmoo yeast and Wine Blue yeast produced around 17.3% alcohol, showing higher alcohol-generating capability. For the sensory results, Wine Red yeast showed excellent results. Compared to hugh-quality Boramchan rice makgeolli, the product by the existing method and the developed Boramchan makgeolli did not show hugh differences in alcohol content as well as acidity and glucose. And for 10-day ripened products, sensory tests by ordinary people showed excellent results in aroma, taste and comprehensive preference. In recent years, makgeolli consumption have been accelerated to be more increased for the better. for the reason, this paper focus on boosting production and distribution of raw material rice(RMR). However, contract cultivation tends to be small in scale and unstable in the price of this, which results in high cost and low efficiency. Thus, Under the assumption that such public finance is not increased very much, the government needs to adopt contract cultivation program similar to farm income compensation programs in the direct payment system to help farmers for for producing makgeolli’ RMR. Based on the above the assumption, the following suggestions can be made on the basic directions for the balance target price, which is calculated by break-even point and net profit. Secondly, for this, the research suggests the business model for makgeolli’ RMR. development strategies are presented for four kinds of the business model(i.e., the traditional yeast resources, contract cultivation, rural tourism, a branch retail store) And then, it should be forged with profit circulatory system. Germinated brown rice is two to three times more than brown rice in γ-aminobutyric acid (GABA). Germinated brown rice is evaluated as a functional food because of contains nutrients such as GABA. The purpose of this work was carried out development of revenue(business) model for improve the quality of germinated brown rice processing raw materials from 2012 to 2013. For this purpose, we were to support rice varieties, planting, post-harvest quality management techniques.
Results of this project, farmers' income increased by 38.1% in 2013 compared to 2011, previous year of project. Recently, Germinated brown rice breeds was selected as suitable for machining is high in GABA content domestic breeds(Samkwang rice, Keunnun rice, etc), however, it was insufficient the stable outlets, find a farmers cultivated, safety production technologies were . win-win strategy for improve competitiveness was needed for between producer groups and processors for purchase contract support, education cultivation methods, production support, etc. In germinated brown rice producers and quality control of raw material supply for Reliably, reliable income creation for local farmers. The purpose of this study was linkage between farmers and processors induced the germinated brown rice breeds suitable for cultivation contract just over 25ha compositions and the cultivation of the raw material production technology to increase farm 5 meetings were conducted education and field trips. In addition, the stability of farm fertilizer, such as formulas issued technical guidance on the production and on-site activities were carried out six times, stable production of raw materials and processed products packaging systems to support production activities, cultivating and weeding device, grain dryers, and take advantage of the Long-term cost savings labor force and management plans were laid. Also, the germinated brown rice products for industrial emphasis placed on product promotion and marketing, promoting a variety of promotional activities(product tasting, participate in various exhibitions, central and local newspaper reports, launched home shopping, etc.) to promote the image of the product rises. As a result, Japan's export and distribution company with business performance agreements success. Contrast normal rice germinated brown rice growers and processing of raw materials through the development of company revenue enhancement model, farmers and businesses through the production and sale of the stable win-win system has been created, 38% increase in farm household income, 41% decrease in the production cost, contrast whole country farmers led to a rise of 92% value added. Rice in Korea will be surplus from the mid-long term point of view. In supply, the total stock will be increased with the increase in quantity of production and MMA(Minimum Market Access). In demand, the amount of consumption will be decreased continuously as a change in one’s eating habit. The government work out a police on the rice processing for the promotion of rice consume. This project was carried out to cut down on the cost of production and improve the quality in making of rice cake, Mositip songpeun, that is a special product in Yeong Gwang province. It was supplied a good variety ‘Boramchan’ that has characteristics of high yield and processing to develop the production complex and seed plot. As growing stage, educations and consulting were conducted to farmers of the production complex for high yield and good quality. Compared to the preceeding and the following of this project, farmer’s income, productivity and added value were increased. Mosicnip-songpyeon(Ramie leaf-songpyeon) is one of main specialties of Yeonggwang-gun. To process Mosicnip-songpyeon, 120 processed companies are in Yeonggwang. So they are about 40% of a domestic Mosicnip-songpyeon market. They make new local job and they play a great role for industrial development. The problem is that they use different varieties of rice, so companies produce Mosicnip-songpyeon with various quality. We selected the Boramchan-rice that it is multiplicity and processing suitability is excellent by the raw rice of Mosicnip-songpyeon. This study proceeded for the establishment of Yield increases technology and a stable supply to the Mosicnip-songpyeon company. Main performance built the system of supply of raw rice of Mosicnip-songpyeon, and the manual of organic cultivation of Boramchanrice. and we proceeded the education of cultivation technology to farmers.
목차 Contents
- 완결과제 최종보고서 ... 1
- 제 출 문 ... 2
- 요약문 ... 4
- SUMMARY ... 11
- 목 차 ... 14
- 제 1 장 서 론 ... 15
- 1. 연구개발의 목적 ... 15
- 2. 연구개발의 필요성 ... 16
- 제 2 장 국내외 기술개발 현황 ... 19
- 1. 국내 연구 현황 ... 19
- 2. 국외 연구 현황 ... 20
- 3. 국내외 연구현황 비교 및 필요 연구 분야 ... 20
- 제 3 장 연구개발 수행 내용 및 결과 ... 22
- 1. 과제총괄 : 쌀 가공 원료곡 품질향상 종합 수익모델 ... 22
- 2. 제1세부과제 : 막걸리 가공 원료곡 품질향상 종합 수익 모델 ... 29
- 3. 제1협동과제 : 막걸리 원료곡 계약재배 생산단지 조성 ... 70
- 4. 제2협동과제 : 발아현미 가공 원료곡 품질향상 수익모델 개발 ... 75
- 5. 제3협동과제 : 친환경 발아현미 원료곡 생산단지 조성 및 산업화 ... 78
- 6. 제4협동과제 : 모싯잎 송편 가공 원료곡 품질향상 종합 수익모델 ... 90
- 7. 제5협동과제 : 모싯잎송편 원료곡 생산단지 조성 ... 97
- 제 4 장 연구개발 목표 달성도 및 대외 기여도 ... 101
- 1절 : 목표대비 달성도 ... 101
- 2절 : 정량적 성과(논문게재, 특허출원, 기타) ... 102
- 제 5 장 연구개발결과의 활용계획 ... 103
- 제 6 장 기타 중요 변동사항 ... 105
- 제 7 장 참고문헌 ... 106
- 끝페이지 ... 108
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