보고서 정보
주관연구기관 |
국립축산과학원 National Institute of Animal Science |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2015-03 |
과제시작연도 |
2014 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 |
TRKO201500010290 |
과제고유번호 |
1395035972 |
사업명 |
농축산물부가가치향상 |
DB 구축일자 |
2015-07-11
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201500010290 |
초록
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Ⅳ. 연구개발결과
본 연구과제의 최종목표인 난(卵) 유래 유용물질의 신속분리 및 활용기술개발을 위하여 실시한 결과는 다음과 같다. 난황과 난백에서 유용물질을 신속하게 분리하기 위한 방법과 최적조건을 설정하였다. IgY는 난황을 희석하여 원심분리한 후 상등액에 ammonium sulfate와 NaCl을 첨가하여 분리하였으며, 포스비틴은 원심분리 침전물을 10% NaCl을 0.05 N의 NaOH에 녹인 용매를 이용하여 분리하였다. 이렇게 분리한 IgY와 포스비틴의 순도는 약 97% 이상이었으며, 수율은 각각 83.3%, 92,7%
Ⅳ. 연구개발결과
본 연구과제의 최종목표인 난(卵) 유래 유용물질의 신속분리 및 활용기술개발을 위하여 실시한 결과는 다음과 같다. 난황과 난백에서 유용물질을 신속하게 분리하기 위한 방법과 최적조건을 설정하였다. IgY는 난황을 희석하여 원심분리한 후 상등액에 ammonium sulfate와 NaCl을 첨가하여 분리하였으며, 포스비틴은 원심분리 침전물을 10% NaCl을 0.05 N의 NaOH에 녹인 용매를 이용하여 분리하였다. 이렇게 분리한 IgY와 포스비틴의 순도는 약 97% 이상이었으며, 수율은 각각 83.3%, 92,7%였다. 난백물질 중 라이소자임은 mberlite FPC 3500 양이온 교환수지를 이용하여 분리하였으며, 오보뮤신은 라이소자임을 제거한 상등액을 pH 4.5으로 조정한 후 원심분리하여 분리하였다. 오보트렌스페린은 오보뮤신을 분리한 상등액을 ammonium sulfate와 citric acid를 이용하여 2차례 침전하여 분리하였으며, 오브알부민은 오보트렌스페린을 분리하고 남은 상등액을 70℃에서 15분간 가열한 후 원심분리하여 분리하였다. 이렇게 생산된 난백물질은 88%이상의 순도를 가지며, 83% 이상의 수율을 나타내었다. 각 연속분리공정은 모식도로서 제시하였다.
연속분리공정으로 생산한 계란유래 유용물질의 항산화 및 항균활성을 평가하였을 때 오보뮤신이 가장 높은 활성을 나타내었다. 특히 오보뮤신을 가수분해할 경우 항산화 활성을 높아졌으며, Bacillus cereus균에 대한 항균활성을 나타내었다. 난백유래 물질을 첨가하여 피부산화보호제 시제품을 만들고, UV의 노출에 의한 홍반의 생성억제능을 확인한 결과 오보뮤신과 오보트렌스페린을 첨가한 시제품이 홍산의 생성을 억제하는 것으로 나타났다. 그리고 계란유래 유용물질을 생쥐에게 먹였을 때 콜레스테롤과 중성지질은 큰 변화가 없었으나, HDL-콜레스테롤은 증가하고, LDL-콜레스테롤은 감소하는 것으로 나타냈다.
연속분리공정으로 생산한 계란유래 유용물질의 안전성 확인하기 위하여 각 물질을 생쥐에게 먹인 후 생리지표를 확인하였다. 실험결과 계란 추출물은 생쥐의 생리지표에 영향을 미치지 않는 것으로 나타났다. 또한 세포를 이용하여 세포독성을 확인한 결과 독성을 나타내지 않았으며, 면역세포를 이용하여 면역활성에 미치는 영향을 확인한 결과 계란추출물이 면역활성을 높일 수 있는 것으로 나타났다. 알레르기에 대한 독성을 평가하기 위하여 질환동물에 계란 추출물을 먹인 후 알레르기 유발여부를 확인한 결과, 계란 추출물은 알레르기를 유발하지 않는 것으로 나타냈다. 하지만 이 결과로 계란추출물이 알러지를 일으키지 않는다고 할 수 없기 때문에 추가적인 연구가 필요하다.
이러한 실험의 과정은 매뉴얼로서 제작하였다.
계란의 난황 내에 기능성 성분을 강화하기 위하여 농산부산물을 이용하여 사료첨가제를 만드는 방법을 개발하였다. 토마토와 시금치를 열풍건조하여 건조분말로 만들고 각 건조분물을 식물성 기름(옥수수유 등) 잘 섞는다. 마지막으로 유화제 역할을 해주는 레시틴을 넣은 후 잘 섞어준다. 이렇게 만든 첨가제를 닭 사료에 섞어서 먹이면 루테인, 리코펜 등이 강화된 계란을 생산할 수 있다. 리코펜, 루테인, 코엔자임 Q10이 첨가된 사료첨가제를 개발하였으며, 이 사료를 먹일 경우 각각 루테인 0.54mg/60g,, 리코펜 43.1ug/60g, 코엔자임Q10 1,031ug/60g의 성분이 함유된 계란이 생산되었다.
Abstract
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The purpose of this study are development of rapid separation and utilization techniques derived useful substances(eggs) and its application method. The set of methods and optimal conditions for the rapid separation of useful substances in egg yolk and egg white. After IgY you were centrifuged and d
The purpose of this study are development of rapid separation and utilization techniques derived useful substances(eggs) and its application method. The set of methods and optimal conditions for the rapid separation of useful substances in egg yolk and egg white. After IgY you were centrifuged and diluted egg yolk was separated by adding ammonium sulfate and NaCl to the supernatant, Posubi teen centrifugation, the precipitate was dissolved 10% NaCl to NaOH of 0.05 N solvent used I was separated Te. The purity of IgY and Posubi teen separated in this way is about 97% more than 83.3% and the yield was 92,7%. Of egg white materials, lysozyme was separated using mberlite FPC 3500 cation exchange resin, false alarms mucin after adjusting the supernatant was removed lysozyme pH 4.5, was separated by centrifugation. False alarm transformer Perrin supernatant separated misinformation mucin by using ammonium sulfate and citric acid, were isolated by precipitation twice, ovalbumin was separated false alarms transformer Perrin, the remaining supernatant and 15 at 70 ℃ After heating minutes, were separated by centrifugation. Thus produced is egg white material has 88% pure, showed 83% or higher yield. Each continuous separation step is presented in a schematic diagram.
Antioxidants eggs from useful materials produced in a continuous separation step, showed the highest activity when misinformation mucin to evaluate the antimicrobial activity. Especially when a false alarm mucin hydrolysis, high antioxidant activity, and show antimicrobial activity against Bacillus cereus bacteria.
Make a put the ovalbumin and ovomucin shown antioxidant activity cosmetics, in order to check the oxidation inhibiting ability of the skin, after painting the cosmetic to the skin of mice were allowed to expose to UV to check for production of erythema. The results of the experiment, both the product inhibited the generation of erythema. The results of this experiment, egg ovalbumin and ovomucin can be determined and can be utilized as functional cosmetic ingredients.
In order to confirm the possibility of additive use of egg extract, confirming the changes in blood lipid levels after given 4 weeks to mice. While eggs from useful material was fed to mice, total cholesterol in blood, neutral lipids, the results of confirming the changes in LDL and HDL cholesterol, total cholesterol and neutral lipids, had no significant change, HDL- cholesterol by increased, LDL- cholesterol showed a tendency to decrease. When you see the results of this experiment, eggs from useful material is judged to be able to utilize as a raw material during the development of the health functional food for improving blood lipid. Further investigation into the antioxidant activity of such peptides with eggs is an attractive line of research for the potential application of such peptides in the food industry as antioxidant agents or food additives. And further study about safety and clinical trial of the active peptide was needed.
In order to confirm the safety of the egg-derived useful substances produced in a continuous separation process, each material after it has been given to mice, it was confirmed physiological indices. The results of the experiment, the egg extract was found to not affect the physiological indices in mice. As a result of confirming the cytotoxicity using cells, without toxicity, by using immune cells, the results of confirming the effect on immunoreactivity, egg extract was found to be able to enhance the immunoreactivity. After given egg extracts in animal diseases to evaluate the toxicity to allergies as a result of the check whether the allergenic, egg extracts showed that do not induce allergy. However, since the result egg extracts can not be and does not cause allergy as, requires further study. The course of these experiments, was produced as a manual.
By using the agricultural by-products in order to enhance the functional component in the yolk of the egg, and has developed a method to create a feed additive. And a dry powder tomatoes and spinach in hot-air drying, each dry watershed vegetable oil (corn oil, etc.), and mix well. Finally, after putting the lecithin brings a role of emulsifier, to give well mixed in. Thus created additive lutein Given mix to feed chickens, lycopene, etc. it is possible to produce the eggs that have been enhanced. Lycopene, lutein, and coenzyme Q10 developed a feed additive that has been added, if you give this diet, each of lutein 0.54mg/60g, lycopene 43.1ug/60g, a component of coenzyme Q10 1,031ug/ 0g is contained eggs were produced was.
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