보고서 정보
주관연구기관 |
국립농업과학원 National Institute of Agricultural Sciences |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2016-02 |
과제시작연도 |
2015 |
주관부처 |
농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
과제관리전문기관 |
국립농업과학원 National Institute of Agricultural Sciences |
등록번호 |
TRKO201600003208 |
과제고유번호 |
1395041314 |
사업명 |
농업기초기반연구 |
DB 구축일자 |
2016-06-25
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201600003208 |
초록
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▶ 연구목적 :
○ 수요자 맞춤형 GAP 해설서 및 농업인을 위한 GAP 현장 실천 매뉴얼 개발
○ GAP 기준 실천여부를 스스로 진단할 수 있는 GAP 자율점검표 개발 : 10품목
○ 소규모 수확 후 처리시설의 위생관리 실태조사 : 약용작물, 채소류
○ 소규모 수확 후 처리 과정 중 미생물 저감기술 및 위생관리방안 제시
○ 소규모 수확 후 처리시설 실증 : 엽채류
▶ 주요연구내용 :
○ 1세부과제명 : 작목별 GAP 우수관리인증 세부지침 개발
- 수요자 맞춤형 GAP 해설서 개발 : 3종
▶ 연구목적 :
○ 수요자 맞춤형 GAP 해설서 및 농업인을 위한 GAP 현장 실천 매뉴얼 개발
○ GAP 기준 실천여부를 스스로 진단할 수 있는 GAP 자율점검표 개발 : 10품목
○ 소규모 수확 후 처리시설의 위생관리 실태조사 : 약용작물, 채소류
○ 소규모 수확 후 처리 과정 중 미생물 저감기술 및 위생관리방안 제시
○ 소규모 수확 후 처리시설 실증 : 엽채류
▶ 주요연구내용 :
○ 1세부과제명 : 작목별 GAP 우수관리인증 세부지침 개발
- 수요자 맞춤형 GAP 해설서 개발 : 3종(농업인, 농업관련종사자, GAP 인증심사원)
- 농업인을 위한 GAP 현장 실천 매뉴얼 개발 : 「GAP 생산 가이드」20종
- GAP기준 실천여부를 스스로 진단할 수 있는 GAP 자율점검표 개발 : 10품목
○ 2세부과제명 : 농가단위 소규모 수확 후 처리시설 안전관리 기술개발
- 농가단위 소규모 수확 후 처리시설 모형 개발
• 농가단위에서 손쉽게 적용할 수 있는 소규모 수확 후 처리시설 모형 개발
• 대상작물 : 약용작물 3종(황기, 구기자, 오디) → 엽채류1종(영양부추) →과채류 2종(딸기, 고추, 파프리카, 방울토마토)
- 엽채류, 과채류의 병원성 미생물 저감기술 개발
• 영양부추의 냉수 침지 과정에 차아염소산나트륨 150 ppm, 30분 침지시 일반세균수 및 병원성 미생물 100배 이상 감소
• 이산화염소를 이용한 딸기, 토마토, 파프리카 중 병원성 대장균과 살모넬라의 저감을 위하여 상대습도 90%에서 이산화염소 50 ppmv, 30분 처리시 100배 이상 감소
○ 3세부과제명 : 소규모 수확 후 처리기술 실증
- 개발된 컨테이너형 소규모 수확 후 처리시설을 영양부추, 들깻잎 생산현장에 적용하여 위생적이 수확 후 처리환경을 조성할 수 있었음
- 농업인을 대상으로 개발된 소규모 수확 후 처리시설에 대한 설문조사 결과, 위생적인 수확 후 처리환경조성은 물론이고 작업자의 편이성과 영양부추, 들깻잎의 신선도 증진에 도움이 되는 것으로 판단됨
Abstract
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As a result of this study, 3 kinds of standard GAP(Good Agricultural Practices) manuals have been published for farmers, GAP trainers and GAP inspectors. ‘Standard GAP Guidelines’ has been written for farmers, and ‘Standard GAP Training Manual’ has been written for GAP trainers. For the GAP inspecto
As a result of this study, 3 kinds of standard GAP(Good Agricultural Practices) manuals have been published for farmers, GAP trainers and GAP inspectors. ‘Standard GAP Guidelines’ has been written for farmers, and ‘Standard GAP Training Manual’ has been written for GAP trainers. For the GAP inspectors, ‘Standard Complement of GAP Guidelines’ has been published, too. As a practical GAP handbooks, ’GAP production Guide’ series have been published on 20 crops, rice, apple, Kimchi cabbage, strawberry, tomato, lettuce, perilla leaves, sesame, Angelica gigas, oyster mushroom, barleys, hot pepper, water melon, chives(Allium tuberosum), mandarin, potato, sweet potato, grape, white radish and onion. In addition, ‘GAP Self Audit Checklists’ have been developed on 10 crops, rice, apple, pear, grape, Kimchi cabbage, strawberry, perilla leaves, ginseng, mushroom and omija. The checklist can be used as detail GAP guidelines and consulting manuals.
To enhance hygiene of medical herb and fresh vegetables, small scale post harvest facilities were developed. And decontaminative effects of NaOCl and ClO2 were tested for food-born pathogens such as pathogenic E. coli and Salmonella spp. on vegetables. The number of each pathogen was significantly reduced more than 2.0 log CFU/g after treatment with 150 ppm NaOCl for 30 min. Pathogen populations on strawberries, cherry tomato and paprika reduced more under conditions of 90% than under 50 and 70% RH. Exposure to 50 ppm of ClO2 gas for 30 min under 90% RH resulted in more than 2.0 log CFU/g log reductions of pathogenic E. coli and Salmonella spp..
One of the purposes of this study were to develop small scale post harvest facility and to evaluate effects of application of small scale post harvest facility on enhancing hygiene of Korean leek and perilla leaf farm. To assess effects of application of small scale post harvest facility on safety improvement, samples were collected from six Korean leek and perilla leaf farms. The collected samples were assessed on sanitary indicator microorganisms (Aerobic plate count, coliform count, Escherichia coli) and foodborne pathogens (Escherichia coli O157:H7, Salmonella spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus). In case of Korean leek farms, the numbers of APC of equipment, such as comb, chopping board, and knife, of A, B farms which applied newly developed small scale post harvest facility were lower than that of C farm which not applied by 1.44∼2.33 log CFU/100 cm2. B. cereus, which were contaminated with 6.03 log CFU/100 cm2, was highly detected from chopping board in C farm. The counts of coliform of Korean leek after immersion were higher than those after sorting by 0.57∼1.89 log CFU/g. E. coli recovered from Korean leek, soil, and water after immersion of Korean leek, while E. coli O157:H7, Salmonella spp., and L. monocytogenes were not detected. Our results indicated that newly developed small scale post harvest facility could play an important role in enhancing post-harvest environment hygiene. Furthermore, disinfection technique should be introduced to the immersion stage to enhance the safety of Korean leek.
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