보고서 정보
주관연구기관 |
한국과학기술연구원 Korea Institute Of Science and Technology |
연구책임자 |
박경수
|
참여연구자 |
표희수
,
최은미
,
김지연
,
이선화
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보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2016-11 |
과제시작연도 |
2016 |
주관부처 |
식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 |
TRKO201700017642 |
과제고유번호 |
1475009114 |
사업명 |
식품등안전관리 |
DB 구축일자 |
2017-11-25
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키워드 |
천연원재료.기구 및 용기・포장.중금속.포름알데히드.이산화황.이행물질.natural raw material.food packaging.migration.
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201700017642 |
초록
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본 연구에서는 천연의 원재료로 만들어져 있는 기구 및 용기․포장으로부터 이행될 우려가 있는 카드뮴과 납, 비소 등 중금속 및 원재료별 유해물질에 대한 안전관리를 위한 과학적인 근거자료를 확보하는 것을 목표로 수행하였다.
우선 천연의 원재료로 만들어진 식품용 기구 및 용기·포장의 주요 외국 관리규정 및 기준에 대하여 조사를 하였다. 그리고, 천연 원재료의 종류(돌, 면, 유리제(무착색), 나뭇잎, 과일껍질 등}와 국내유통(제조, 수입 및 수출) 현황 및 원재료별 이행가능 유해물질, 국내외 연구동향 및 관련문헌 등을 조사하였다.<
본 연구에서는 천연의 원재료로 만들어져 있는 기구 및 용기․포장으로부터 이행될 우려가 있는 카드뮴과 납, 비소 등 중금속 및 원재료별 유해물질에 대한 안전관리를 위한 과학적인 근거자료를 확보하는 것을 목표로 수행하였다.
우선 천연의 원재료로 만들어진 식품용 기구 및 용기·포장의 주요 외국 관리규정 및 기준에 대하여 조사를 하였다. 그리고, 천연 원재료의 종류(돌, 면, 유리제(무착색), 나뭇잎, 과일껍질 등}와 국내유통(제조, 수입 및 수출) 현황 및 원재료별 이행가능 유해물질, 국내외 연구동향 및 관련문헌 등을 조사하였다.
원재료별 이행가능 유해물질 중 중금속(수은), 이산화황과 형광증백제는 식품용 기구 및 용기・포장 공전에 제시된 시험법으로 분석하였으며, 중금속 (납, 카드뮴, 비소, 크롬, 6가크롬)과 포름알데히드, 유기방부제는 식품용 기구 및 용기·포장 공전의 시험법에서 국내외 시험법 비교 및 검출한계, 회수율 등을 통하여 시험법(안)을 개선하였다. 또한, 잔류농약 및 살균제, 섬유감별시험법 (연소시험법)은 식품공전과 기타 관련문헌 등을 조사한 후, 시험법(안)을 마련하였다.
본 연구의 모니터링을 수행하기 위해, 광물성인 돌류 21품목과 유리류 9품목, 식물성인 면류 12품목, 잎류 15품목, 과일껍질류 10품목, 나무류 27품목, 동물성인 상어가죽류 3품목을 합하여 총 97건을 구매하였다.
중금속은 나무류 7건을 제외한 90품목에서 잔류시험, 용출시험 (6가크롬은 0.5 % 구연산, 그 외 4 % 초산)을 실시하였으며 (단, 돌, 유리 30건은 용출시험만 실시), 형광증백제는 면류 12품목, 상어가죽류 3품목 총 15품목에 대하여 용출시험 (물)을 하였다. 이산화황은 면류 12품목, 잎류 15품목, 과일껍질류 10품목 총 37품목에 대하여 용출시험(물)을 하였으며, 섬유감별시험 (연소시험법)은 면류 12건에 대해서만 하였다. 포름알데히드는 면류 12품목, 잎류 15품목, 과일껍질류 10품목, 나무류 27품목 총 64건에 대하여 용출시험 (4 % 초산)을 하였다. 유기방부제는 잎류 15품목, 과일껍질류 10품목, 나무류 20건 총 45건에 대하여 용출시험(20 % 알콜)을 하였으며, 잔류농약과 살균제는 면류 12건, 잎류 15건, 과일껍질류 10건, 나무류 20건 총 57건에 대하여 용출시험 (물, 0.5 % 구연산, n-헵탄, 50 % 알콜)을 하였다.
광물성인 돌류과 유리류는 금속제 및 유리제의 기준규격을 참고하였으며, 식물성인 면류, 잎류, 과일껍질류, 나무류는 목재류와 페놀수지제 중 포름알데히드의 기준규격을 참고하였다. 동물성인 상어가죽은 제조과정이 유사할 것으로 판단하여, 종이제의 기준규격을 참고하였다.
분석결과와 기준규격을 참고하여 천연 원재료 기구 및 용기・포장 관리방안을 마련하였으며, 이에 따른 본 과제의 결과는 천연 원재료 기구 및 용기・포장의 안전관리에 필요한 자료로 활용될 것으로 기대된다.
(출처 : 국문요약문 6P)
Abstract
▼
This research was carried out for the purpose of securing scientific base data for safety management of harmful substances such as cadmium, lead and arsenic which are subject to migration from utensils, containers and packaging that are made of natural raw materials for food products.
Above all w
This research was carried out for the purpose of securing scientific base data for safety management of harmful substances such as cadmium, lead and arsenic which are subject to migration from utensils, containers and packaging that are made of natural raw materials for food products.
Above all we first investigated on foreign primary management regulations and standards regarding utensils, containers and packaging for food products that are made of natural raw materials as well as the current state of its usage. We have also carried out investigations on the types of the utensils, containers and packaging made of natural raw material (stone, cotton, glass (anti-coloring), leaves, fruit peels); current situation on domestic distribution (manufacturing, import and export); migration-prone hazardous substances of each raw materials; and foreign/domestic research trends/related literatures.
To provide for the method of examination of utensils, containers and packaging for food that are made of natural raw materials we calculated the limit of quantization, recovery rate through comparing foreign and domestic examination methods and were able to establish optimal analytical method. Based on the established analytical method,
we analyzed the specimens of sulfer dioxide, fluorescent white agent, formaldehyde, organic preservative, and pesticide residue which are identified as migration-prone substances through the investigation of migration-prone hazardous substance of each raw materials, as well as heavy metals such as lead, cadmium, arsenic.
Sulfur dioxide and fluorescent whitening agent among the harmful substances that can be transposed by raw materials were analyzed by the methods presented in Korean Food Apparatus, Container and Packaging Code. heavy metals (lead, cadmium, arsenic, chromium, hexavalent chromium), formaldehyde, organic preservative have improved Korean Food Apparatus, Container and Packaging Code through detection limits, and recovery rates.
Residual pesticides and fungicides and fiber differentiation test method (combustion test method) investigated food circulation and other related documents, and prepared test method.
In order to monitor the following research we have made 97 purchases, and through the monitoring results we have prepared management methods. The collected samples were 21 stones, 9 glass, 12 cotton, 15 leaves, 10 fruit peels, 27 trees and 3 shark skins. For 90 heavy metals, residual test and dissolution test (hexavalent chromium, 0.5% citric acid, and other 4% acetic acid) were conducted (except for stone and glass, only the dissolution test was conducted), and for fluorescence brightening agent test, cotton (12 items) and shark skin (3 items) were subjected to a dissolution test (water).
Sulfur dioxide was performed on 37 items by dissolution test (water) in 12 items of cotton, 15 items of leaf and 10 items of fruit skin. The fiber differentiation test (combustion test method) was performed for only 12 cotton.
Formaldehyde was applied to 12 items in cotton, 15 items in leaves, 10 items in fruit shells, and 28 items in 28 kinds of trees by dissolution test (4% acetic acid).
The organic preservatives were subjected to a dissolution test (20% alcohol) on 15 items of leaf, 10 items of fruit peel, and 20 items of trees. The remaining pesticides and fungicides were tested on 12 cotton, 15 leaves, 10 fruit shells and 20 trees by dissolution test (water, 0.5% citric acid, n-heptane, 50% alcohol).
The result of this task is expected to be utilized as a reference for safety measures of utensils, containers and packaging made of natural raw materials.
(출처 : SUMMARY 9P)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 용역연구개발과제 최종보고서 ... 2
- 제 출 문 ... 3
- 목차 ... 4
- Ⅰ. 총괄연구개발과제 요약문 ... 6
- 국문 요약문 ... 6
- Summary ... 9
- Ⅱ. 총괄연구개발과제 연구결과 ... 12
- 제1장 총괄연구개발과제의 목적 및 필요성 ... 12
- 제2장 총괄연구개발과제의 내용 및 방법 ... 26
- 제3장 총괄연구개발과제의 최종결과 및 고찰 ... 113
- 제4장 총괄연구개발과제의 연구 성과 ... 193
- 제5장 총괄주요연구 변경사항 ... 195
- 제6장 총괄참고문헌 ... 195
- 제7장 총괄첨부서류 ... 197
- 끝페이지 ... 204
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