보고서 정보
주관연구기관 |
부산대학교 Busan National University |
연구책임자 |
박건영
|
참여연구자 |
최영현
,
정지강
,
송가락
,
함기백
,
김은희
,
박종민
,
박상호
,
정미경
,
강순아
,
조은주
,
김미자
,
김명숙
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2014-08 |
주관부처 |
농림축산식품부 Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs(MAFRA) |
등록번호 |
TRKO201800001775 |
DB 구축일자 |
2018-12-15
|
초록
▼
〇 연구개발 목표 및 내용
- 김치의 항암기능성 메커니즘 연구 및 동물, 인체 실험을 통한 항암기능성 검증
- 김치의 헬리코박터 균 감염 연관 전암병소 및 위암예방 기능규명 및 이에 연관된 항염증 및 항암 효능을 세포주 모델,동물 모델을 통해 규명
- 현대인의 대표적인 질환인 생활습관병(대사증후군)을 예방 할 수 있는 김치의 영양생리학적 생리 활성 규명 및 항산화/항노화 효과 및 메카니즘 연구
〇 연구 결과
<1세부>
- 스타터,죽염 등의 부재료 조절 및 발효방법을 통한 항암 기능성 김치의 레
〇 연구개발 목표 및 내용
- 김치의 항암기능성 메커니즘 연구 및 동물, 인체 실험을 통한 항암기능성 검증
- 김치의 헬리코박터 균 감염 연관 전암병소 및 위암예방 기능규명 및 이에 연관된 항염증 및 항암 효능을 세포주 모델,동물 모델을 통해 규명
- 현대인의 대표적인 질환인 생활습관병(대사증후군)을 예방 할 수 있는 김치의 영양생리학적 생리 활성 규명 및 항산화/항노화 효과 및 메카니즘 연구
〇 연구 결과
<1세부>
- 스타터,죽염 등의 부재료 조절 및 발효방법을 통한 항암 기능성 김치의 레시피 개발과 in vitro 및 in vivo 실험을 통해 암전이 및 대장암 억제 효과 및 메커니즘 규명
- 항암 기능성 김치의 임상시험을 통한 인체 대장 건강증진 효과 검증
- 김치 및 김치 부재료의 활성성분의 항염증 및 항암 효능 (Sulforaphane, Isorhamnetin, 3-(4'-hydroxyl-3’ ,5'-dimethoxyphenyl)propionic acid (HDMPPA), Zanthoxylum schinifolium leaves ethanol extract(EEZS)) 및 메카니즘 검증
<2세부>
- H. pylori를 처리한 위암 세포주에서 동결건조 김치의 항염증, 항암활성 및 암전이 억제 효능 확인
- H. pylorH 의한 위염 및 위암 유발 동물모델에서 항암 김치의 효능 확인
- 항암 김치의 염증성 대장염에 대한 임상효능 확인
<3세부>
- 고지방식이로 비만을 유도한 C57BL/6 마우스를 이용하여,항암김치의 식이효율 감소, 체지방축적 억제효과 및 혈중지질 중 콜레스테롤의 유의적인 감소효과를 보였고 당 조절에도 유의적인 변화를 관찰하여 비만에 대한 예방 효능이 우수함
- Cellular system에서 항산화/항노화 효과를 측정한 결과 김치의 산화적 스트레스 개선을 통한 항산화 및 항노화 효과가 뛰어났으며, 특히 항암김치의 효과가 우수한 것을 확인할 수 있었음. 이를 통하여 AD 동물 모델을 확립하여 항암김치의 인지능력 향상 효과를 살펴본 결과 Aβ 로 인한 인지능력 손상에 대해 항암김치 투여군의 인지능력 개선 효과 역시 우수한 것이 됨
〇 연구 성과 및 성과활용 계획
- 연구 성과
1차년도
연구논문 5(SCKE): 2, KSCI. 3)
학술발표 8(국외 3, 국내: 5)
기타 0
계 13
2 차년도
연구논문 13(SCKE): 8, KSCI. 5)
학술발표13(국외: 4, 국내 9)
지식재산권 2
기타 5
계 33
- 성과 활용 계획
본 연구에서는 김치의 건강 기능성 효과와 그 메카니즘을 연구하였다. 기능성중 가장 중요한 항암 효과와 항산화성, 대사성증후군(비만),노화억제,인지능력 증진 및 치매예방 가능성이 이 연구를 통해 확인되었다. 항암 효과를 증진시키기 위해 기존의 항암 기능성 김치에 starter(L. plantamm)와 죽염(3회)을 사용하여 항암 기능성이 증진된 김치가 제조되었고,그의 기능성과 메카니즘이 이 연구를 통해 밝혀졌다. 이 연구 결과로부터 김치의 우수성이 과학적으로 중명되었고, SCI 논문 등으로 발표되므로(예정은 9편이었는데 18편이 발표됨) 김치 세계화에 중요한 역할을 하였다고 생각한다. 학계에서 김치의 우수성이 발표되고,일반인들에게 TV나 신문 등 홍보 계통을 통해 알려지므로 국내인은 기능성이 높은 김치 제조법을 배우게 되고,김치의 우수성을 확인하므로, 김치 소비가 늘며, 국민 건강, 특히 암,비만,노화, 치매 등을 예방하는 효과가 높아지리라고 본다. 세계인(SCI 논문)과 국내인(학술논문지 및 TV, 신문 등)에게 홍보하므로 김치의 우수성 홍보와 김치 세계화에 이 연구 결과들을 잘 활용할 수 있다.
(출처 : 연구개발보고서 초록 11p)
Abstract
▼
□Research objectives
〇 Researches on mechanisms of anticancer functionality (Helicobacter pylori induced gastritis and gastric cancer and colon cancer) of kimchi and evaluation of its anticancer efficacy through animal and human researches
〇 Mechanistic researches on anti-oxidation and anti-ag
□Research objectives
〇 Researches on mechanisms of anticancer functionality (Helicobacter pylori induced gastritis and gastric cancer and colon cancer) of kimchi and evaluation of its anticancer efficacy through animal and human researches
〇 Mechanistic researches on anti-oxidation and anti-aging effects of kimchi, and effects of kimchi on metabolic syndrome (anti-obesity efficacy)
□ Research
- The purpose and necessity of research and development
〇 Researches on anti-cancer functionality of kimchi and its mechanism
- Anti-cancer efficacy of kimchi and manufacture of kimchi with improved functionality are required
- Researches on anti-cancer mechanism of anti-cancer kimchi and confirmative researches using in vitro, in vivo and clinical test
〇 Anti-oxidative functionality of kimchi, its related anti-aging, anti-dementia and anti-obesity effects and mechanistic researches on the functionalities
- Evaluations on anti-aging and anti-obesity efficacy of kimchi are needed
- Confirmation of such functionality of anti-cancer, anti-oxidation and anti-obesity of kimchi and publication of those results to SCI-rated journals may play a role in globalization of kimchi
- Content and scope of research
〇 Manufacture of anticancer kimchi and evaluation of its cancer-prevention mechanisms and anti-cancer efficacy
- Examination on anti -proliferation effect of kimchi on cancer cells and its anti-cancer mechanisms
- In vivo anticancer (colorectal cancer, metastasis) effect of kimchi
- Evaluation of intestinal health-promoting effects of anticancer kimchi through clinical tests
〇 To determine the effects of the kimchi on the regulation of H. pylori infection, H. pylori-associated inflammation and carcinogenesis
- In vitro, in vivo preclinical study and the mechanism research
- Human clinical study on the bowel function
< Part 3 >
〇 Inhibitory effect on fat accumulation in high fat diet induced obesity model by use of C57BL/6 mice
〇 Antioxidative and anti-aging effect of the kimchi extract in vitro and cellular system.
〇 Protective effect of kimchi against glial cell and Alzheimer’s disease (AD) mouse model induced by amyloid beta and study on protective mechanisms from AD.
- Results
〇 Development of anti-cancer kimchi recipes by adjustment of subingredients such as starter probiotics and bamboo salt, and mechanistic research on its suppressive effects against colitis, colorectal cancer and metastasis through in vitro and in vivo experiments
〇 Evaluation of intestinal health -promoting effects of anticancer kimchi through clinical tests
〇 Evaluation of anti-inflammatory and anti-cancer effects of active compound of kimchi and its sub-ingredients (Sulforaphane, Isorhamnetin, 3-(4 ’ -hydroxyl-3 ’ , 5 ’ -dimethoxyphenyDpropionic acid (HDMPPA)), Zanthoxylum schinifolium leaves ethanol extract(EEZS))
〇 We demonstrated the mechanisms of anti-inflammatory, anti-metastasis, anti-cancer effects of the kimchi in human gastric cancer cells.
〇 We observed the cancer-preventive effect of the kimchi in H. pylon-infected, H. pylori-associated gastric carcinogenesis animal model.
〇 The treatment with the kimchi improved the microbiota and the function of the intestine in the human clinical study
〇 Treatment of anticancer kimchi in high fat diet induced mice affected on decrease of fat cell size and fatty liver through historical analysis. These data suggest that anticancer kimchi may be important functional material in preventing obesity.
〇 The present results indicated that anticancer kimchi showed protective roles from oxidative stress and Alzheimer’s disease (AD) under cellular and in vivo Aβ-induced AD models.
- Research utilization and its plan
The health benefits of kimchi, especially anticancer, anti-oxidation, anti-obesity effects and possible prevention of dementia were studied in this project. These results could be reported, and this can stimulate the globalization of kimchi.
□ Benefits
〇 Cancer-preventive and anti-cancer efficacy of kimchi were evaluated by animal model and clinical tests, and their mechanisms were examined. Functionalities of kimchi against health concerns associated with administration of kimchi were also examined so that excellence of kimchi could be proved.
〇 Taken together, kimchi may contribute to reduce cancer incidence in Korea, and play a role as an anti-tumor and anti-oxidation food on the basis of anti-inflammatory and anti-oxidation, induction of apoptosis, cell cycle arrest, etc. The health benefits of kimchi are proved by the results of this project. The kimchi industry could be expanded, and consumption of kimchi increased by Koreans and foreigners. This can stimulate the globalization of kimchi.
(출처 : SUMMARY 7p)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 제 출 문 ... 3
- 연 구 진 ... 4
- 요 약 문 ... 5
- SUMMARY ... 7
- CONTENTS ... 9
- 연구개발보고서 초록 ... 11
- Ⅰ. 1차년도 연구실적 ... 13
- 1. 연구 목표 및 연구 수행내용 ... 13
- 1. 연구개발 최종 목표 및 주요 내용 ... 13
- 2. 세부과제별 연구 목표 및 내용 ... 13
- 2. 연구범위 및 연구수행 방법 ... 14
- 3. 세부연구수행 결과(구체적으로 기술) ... 17
- 4. 연구성과 ... 76
- 가. 기술적 연구성과 기재 ... 76
- 나. 경제·사회적 연구 성과 기재(정책활용, 홍보, 교육지도 등) ... 77
- 다. 기타 ... 78
- 5. 1차년도 용역연구비 집행내역서 ... 79
- 6. 중요 연구변경 사항 ... 80
- Ⅱ. 2차년도 연구실적 ... 81
- 1. 연구 목표 및 연구 수행내용 ... 81
- 1. 연구개발 최종 목표 및 주요 내용 ... 81
- 2. 세부과제별 연구 목표 및 내용 ... 81
- 2. 연구범위 및 연구수행 방법 ... 83
- 3. 세부연구수행 결과(구체적으로 기술) ... 84
- 4. 연구성과 ... 180
- 가. 기술적 연구성과 기재 ... 180
- 나. 경제·사회적 연구 성과 기재(정책활용, 홍보, 교육지도 등) ... 184
- 5. 2차년도 용역연구비 집행내역서 ... 185
- 6. 중요 연구변경 사항 ... 186
- 끝페이지 ... 186
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