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Kafe 바로가기주관연구기관 | 한국식품연구원 Korea Food Research Institute |
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연구책임자 | 최성욱 |
참여연구자 | 조용선 , 우민아 , 옥경식 , 김윤지 , 성정민 , 남태규 , 박지수 , 장혜원 , 황선혜 , 장현주 , 임정아 , 김주성 , 김명호 , 박기상 , 이다연 , 라이스 , 김태용 , 유준혁 , 임은섭 , 이은정 , 곽수진 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2018-01 |
과제시작연도 | 2017 |
주관부처 | 과학기술정보통신부 Ministry of Science and ICT |
등록번호 | TRKO201800002452 |
과제고유번호 | 1711062359 |
사업명 | 한국식품연구원연구운영비지원 |
DB 구축일자 | 2018-03-24 |
키워드 | 불량식품.테라헤르츠파.복합다차원 분석.식중독균.검지 매트릭스.Food fraud.Terahertz wave.Multi-dynamic analysis.Food-borne pathogen.Detection matrix. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201800002452 |
◦ 단일 공정으로 90개의 GMR 소자를 제작할 수 있는 포토마스크를 설계/제작하였으며, 준비된 GMR 소자에 PVA 코팅을 통해 Q-factor 24 이상인 습도 감지용 transducer를 제작함. 특히, 수분감지막으로 사용되는 PVA 코팅이 GMR 소자의 Q-factor 개선 효과를 보임으로써 공정 최소화 가능
◦ FSS 태그가 일체화된 transducer 프로토타입을 제작하고 실험조건에서 습도변화에 대한 검출 민감도가 2.1%/RH 성능을 갖는 소자를 개발함. 개발된 일체형 FSS 태그는 식품 포장 유형(진공포장, 용기
◦ 단일 공정으로 90개의 GMR 소자를 제작할 수 있는 포토마스크를 설계/제작하였으며, 준비된 GMR 소자에 PVA 코팅을 통해 Q-factor 24 이상인 습도 감지용 transducer를 제작함. 특히, 수분감지막으로 사용되는 PVA 코팅이 GMR 소자의 Q-factor 개선 효과를 보임으로써 공정 최소화 가능
◦ FSS 태그가 일체화된 transducer 프로토타입을 제작하고 실험조건에서 습도변화에 대한 검출 민감도가 2.1%/RH 성능을 갖는 소자를 개발함. 개발된 일체형 FSS 태그는 식품 포장 유형(진공포장, 용기포장, 가스치환포장) 및 식품(소시지, 라면, 돈육)에 적용하여 외부 식품 변화 및 식품훼손 여부에 따른 식품포장 내부 습도변화를 테스트함
◦ GMR 태그 리더 시스템 개발 완료 (20.4cm×29.0cm×13.5cm)
◦ Comprehensive 4D GCXGC-TOF/MS 분리기술을 이용한 부정 인삼제품의 판별기술개발
◦ GC-TOF/MS기술을 이용한 부정혼입 참기름의 지표물질 탐색 및 판별법 개발
◦ 생육 저장시 생성되는 향기성분과 미생물군집과의 상관관계 규명 및 부정육 검출법 확립
◦ 식품시료 표면을 스탬핑 할 수 있는 필름형 미생물 배양·검지 매트릭스 개발
◦ 소형 카메라용 광 모듈 최적화, 사용자 편의성이 향상된 모바일 연동형 센서 및 프로그램 개발, 안드로이드 및 무선 통신 기반 스마트폰 앱 개발
◦ 필름형 검지 매트릭스를 이용한 모바일형 센서의 검출한계 2×103 CFU/ml 달성
◦ 페이퍼 기반 드랍형/필터형 센서를 이용한 식중독균 검출법 확립(전 배양 없이 1시간 이내 104 CFU/ml 검출)
(출처 : 보고서 요약서 7p)
Purpose & Contents
◦ Development of detection methods to determine the food adulteration and fraud in Korea
◦ Development of technology to easily detect food-borne pathogen at the level of non-experts at home or in foodservice stage using food-borne pathogen-specific receptor and mobile fusion
Purpose & Contents
◦ Development of detection methods to determine the food adulteration and fraud in Korea
◦ Development of technology to easily detect food-borne pathogen at the level of non-experts at home or in foodservice stage using food-borne pathogen-specific receptor and mobile fusion optical-based biosensor
Results
◦ Design and fabrication of photomasks which are made the GMR unit cell to 90 each in single process, and fabricating the THz transducer for moisture sensor
◦ Development of the cells for detecting humidity change to 2.1%/RH merging the transduce cell to FSS tag, which tested and established the specifications by conventional food packaging, such as vacuum, air and gas modified packaging
◦ Development of GMR tag system(20.4cm×29.0cm×13.5cm) for reading the FSS tags
◦ Identification of volatile markers for the detection of adulterants in red ginseng juice using gas chromatography-mass spectrometry
◦ Determination of volatile compound using GC-TOF/MS as a marker for anthentication of sesame oil
◦ Development of spoilage bacterial community and volatile compounds in meat
◦ Development of meat species using multiplex PCR
◦ Development of film type microorganism culturing and detection matrix capable of stamping food sample surface
◦ Optical module optimization for small cameras, development of mobile interlocking sensor and program with improved user convenience, android and wireless communication based smartphone app development
◦ Achievement of 2×103 CFU/ml detection limit of mobile type sensor using film type detection matrix
◦ Establishment of detection method of food-borne pathogen using paper-based drop/filter type sensors (104 CFU/ml detection without pre-enrichment within 1h)
Expected Contribution
◦ Establishment of infrastructure technology for household food safety inspection through development of mobile fusion sensor in the area of future smart kitchen technology
◦ Utilization of the mobile fusion sensor as an on-site technology that can be used by non-specialists for quality and safety management at the consumption and distribution stages
◦ Preventing distribution of food adulteration and fraud for improving public health and trust in government and company.
◦ Securing of detection method to certify the food adulteration and fraud in Korea and applications of technique in food industry.
(출처 : SUMMARY 11p)
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연구책임자(Manager) : | - |
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연구목표(Goal) : | - |
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