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Kafe 바로가기주관연구기관 | 중앙대학교 Chung Ang University |
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연구책임자 | 전향숙 |
참여연구자 | 허윤석 , 김건희 , 나경주 , 장철성 , 김해영 , 김경수 , 이재환 , 어중혁 , 안상두 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2021-11 |
과제시작연도 | 2021 |
주관부처 | 식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 | TRKO202200005133 |
과제고유번호 | 1475012446 |
사업명 | 식품등안전관리(R&D) |
DB 구축일자 | 2022-07-23 |
키워드 | 불량식품.유전자 지문.화학 지문.진위판별.판별 알고리즘.Adulterated Food.DNA fingerprint.Chemical fingerprint.Authenticity testing.Authentication algorithm. |
□ 연구목표
○ 의도적 식품 위·변조 행위의 사전예방을 위하여 첨단/현장 적용형 판별법 개발
○ 국내·외에서 제조·유통되고 있는 불량식품의 잠재적 위협에 신속한 대응체계 및 과학적 시스템 확보
□ 연구내용
식품 공급망이 복잡해지고 세계화됨에 따라 경제적 이익을 목적으로 품질이 낮은 또는 식품원료로 사용이 불가능한 원료를 혼합하는 등의 불량식품 제조유통사례 증가하고 있음. 이에 본 연구에서는 불량식품의 체계적인 안전관리로 불량식품의 제조 및 유통 행위를 사전에 예방하고자 1) 위·변조 식품 대응 인프라 구
□ 연구목표
○ 의도적 식품 위·변조 행위의 사전예방을 위하여 첨단/현장 적용형 판별법 개발
○ 국내·외에서 제조·유통되고 있는 불량식품의 잠재적 위협에 신속한 대응체계 및 과학적 시스템 확보
□ 연구내용
식품 공급망이 복잡해지고 세계화됨에 따라 경제적 이익을 목적으로 품질이 낮은 또는 식품원료로 사용이 불가능한 원료를 혼합하는 등의 불량식품 제조유통사례 증가하고 있음. 이에 본 연구에서는 불량식품의 체계적인 안전관리로 불량식품의 제조 및 유통 행위를 사전에 예방하고자 1) 위·변조 식품 대응 인프라 구축 및 활용, 2) 식품의 부정 원재료 진위 판별법 연구 및 3) 소비자 기망(欺罔) 행위 판별법 연구를 수행하고자 함
○ 위·변조 식품 대응 인프라 구축 및 활용
- 불량식품 근절을 위한 판별법 개발 전략 수립 및 과학적 안전관리 방안 연구
- 휴대용 불량식품 위·변조 물질 판별용 센서소자 기법의 고도화 및 검출 시제품 개발
- 연구단 내 선행 연구결과를 바탕으로 한 홍보자료 마련 및 홍보방안 연구
- 지식기반 불량식품 사건·분석법 정보서비스체계 구축
○ 식품의 부정 원재료 진위 판별법 연구
- NGS(Next generation sequencing)를 이용한 불량식품 원료식물종의 분자마커 개발 및 유전체 정보기반 구축
- 유전자 정보를 활용한 농산물 식품 원료의 진위판별 기법 개발
- 유전자 정보를 활용한 축산물 등의 원료의 진위판별 기법 개발
- 이화학적 분석법을 활용한 식품 원료의 판별법 개발 연구
○ 소비자 기망(欺罔) 행위 판별법 연구
- 아교 원료 판별을 위한 기기분석법 개발 연구 및 파피씨드 중 모르핀 과 코데인 성분 분석법 개발
- 식품 유형별 금속성 이물의 검출 및 시험법 개발
- 분광분석기법을 활용한 고춧가루 진위판별 및 품질평가 기법 정리 및 적용가능성 검토
- 과일·채소류음료의 지표물질 선정 및 위·변조 판별법 개발
- 비표적화 성분 프로파일링 기법을 활용한 천일염의 국내산, 수입산 판별법 개발
□ 기대성과
○ 국내 유통식품에 대한 막연한 불안감 해소 등 안전관리 강화
○ 불량식품의 과학적 근거제시를 통해 선의의 식품제조업체 보호
○ 불량식품 판별법 개발로 국가위상도 제고
(출처 : 요약문 10p)
□ Research Objectives
○ Development of high-tech/field-applicable identification method to prevent intentional food adulteration
○ Securing a scientific system for rapid response to the potential threat of fraudulent food manufactured and/or distributed at home and abroad
□ Research Con
□ Research Objectives
○ Development of high-tech/field-applicable identification method to prevent intentional food adulteration
○ Securing a scientific system for rapid response to the potential threat of fraudulent food manufactured and/or distributed at home and abroad
□ Research Contents
As the food supply chain becomes more complex and globalized, there is an increasing number of cases to manufacture and/or distribute fraudulent food, such as mixing low-quality or unusable raw materials for economic gain. Therefore, in this study, in order to prevent the manufacturing and distribution of fraudulent foods in advance through safety management system, we conduct 1) establishment and utilization of a response infrastructure against adulterated/falsified food, 2) research to determine the authenticity of illegal ingredients in food, and 3) research to determine consumer deception behavior.
○ Establishment and utilization of a response infrastructure against adulterated food
- Establishment of a development strategy to identify and prevent fraudulent food, and research on scientific safety management plan
- Advanced technique using portable sensor element to detect adulterated and falsified substances preceding prototype development
- Research and preparation of publicity materials and public relations plans based on the results of this study
- Establishment of knowledge-based information system for food fraud incident/analysis method
○ Research to determine the authenticity of illegal ingredients in food
- Development of molecular markers of raw plant species in fraudulent foods using NGS (Next generation sequencing), and establishment of genome database
- Development of a method for determining the authenticity of agricultural food ingredients using genome information
- Method development to determine the authenticity of livestock products as raw materials using genome information
- Research and development a method to identi fy food ingredients using physicochemical analysis methods
○ Research to determine consumer deception behavior
- Development of instrumental analysis method to identify gelatin as raw materials, and development of analysis method to identify morphine and codeine in papyseed
- Method development to detect and test metallic foreign substances by food type
- Authenticity testings of red pepper powder and quality evaluation techniques using spectroscopic analysis and review of applicability
- Selection of indicator substances for fruit and vegetable beverages and method development to detect adulterated/falsified foods
- Development of a method to discriminate domestic and imported sea salt using non-targeting ingredient profiling technique
□ Expected Performance
○ Reinforcement of safety management to relieve vague public anxiety about foods
○ Discriminate and protect bona fide food manufacturers by presenting scientific evidence for adulterated foods
○ Enhance national status by establishing a system to identify adulterated foods
(source: Summary 13p)
과제명(ProjectTitle) : | - |
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연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
키워드(keyword) : | - |
과제수행기간(LeadAgency) : | - |
연구목표(Goal) : | - |
연구내용(Abstract) : | - |
기대효과(Effect) : | - |
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