보고서 정보
주관연구기관 |
호서대학교 Hoseo University |
연구책임자 |
정상희
|
참여연구자 |
민정란
,
김수현
,
이창훈
,
정영선
,
김기훈
,
이주현
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
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발행년월 | 2017-11 |
과제시작연도 |
2017 |
주관부처 |
식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 |
TRKO201800035726 |
과제고유번호 |
1475009729 |
사업명 |
식품등안전관리 |
DB 구축일자 |
2018-07-28
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키워드 |
식품첨가물.가공보조제.효소제.영양강화제.안전성평가.Food additives.Process aids.Enzymatic process aids.Nutritional supplements.Safety evaluation.
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DOI |
https://doi.org/10.23000/TRKO201800035726 |
초록
▼
국내에서는 식품첨가물의 기준 및 규격을 지속적으로 재·개정하여 총 613품목의 식품첨가물이 식품첨가물공전에 수록되어 있으나 효소제를 제외한 모든 식품첨가물에 대하여 동등한 안전성 평가 자료 요건을 적용하고 있어 국제적 수준의 평가 절차 및 방법 마련이 필요한 실정이다.
본 과제는 국내외 식품첨가물 관리 현황, 안전성 심사방법, 절차 등을 조사 분석하여 식품첨가물의 안전성 심사절차, 심사방법, 용도별 제출자료의 범위 등을 개선한 식품첨가물의 기준 및 규격 설정 또는 시용기준 개정 신청에 관한 사항 개정(안)을 마련하고,
국내에서는 식품첨가물의 기준 및 규격을 지속적으로 재·개정하여 총 613품목의 식품첨가물이 식품첨가물공전에 수록되어 있으나 효소제를 제외한 모든 식품첨가물에 대하여 동등한 안전성 평가 자료 요건을 적용하고 있어 국제적 수준의 평가 절차 및 방법 마련이 필요한 실정이다.
본 과제는 국내외 식품첨가물 관리 현황, 안전성 심사방법, 절차 등을 조사 분석하여 식품첨가물의 안전성 심사절차, 심사방법, 용도별 제출자료의 범위 등을 개선한 식품첨가물의 기준 및 규격 설정 또는 시용기준 개정 신청에 관한 사항 개정(안)을 마련하고, 심사 업무에 대한 이해를 돕기 위해 해설서(안)을 마련하고자 하였다.
JECFA (FAO/WHO 합동 식품첨가물위원회), 유럽연합, 미국, 일본 등의 안전성 심사방법 및 평가 절차에 대한 비교 조사를 통하여 용도에 따라 크게 일반식품첨가물, 식품에 소량 첨가하거나 미량 잔류하는 가공보조제(효소제 포함), 식품에 비교적 대량 첨가하는 영양강화제로 구분하여 지침 개정(안) 및 해설서(안)을 제시하였다. 또한 이들 식품첨가물 용도별 심사방법, 절차, 용도별 자료범위, 독성자료 세부사항 등을 포함한 식품첨가물의 기준 및 규격 설정 또는 시용기준 개정 신청에 관한 사항 개정(안)을 마련하였다.
또한, 심사 업무에 대한 이해를 돕기 위해 식품첨가물에 대하여 요구되는 독성시험방법, 결과해석 및 평가방법 등 식품첨가물의 기준 및 규격 설정 또는 시용기준 개정 신청에 관한 사항 개정(안)에 대한 해설서를 마련하였다.
본 연구에서 마련된 지침 개정(안) 및 해설서(안)은 과학적인 식품첨가물 안전성 심사 및 평가 등에 활용되어 식품첨가물의 기준규격 관리에 기여할 것으로 기대된다.
(출처 : 요약문 8p)
Abstract
▼
In Korea, the regulation of the standard for food additives are constantly revised and revised. Total 613 food additives are included in the regulation of Food Additives, but equivalent or same safety evaluation data are required for all food additives except enzymes. It is necessary to update and p
In Korea, the regulation of the standard for food additives are constantly revised and revised. Total 613 food additives are included in the regulation of Food Additives, but equivalent or same safety evaluation data are required for all food additives except enzymes. It is necessary to update and prepare procedures and methods for the preparation and evaluation for safety of food additives.
This project investigates and analyzes the domestic and foreign guidances for food additive management, safety evaluation methods and procedures to suggest amendment (draft) to make improve ment and global harmonization of the guidance for procedure and method for evaluation for safety of food additives, scope of submission data for each food additive categorized by usage. In addition, an explanatory note (daft) was prepared to help understand the safety evaluation work procedures and methods.
The guidances of safety assessment methods and evaluation procedures of JECFA (FAO/WHO Joint Food Additives Committee), EU, USA, Japan and etc. were compared each other and investigated the optional guidance that is applicable to the evaluation of safety and specification of food additives. And then, a revised guidance (drage) procedures and methods for the evaluation of sagety and specification of food additives that can be applicable to the evaluation of general food additives, process aids (including enzymes), and nutritional supplements, which are categorized according to usage.
The draft guidance is composed of evaluation principle,` methods, procedures, scpoes of dossiers and toxicity data in delicate for each usage class of food additives.
In addition, an explanatory manual for application of Guidelines of safety evaluation of general food additives, process aids and nutritional supplements was prepared in order to help understanding evaluation methods and decision making.
It is excepted that the revised guidance and manual (draft) prepared in this study will contribute to standardize management work of food additives by being utilized as for scientific basis for safety evaluation and decision making.
(출처 : Summary 10p)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 최종보고서 ... 2
- 제출문 ... 3
- 목차 ... 4
- 표목차 ... 5
- 그림목차 ... 6
- Ⅰ. 총괄연구개발과제 요약문 ... 8
- 국문 요약문 ... 8
- Summary ... 10
- Ⅱ. 총괄연구개발과제 연구결과 ... 13
- 제1장 연구개발과제의 목적 및 필요성 ... 13
- 1. 연구개발과제의 목표 ... 13
- 2. 총괄연구개발과제의 목표달성도 ... 14
- 제2장 연구개발과제의 내용 및 방법 ... 15
- 제3장 연구개발과제의 최종결과 및 고찰 ... 16
- 제4장 총괄연구개발과제의 연구성과 ... 56
- 제5장 총괄주요연구 변경사항 ... 57
- 제6장 총괄참고문헌 ... 58
- 첨부1. 「식품첨가물의 기준 및 규격 설정 또는 개정 신청에 관한 사항」 개정(안) ... 61
- 첨부2. 「식품첨가물의 기준 및 규격 설정 또는 개정 신청에 관한 사항」 해설서(안) ... 92
- 끝페이지 ... 200
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