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과제명 | 엽근채류의 가공 공정과 설비 설계 매뉴얼 개발 |
---|---|
주관연구기관 |
국립농업과학원 National Institute of Agricultural Sciences |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2018-02 |
과제시작년도 | 2017 |
주관부처 | 농촌진흥청 Rural Development Administration(RDA) |
등록번호 | TRKO201800043594 |
과제고유번호 | 1395049144 |
사업명 | 농업기초기반연구 |
DB 구축일자 | 2019-05-18 |
키워드 | 엽근채류.신선편이.공정설계.가공시설.매뉴얼.vegetables.fresh-cut.process Design.processing facilities.manual. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201800043594 |
○ 엽근채류 전처리가공 공정별 자료수집 및 기본공정도 개발
- 전용공정 : (1차 전처리)감자, 양파, (2차 전처리)양상추
- 다품목공정 : (2차 전처리)엽채류(양상추, 양배추, 대파·적채, 로메인), 근채류(양파·당근...
○ 엽근채류 전처리가공 공정별 자료수집 및 기본공정도 개발
- 전용공정 : (1차 전처리)감자, 양파, (2차 전처리)양상추
- 다품목공정 : (2차 전처리)엽채류(양상추, 양배추, 대파·적채, 로메인), 근채류(양파·당근)
○ 품목별 가공공정 최적화를 위한 시뮬레이션 모델 개발 및 실험
- Arena 이용 품목별 1일 생산량별 최적화 공정 분석을 위한 모델
- 1일 최적생산량별 자원규모 및 투입 인원과 기계의 상관관계 분석
○ 엽근채류 전처리가공 공정설계를 위한 1일 생산량별 최적화 공정 제시
- 품목별 기본공정 기준의 공정설계도 및 자원배치도
- 품목별 1일 생산량 기준의 자원 배치 기준
- 다품목공정의 품목별 1일 생산량 및 단위시간별 생산량
○ 채소류 전처리가공 공정설계 및 기계장치 매뉴얼 개발
- 채소류 전처리가공 공정설계 : 품목별 작업 공정도 및 1일 생산량별 최적화 공정과 자원배치도
- 공정별 기계장치 종류와 특징, 주변장치 및 부대품 등
(출처 : 보고서 요약서 3p)
Purpose&Contents
○ Research objective
- Development of manual for vegetables pre-treatment facility establishment
○ R...
Purpose&Contents
○ Research objective
- Development of manual for vegetables pre-treatment facility establishment
○ Research contents
- An analysis of vegetables processing and facilities
· Target item : Lettuce, Perilla leaves, Potatoes, Onions, etc.
· Investigation contents : Pre-treatment by item, Process scales, etc.
- Design of work operation and facilities, by item and process scales
· Process item : Simultaneous process and facilities, for single/multi-item
· Process scales : Types of economical process equipments, etc.
· Equipments by item, The processing that accessed crew, etc.
- Simulation and verification, of work operation process and a processing machines placement design
· Simulation tool : Computer programs(with 'arena', etc.)
- Development of a manual, for facility design and vegetables processing
· A work operation process by item, An optimized process by daily output, Design of resource placement layout
· A processing machines by process, Peripheral unit, etc.
Results
○ Data collection, design of basic process layout, by vegetables pre-treatment
- Dedicated process : (1st pre-treatment)Potatoes, (2nd pre-treatment)Lettuce
- Multi-item process : (2nd pre-treatment)Vegetables(Lettuce, Cabbage, Green onion·Red vegetable, Romaine), Root crops(Onion·Carrot)
○ Presentation of optimized process by daily output, for the design of vegetables pre-treatment
- Basic standard process design, and a resource placement layout by item
- The resource placement standard as a measure of daily output by item
- Daily and hourly output by item, on the multi-item process
○ Development of manual about process design for vegetables pre-treatment
- Work operation process layout by item, and optimized process and a resource placement layout by daily output
- Types and characteristics of the machines, peripheral unit, etc.
Expected Contribution
○ Application on farming : Design method of vegetables pre-treatment
○ An academic announcement : A research study for vegetables processing equipments design, et al. 2
○ Publication of a book : Vegetables pre-treatment design, and a processing machines manual
○ Expected effect
- Initial cost reduction through scientific and resonable pre-treatment
- Cost reduction and economical operating system through productivity improvement by the process optimization
- Farming household income gains by installating and operating local agri-products pre-treatment equipments
(출처 : Summary 5p)
참여 연구원 |
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엽근채류 신선편이 가공 공정과 설비 매뉴얼 개발
주관연구기관 : 국립농업과학원
National Institute of Agricultural Sciences
발행년월 : 2018-02
보고서 내 다른 이미지
과제명(ProjectTitle) : | 엽근채류의 가공 공정과 설비 설계 매뉴얼 개발 |
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연구책임자(Manager) : | 박종률 |
과제기간(DetailSeriesProject) : | 2016 ~ 2017 |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | 80,000,000원 |
키워드(keyword) : | 엽근채류, 신선편이, 공정과 설비, 가공센터, 매뉴얼 |
과제수행기간(LeadAgency) : | 국립농업과학원 |
연구목표(Goal) : | 엽근채류 가공공정 공정도 및 설치 가이드라인 제시 처리품목 및 규모별 필수/추가설비, 소요인력 등 제시 |
연구내용(Abstract) : | ○ 엽근채류 가공 공정과 설비 조사 분석 대상작목 : 상추, 깻잎, 감자, 양파 등 조사지역 및 처리규모 : 인구규모 및 연간처리량별 2개소 이상 조사내용 : 품목별 가공공정, 설비 규모, 작업인원 등 조사방법 : 구조화된 설문지 이용 현장 방문 조사 등○ 품목별 처리규모별 작업공정 및 설비 설계 처리품목 : 단일 또는 다품목 동시 처리 ... |
기대효과(Effect) : | ○ 기대효과 초기 투자비 최소화 및 손익분기규모 이상 가동률 유지로 경제적 운영 마을 또는 작목반 규모에 맞는 가공시설 설치·운영으로 지역 경제 활성화와 농가소득 향상 |
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구성항목 |
관리번호, 제목(한글), 저자명(한글), 발행일자, 전자원문, 초록(한글), 초록(영문)
관리번호, 제목(한글), 제목(영문), 저자명(한글), 저자명(영문), 주관연구기관(한글), 주관연구기관(영문), 발행일자, 총페이지수, 주관부처명, 과제시작일, 보고서번호, 과제종료일, 주제분류, 키워드(한글), 전자원문, 키워드(영문), 입수제어번호, 초록(한글), 초록(영문), 목차
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