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Kafe 바로가기주관연구기관 | 한국첨단시험연구원 |
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연구책임자 | 안장혁 |
참여연구자 | 김민희 , 이도연 , 서은미 , 민소라 , 김정혜 , 이혜원 , 신한승 , 서민철 , 김정숙 , 서정우 , 김민경 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2019-03 |
과제시작연도 | 2018 |
주관부처 | 식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 | TRKO202000029861 |
과제고유번호 | 1475010882 |
사업명 | 식품등안전관리(R&D) |
DB 구축일자 | 2020-09-26 |
키워드 | 식품첨가물.기준.규격.시험법.Food Additive.Analytical method.Developmen.Validation. |
본 연구과제의 연구목표는 Codex, EU, 미국 등 국내외 최신의 식품첨가물 기준규격을 조사하여 국내외 규격기준 비교표를 작성하고, 국내외 식품첨가물 개별품목 및 일반시험법을 조사한 후 식품첨가물공전의 성분규격 시험법(확인시험, 순도시험, 정량법 등)을 비교, 검토하는 것이다. 이를 바탕으로 식품첨가물공전의 시험법 개선(안)을 마련하며 시험검토가 필요한 품목에 대해서 시험을 통한 개선을 하는 것이다. 이 연구에는 식품첨가물공전상의 일반시험법에 대해서도 국내외의 자료를 조사하고 일반시험법 검토를 통해 개선(안)을 마련하는 것도 포함
본 연구과제의 연구목표는 Codex, EU, 미국 등 국내외 최신의 식품첨가물 기준규격을 조사하여 국내외 규격기준 비교표를 작성하고, 국내외 식품첨가물 개별품목 및 일반시험법을 조사한 후 식품첨가물공전의 성분규격 시험법(확인시험, 순도시험, 정량법 등)을 비교, 검토하는 것이다. 이를 바탕으로 식품첨가물공전의 시험법 개선(안)을 마련하며 시험검토가 필요한 품목에 대해서 시험을 통한 개선을 하는 것이다. 이 연구에는 식품첨가물공전상의 일반시험법에 대해서도 국내외의 자료를 조사하고 일반시험법 검토를 통해 개선(안)을 마련하는 것도 포함된다.
국내외 식품첨가물 품목에 대한 기준규격, 개별품목 및 일반시험법을 조사하여, 식품첨가물 성분규격 시험법을 비교 검토하고 식품첨가물 시험법 개선(안)을 마련하고자 하였다. 또한 국내외 일반시험법을 조사하여 개선안을 마련하고자 하였다.
한국, 일본, 미국, JECFA, EU, FCC 시험법에 대한 비교표를 알기 쉽게 비교해 볼 수 있는 비교표 DB를 구축하였으며, 보존료류, 미네랄류, 응고제 등에서의 국외시험법 비교를 통해 기기분석 검토 및 기기분석조건을 확립하였으며, 프로피온산과 파라옥시안식향산메틸 등에 대해서는 HPLC-UVD를 이용한 기기분석법 검토를 수행하였고, 글루콘산과 5‘-우리딜산이나트륨 등 역시 HPLC-UVD를 이용한 기기분석법을 확립하였다. 또한, 칼슘, 칼륨, 마그네슘, 나트륨, 철, 안티몬 등을 함유한 미네랄 소재 첨가물류에 대하여도 ICP-OES를 이용한 기기분석법을 확립하였다.
일반시험법 37종에 대하여도 시험원리 설명 및 유의점 보완을 통해 개선(안)을 마련하였다.
RFP 외 추가연구 사항으로는 벤젠, 사염화탄소 등 유해화학물질을 대체하는 대체용매 검토 및 개선(안)을 마련하여 식품의약품안전처에서 현재 6건이 그린시험법으로 개정되었으며, 나머지에 대한 그린시험법도 현재 개정 예정이다.
(출처 : 요약문 6p)
The objective of this research project is to investigate the standards of the latest food additive standards such as Codex, EU, USA, etc., and to prepare domestic and international standards comparison charts, to examine individual items and general test methods of domestic and foreign food additive
The objective of this research project is to investigate the standards of the latest food additive standards such as Codex, EU, USA, etc., and to prepare domestic and international standards comparison charts, to examine individual items and general test methods of domestic and foreign food additives, Method (verification test, purity test, quantitative method, etc.). Based on this, it is necessary to improve the test method of food additives and to improve the test items for testing. This study also includes investigation of domestic and international data on the general test method for food additives and preparing improvement (draft) by review of general test methods.
The purpose of this study was to investigate the standard of food additives for domestic and foreign food items, individual items and general test methods, and to improve the food additive test method. In addition, we examined the domestic and overseas general test methods and tried to make an improvement plan.
We have constructed a comparative database to compare comparative tables for Korea, Japan, USA, JECFA, EU and FCC test methods. Through comparison of externals test methods for preservatives, minerals and coagulants, And the analytical method for the analysis of propionic acid, p-hydroxybenzoic acid and the like using HPLC-UVD was carried out, and the analytical method using HPLC-UVD was also established for sodium gluconate and sodium 5'-uridylate. In addition, the instrumental analysis method using ICP-OES was also established for the addition of minerals containing calcium, potassium, magnesium, sodium, iron, and antimony.
For 37 kinds of general test methods, improvement (plan) was prepared through explanation of test principle and supplementation of significance.
In addition to RFP, additional research items were reviewed and improved (draft) to replace alternative chemicals such as benzene, carbon tetrachloride, etc., and the Food and Drug Administration was revised to six new test methods. It is scheduled to be revised.
(출처 : Summary 9p)
과제명(ProjectTitle) : | - |
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연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
키워드(keyword) : | - |
과제수행기간(LeadAgency) : | - |
연구목표(Goal) : | - |
연구내용(Abstract) : | - |
기대효과(Effect) : | - |
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