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Kafe 바로가기주관연구기관 | 숙명여자대학교 |
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연구책임자 | 윤요한 |
참여연구자 | 김영목 , 신일식 , 박권삼 , 이주훈 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2019-11 |
과제시작연도 | 2019 |
주관부처 | 식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 | TRKO202000029885 |
과제고유번호 | 1475011055 |
사업명 | 축수산안전관리(R&D) |
DB 구축일자 | 2020-09-26 |
키워드 | 비브리오패혈증균.비브리오콜레라균.위해평가.저감화.위생관리매뉴얼.Pathogenic Vibio.Risk assessment.Vibrio reduction.Safety management plan.Sanitary management guideline. |
인체 감염을 일으키는 병원성 비브리오균(Vibrio vulnificus, Vibrio cholerae)은 전 세계적으로 수인성, 식품매개질환을 일으키고, 사람뿐만 아니라 바닷물이나 어패류 등에서도 분리되고 있다. 우리나라는 지리적으로 해양 환경과 밀접하여 병원성 비브리오균에 대한 위험에 항상 노출되어 있고, 기후변화로 인한 해수온도 상승으로 병원성 비브리오균에 대한 우려가 있다. 따라서 본 연구에서는 병원성 비브리오균 중 V. vulnificus와 V. cholerae를 중심으로 국내 수산물의 안전관리를 위하여 해수 및 수산물의 유
인체 감염을 일으키는 병원성 비브리오균(Vibrio vulnificus, Vibrio cholerae)은 전 세계적으로 수인성, 식품매개질환을 일으키고, 사람뿐만 아니라 바닷물이나 어패류 등에서도 분리되고 있다. 우리나라는 지리적으로 해양 환경과 밀접하여 병원성 비브리오균에 대한 위험에 항상 노출되어 있고, 기후변화로 인한 해수온도 상승으로 병원성 비브리오균에 대한 우려가 있다. 따라서 본 연구에서는 병원성 비브리오균 중 V. vulnificus와 V. cholerae를 중심으로 국내 수산물의 안전관리를 위하여 해수 및 수산물의 유통단계별(생산, 가공, 유통) 오염 실태를 조사하였으며, 수산물에 대한 위해평가를 통해 위해도를 분석하였다. 또한 수산물에서 병원성 비브리오균의 저감화 기술을 개발하고 수산물 안전관리방안(안) 및 위생관리매뉴얼(안)을 마련하고자 하였다. 병원성 비브리오균 위해우려 수산물로 넙치(회), 전어(회), 우렁쉥이, 생굴, 산낙지, 간장게장(꽃게)을 선정하였으며, 권역별, 계절별, 시료별로 병원성 비브리오균에 대한 오염 실태 조사를 실시하였다. 오염 실태 조사에서 분리된 병원성 비브리오 균주에 대하여 병원성 및 유전체 분석을 실시하여 분리 균주의 병원성 특성을 파악하였다.
시료별로 병원성 비브리오균의 생장·사멸 예측모델 개발과 유통환경 조사, 섭취자 비율 및 섭취량 조사를 실시하였으며, 이를 바탕으로 위해평가를 수행하였다. 또한, 위해우려 수산물에서 병원성 비브리오균의 현장 적용을 위한 저감화 방안 연구를 통해 조사된 수산물의 유통환경별 안전상의 문제점을 바탕으로 안전관리방안(안)과 위생관리 매뉴얼(안)을 개발하였다. 수산물에서 총 4,248건의 병원성 비브리오균 오염 실태 조사 결과, 넙치(회), 전어(회)와 우렁쉥이, 간장게장의 일부시료에서 병원성 비브리오균이 오염되어 있는 것으로 나타났으며, 여름철과 생산단계에서 병원성 비브리오균의 검출률이 높았다. 총 34개의 병원성 비브리오균(V. vulnificus 13개, V. cholerae 21개)이 분리되었으며, V. cholerae의 경우 혈청형을 추가 확인하였고 그 결과 2개 균주가 V. cholerae O139로 확인되었다. 34개의 병원성 비브리오균에 대해 병원성 유전자 보유 여부를 분석한 결과, V. vulnificus는 모두 병원성 유전자를 1개 이상 보유하고 있었고, V. cholerae는 1개의 균주만이 병원성 유전자를 보유하고 있었다. 또한 병원성 비브리오균의 혈청형 및 병원성 유전자 보유 여부에 따라 10개의 병원성 비브리오균(V. vulnificus 8개, V. cholerae 2개)을 선택하여 유전체 분석을 실시함으로써 분리 균주가 생산 환경에서 생존할 수 있는 유전적 특성을 갖는다는 것을 확인하였다. 위해 평가를 통해 수산물에서 병원성 비브리오균의 위해도는 평균 1.6×10-17(간장게장 섭취 시 V. vulnificus의 위해도)-2.4×10-10(전어(회) 섭취 시 V. cholerae의 위해도)으로 나타났다. 수산물 시료 중, bioaccumulation의 가능성이 있는 생굴과 위해도가 가장 높게 나타난 전어(회)에서의 안전관리를 위하여 생굴 인공정화, 전어의 유기산처리를 통해 현장 적용을 위한 병원성 비브리오균의 저감화 기술을 개발하였다. 현재 수산물의 생산 및 가공, 유통환경 중에서 문제점 분석을 실시하고 이를 저감화 할 수 있는 권장 사용 용수, 선어 운반 및 진열 시적정 온도, 생산단계 비가림막·차광막 설치 등의 저감화 방안을 포함한 안전관리방안(안)과 위생관리 매뉴얼(안)을 마련하였다. 이러한 연구결과는 국내 수산물 생산 및 유통과정에서 병원성 비브리오균에 대해 안전한 수산물을 생산하는 데에 기여할 수 있을 것으로 판단된다.
(출처 : 요약문 43p)
Pathogenic Vibrio (Vibrio vulnificus and Vibrio cholerae) which cause human infections cause waterborne and foodborne diseases all over the world, and have been isolated from seawater, fish, and shellfish as well as humans. South Korea is close to the marine environment and is always exposed to the
Pathogenic Vibrio (Vibrio vulnificus and Vibrio cholerae) which cause human infections cause waterborne and foodborne diseases all over the world, and have been isolated from seawater, fish, and shellfish as well as humans. South Korea is close to the marine environment and is always exposed to the risk of pathogenic Vibrio, and rising seawater temperature due to climate change raises concern about pathogenic Vibrio. Therefore, in this study, seafood and seawater were microbiologically monitored by distribution stage (production, processing, and distribution), in order to manage national seafood safety in terms of V. vulnificus and V. cholerae among pathogenic Vibrio and the risks for foodborne disease by pathogenic Vibrio. In addition, this study was aimed to develop Vibrio reduction technology and suggest safety management plan and sanitary guidelines for seafood. Flatfish (sashimi), gizzard shad (sashimi), sea squirt, raw oyster, whiparm octopus, and Ganjang-gejang were selected as aquatic products considered to be at high risk of pathogenic Vibrio, and microbial monitoring for the pathogenic Vibrio was conducted by regions, season, and products. Pathogenic Vibrio strains isolated from monitoring were analyzed for their pathogenicity and genes in order to figure out their characteristics related to the pathogenicity. Predictive models to describe the fates of pathogenic Vibrio in the products were developed. Distribution environment, and consumption frequency and quantity were investigated, and with these results, quantitative microbial risk assessment was performed.
Moreover, Vibrio reduction technology was studied for its practical application, and the safety management plan and sanitary guidelines for seafood were suggested based on the safety issues.
Among the total of 4,248 seafoods, flatfish (sashimi), gizzard shad (sashimi), sea squirt, and Ganjang-gejang samples were partially contaminated with pathogenic Vibrio. Particularly, detection rate was higher in Summer, and at the production stage. A total of 34 pathogenic Vibrio spp. (13 V. vulnificus isolates and 21 V. cholerae isolates) were isolated and 2 V. cholerae were identified as V. cholerae O139. All V. vulnificus isolates had one or more pathogenic genes, and one of V. cholerae isolates had pathogenic genes. Ten pathogenic Vibrio spp. (8 V. vulnificus isolates and 2 V. cholerae isolates) were selected to analyze the whole genome sequence according to their pathogenic gene profiles or serotype. They were genetically analyzed, and it was confirmed that they have capability to survive in the production stage. Through risk assessment, risk of pathogenic Vibrio was 1.6×10-17 (risk of V. vulnificus for the consumption of Ganjang-gejang) - 2.4×10-10 (risk of V. cholerae for the consumption of gizzard shad (sashimi)) in average. For the safety management of raw oyster potent to be bioaccumulated and gizzard shad (sashimi) that showed high risk of Vibrio, Vibrio reduction technology, including the depuration of raw oyster and treatment of gizzard shad (sashimi) with organic acid, was developed. In addition, this study analyzed safety issues at the distribution stages. Thereafter, this study suggested the safety management plan and sanitary management guideline including Vibrio reduction measures (usage of appropriate water, maintenance of proper temperature during display and carriage of seafood, and installation of rain screen and shading at production stage).
These results in this study may contribute to safe seafood production for pathogenic Vibrio during the stage of distribution.
(출처 : Summary 46p)
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