보고서 정보
주관연구기관 |
고려대학교 Korea University |
연구책임자 |
이승하
|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 |
한국어
|
발행년월 | 2019-11 |
과제시작연도 |
2019 |
주관부처 |
식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 |
TRKO202000029959 |
과제고유번호 |
1475011201 |
사업명 |
식품등안전관리(R&D) |
DB 구축일자 |
2020-10-10
|
키워드 |
가정간편식.이행물질.이행.기구 및 용기·포장.Home meal replacement.Migrant.Migration.Food contact material.
|
초록
▼
간편식품(Home meal replacement ; HMR)이란 음식조리시간과 노력을 줄이기 위해 음식이 반조리가 된 상태에서 가공·포장되어 단순 조리 과정만 거치면 섭취 가능한 식품을 의미한다. 최근에는 간편식의 범위가 넓어지고 있으며, 다양한 제품유형이 간편식의 형태로 출시되고 있는 추세이다. 간편식품 포장재의 대부분이 합성수지류이며, 가열이나 전자레인지 조리과정 중에 용기·포장에서 이행될 수 있는 이행물질에 대한 연구는 기구 및 용기·포장에서 정하는 항목이나 기지의 물질 외에는 연구된 바가 없다. 본 연구에서는 간편식품용 기구
간편식품(Home meal replacement ; HMR)이란 음식조리시간과 노력을 줄이기 위해 음식이 반조리가 된 상태에서 가공·포장되어 단순 조리 과정만 거치면 섭취 가능한 식품을 의미한다. 최근에는 간편식의 범위가 넓어지고 있으며, 다양한 제품유형이 간편식의 형태로 출시되고 있는 추세이다. 간편식품 포장재의 대부분이 합성수지류이며, 가열이나 전자레인지 조리과정 중에 용기·포장에서 이행될 수 있는 이행물질에 대한 연구는 기구 및 용기·포장에서 정하는 항목이나 기지의 물질 외에는 연구된 바가 없다. 본 연구에서는 간편식품용 기구 및 용기·포장 중 이행가능 물질에 대한 자료 수집 및 실태조사와 간편식품용 기구 및 용기·포장에 대한 제외국 관리현황 및 최근 연구동향을 조사하였다. 또한 국내에서 유통되는 제품 품목과 이를 재질별로 조사하였다. 본 연구에서는 국내 유통 중인 간편식품(HMR)을 대상으로 식품과 접촉하는 면을 FT-IR로 측정 후 폴리프로필렌, 폴리에틸렌, 폴리스티렌으로 구분하여 총 200건의 시료를 대상으로 식품모사용매를 이용하여 이행물질을 조사하였다. 폴리에틸렌 재질의 검체는 일회용 도시락 용기, 즉석밥 용기를 선정하였으며, 폴리에틸렌 재질은 컵라면 용기 및 종이컵에 대해 모니터링을 진행하였다. 폴리스티렌 재질은 컵라면 용기와 일회용 용기로 실험하였다. 비표적 스크리닝은 GC-MS(Scan mode)을 이용하여 수행하였으며, 이행 가능한 물질을 조사하여 표적 분석물질을 선정한 후, 이를 분석하였다. 표적물질의 경우 확립된 GC-MS(SIM mode)분석법을 이용하였으며, 폴리스티렌 재질 40건 시료를 대상으로 스티렌 다이머 및 트리머 분석을 위해 GC-MS를 이용한 분석방법을 확립하였다. 폴리프로필렌, 폴리에틸렌, 폴리스티렌 재질 총 200건 시료를 대상으로 일차방향족아민을 추가적으로 분석하였다. 분석법 검증은 회수율, 직선성, 검출 및 정량한계, 교차검증 등으로 실시하였다. 모니터링 결과를 바탕으로 안전성 평가를 실시하였다. 본 연구결과, 물과 20% 에탄올을 모사용매로 하여 실사용 조건을 반영한 용출시험 후 페놀 등 9종 이행물질에 대해 GC/MS로 분석한 결과 물의 경우는 불검출, 20% 에탄올의 경우 평균이행량이 불검출∼13.8μg/L 수준이었다. 일차방향족아민은 대부분 폴리프로필렌 재질에서 검출되었으며, 이는 모두 국내 기준 규격에 적합하였다. 간편식품 용기 포장재의 경우 일반적인 조리조건 사용이 아닌 오용의 가능성을 완전히 배제할 수는 없기 때문에 오용사례를 반영한 다양한 조건을 고려하여 추후 연구에 반영하는 것이 필요하다고 사료된다. 본 연구결과는 간편식품 포장 및 용기에서 이행되는 미지 물질이행량 데이터베이스를 구축하고 관리방안 마련을 위한 기초자료를 제공하여 식품용 용기 및 포장에 대한 안전관리에 기여할 수 있을 것으로 기대된다.
(출처 : 국문 요약문 6p)
Abstract
▼
Home meal replacements (HMRs) refer to foods that can be eaten after a simple cooking process because they are processed and packed in a semi-cooked state to reduce food cooking time and effort. Recently, the range of HMRs has been expanding, and various product types are being released in the form
Home meal replacements (HMRs) refer to foods that can be eaten after a simple cooking process because they are processed and packed in a semi-cooked state to reduce food cooking time and effort. Recently, the range of HMRs has been expanding, and various product types are being released in the form of HMRs. In this study, data were collected on migratable substances in HMR utensils, containers, and packaging and actual states of the foregoing substances were surveyed. In addition, the present situations of management of and actual states of use of HMR utensils, containers, and packaging in various foreign countries were surveyed. Furthermore, the items of products being circulated in South Korea were surveyed by material. In this study, to investigate migrants from 200 samples grouped into polypropylene, polyethylene, and polystyrene, food simulants were applied to the surfaces of the samples that come into contact with HMR being distributed in South Korea and the migration was measured using FT-IR. Samples made of polypropylene materials were selected from among disposable lunch box containers and instant rice containers and in the case of polyethylene materials, cup ramen containers and paper cups were monitored. Polystyrene materials were tested with cup ramen containers and disposable containers. Target substances were selected from among the migrants and analyzed using GC-MS SIM mode. An analysis method using GC-MS was established to analyze styrene dimers and trimers in 40 polystyrene samples. Primary aromatic amines were further analyzed in a total of 200 samples of polypropylene, polyethylene, and polystyrene. The analysis method was verified with recovery rates, linearity, detection andquantification limits, and cross-validation. Safety evaluation was performed based on themonitoring results. In this study, migration testing reflecting actual use conditions was carriedout using water and 20% ethanol as food simulants and nine kinds of migrants including phenols were analyzed with GC-MS. As a result, no migrant was detected in the case of water and the average amounts of migration were in a range of no detection~13.8μg/L in the case of ethanol. Most primary aromatic amines were detected in polypropylene materials and all of the quantities detected met the domestic standards. Since the possibility of misuse cannot be completely excluded in the case of home meal replacement container packaging materials, it is deemed necessary to consider diverse conditions reflecting cases of misuse and reflect theconditions in future studies. Based on this study, databases for the migration of unknownsubstances from HMR packaging and containers can be constructed to provide basic data for preparation of management plans. In addition, proper food container and packaging safety management can be assured.
(출처 : SUMMARY 8p)
목차 Contents
- 표지 ... 1
- 최종보고서 ... 2
- 제 출 문 ... 3
- 목차 ... 4
- Ⅰ. 총괄연구개발과제 요약문 ... 6
- 국문 요약문 ... 6
- Summary ... 8
- Ⅱ. 총괄연구개발과제 연구결과 ... 11
- 제1장 총괄연구개발과제의 목적 및 필요성 ... 11
- 제2장 총괄연구개발과제의 내용 및 방법 ... 15
- 제3장 총괄연구개발과제의 최종결과 및 고찰 ... 16
- 제4장 총괄연구개발과제의 연구성과 ... 103
- 제5장 총괄주요연구 변경사항 ... 104
- 제6장 총괄참고문헌 ... 105
- 제7장 총괄첨부서류 ... 112
- 끝페이지 ... 120
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.