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Kafe 바로가기주관연구기관 | 식품의약품안전평가원 National Institute of Food and Drug Safety Evaluation |
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연구책임자 | 이은주 |
참여연구자 | 문귀임 , 김형수 , 서정혁 , 이재황 , 김정민 , 박은미 , 임호수 , 강희승 , 정유경 , 최종현 , 김경욱 , 박종빈 , 조민정 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2022-12 |
과제시작연도 | 2022 |
주관부처 | 식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 | TRKO202300004288 |
과제고유번호 | 1475012943 |
사업명 | 식품등안전관리 |
DB 구축일자 | 2023-08-02 |
키워드 | 식품.이물.금속성이물.시험법.판별.food.foreign matters.metallic foreign matters.test.discrimination. |
새로운 식품 제조방법과 신규 원료의 등장에 따라 현행 식품공전 시험법을 적용하기 어려운 사례가 발견되고 있다. 또한, 식품에서 발견되는 이물의 종류는 다양하나 판별을 위한 분석방법, 판별절차 등 해당 이물에 적용할 수 있는 맞춤형 판별법의 부족으로 정확한 이물 동정이 어려운 실정이다. 따라서 식품 중 이물 분석 결과의 신뢰성을 확보하기 위한 시험법 적용 범위, 시험조작 방법 등 현행 식품공전 시험법에 대한 지속적인 개선 및 이물 종류별 판별절차 마련, 소비자 오인 신고이물 판별법, 식품성분 변화로 생성되는 이물 판별법 마련이 필요하
새로운 식품 제조방법과 신규 원료의 등장에 따라 현행 식품공전 시험법을 적용하기 어려운 사례가 발견되고 있다. 또한, 식품에서 발견되는 이물의 종류는 다양하나 판별을 위한 분석방법, 판별절차 등 해당 이물에 적용할 수 있는 맞춤형 판별법의 부족으로 정확한 이물 동정이 어려운 실정이다. 따라서 식품 중 이물 분석 결과의 신뢰성을 확보하기 위한 시험법 적용 범위, 시험조작 방법 등 현행 식품공전 시험법에 대한 지속적인 개선 및 이물 종류별 판별절차 마련, 소비자 오인 신고이물 판별법, 식품성분 변화로 생성되는 이물 판별법 마련이 필요하다.
식품 중 금속성이물 시험법의 신뢰성 확보 및 과학적 근거를 마련하기 위하여 시험법 적용이 어려운 사례 조사·분석을 통해 봉자석의 세기별 금속성 이물 회수율 비교, 증류수 혼합 여부에 따른 금속성 이물 부착 여부 확인, 증류수 혼합 시 점도가 높아지는 제품(환제품 등)의 혼합의 적정 비율 검토, 식품에서 기인한 철 이온의 자기적 성질 검토, 철 성분을 함유한 식품첨가물의 자석 부착 여부 확인하는 5가지 조건별 영향 분석을 실시하였다. 봉자석 세기별(7,000∼10,000 G) 금속성 이물회수율 비교 및 증류수 혼합 여부에 따른 금속성이물 회수율 비교 결과 9,000 G에서 회수율이 약 98%에서 약 92%로 낮아져 현행 식품공전 시험법을 유지할 것으로 판단된다. 증류수 혼합시 회수율 차이를 보기 위하여 분쇄공정을 거친 검체 중 소비량이 많은 보이차, 보스웰리아, 고춧가루를 검체로 선정하여 차이를 비교한 결과 증류수를 혼합하지 않은 실험군은 37∼42 %의 회수율을 보였으며, 현 시험법대로 증류수를 혼합한 실험군은 96.6∼96.9%로 회수율을 보였다. 또한 증류수 혼합 시 점도가 높아지는 제품의 증류수 적정비율을 연구한 결과 가장 민원 사례가 많던 다시마 환제품은 2분할 할 때 97.4%의 회수율을 보였다, 그리고 차전자피분말은 5분할 할 때 98.2%, 차전자피 추출 식이섬유는 10분할로 나누어 실험할 때 평균 94.7%로 나타내어 검체를 나누어 실험하는 방법도 적용이 가능할 것으로 나타났다. 식품에서 기인한 철 이온의 자기적 성질 검토를 알아보기 위해 통합식품영양성분 데이터베이스를 통해 우리나라에서 많이 소비되고 있는 식품 중 철 성분이 많은 블루베리, 산수유, 톳 3종을 선정하고 직접 수세, 건조, 분쇄하여 식품 내 철 이온의 자기적 성질을 검토한 결과 자성이 없어 철분이 많은 식품이라 할지라도 금속성이물의 기준인 10 mg/kg을 완화하는 것은 적절하지 않다고 판단하였다. 또한, 철 성분을 함유한 식품 첨가물의 자성여부 확인을 위하여 식품첨가물 공전의 철 성분 함유 첨가물 16종의 자성을 검사한 결과 푸마르산제일철, 삼이산화철, 환원철, 전해철 4종 이외에는 자성을 나타내지 않았으며, 자성을 나타낸 4종에 대해서만 금속성이물 기준을 적용할 때 첨가한 양 만큼 검출량에서 제외하는 방법을 적용할 수 있는 과학적 근거를 확보하였다. 침출차 중 티백 제품의 금속성 이물 시험법의 개선 요구에 따라 침출차 중 티백제품 섭취방법(음용법)을 고려하여 금속성이물 시험을 위한 여액 추출법(안)을 마련하였다.
현행 식품공전 일반이물 시험법의 이물 분리 ·포집법(체분별법, 여과법, 와일드만플라스크법, 침강법)의 부족한 부분을 바꾸고자 설문조사를 통한 의견수렴, 실무자 협의체 운영, 국외 공인 시험법 조사 및 비교·분석, 적용성 실험 및 전문가 자문을 통해 일반이물 시험법의 이물 분리·포집법 개선(안)을 마련하고 이해를 돕기 위해「식품공전 이물 시험법 해설서(증보판)」을 마련하였다.
다음으로 이물의 맞춤형 판별법을 마련하기 위하여 식품안전소비자신고센터 등에서 ‘15년부터 5년간 이물 신고 건수를 분석하였고 그 결과 벌레, 곰팡이, 금속, 플라스틱, 유리 순으로 많이 신고된 것으로 나타났다. 이중 이전 연구사업에서 진행한 벌레와 곰팡이를 제외한 금속, 플라스틱, 유리, 머리카락, 나무 조각 등 106종을 선정하고 동물성, 식물성, 광물성 이물의 특성을 분석하여 이물 판별절차 개선(안) 마련하였다. 본 연구를 통해 제안된 이물 판별 절차에서는 이물 종류별 특성에 따라 세분화 과정을 통하여 기존의 3종으로 유형을 분류하여 실시하였던 판별 절차를 11종으로 세분화하고 각 유형별 분류 판별 기준을 제시하고 분류된 이물 종류에 따른 실험의 우선순위를 제안함으로서 이물 종류를 빠르게 판단한 후 정확한 판별(동정)이 이루어지도록 하였다.
소비자 오인 신고 이물 판별법 개발을 위하여 2017∼2021년까지 5년간 소비자 오인 신고 사례 조사·분석을 통해 다빈도 오인이물 신고 중 1∼3순위인 머리카락, 곰팡이, 플라스틱, 토양류 등 대조품 27건과 무심지, 탄화물, 참치가시, 치아 등 오인이물 29건 총 56건을 선정하고 현미경을 통한 형태학적 분석, FT-IR 및 XRF를 이용한 무기·유기성분 분석을 실시하여 오인 이물의 사례별 판별법을 마련하였다.
식품 성분변화로 생성되는 이물에 대한 판별법 마련을 위하여 주로 유통 보관 중 육안으로 변화(혼탁 및 침전 등 발생)으로 생성될 가능성이 있는 물질을 탐색 및 조사연구를 통해 맥주의 경우 옥산산칼슘을 포도주의 경우 주석산수소칼륨을 파악하엿고 이를 대상물질로 선정하였다. 혼탁과 침전 등이 일어난 맥주와 포도주를 업체를 통해 확보하였고 자체적으로 보관을 통해 침전이 일어난 맥주 시료를 확보하였다. 옥살산칼슘과 주석산수소칼륨 두 물질의 표준품과 침전 일어난 맥주와 포도주에서 확보한 물질은 현미경 관찰에서 편광성만 동일성이 확보되었고 FT-IR, XRF에서 동일성을 확보할 수 없었다. 유기산이란 것에 주목하여 추가로 이온크로마토그래피(IC) 활용을 위한 전처리 및 기기조건을 개발하여 주류 중 성분변화 생성 물질에 대한 판별법을 확립하였다.
식품이물 시험법, 판별법 개선 및 확립 등 이번 연구를 통하여 민간을 포함한 시험검사기관의 이물 혼입 원인 규명 항상에 도움을 줄 것이며 정책 제안 등을 통해 소비자의 식품에 대한 안심 확보에 기여할 것으로 기대된다.
(출처 : 요약문 3p)
Due to the emergence of new food manufacturing methods and new raw materials, cases have been discovered where it is difficult to apply the current food revolution test method. In addition, although the types of foreign matters found in food are diverse, it is difficult to accurately identify foreig
Due to the emergence of new food manufacturing methods and new raw materials, cases have been discovered where it is difficult to apply the current food revolution test method. In addition, although the types of foreign matters found in food are diverse, it is difficult to accurately identify foreign substances due to the lack of customized discrimination methods that can be applied to the relevant foreign matters, such as analysis methods and discrimination procedures for discrimination. Therefore, continuous improvement of the current food revolution test method such as the scope of application of the test method to ensure the reliability of the analysis results of contaminants in food, test operation methods, etc. , it is necessary to prepare a method for distinguishing foreign matters generated by changes in food ingredients.
In order to secure the reliability of the metallic foreign matter test method in food and establish a scientific basis, we compared the metallic foreign matter recovery rate of magnet rod rod by century and confirmed the adherence of metallic foreign matter with or without distilled water through case studies and analysis. , Investigation of the appropriate ratio of mixing products (round products, etc.) that become viscous when mixed with distilled water, Investigation of magnet rodic properties of iron ions originating in food, Confirmation of magnet rodic adhesion of food additives containing iron 5 We conducted two conditional impact analyses.
A comparison of the recovery rate of metallic contaminants by magnet rod century (7,000-10,000G) and a comparison of the recovery rate of metallic contaminants depending on whether or not distilled water can be mixed. It is judged that the revolution test method is maintained. Puer tea, Boswellia, and Chilli powder, which are consumed in large amounts, were selected as samples from among the samples that had undergone the pulverization process in order to see the difference in recovery rate when mixed with distilled water. The experimental group showed a recovery rate of 37-42%. The experimental group mixed with distilled water according to the current test method showed a recovery rate of 96.6 to 96.9%. In addition, as a result of researching the proper ratio of distilled water for products that become more viscous when mixed with distilled water, kelp pills, which have the most complaints, showed a recovery rate of 97.4% when divided into two. The recovery rate of plantago seed powder was 98.2% when divided into 5 pieces, and the average recovery rate of dietary fiber extracted from plantago seed was 94.7% when divided into 10 pieces for the metallic contaminants recovery test.
In order to investigate the magnetic properties of iron ions originating from food, we selected blueberries, fresh oil, and toppings, which are rich in iron, among the foods that are commonly consumed in Korea through the Integrated Food Nutrients Database. As a result of examining the magnetic properties of iron ions in food by directly washing with water, drying, and pulverizing, it was found that even in foods with no magnetism and a high iron content, the 10 mg/kg standard for metallic foreign matter was relaxed. was determined not to be appropriate. In addition, as a result of examining the magnetism of 16 types of food additives containing iron ingredients in food additives to confirm the magnetic properties of food additives containing iron ingredients, ferrous fumarate, iron sesquioxide, reduced iron, and electrolysis Non-magnetism is not shown except for four types of iron, and the scientific grounds for applying the method of excluding the amount added from the amount of detection when applying the criteria for metallic contaminants only to the four types that show magnetism have been secured.
In response to the request for improvement of the test method for metallic contaminants in tea bag products in infused tea, the intake method (drinking method) of tea bag products in infused tea was considered, and the filtrate extraction method for metallic contaminant testing (draft) ) was established.
In order to change the insufficient parts of the foreign body separation and collection methods (sieve separation method, filtration method, Wildman flask method, sedimentation method) of the current general foreign body test method in the Food Code, opinion collection through surveys, operation of a working-level council, and overseas certified test methods Through investigation, comparison, analysis, applicability experiment, and expert consultation, improvement (draft) of the foreign matter separation and collection method of the general foreign matter test method was prepared, and 「Food Codex Foreign Matter Test Method Commentary (supplemented version)」was prepared to help understanding.
Next, in order to establish a customized method for distinguishing foreign substances, the Food Safety and Consumer Reporting Center and other organizations analyzed the number of reported cases of foreign substances from 2015 to 2015. Of these, 106 species such as metals, plastics, glass, hair, wood chips, etc. were selected, excluding insects and molds that had progressed in the previous research project, and the animal, plant, and mineral foreign matters were selected. We analyzed the characteristics and set up an improved foreign object discrimination procedure (draft).In the foreign object discrimination procedure proposed through this research, the classification procedure was carried out by classifying the existing three types through the segmentation process according to the characteristics of the foreign object type. is subdivided into 11 types, classification criteria for each type are presented, and the priority of the experiment according to the classified foreign matters type is proposed.
In order to develop a consumer misidentification foreign object discrimination method, through research and analysis of consumer misidentification cases for 5 years from 2017 to 2021, the 1st to 3rd place in Davind misidentified foreign object declarations were hair, mold, plastic, and soil. A total of 56 samples were selected, including 27 control samples such as tuna, charcoal, visible tuna, and teeth, and 29 misidentified foreign substances such as dullness, charcoal, visible tuna, and teeth. , prepared a case-by-case discrimination method for misidentified foreign matter.
In order to identify foreign matter generated by changes in food ingredients, we search for substances that may be generated by changes (occurrence of turbidity, precipitation, etc.) with the naked eye mainly during distribution and storage. I chose wine. It secured beer and wine with turbidity and sedimentation through manufacturers and complaints, and secured beer samples with sedimentation through independent storage. Through investigation research, it was found that the sediment component was calcium oxanthal in beer and potassium hydrogen stannate in wine. In both substances, only polarization was confirmed by microscopic observation, and identity could be secured by FT-IR and XRF. Focusing on the fact that it is an organic acid, we developed pretreatment and equipment conditions for ion chromatography (IC) utilization, and established a discrimination method for component change products in the mainstream.
It is expected that this research, including the improvement and establishment of food foreign matter testing methods and discrimination methods, will be of constant help in investigating the causes of foreign matter contamination in testing and inspection institutions, including those in the private sector, and will contribute to ensuring consumers' peace of mind regarding food through policy proposals.
(source : Summary 5p)
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