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Kafe 바로가기주관연구기관 | 고려대학교 Korea University |
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연구책임자 | 이광원 |
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2021-10 |
과제시작연도 | 2021 |
주관부처 | 식품의약품안전처 Ministry of Food and Drug Safety |
등록번호 | TRKO202200005244 |
과제고유번호 | 1475012476 |
사업명 | 농축수산안전관리(R&D) |
DB 구축일자 | 2022-07-16 |
키워드 | 식품.새우류.섭취부위.중금속.오염도실태조사.Food.Shrimps.Edible part.Heavy metal.Monitoring. |
중금속으로 인한 환경오염은 날로 심각해지고 있으며 이는 식품으로의 이행으로 이어져 인간에게 각종 독성 및 심각한 질병을 야기함. 우리나라는 세계 주요 국가 중 수산물 섭취량이 높은 편이며, 새우류는 매년 소비량이 증가하고 있고 특히 유해물질에 민감한 청소년 집단에서 가장 선호하는 수산물이므로 중점적인 관리가 필요함. 새우류는 잡식성이며 연안의 유기물질이 다량 포함된 모래, 진흙 등의 환경에 서식하므로 중금속에 노출될 수 있는 잠재적인 요인이 높음. 이에 본 연구과제 수행을 통해 새우류 중금속 시험절차의 신뢰성을 확보하고 식품의 기준
중금속으로 인한 환경오염은 날로 심각해지고 있으며 이는 식품으로의 이행으로 이어져 인간에게 각종 독성 및 심각한 질병을 야기함. 우리나라는 세계 주요 국가 중 수산물 섭취량이 높은 편이며, 새우류는 매년 소비량이 증가하고 있고 특히 유해물질에 민감한 청소년 집단에서 가장 선호하는 수산물이므로 중점적인 관리가 필요함. 새우류는 잡식성이며 연안의 유기물질이 다량 포함된 모래, 진흙 등의 환경에 서식하므로 중금속에 노출될 수 있는 잠재적인 요인이 높음. 이에 본 연구과제 수행을 통해 새우류 중금속 시험절차의 신뢰성을 확보하고 식품의 기준 개선안 마련을 위한 객관적인 자료를 확보하며 중금속 노출로 인한 식품안전사고 발생 방지와 소비자의 식품안전에 대한 불안감을 해소하고자 하였음.
먼저 효과적인 새우류 시험시료 기준 수립 및 현황파악을 위하여 미국, 유럽 등 제외국인 공인 시험법, 연구보고서 및 관련 학술저널 자료 내 새우류의 가식부의 정의를 조사하였으며, 제외국과 식품 관련 국제기구의 공신력 있는 자료 역시 수집하였음. 또한 국내 문헌, 매체 조사를 통해 실제로 국민들이 새우류를 섭취하는 방법을 조사하였음. 실태조사 품목 선정을 위하여 국내에 유통되는 새우류 현황을 파악, 이를 바탕으로 새우 조사대상 품종 총 15품종을 선정하였음. 선정된 품목은 10종류씩 시료 수거함을 원칙으로 하되, 지역별로 세분화 하였음. 실태조사 실시 부위는 전체, 두흉부, 껍질, 근육 및 내장 총 5 부위로 구분하는 것을 원칙으로 하여(일부 품종 제외) 총 436 건의 실태조사를 완료하였음.
분석 방법은 식품공전 제8. 일반시험법 9.1 중금속 시험법을 준용하였으며, 중금속 6종(납, 카드뮴, 총비소, 무기비소, 총수은, 메틸수은)을 분석함. 납, 카드뮴 그리고 비소는 유도결합플라즈마 질량분석기법, 무기비소는 액체크로마토그래프-유도결합플라즈마 질량분석기법, 그리고 수은 및 메틸수은 금아말감 냉원자흡광법으로 분석을 실시하였음. 또한 국제 비교 숙련도 테스트(FAPAS)를 실시하여 교차검증을 진행함.
(출처 : 국문 요약문 6p)
Heavy metal contamination has increased environmental pollution, which leads to the transfer to food, producing severe toxicity and serious diseases in humans. Korea is one of the countries with a high rate of marine product assumption. Shrimp consumption, in particular, is increasing every year, an
Heavy metal contamination has increased environmental pollution, which leads to the transfer to food, producing severe toxicity and serious diseases in humans. Korea is one of the countries with a high rate of marine product assumption. Shrimp consumption, in particular, is increasing every year, and shrimp is the most popular seafood for young people, who are highly vulnerable to hazardous elements. Shrimps are omnivorous and live in environments such as sand and mud on the coast that contain a high quantity of organic materials, consequently, many factors can be exposed to heavy metals. This finding suggests that strong regulation is required.
As a result, we conducted this study to ensure the reliability of the shrimp heavy metal test technique, to obtain objective data to improve food standards, to minimize food safety incidents caused by heavy metal exposure, and to alleviate food safety anxiety.
At first, we investigated the definition of shrimp pretentiousness in excluded countries such as the United States and Europe, research reports, and related academic publications, and collect reliable data from excluded countries and food-related international organizations. In addition, we examined how individuals consume shrimp using domestic literature and media surveys. We concentrated on the edible component of the shrimp and its processing. The current status of shrimp distribution in Korea was identified to choose shrimp samples. As a result, 15 shrimp varieties were chosen. Because of the unpredictable situation of supply and demand, 10 categories of selected commodities were collected and subdivided by import and distribution region.
In principle, a total of 436 monitoring results were completed that the edible part was divided into five parts, including the entire, cephalothorax, shell, muscle, and intestines (excluding some varieties).
For the assessment of heavy metals, Food Revolution 8. General Test method 9.1 Heavy Metal Test method was applied, and 6 types of heavy metals (lead, cadmium, total arsenic, inorganic arsenic, total mercury, and methyl mercury) were analyzed. Lead, cadmium, and arsenic was analyzed by inductively coupled plasma-mass spectrometry(ICP-MS), inorganic arsenic by liquid chromatograph-inductively coupled plasma-mass spectrometry(LC-ICP-MS), and mercury and methyl mercury were analyzed by a direct mercury analyzer. In addition, cross-validation was performed by administering the International Comparative Proficiency Test (FAPAS).
(source : Summary 8p)
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과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
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