최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
DataON 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
Edison 바로가기다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
Kafe 바로가기주관연구기관 | 한양대학교 산학협력단 HanYang University |
---|---|
보고서유형 | 최종보고서 |
발행국가 | 대한민국 |
언어 | 한국어 |
발행년월 | 2015-11 |
과제시작연도 | 2015 |
주관부처 | 식품의약품안전청 Korea Food & Drug Administration |
등록번호 | TRKO201600010276 |
과제고유번호 | 1475008540 |
사업명 | 식품 등 안전관리 |
DB 구축일자 | 2016-10-15 |
키워드 | 영양표시.영양성분분석.가공식품.nutrition labeling.nutrients analysis.processed foods. |
DOI | https://doi.org/10.23000/TRKO201600010276 |
본 연구의 목적은 시중에 유통되고 있는 가공식품에 표시되어 있는 영양성분함량과 실제분석값을 비교·분석하여 현황을 파악하고 업체의 애로사항 수렴을 통해 영양성분표시에 대한 개선 방향을 도출하는 것이다. 이 목적을 달성하기 위하여 국내·외 영양성분 제도에 대한 현황 및 규정과 선행연구를 검토하였다.
영양표시의 정확성을 모니터링하기 위해서 1차 연도에는 가공식품 중 장기보존식품(레토르트식품) 119건, 만두류 60건, 어육소시지 29건 등 총 208건을 대상으로 열량, 탄수화물, 수분, 회분, 조지방, 당류, 조단백질, 포화지방,
본 연구의 목적은 시중에 유통되고 있는 가공식품에 표시되어 있는 영양성분함량과 실제분석값을 비교·분석하여 현황을 파악하고 업체의 애로사항 수렴을 통해 영양성분표시에 대한 개선 방향을 도출하는 것이다. 이 목적을 달성하기 위하여 국내·외 영양성분 제도에 대한 현황 및 규정과 선행연구를 검토하였다.
영양표시의 정확성을 모니터링하기 위해서 1차 연도에는 가공식품 중 장기보존식품(레토르트식품) 119건, 만두류 60건, 어육소시지 29건 등 총 208건을 대상으로 열량, 탄수화물, 수분, 회분, 조지방, 당류, 조단백질, 포화지방, 트랜스지방, 콜레스테롤, 나트륨에 대한 분석을 시행하였다. 2차 연도에는 특수용도식품 중 체중조절용 조제식품 49건, 영양강조표시 제품 109건 등 총 158건을 대상으로 열량, 탄수화물, 수분, 회분, 조지방, 당류, 조단백질, 포화지방, 트랜스지방, 콜레스테롤, 나트륨과 함께 영양강조표시된 영양성분, 체중조절용 조제식품에 표시된 비타민 8종, 무기질 3종에 대해 분석을 시행하였다. 대표성있는 샘플을 수거하기 위해 식품 및 식품첨가물 생산실적 자료, 판매순위, 시장조사를 실시하였고 FDA sampling guideline을 참고하였다. 식품공전의 시험법을 사용하였으며 분석 전 국내·외 시험법 비교 및 시험법의 특이성, 직선성, 정확성, 정밀성, 검출한계 및 정량한계 등의 유효성 검증을 진행하였고 표준인증시료(standard reference material), 국제 숙련도 시험 등을 실시하여 영양성분 분석의 신뢰성을 확보하였다.
분석 결과 총 366건 중 351건이 모든 영양성분 표시항목을 준수하는 것으로 나타났다. 영양성분 표시함량이 초과 또는 미달된 샘플은 전체 366건 중 15건(4.09%)으로 콜레스테롤 9건,비타민 A, E, B2, B6, C, 나이아신, 철 각 1건, 비타민 D3 4건, 칼슘 3건, 아연 2건 항목에서허용오차범위를 벗어난 것으로 나타났다.
영양성분표시함량이 초과 또는 미달된 제품들을 생산하는 업체 12곳 중에서 7곳으로부터 영양성분표시방법에 대한 의견을 수렴하였다. 모두 실험을 통해서 영양성분을 표시하고 있었으나 주기적인 관리체제가 미흡한 것을 발견하였으며, 이에 따라 본 연구에서는 주기적인 영양성분표시 관리에 대한 정책을 제안하였다. 또한, 산업계 간담회를 실시하여 영양성분 분석에 대한 경제적 부담 및 오차발생의 우려, 영양성분표시에 대한 애로사항을 수렴하였으며, 이를 참고하여 영양성분표시제도에 관한 정책제안을 하였다. 본 연구의 결과는 영양성분표시 개선을 위한 과학적 근거자료로 이용될 수 있을 것이다.
The purpose of this study is to deduce improvement of nutrition labeling on processed foods distributed on the market by comparing and analyzing its indicated nutrient contents and actual nutrient contents and collecting nutrition labeling difficulties. To achieve this goal, we reviewed present cond
The purpose of this study is to deduce improvement of nutrition labeling on processed foods distributed on the market by comparing and analyzing its indicated nutrient contents and actual nutrient contents and collecting nutrition labeling difficulties. To achieve this goal, we reviewed present conditions and regulations of national and international nutritionlabel standard and previous studies. In the first year, to monitor nutrition labeling accuracy, analysis on calories, carbohydrates, water content, ash content, crude fat, sugar,crude protein, saturated fat, trans fat, cholesterol and sodium of 208 cases: 70 cases of retort foods, 60 cases of dumplings, 29 cases of fish meat sausages.
In the second year, in addition to calories, carbohydrates, water content, ash content,crude fat, sugar, crude protein, saturated fat, trans fat, cholesterol and sodium, nutritional claims of nutrient labels and 8 classes of vitamin and 3 classes of minerals of 49 dietary formula for weight control in special dietary use and 109 cases of products with nutrition claims were analyzed. For typical sample collection, production performance data, sales rank and market research was conducted on food and food additives whilst using FDA sampling guideline as a reference. Analytical methods of Korea Food Code was used and national and international analytical methods were compared before analysis and further verifications of food code specificity, linearity, preciseness, accuracy, detection limit and effectiveness. Also, standard reference material, FAPAS proficiency test, etc. was conducted to secure nutritional content analysis reliability. The analysis results showed 351 cases of the total 366 cases complied with all nutrition label items.
15 items(4.09%) of all samples excess or fall below the nutrition-labeling requirement.There were 9 cases of cholesterol, 1 case of Vitamin A, E, B2, B6, C, niacin, iron, each, 4 cases of Vitamin D3, 3 cases of calcium and 2 cases of zinc deviating the limits of error.This study collected how to indicate nutrition labeling from 7 companies of 12 companies producing exceeded or lacked the nutrition labeling requirement of products. Nutrition labeling was indicated by analyzing. This study confirmed that nutrition labeling is not regularly update. Therefore, this study suggested policies of updating nutrition labeling.
Meetings of industry circles were held for consultation and economic burdens, error occurrence concerns, and nutrition labeling difficulties were collected and considered to suggest nutrition labeling system policy. The results of this study can be used to provide as scientific base data for nutrition label improvements.
과제명(ProjectTitle) : | - |
---|---|
연구책임자(Manager) : | - |
과제기간(DetailSeriesProject) : | - |
총연구비 (DetailSeriesProject) : | - |
키워드(keyword) : | - |
과제수행기간(LeadAgency) : | - |
연구목표(Goal) : | - |
연구내용(Abstract) : | - |
기대효과(Effect) : | - |
Copyright KISTI. All Rights Reserved.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.