이 연구에는 고형담체에 효소를 고정화시키기 위한 방법으로 흡착법에 의한 실험을 행하였다. 흡착법은 효소고정화법 중에서 가장 쉽고 경제적인 것으로 알려져 있다. 사용한 담체는 식품산업에서 폭넓게 쓰이고 있는 Duolite A568을 포함하여 Celiteⓡ R640, Dowex -1, Dowex 50W, 그리고 Silica gel 60 다섯 종류였다. 난황단백질 ...
이 연구에는 고형담체에 효소를 고정화시키기 위한 방법으로 흡착법에 의한 실험을 행하였다. 흡착법은 효소고정화법 중에서 가장 쉽고 경제적인 것으로 알려져 있다. 사용한 담체는 식품산업에서 폭넓게 쓰이고 있는 Duolite A568을 포함하여 Celiteⓡ R640, Dowex -1, Dowex 50W, 그리고 Silica gel 60 다섯 종류였다. 난황단백질 가수분해를 위하여 사용된 효소는 Orientase 22BF였으며 각각의 담체에 고정화되어 쓰였다. 효소고정실험에 사용된 조작조건은 pH, 온도, 그리고 난황단백질이 공급되는 유량속도였으며 먼저 회분식공정 실험을 실시한 이후 그 결과로 충진칼럼 효소반응기를 이용하여 연속흐름공정 실험을 하였다. 이러한 여러 가지 변수의 결과들을 나타내는 고정화 조건은 Folin Ciocalteu's Phenol reagent를 사용하는 Lowry의 방법으로 알려진 간단한 분광학적방법에 의해 이루어졌다. 그리고 효소 활성에 의한 흡광도는 600nm의 파장에서 측정하였다. 효소고정에 가장 알맞은 담체는 Silica gel 60과 Celiteⓡ R640 이었고, 난황단백질 가수분해 활성은 pH가 9.0에서 5.0으로 감소할수록 증가하는 결과를 나타내었다. 연속충진 효소반응기를 통한 최적 조건은 pH 5.0, 온도 30℃였다.
이 연구에는 고형담체에 효소를 고정화시키기 위한 방법으로 흡착법에 의한 실험을 행하였다. 흡착법은 효소고정화법 중에서 가장 쉽고 경제적인 것으로 알려져 있다. 사용한 담체는 식품산업에서 폭넓게 쓰이고 있는 Duolite A568을 포함하여 Celiteⓡ R640, Dowex -1, Dowex 50W, 그리고 Silica gel 60 다섯 종류였다. 난황단백질 가수분해를 위하여 사용된 효소는 Orientase 22BF였으며 각각의 담체에 고정화되어 쓰였다. 효소고정실험에 사용된 조작조건은 pH, 온도, 그리고 난황단백질이 공급되는 유량속도였으며 먼저 회분식공정 실험을 실시한 이후 그 결과로 충진칼럼 효소반응기를 이용하여 연속흐름공정 실험을 하였다. 이러한 여러 가지 변수의 결과들을 나타내는 고정화 조건은 Folin Ciocalteu's Phenol reagent를 사용하는 Lowry의 방법으로 알려진 간단한 분광학적방법에 의해 이루어졌다. 그리고 효소 활성에 의한 흡광도는 600nm의 파장에서 측정하였다. 효소고정에 가장 알맞은 담체는 Silica gel 60과 Celiteⓡ R640 이었고, 난황단백질 가수분해 활성은 pH가 9.0에서 5.0으로 감소할수록 증가하는 결과를 나타내었다. 연속충진 효소반응기를 통한 최적 조건은 pH 5.0, 온도 30℃였다.
Enzyme immobilization for the hydrolysis of egg yolk protein has been investigated by adsorptive method in this study. An adsorptive technique was known as the easiest and the most economical procedure for the immobilization of enzyme. The five carriers were investigated in this study - Celite R640...
Enzyme immobilization for the hydrolysis of egg yolk protein has been investigated by adsorptive method in this study. An adsorptive technique was known as the easiest and the most economical procedure for the immobilization of enzyme. The five carriers were investigated in this study - Celite R640, Dowex -1, Dowex 50W, Duolite A568, and Silica gel 60. Orientase 22BF for the hydrolysis of egg yolk protein was used and immobilized on five carriers in this study. The operation conditions for enzyme immobilization were pH, temperature, and flow rate. Batch process and continuous packed column enzyme reactor operation were tested for the performance of immobilized enzyme activity. These immo- bilization conditions were evaluated using simple spectrophotometric met- hod, called Lowry's method employing Folin Ciocalteu's Phenol reagent. Absorbance by enzyme activity was assessed and the wavelength was 600nm. The optimum carriers for enzyme immobilization were found to be Silica gel 60 and Celite R640. The activity of egg yolk protein hydroly- sis was increased as pH was decreased from 9.0 to 5.0. The optimum conditions for the continuous packed column enzyme reactor were pH 5.0 and 30℃. As the flow rate was increased during continuous operation, the activity of immobilized enzyme decreased.
Enzyme immobilization for the hydrolysis of egg yolk protein has been investigated by adsorptive method in this study. An adsorptive technique was known as the easiest and the most economical procedure for the immobilization of enzyme. The five carriers were investigated in this study - Celite R640, Dowex -1, Dowex 50W, Duolite A568, and Silica gel 60. Orientase 22BF for the hydrolysis of egg yolk protein was used and immobilized on five carriers in this study. The operation conditions for enzyme immobilization were pH, temperature, and flow rate. Batch process and continuous packed column enzyme reactor operation were tested for the performance of immobilized enzyme activity. These immo- bilization conditions were evaluated using simple spectrophotometric met- hod, called Lowry's method employing Folin Ciocalteu's Phenol reagent. Absorbance by enzyme activity was assessed and the wavelength was 600nm. The optimum carriers for enzyme immobilization were found to be Silica gel 60 and Celite R640. The activity of egg yolk protein hydroly- sis was increased as pH was decreased from 9.0 to 5.0. The optimum conditions for the continuous packed column enzyme reactor were pH 5.0 and 30℃. As the flow rate was increased during continuous operation, the activity of immobilized enzyme decreased.
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