본 연구는 식품접촉표면에 살균과 소독을 목적으로 사용되는 살균소독제가 현행 관리규정에서 유효성을 입증하는 시험방법이 현탁액 시험법으로 식품산업 현장에서의 적용시 적절한 살균소독의 효과에 대한 많은 문제점이 제기되고 있다. 이러한 문제점으로 인해 실제 사용조건을 충분히 반영한 실험실적 시뮬레이션한 시험방법의 필요성이 대두되고 있다. 따라서 본 연구에서도 현행 살균소독력 시험법(Suspension test)에 의해 허가받은 국내 유통·판매되는 살균소독제를 대상으로 정량적 표면시험방법인 CEN EN 13697, ASTM E2111-00 및 ASTM E2197-02의 유효성을 평가를 수행하여 현탁액 시험법과 비교, 분석하였다. 그 결과 3가지 건조조건 중 MLFC 건조조건이 가장 낮은 균 감소율을 보였고, 회수방법에서는 유리비드가 90%이상 균이 회수되는 결과를 나타내었다. 이러한 결과를 포함하여 선정된 3가지 시험법의 표준시험절차서를 작성하여, 유효성 평가를 수행하였다. 그 결과 현재 고시되어 있는 살균소독제 유효성 시험법인 현탁액시험법은 살균소독제 전부가 현행 살균소독력 시험법에서 제시하는 기준에 만족하였다. ASTM E2111-00에서는 10개 제품 모두 4 ...
본 연구는 식품접촉표면에 살균과 소독을 목적으로 사용되는 살균소독제가 현행 관리규정에서 유효성을 입증하는 시험방법이 현탁액 시험법으로 식품산업 현장에서의 적용시 적절한 살균소독의 효과에 대한 많은 문제점이 제기되고 있다. 이러한 문제점으로 인해 실제 사용조건을 충분히 반영한 실험실적 시뮬레이션한 시험방법의 필요성이 대두되고 있다. 따라서 본 연구에서도 현행 살균소독력 시험법(Suspension test)에 의해 허가받은 국내 유통·판매되는 살균소독제를 대상으로 정량적 표면시험방법인 CEN EN 13697, ASTM E2111-00 및 ASTM E2197-02의 유효성을 평가를 수행하여 현탁액 시험법과 비교, 분석하였다. 그 결과 3가지 건조조건 중 MLFC 건조조건이 가장 낮은 균 감소율을 보였고, 회수방법에서는 유리비드가 90%이상 균이 회수되는 결과를 나타내었다. 이러한 결과를 포함하여 선정된 3가지 시험법의 표준시험절차서를 작성하여, 유효성 평가를 수행하였다. 그 결과 현재 고시되어 있는 살균소독제 유효성 시험법인 현탁액시험법은 살균소독제 전부가 현행 살균소독력 시험법에서 제시하는 기준에 만족하였다. ASTM E2111-00에서는 10개 제품 모두 4 log 이상의 감소를 나타내었고, ASTM E2197-02의 경우에서는 6개의 제품이 4 log 이상의 유효성을 나타내었다. 또한 CEN EN 13697의 청정과 오염 2가지 조건에서 선정된 살균소독제의 유효성을 평가한 결과, 4개의 제품만이 유효성 기준을 만족하는 결과를 나타내어 사용된 정량적 표면시험방법 중 가장 낮은 결과를 나타내었다. 이러한 결과를 바탕으로 ASTM E2197-02가 사용되는 표면이 실제 현장에서 많이 사용되고 있는 스테인리스 스틸 디스크를 사용하였고, 절반이상이 유효성 기준을 만족하였으므로 국내 살균소독제의 유효성 평가방법으로 적용 가능한 표면시험법으로 ASTM E2197-02를 선정하였다.
본 연구는 식품접촉표면에 살균과 소독을 목적으로 사용되는 살균소독제가 현행 관리규정에서 유효성을 입증하는 시험방법이 현탁액 시험법으로 식품산업 현장에서의 적용시 적절한 살균소독의 효과에 대한 많은 문제점이 제기되고 있다. 이러한 문제점으로 인해 실제 사용조건을 충분히 반영한 실험실적 시뮬레이션한 시험방법의 필요성이 대두되고 있다. 따라서 본 연구에서도 현행 살균소독력 시험법(Suspension test)에 의해 허가받은 국내 유통·판매되는 살균소독제를 대상으로 정량적 표면시험방법인 CEN EN 13697, ASTM E2111-00 및 ASTM E2197-02의 유효성을 평가를 수행하여 현탁액 시험법과 비교, 분석하였다. 그 결과 3가지 건조조건 중 MLFC 건조조건이 가장 낮은 균 감소율을 보였고, 회수방법에서는 유리비드가 90%이상 균이 회수되는 결과를 나타내었다. 이러한 결과를 포함하여 선정된 3가지 시험법의 표준시험절차서를 작성하여, 유효성 평가를 수행하였다. 그 결과 현재 고시되어 있는 살균소독제 유효성 시험법인 현탁액시험법은 살균소독제 전부가 현행 살균소독력 시험법에서 제시하는 기준에 만족하였다. ASTM E2111-00에서는 10개 제품 모두 4 log 이상의 감소를 나타내었고, ASTM E2197-02의 경우에서는 6개의 제품이 4 log 이상의 유효성을 나타내었다. 또한 CEN EN 13697의 청정과 오염 2가지 조건에서 선정된 살균소독제의 유효성을 평가한 결과, 4개의 제품만이 유효성 기준을 만족하는 결과를 나타내어 사용된 정량적 표면시험방법 중 가장 낮은 결과를 나타내었다. 이러한 결과를 바탕으로 ASTM E2197-02가 사용되는 표면이 실제 현장에서 많이 사용되고 있는 스테인리스 스틸 디스크를 사용하였고, 절반이상이 유효성 기준을 만족하였으므로 국내 살균소독제의 유효성 평가방법으로 적용 가능한 표면시험법으로 ASTM E2197-02를 선정하였다.
A variety of chemical sanitizers and disinfectants are being used for the purpose of sanitizing and disinfection on food contact surface, and chemical sanitizers and disinfectants are being approved by suspension test as a efficacy test under the current control regulation. However, there are many p...
A variety of chemical sanitizers and disinfectants are being used for the purpose of sanitizing and disinfection on food contact surface, and chemical sanitizers and disinfectants are being approved by suspension test as a efficacy test under the current control regulation. However, there are many problems in the practical efficiency of sanitizers and disinfectants for the field application in food industry, thus, a efficient test that is determined by real condition at field and laboratory simulation is needed. This study examined to establish a efficient method by analyzing and comparing the global standards, 3 quantitative surface tests, CEN (European Committee for Standardization) EN 13697, ASTM (American Society for Testing and Materials) E2111-00 and ASTM E2197-02 for application of domestic sanitizers and disinfectants. In the preliminary experiments, the recovery rate of inoculated bacteria on carriers was the best in Micro Laminar Flow Cabinet (MLFC) among 3 drying conditions (MLFC, drying oven, and desiccator) and by using glass beads in recovery methods than by using magnetic bar. Then, standard operating procedures of 3 quantitative surface tests based on the results of the preliminary experiments were made and efficacy tests of domestic sanitizers and disinfectants (10 products) were evaluated. The efficacy of all tested products were passed by suspension test. In 4 log reduction test, all tested products and 6 of 10 products were passed by the method of ASTM E2111-00 and ASTM E2197-02, respectively. However, only 4 products were passed by the methods of CEN EN 13697 (both clean and dirty conditions). ASTM E2197-02 was selected as an applicable surface test in Korea from the results and a reason why stainless steel disk is used in the method (stainless steel are being mainly used in food industry). Simultaneously, hard surface test and standard manual applicable to food industry are proposed in this thesis from the experiments.
A variety of chemical sanitizers and disinfectants are being used for the purpose of sanitizing and disinfection on food contact surface, and chemical sanitizers and disinfectants are being approved by suspension test as a efficacy test under the current control regulation. However, there are many problems in the practical efficiency of sanitizers and disinfectants for the field application in food industry, thus, a efficient test that is determined by real condition at field and laboratory simulation is needed. This study examined to establish a efficient method by analyzing and comparing the global standards, 3 quantitative surface tests, CEN (European Committee for Standardization) EN 13697, ASTM (American Society for Testing and Materials) E2111-00 and ASTM E2197-02 for application of domestic sanitizers and disinfectants. In the preliminary experiments, the recovery rate of inoculated bacteria on carriers was the best in Micro Laminar Flow Cabinet (MLFC) among 3 drying conditions (MLFC, drying oven, and desiccator) and by using glass beads in recovery methods than by using magnetic bar. Then, standard operating procedures of 3 quantitative surface tests based on the results of the preliminary experiments were made and efficacy tests of domestic sanitizers and disinfectants (10 products) were evaluated. The efficacy of all tested products were passed by suspension test. In 4 log reduction test, all tested products and 6 of 10 products were passed by the method of ASTM E2111-00 and ASTM E2197-02, respectively. However, only 4 products were passed by the methods of CEN EN 13697 (both clean and dirty conditions). ASTM E2197-02 was selected as an applicable surface test in Korea from the results and a reason why stainless steel disk is used in the method (stainless steel are being mainly used in food industry). Simultaneously, hard surface test and standard manual applicable to food industry are proposed in this thesis from the experiments.
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