본 연구는 기구 및 용기(스테인레스 스틸, 플라스틱)에 오염된 E. coli O157:H7, S. aureus, L. monocytogenes, P. aeruginosa, and S. Typhimurium을 저해하기 위하여 살균소독제 및 건열살균 UV살균과 결합처리를 하여 효과를 평가하였다. 두 가지 재질에 다섯 가지 병원성 미생물을 오염시킨 후 살균소독제 및 71℃ 건열살균은 5분 동안 처리하였으며, UV살균과 51℃ 건열살균 결합처리는 30분, 1시간, 2시간, 3시간 동안 처리하였다. 스테인레스 스틸에 오염된 초기 E. coli O157:H7, S. aureus, L. monocytogenes, P. ...
본 연구는 기구 및 용기(스테인레스 스틸, 플라스틱)에 오염된 E. coli O157:H7, S. aureus, L. monocytogenes, P. aeruginosa, and S. Typhimurium을 저해하기 위하여 살균소독제 및 건열살균 UV살균과 결합처리를 하여 효과를 평가하였다. 두 가지 재질에 다섯 가지 병원성 미생물을 오염시킨 후 살균소독제 및 71℃ 건열살균은 5분 동안 처리하였으며, UV살균과 51℃ 건열살균 결합처리는 30분, 1시간, 2시간, 3시간 동안 처리하였다. 스테인레스 스틸에 오염된 초기 E. coli O157:H7, S. aureus, L. monocytogenes, P. aeruginosa, and S. Typhimurium 균수는 8.93, 9.26, 8.66, 8.83, 8.81 log CFU/coupon이었으며, 플라스틱는 각각 10.25, 10.21, 9.85, 9.39, 9.63 log CFU/coupon이었다. 이 수준은 두 가지 재질 모두 물로 처리했을 때와 71℃ 건열살균을 하였을 때 유의적인 차이가 없었고, 알콜소독제가 염소소독제 처리보다 다섯 가지 병원성 미생물을 효과적으로 감소시켰다. 또한 UV살균소독으로 3시간 동안 처리 시에 S. Typhimurium, S. aureus을 가장 높은 수준으로 저해했으며, 두 가지 재질의 감소수준은 스테인레스 스틸에서는 3.1, 2.7 log CFU/coupon, 플라스틱는 3.0, 3.1 log CFU/coupon이었다. 특히 UV살균 소독과 51℃ 건열살균을 결합처리 하였을 때 병원성 미생물에 대한 저해효과는 시간이 지날수록 증가하였으며 3시간 처리 시에 플라스틱에 오염된 S. aureus를 제외하고 모든 병원성 미생물에서 유의적인 차이를 나타내었다. E. coli O157:H7에 오염된 두 가지 재질을 3시간 처리 시 6 log CFU/coupon의 감소 수준을 나타내었다. 이러한 결과로부터 UV살균 소독과 51℃ 건열살균을 결합처리 방법은 화학적 살균소독제 및 건열살균 보다 효과적으로 병원성 미생물을 저해하므로, 기구 및 용기의 효과적인 살균소독 방법으로써 미생물적 안전성을 증가시킬 수 있을 것이다.
본 연구는 기구 및 용기(스테인레스 스틸, 플라스틱)에 오염된 E. coli O157:H7, S. aureus, L. monocytogenes, P. aeruginosa, and S. Typhimurium을 저해하기 위하여 살균소독제 및 건열살균 UV살균과 결합처리를 하여 효과를 평가하였다. 두 가지 재질에 다섯 가지 병원성 미생물을 오염시킨 후 살균소독제 및 71℃ 건열살균은 5분 동안 처리하였으며, UV살균과 51℃ 건열살균 결합처리는 30분, 1시간, 2시간, 3시간 동안 처리하였다. 스테인레스 스틸에 오염된 초기 E. coli O157:H7, S. aureus, L. monocytogenes, P. aeruginosa, and S. Typhimurium 균수는 8.93, 9.26, 8.66, 8.83, 8.81 log CFU/coupon이었으며, 플라스틱는 각각 10.25, 10.21, 9.85, 9.39, 9.63 log CFU/coupon이었다. 이 수준은 두 가지 재질 모두 물로 처리했을 때와 71℃ 건열살균을 하였을 때 유의적인 차이가 없었고, 알콜소독제가 염소소독제 처리보다 다섯 가지 병원성 미생물을 효과적으로 감소시켰다. 또한 UV살균소독으로 3시간 동안 처리 시에 S. Typhimurium, S. aureus을 가장 높은 수준으로 저해했으며, 두 가지 재질의 감소수준은 스테인레스 스틸에서는 3.1, 2.7 log CFU/coupon, 플라스틱는 3.0, 3.1 log CFU/coupon이었다. 특히 UV살균 소독과 51℃ 건열살균을 결합처리 하였을 때 병원성 미생물에 대한 저해효과는 시간이 지날수록 증가하였으며 3시간 처리 시에 플라스틱에 오염된 S. aureus를 제외하고 모든 병원성 미생물에서 유의적인 차이를 나타내었다. E. coli O157:H7에 오염된 두 가지 재질을 3시간 처리 시 6 log CFU/coupon의 감소 수준을 나타내었다. 이러한 결과로부터 UV살균 소독과 51℃ 건열살균을 결합처리 방법은 화학적 살균소독제 및 건열살균 보다 효과적으로 병원성 미생물을 저해하므로, 기구 및 용기의 효과적인 살균소독 방법으로써 미생물적 안전성을 증가시킬 수 있을 것이다.
This study was conducted to investigate the effect of chemical sanitizer, dry-heat(71℃) and UV treatment combined with dry-heat(51℃) on inhibiting foodborne pathogens such as Escherichia coli O157:H7, Stapylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, and Salmonella Typhimurium on...
This study was conducted to investigate the effect of chemical sanitizer, dry-heat(71℃) and UV treatment combined with dry-heat(51℃) on inhibiting foodborne pathogens such as Escherichia coli O157:H7, Stapylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, and Salmonella Typhimurium on the surface of stainless steel and plastic(polypropylene). Two kinds of materials were inoculated with biofilm of five foodborne pathogens and treated with sanitizers and dry-heat(71℃) for 5 min whereas the combined treatment of UV and dry-heat(51℃) were performed for 30 min, 1 h, 2 h, and 3 h. Initial populations of E. coli O157:H7, S. aureus, L. monocytogenes, P. aeruginosa, and S. Typhimurium were about 8.93, 9.26, 8.66, 8.83, 8.81 log CFU/coupon on stainless steel and 10.25, 10.21, 9.85, 9.39, 9.63 log CFU/coupon on plastic(polypropylene), respectively. These levels were not significantly reduced by treatments with water and dry-heat(71℃) however were significantly reduced by treatments with alcohol-based sanitizer. Alcohol-based sanitizer was more effective at reducing levels of five foodborne pathogens on materials than did chlorine-based sanitizer. Treatment with UV for 3 h was the most effective at inhibiting S. Typhimurium, S. aureus and reduction levels of these on stainless steel were 3.1 and 2.7 log CFU/coupon, on plastic(polypropylene), and 3.0 and 3.1 log CFU/coupon, respectively. Inhibitory effects of combined UV treatment and dry-heat(51℃) were increased with the increase of treatment time and there were significant reductions in all treated samples for 3 h except for S. aureus on the surface of plastic(polypropylene). Reduction levels of E. coli O157:H7 on the surface of two materials treated for 3 h was 6 log CFU/coupon. From these result, treatment with alcohol-based sanitizer and UV treatment combined with dry-heat(51℃) might be used as a potential way for controlling microbial contamination on the surface of utensils, cooking equipment, and other related environment.
This study was conducted to investigate the effect of chemical sanitizer, dry-heat(71℃) and UV treatment combined with dry-heat(51℃) on inhibiting foodborne pathogens such as Escherichia coli O157:H7, Stapylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Pseudomonas aeruginosa, and Salmonella Typhimurium on the surface of stainless steel and plastic(polypropylene). Two kinds of materials were inoculated with biofilm of five foodborne pathogens and treated with sanitizers and dry-heat(71℃) for 5 min whereas the combined treatment of UV and dry-heat(51℃) were performed for 30 min, 1 h, 2 h, and 3 h. Initial populations of E. coli O157:H7, S. aureus, L. monocytogenes, P. aeruginosa, and S. Typhimurium were about 8.93, 9.26, 8.66, 8.83, 8.81 log CFU/coupon on stainless steel and 10.25, 10.21, 9.85, 9.39, 9.63 log CFU/coupon on plastic(polypropylene), respectively. These levels were not significantly reduced by treatments with water and dry-heat(71℃) however were significantly reduced by treatments with alcohol-based sanitizer. Alcohol-based sanitizer was more effective at reducing levels of five foodborne pathogens on materials than did chlorine-based sanitizer. Treatment with UV for 3 h was the most effective at inhibiting S. Typhimurium, S. aureus and reduction levels of these on stainless steel were 3.1 and 2.7 log CFU/coupon, on plastic(polypropylene), and 3.0 and 3.1 log CFU/coupon, respectively. Inhibitory effects of combined UV treatment and dry-heat(51℃) were increased with the increase of treatment time and there were significant reductions in all treated samples for 3 h except for S. aureus on the surface of plastic(polypropylene). Reduction levels of E. coli O157:H7 on the surface of two materials treated for 3 h was 6 log CFU/coupon. From these result, treatment with alcohol-based sanitizer and UV treatment combined with dry-heat(51℃) might be used as a potential way for controlling microbial contamination on the surface of utensils, cooking equipment, and other related environment.
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