복분자 추출물의 항산화 활성 연구 : 녹차 추출물과의 비교 Antioxidant Activity of the Water Extract of Korean Raspberry (Rubus coreanus Miq.) Fruits : In Comparison to Green Tea Extract원문보기
본 연구는 우리나라의 호남지역에서 많이 재배되는 복분자의 항산화 성분의 분석을 하기 위한 기초 연구로서 먼저 이의 항산화능을 구명한 것이다. 동결건조된 복분자(Rubus coreanus fruits, RC)와 녹차(green tea, ...
본 연구는 우리나라의 호남지역에서 많이 재배되는 복분자의 항산화 성분의 분석을 하기 위한 기초 연구로서 먼저 이의 항산화능을 구명한 것이다. 동결건조된 복분자(Rubus coreanus fruits, RC)와 녹차(green tea, GT)로부터 수추출물을 제조하여 이의 페놀화합물 함량과 항산화능을 측정, 비교하였다. 복분자 수추출물 (the water extract of RC, RCE)의 카테킨 상당 페놀기 함량은 126 μmol catechin equivalent (CE)/g dry RC이었으며, 동일한 방법으로 추출한 녹차 수추출물 (the water extract of GT, GTE)의 페놀기 함량은 360 μmol CE/g dry GT여서 복분자의 페놀기 함량이 녹차의 1/3 수준이었다. 복분자와 녹차의 항산화 활성을 비교하기 위하여 DPPH, superoxide 및 hydroxyl 유리기 소거능을 측정하였다. 유리기를 50% 소거시키는 농도 (SC_(50))를 비교하면 복분자의 항산화 활성이 녹차에 크게 미치지 못하였다. 그러나 지질과산화 억제능 (SC_(50))은 반대로 복분자가 녹차에 비해 더 높아서, 복분자 수추출물이 녹차에 비해 peroxyl 유리기 소거능이 더 우수함을 알 수 있었다. 이상의 결과를 종합하면, 복분자는 녹차에 비해 상대적으로 낮은 양의 페놀화합물을 함유하고 있다. DPPH, superoxide 및 hydroxyl 유리기 소거능은 녹차가 더 높았으나 peroxyl 유리기에 의한 지질과산화 억제능은 복분자가 더 높아서, 천연 항산화 물질 공급원으로서의 이용 가능성을 시사하였다.
본 연구는 우리나라의 호남지역에서 많이 재배되는 복분자의 항산화 성분의 분석을 하기 위한 기초 연구로서 먼저 이의 항산화능을 구명한 것이다. 동결건조된 복분자(Rubus coreanus fruits, RC)와 녹차(green tea, GT)로부터 수추출물을 제조하여 이의 페놀화합물 함량과 항산화능을 측정, 비교하였다. 복분자 수추출물 (the water extract of RC, RCE)의 카테킨 상당 페놀기 함량은 126 μmol catechin equivalent (CE)/g dry RC이었으며, 동일한 방법으로 추출한 녹차 수추출물 (the water extract of GT, GTE)의 페놀기 함량은 360 μmol CE/g dry GT여서 복분자의 페놀기 함량이 녹차의 1/3 수준이었다. 복분자와 녹차의 항산화 활성을 비교하기 위하여 DPPH, superoxide 및 hydroxyl 유리기 소거능을 측정하였다. 유리기를 50% 소거시키는 농도 (SC_(50))를 비교하면 복분자의 항산화 활성이 녹차에 크게 미치지 못하였다. 그러나 지질과산화 억제능 (SC_(50))은 반대로 복분자가 녹차에 비해 더 높아서, 복분자 수추출물이 녹차에 비해 peroxyl 유리기 소거능이 더 우수함을 알 수 있었다. 이상의 결과를 종합하면, 복분자는 녹차에 비해 상대적으로 낮은 양의 페놀화합물을 함유하고 있다. DPPH, superoxide 및 hydroxyl 유리기 소거능은 녹차가 더 높았으나 peroxyl 유리기에 의한 지질과산화 억제능은 복분자가 더 높아서, 천연 항산화 물질 공급원으로서의 이용 가능성을 시사하였다.
This study was aimed to evaluate the antioxidant activity of korean raspberry (Rubus coreanus Miq.) fruits which are easily seen in rural area of Korea at spring. The water extracts (RCE and GTE) were extracted from freeze-dried Rubus coreanus fruits (RC) and green tea (GT). Total content of ph...
This study was aimed to evaluate the antioxidant activity of korean raspberry (Rubus coreanus Miq.) fruits which are easily seen in rural area of Korea at spring. The water extracts (RCE and GTE) were extracted from freeze-dried Rubus coreanus fruits (RC) and green tea (GT). Total content of phenolics in RC fruits was 126 μmol catechin equivalent (CE)/g dry RC and that of GT was 360 CE/g dry GT. Scavenging activities of various free radicals of RCE was expressed as 50% scavenging capacity (SC_(50)) and compared to those of GTE. DPPHㆍ-reducing activity, superoxide radical-scavenging activity and hydroxyl radical-scavenging activity of RCE were lower than those of GTE. But inhibiting activity of lipid peroxidation was higher than that of GTE. These results mean that RCE has very effective scavenging activity of peroxyl radical than the other radicals. In summary, RC contains less phenolics than green tea. Although the activities that scavenge DPPHㆍ, superoxide anions and hydroxyl radicals were lower in RC than GT, the activity that inhibits lipid peroxidation was better in RC than GT. These results suggest that RC could be used as a valuable natural source of antioxidants.
This study was aimed to evaluate the antioxidant activity of korean raspberry (Rubus coreanus Miq.) fruits which are easily seen in rural area of Korea at spring. The water extracts (RCE and GTE) were extracted from freeze-dried Rubus coreanus fruits (RC) and green tea (GT). Total content of phenolics in RC fruits was 126 μmol catechin equivalent (CE)/g dry RC and that of GT was 360 CE/g dry GT. Scavenging activities of various free radicals of RCE was expressed as 50% scavenging capacity (SC_(50)) and compared to those of GTE. DPPHㆍ-reducing activity, superoxide radical-scavenging activity and hydroxyl radical-scavenging activity of RCE were lower than those of GTE. But inhibiting activity of lipid peroxidation was higher than that of GTE. These results mean that RCE has very effective scavenging activity of peroxyl radical than the other radicals. In summary, RC contains less phenolics than green tea. Although the activities that scavenge DPPHㆍ, superoxide anions and hydroxyl radicals were lower in RC than GT, the activity that inhibits lipid peroxidation was better in RC than GT. These results suggest that RC could be used as a valuable natural source of antioxidants.
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