단체 급식의 목적을 달성하기 위해서는 효율적인 급식관리가 필요하다. 급식 관리에는 식단관리, 위생관리, 실시된 급식의 평가 및 통제관리 등이 포함되며 이를 수행하기 위하여 영양사는 식품의 선택 ·식품저장 ·조리 ·영양가의 산정 등 일련의 급식작업을 합리적으로 관리하고 운영해야 한다. 이러한 작업 중 수요인원에 대한 예상인원 산정작업은 영양사의 단체급식 업무에 있어서의 효율운영을 위한 핵심 업무라고 해도 과언이 아니다. 그러나 단체급식 업무를 수행하는 영양사들은 예상 급식인원 산정 시 날씨와 요일 등만을 고려한 채 주관적인 견해에서 주로 ...
단체 급식의 목적을 달성하기 위해서는 효율적인 급식관리가 필요하다. 급식 관리에는 식단관리, 위생관리, 실시된 급식의 평가 및 통제관리 등이 포함되며 이를 수행하기 위하여 영양사는 식품의 선택 ·식품저장 ·조리 ·영양가의 산정 등 일련의 급식작업을 합리적으로 관리하고 운영해야 한다. 이러한 작업 중 수요인원에 대한 예상인원 산정작업은 영양사의 단체급식 업무에 있어서의 효율운영을 위한 핵심 업무라고 해도 과언이 아니다. 그러나 단체급식 업무를 수행하는 영양사들은 예상 급식인원 산정 시 날씨와 요일 등만을 고려한 채 주관적인 견해에서 주로 수요예측을 하고 있다. 6시그마 기법은 주관적인 예측에 의한 개선방법보다 실제 자료의 분석을 통해 객관적이고 논리적이라는 장점이 있다. 본 연구에서는 단체급식 업무에 있어서의 식수오차율을 감소하기 위하여 경영기법인 6시그마를 활용, 피 급식자인 고객들의 고객만족도 향상을 위한 프로세스 관리를 제안하고 분석을 통하여 식수오차율의 변화를 평가하였다. 결과적으로, 본 연구에서는 식수 오차율을 감소시킬 수 있는 6시그마 기법의 적용과정을 제안하고자 하며 이러한 개선 과정을 실무를 하는 영양사들과 공유하여 급식 업무에 있어서 효율성을 향상 시키고자 한다.
단체 급식의 목적을 달성하기 위해서는 효율적인 급식관리가 필요하다. 급식 관리에는 식단관리, 위생관리, 실시된 급식의 평가 및 통제관리 등이 포함되며 이를 수행하기 위하여 영양사는 식품의 선택 ·식품저장 ·조리 ·영양가의 산정 등 일련의 급식작업을 합리적으로 관리하고 운영해야 한다. 이러한 작업 중 수요인원에 대한 예상인원 산정작업은 영양사의 단체급식 업무에 있어서의 효율운영을 위한 핵심 업무라고 해도 과언이 아니다. 그러나 단체급식 업무를 수행하는 영양사들은 예상 급식인원 산정 시 날씨와 요일 등만을 고려한 채 주관적인 견해에서 주로 수요예측을 하고 있다. 6시그마 기법은 주관적인 예측에 의한 개선방법보다 실제 자료의 분석을 통해 객관적이고 논리적이라는 장점이 있다. 본 연구에서는 단체급식 업무에 있어서의 식수오차율을 감소하기 위하여 경영기법인 6시그마를 활용, 피 급식자인 고객들의 고객만족도 향상을 위한 프로세스 관리를 제안하고 분석을 통하여 식수오차율의 변화를 평가하였다. 결과적으로, 본 연구에서는 식수 오차율을 감소시킬 수 있는 6시그마 기법의 적용과정을 제안하고자 하며 이러한 개선 과정을 실무를 하는 영양사들과 공유하여 급식 업무에 있어서 효율성을 향상 시키고자 한다.
In order to achieve the optimal goal of group meal service, efficient meal service management is necessary. Appropriate to the management and the operation, estimating and calculating a optimized number of people who take the meal is the most important. So 6-Sigma process may be one of the proper so...
In order to achieve the optimal goal of group meal service, efficient meal service management is necessary. Appropriate to the management and the operation, estimating and calculating a optimized number of people who take the meal is the most important. So 6-Sigma process may be one of the proper solutions that suits the need. 6 Sigma is the most objective, rational, logical method in the sense that it detect and solve problems not through subjective prediction but through the real data analysis. In this study, I use the wellknown business management technique, 6 sigma method to reduce error in number of people who took the meal plan I also suggest them to manage whole process thru the method to improve customer satisfaction, and also analyze the data change in such number. As a result, through this study, I'd like to show and suggest how to apply 6 sigma to reduce the error in estimating number of people who take meal service. I am very sure that sharing the result in this study to other nutritions will improve it drastically.
In order to achieve the optimal goal of group meal service, efficient meal service management is necessary. Appropriate to the management and the operation, estimating and calculating a optimized number of people who take the meal is the most important. So 6-Sigma process may be one of the proper solutions that suits the need. 6 Sigma is the most objective, rational, logical method in the sense that it detect and solve problems not through subjective prediction but through the real data analysis. In this study, I use the wellknown business management technique, 6 sigma method to reduce error in number of people who took the meal plan I also suggest them to manage whole process thru the method to improve customer satisfaction, and also analyze the data change in such number. As a result, through this study, I'd like to show and suggest how to apply 6 sigma to reduce the error in estimating number of people who take meal service. I am very sure that sharing the result in this study to other nutritions will improve it drastically.
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