본 연구는 차후 어린이의 식생활 및 영양정책 수립의 기초자료로 사용하기 위해 초등학생의 가공식품 섭취현황 및 영양위해성분에 대한 노출실태를 조사하였다. 서울과 경기도에 거주하는 4학년 및 6학년의 초등학생과 학부모 600명을 대상으로 설문조사를 실시하여 이 중 414부를 회수하였으며(회수율:69%), 응답이 미흡한 설문지를 제외한 384부(학생: 225명, 학부모: 159명)를 최종 분석 자료로 SPSS 15.0 프로그램을 이용하여 기술통계와 교차분석 및 Pearson ...
본 연구는 차후 어린이의 식생활 및 영양정책 수립의 기초자료로 사용하기 위해 초등학생의 가공식품 섭취현황 및 영양위해성분에 대한 노출실태를 조사하였다. 서울과 경기도에 거주하는 4학년 및 6학년의 초등학생과 학부모 600명을 대상으로 설문조사를 실시하여 이 중 414부를 회수하였으며(회수율:69%), 응답이 미흡한 설문지를 제외한 384부(학생: 225명, 학부모: 159명)를 최종 분석 자료로 SPSS 15.0 프로그램을 이용하여 기술통계와 교차분석 및 Pearson 상관분석을 실시하였다. 연구결과에 따르면 초등학생은 초콜렛을 통해 당류를 가장 많이 섭취하였고, 나트륨과 포화지방은 라면을 통하여, 콜레스테롤은 가공우유를 통해 많은 양을 섭취하고 있는 것으로 나타났다. 또한 학부모의 가공식품 구매와 초등학생의 가공식품 섭취 사이에는 유의적인 양의 상관관계(p<.01)를 보였다. 영양위해성분의 인지도를 조사한 결과 학생과 학부모 모두 나트륨에 관하여 가장 높은 지식수준을 보였고, 콜레스테롤?포화지방 및 트랜스지방에 관한 문항에서는 상대적으로 낮은 지식수준을 보였다. 조사대상자의 50% 이상이 영양위해성분에 대한 교육 경험이 없는 것으로 나타났다. 또한 초등학생의 영양위해성분 노출량을 조사한 결과에 따르면 가공식품 섭취를 통해 노출되는 영양위해성분은 하루 평균, 당류 23.85g, 나트륨 463.12mg, 콜레스테롤 8.15mg, 포화지방 5.82g을 섭취하고 있는 것으로 나타났다. 하지만 일주일 평균 20회 이상 가공식품을 섭취하는 상위 10% 학생집단은 하루 평균, 당류 57.69g, 나트륨 1011.09mg, 콜레스테롤 20.25mg, 포화지방 12.73g을 섭취하고 있는 것으로 조사되었다. 따라서 학교에서 가공식품의 섭취량이 높은 아동과 학부모를 대상으로 영양위해성분에 대한 영양교육의 실시와 식습관 교정교육이 요구된다. 또한 정부의 영양위해성분 저감화정책의 시행 및 가공식품 제조업체의 적극적인 협조도 필요할 것으로 사료된다.
본 연구는 차후 어린이의 식생활 및 영양정책 수립의 기초자료로 사용하기 위해 초등학생의 가공식품 섭취현황 및 영양위해성분에 대한 노출실태를 조사하였다. 서울과 경기도에 거주하는 4학년 및 6학년의 초등학생과 학부모 600명을 대상으로 설문조사를 실시하여 이 중 414부를 회수하였으며(회수율:69%), 응답이 미흡한 설문지를 제외한 384부(학생: 225명, 학부모: 159명)를 최종 분석 자료로 SPSS 15.0 프로그램을 이용하여 기술통계와 교차분석 및 Pearson 상관분석을 실시하였다. 연구결과에 따르면 초등학생은 초콜렛을 통해 당류를 가장 많이 섭취하였고, 나트륨과 포화지방은 라면을 통하여, 콜레스테롤은 가공우유를 통해 많은 양을 섭취하고 있는 것으로 나타났다. 또한 학부모의 가공식품 구매와 초등학생의 가공식품 섭취 사이에는 유의적인 양의 상관관계(p<.01)를 보였다. 영양위해성분의 인지도를 조사한 결과 학생과 학부모 모두 나트륨에 관하여 가장 높은 지식수준을 보였고, 콜레스테롤?포화지방 및 트랜스지방에 관한 문항에서는 상대적으로 낮은 지식수준을 보였다. 조사대상자의 50% 이상이 영양위해성분에 대한 교육 경험이 없는 것으로 나타났다. 또한 초등학생의 영양위해성분 노출량을 조사한 결과에 따르면 가공식품 섭취를 통해 노출되는 영양위해성분은 하루 평균, 당류 23.85g, 나트륨 463.12mg, 콜레스테롤 8.15mg, 포화지방 5.82g을 섭취하고 있는 것으로 나타났다. 하지만 일주일 평균 20회 이상 가공식품을 섭취하는 상위 10% 학생집단은 하루 평균, 당류 57.69g, 나트륨 1011.09mg, 콜레스테롤 20.25mg, 포화지방 12.73g을 섭취하고 있는 것으로 조사되었다. 따라서 학교에서 가공식품의 섭취량이 높은 아동과 학부모를 대상으로 영양위해성분에 대한 영양교육의 실시와 식습관 교정교육이 요구된다. 또한 정부의 영양위해성분 저감화정책의 시행 및 가공식품 제조업체의 적극적인 협조도 필요할 것으로 사료된다.
The purpose of this study was to investigate the extent of exposure amount of harmful nutritional component via processed food's intake of elementary school students. A survey study was conducted with 384, fourth and sixth grade students and their parents, from two schools in Seoul and Gyeonggi prov...
The purpose of this study was to investigate the extent of exposure amount of harmful nutritional component via processed food's intake of elementary school students. A survey study was conducted with 384, fourth and sixth grade students and their parents, from two schools in Seoul and Gyeonggi province. Students were asked forty-nine questions regarding eating habits, frequency of processed food's intake, preference of processed food, knowledge about harmful nutritional component, including sugars, saturated fat, trans fat, sodium, and cholesterol as well as experience of the nutritional education. In addition, parents were asked sixty-four questions about their children's eating habits, frequency of purchasing of processed foods for their children, perception and considerable factor in nutrition labeling, knowledge about harmful nutritional component and experience of the nutritional education. The data were analyzed for the frequency analysis, chi-square test and Pearson correlation using the SPSS/Windows(ver. 15.0). Results showed that students had high amounts of sugars through chocolate and processed milk. Additionally, they had high sodium and saturated fat level in their diet through Ramen. There was significant correlation (p<.01) between parents' purchasing and students' intake of processed food. Overall, both students and parents had knowledge about sodium. About 50 percent of the respondents did not know the right information about cholesterol, saturated fat, and trans fat. More than 50 percent of students and parents did not have nutrition education about harmful nutritional component. Students' exposure amount of sugar, sodium, cholesterol and saturated fat were 23.85g, 463.12mg, 8.15mg, and 5.82g per day on the average, respectively. However, the top ten percent of students had 57.69g of sugar, 1011.09mg of sodium, 20.25mg of cholesterol, and 12.73g of saturated fat per day on the average. These results suggest that execution of nutritional education about processed food is needed through the dangerous group of elementary school students and their parents. Moreover, government must set the regulation and policy for the food industry to reduce the harmful nutritional component from children's favorite processed food.
The purpose of this study was to investigate the extent of exposure amount of harmful nutritional component via processed food's intake of elementary school students. A survey study was conducted with 384, fourth and sixth grade students and their parents, from two schools in Seoul and Gyeonggi province. Students were asked forty-nine questions regarding eating habits, frequency of processed food's intake, preference of processed food, knowledge about harmful nutritional component, including sugars, saturated fat, trans fat, sodium, and cholesterol as well as experience of the nutritional education. In addition, parents were asked sixty-four questions about their children's eating habits, frequency of purchasing of processed foods for their children, perception and considerable factor in nutrition labeling, knowledge about harmful nutritional component and experience of the nutritional education. The data were analyzed for the frequency analysis, chi-square test and Pearson correlation using the SPSS/Windows(ver. 15.0). Results showed that students had high amounts of sugars through chocolate and processed milk. Additionally, they had high sodium and saturated fat level in their diet through Ramen. There was significant correlation (p<.01) between parents' purchasing and students' intake of processed food. Overall, both students and parents had knowledge about sodium. About 50 percent of the respondents did not know the right information about cholesterol, saturated fat, and trans fat. More than 50 percent of students and parents did not have nutrition education about harmful nutritional component. Students' exposure amount of sugar, sodium, cholesterol and saturated fat were 23.85g, 463.12mg, 8.15mg, and 5.82g per day on the average, respectively. However, the top ten percent of students had 57.69g of sugar, 1011.09mg of sodium, 20.25mg of cholesterol, and 12.73g of saturated fat per day on the average. These results suggest that execution of nutritional education about processed food is needed through the dangerous group of elementary school students and their parents. Moreover, government must set the regulation and policy for the food industry to reduce the harmful nutritional component from children's favorite processed food.
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