본 연구의 목적은 수분의 섭취가 체지방률의 변화에 영향을 미치는지와 체내 주로 사용되는 기질의 추가 섭취로 유도되는 체중의 증가가 체지방률의 변화와 관련성을 갖는지를 밝히는데 있다. 대구 소재 D대학교의 학생들을 피험자로 사용해 총 2회의 실험을 수행했다. 첫 번째 실험에서는 총 48명의 피험자를 이용해 1.2L의 수분을 섭취하게 한 후 생체전기저항법을 이용한 체성분 분석을 실시하였으며 두 번째 실험에서는 총 37명의 피험자를 통제군, 탄수화물 섭취군, ...
본 연구의 목적은 수분의 섭취가 체지방률의 변화에 영향을 미치는지와 체내 주로 사용되는 기질의 추가 섭취로 유도되는 체중의 증가가 체지방률의 변화와 관련성을 갖는지를 밝히는데 있다. 대구 소재 D대학교의 학생들을 피험자로 사용해 총 2회의 실험을 수행했다. 첫 번째 실험에서는 총 48명의 피험자를 이용해 1.2L의 수분을 섭취하게 한 후 생체전기저항법을 이용한 체성분 분석을 실시하였으며 두 번째 실험에서는 총 37명의 피험자를 통제군, 탄수화물 섭취군, 크레아틴 섭취군, 및 탄수화물 및 크레아틴 병행섭취군 등의 네 그룹으로 무선 배정해 주어진 기질의 섭취가 이루어지도록 하였다. 탄수화물은 일일 3회씩 총 3일간 섭취하도록 하였으며 1회 섭취량은 40그램씩이 되도록 하였다. 크레아틴은 일일 6회씩 총 5일간 섭취하도록 하였으며 1회 섭취량은 5그램씩이 되도록 하였다. 탄수화물과 크레아틴의 병행 섭취는 각각의 기질 섭취 방법과 동일하게 하였으나 크레아틴의 섭취를 먼저 시작해 3일째부터는 두 기질의 섭취가 함께 이루어지도록 하였다. 1.2리터의 수분 섭취로 체지방률의 증가(섭취 전 17.9(4.9)% vs. 섭취 후 18.5(4.7)% 뿐 아니라 골격근량의 증가가 함께 나타났다. 기질 섭취시 탄수화물과 크레아틴을 병행 섭취한 경우에서만 유의한 체중의 증가가 나타나 탄수화물 혹은 크레아틴만을 섭취하는 경우 체중에 미치는 영향은 미미한 것으로 나타났다. 또한 탄수화물과 크레아틴의 병행 섭취가 지방량의 증가에 영향을 미치지 않고 골격근 양의 증가에 영향을 미친 것으로 나타났다. 기질의 섭취 후 체지방 측정방법에 따른 차이를 검증한 결과 피부두겹측정법의 경우 어떠한 기질의 섭취에도 변화가 없었던 반면 근적외선 측정법의 경우 탄수화물과 크레아틴을 병행 섭취한 경우, 체지방률의 증가를 나타냈다. 이와 같은 결과를 토대로 다음과 같은 결론을 얻을 수 있었다. 1. 생체전기저항법을 이용해 체지방을 측정하는 경우 수분의 섭취에 의한 체내 수분 함유량의 증가를 체지방의 증가로 인식한다. 2. 단기간의 탄수화물 섭취로 체중이나 체지방률의 증가를 야기하진 못한다. 3. 단기간의 크레아틴 섭취로 체중이나 체지방률의 증가를 나타내진 못한다. 4. 단기간의 탄수화물, 크레아틴의 병행 섭취가 체중의 증가를 유발하며 체 지방 평가 방법에 따라 체내 저장 상태를 달리 인식한다.
본 연구의 목적은 수분의 섭취가 체지방률의 변화에 영향을 미치는지와 체내 주로 사용되는 기질의 추가 섭취로 유도되는 체중의 증가가 체지방률의 변화와 관련성을 갖는지를 밝히는데 있다. 대구 소재 D대학교의 학생들을 피험자로 사용해 총 2회의 실험을 수행했다. 첫 번째 실험에서는 총 48명의 피험자를 이용해 1.2L의 수분을 섭취하게 한 후 생체전기저항법을 이용한 체성분 분석을 실시하였으며 두 번째 실험에서는 총 37명의 피험자를 통제군, 탄수화물 섭취군, 크레아틴 섭취군, 및 탄수화물 및 크레아틴 병행섭취군 등의 네 그룹으로 무선 배정해 주어진 기질의 섭취가 이루어지도록 하였다. 탄수화물은 일일 3회씩 총 3일간 섭취하도록 하였으며 1회 섭취량은 40그램씩이 되도록 하였다. 크레아틴은 일일 6회씩 총 5일간 섭취하도록 하였으며 1회 섭취량은 5그램씩이 되도록 하였다. 탄수화물과 크레아틴의 병행 섭취는 각각의 기질 섭취 방법과 동일하게 하였으나 크레아틴의 섭취를 먼저 시작해 3일째부터는 두 기질의 섭취가 함께 이루어지도록 하였다. 1.2리터의 수분 섭취로 체지방률의 증가(섭취 전 17.9(4.9)% vs. 섭취 후 18.5(4.7)% 뿐 아니라 골격근량의 증가가 함께 나타났다. 기질 섭취시 탄수화물과 크레아틴을 병행 섭취한 경우에서만 유의한 체중의 증가가 나타나 탄수화물 혹은 크레아틴만을 섭취하는 경우 체중에 미치는 영향은 미미한 것으로 나타났다. 또한 탄수화물과 크레아틴의 병행 섭취가 지방량의 증가에 영향을 미치지 않고 골격근 양의 증가에 영향을 미친 것으로 나타났다. 기질의 섭취 후 체지방 측정방법에 따른 차이를 검증한 결과 피부두겹측정법의 경우 어떠한 기질의 섭취에도 변화가 없었던 반면 근적외선 측정법의 경우 탄수화물과 크레아틴을 병행 섭취한 경우, 체지방률의 증가를 나타냈다. 이와 같은 결과를 토대로 다음과 같은 결론을 얻을 수 있었다. 1. 생체전기저항법을 이용해 체지방을 측정하는 경우 수분의 섭취에 의한 체내 수분 함유량의 증가를 체지방의 증가로 인식한다. 2. 단기간의 탄수화물 섭취로 체중이나 체지방률의 증가를 야기하진 못한다. 3. 단기간의 크레아틴 섭취로 체중이나 체지방률의 증가를 나타내진 못한다. 4. 단기간의 탄수화물, 크레아틴의 병행 섭취가 체중의 증가를 유발하며 체 지방 평가 방법에 따라 체내 저장 상태를 달리 인식한다.
The purpose of this study was to investigate that the effect of water and energy substrate intake on the volume of body fluid and percent body fat. Two experiments were carried out using young and healthy subjects. For performing the first experiment, 48 subjects consumed total volume of 1.2 L of wa...
The purpose of this study was to investigate that the effect of water and energy substrate intake on the volume of body fluid and percent body fat. Two experiments were carried out using young and healthy subjects. For performing the first experiment, 48 subjects consumed total volume of 1.2 L of water. Body composition measurement was taken at before and after water consumed. To carryout the second study, total 37 subjects were used, and randomly allocated to four experimental groups: control (CON), carbohydrate supplement group (CHO), creatine supplement group (Cre), and carbohydrate and creatine supplement group (CHO+Cre). Carbohydrate was provided to intake 40g for each time, 3 times·d^(-1) for 3 days, and creatine was given to consume 5g for each time, 6 times·d^(-1) for 5 days. For subjects who consume both substrates (carbohydrate and creatine), carbohydrate was given for 3 days and creatine was provided for 5 days. After consume 1.2L of water, % body fat and skeletal muscle mass increased by 3.3% (17.9±4.9% for pre. vs. 18.5±4.7% for post) and 2.2% (26.7±6.6 ㎏ for pre. vs. 27.3±6.6 ㎏ for post). With Consuming of energy substrate, there was only significant increase in body mass (BM) in CHO + Cre. Interestingly this was induced by increased skeletal muscle mass rather than increased body fat mass. As far as body fat measurement is concerned, skin fold thickness was not affected by consuming energy substrate whereas % body fat was shown significant increase when near infrared interactance measurement was adopted. Base on these results following conclusions were drawn: 1. Using bioimpedance analysis, water or fluid consumption would significantly increase in % body fat. 2. Short term carbohydrate intake would not cause to increase in body mass and/or % body fat. 3. Short term creatine intake would not cause to increase in body mass and/or % body fat. 4. Short term intake simultaneously with carbohydrate and creatine monohydrate may possibly cause to increase in total body mass, as well as skeletal muscle mass or % body fat. 5. Percent body fat or total body fat mass may differently evaluated by using different techniques, that need to be more researches.
The purpose of this study was to investigate that the effect of water and energy substrate intake on the volume of body fluid and percent body fat. Two experiments were carried out using young and healthy subjects. For performing the first experiment, 48 subjects consumed total volume of 1.2 L of water. Body composition measurement was taken at before and after water consumed. To carryout the second study, total 37 subjects were used, and randomly allocated to four experimental groups: control (CON), carbohydrate supplement group (CHO), creatine supplement group (Cre), and carbohydrate and creatine supplement group (CHO+Cre). Carbohydrate was provided to intake 40g for each time, 3 times·d^(-1) for 3 days, and creatine was given to consume 5g for each time, 6 times·d^(-1) for 5 days. For subjects who consume both substrates (carbohydrate and creatine), carbohydrate was given for 3 days and creatine was provided for 5 days. After consume 1.2L of water, % body fat and skeletal muscle mass increased by 3.3% (17.9±4.9% for pre. vs. 18.5±4.7% for post) and 2.2% (26.7±6.6 ㎏ for pre. vs. 27.3±6.6 ㎏ for post). With Consuming of energy substrate, there was only significant increase in body mass (BM) in CHO + Cre. Interestingly this was induced by increased skeletal muscle mass rather than increased body fat mass. As far as body fat measurement is concerned, skin fold thickness was not affected by consuming energy substrate whereas % body fat was shown significant increase when near infrared interactance measurement was adopted. Base on these results following conclusions were drawn: 1. Using bioimpedance analysis, water or fluid consumption would significantly increase in % body fat. 2. Short term carbohydrate intake would not cause to increase in body mass and/or % body fat. 3. Short term creatine intake would not cause to increase in body mass and/or % body fat. 4. Short term intake simultaneously with carbohydrate and creatine monohydrate may possibly cause to increase in total body mass, as well as skeletal muscle mass or % body fat. 5. Percent body fat or total body fat mass may differently evaluated by using different techniques, that need to be more researches.
주제어
#수분 기질 체수분량 체지방률 Percent body fat Energy substrate Water consumption Skeletal muscle mass
학위논문 정보
저자
임순영
학위수여기관
대구대학교 대학원
학위구분
국내석사
학과
체육학과 운동생리학전공
지도교수
이종삼
발행연도
2008
총페이지
iv, 43 p.
키워드
수분 기질 체수분량 체지방률 Percent body fat Energy substrate Water consumption Skeletal muscle mass
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