홍화(Carthamus tinctorius L.)는 국화과(compositae)에 속하는 일년생 초목으로 원산지는 아프가니스탄의 산악지대와 이집트나 중국, 일본, 인도, 한국 등지에서 널리 재배되고 있으며 홍람(紅藍), 홍화(紅花), 잇꽃, 잇나물이라고도 한다. 홍화는 내한성(耐旱性)이 강하며 대부분의 작물에서 이용할 수 없는 수준에서도 수분을 흡수할 수 있는 능력이 있으며 고온 건조한 지역에서는 빨리 성숙된다. 홍화는 사용부위에 따라 홍화꽃과 씨로 나눌 수 있는데 그 효능은 각기 다르다. 꽃은 ...
홍화(Carthamus tinctorius L.)는 국화과(compositae)에 속하는 일년생 초목으로 원산지는 아프가니스탄의 산악지대와 이집트나 중국, 일본, 인도, 한국 등지에서 널리 재배되고 있으며 홍람(紅藍), 홍화(紅花), 잇꽃, 잇나물이라고도 한다. 홍화는 내한성(耐旱性)이 강하며 대부분의 작물에서 이용할 수 없는 수준에서도 수분을 흡수할 수 있는 능력이 있으며 고온 건조한 지역에서는 빨리 성숙된다. 홍화는 사용부위에 따라 홍화꽃과 씨로 나눌 수 있는데 그 효능은 각기 다르다. 꽃은 혈액응고 저해 작용, 혈장 콜레스테롤 저하기능, 중성지방 저하기능 등의 치료와 화장품 및 식품의 원료와 색소로 사용되고, 씨는 다량의 지방을 함유하고 있어 식용유로 사용하기도 하며, 동맥경화, 고지혈증, 고혈압 등의 순환기 질환과 골다공증, 관절염 등의 뼈질환의 치료에 효과적이며 항산화 효과가 있다. 문헌적 고찰을 통해 조사한 홍화의 특성과 이용에 관한 사항을 요약하면 다음과 같다. 1. 홍화의 일반성분은 부위마다 함량이 다른데, 단백질의 경우 어린싹 부위의 함량이 가장 높으며(28.39%) 그 중 aspartic acid와 glutamic acid와 같은 아미노산이 주로 많으며 불포화지방산으로는 C18:2의 함유량이 많다. 미네랄은 P, K, Ca 등이 많고 sucrose, glucose, fructose 등의 유리당이 함유되어 있다. 2. 홍화의 색소는 적색소인 carthamin과 황색소인 safflomin-A, safflower yellow A, safflower yellow B 등이 존재한다. 3. 홍화의 기능적인 면을 살펴보면, 홍화씨는 조골세포의 증식을 증가시키고 조골세포에 의한 collagen 생합성, PKC(protein kinase C) 활성, 조골 세포내 자유 calcium 양 등을 증가시켜 골 형성에 관여하며 혈중 parathormone 및 TNF-α의 감소를 초래하여 골다공증의 발생을 억제하고 칼슘의 장내 흡수를 돕고 칼슘의 소변 내 배설은 억제하여 칼슘의 체내보유를 증가시켜 뼈와 혈중 칼슘농도를 높이는 등 골 강화촉진 작용을 한다. 4. 홍화의 폴리페놀화합물들이 항산화 및 free radical 소거 작용을 하며 항산화 효과는 식물성유사호르몬으로 알려진 제니스테인이나 BHT의 활성보다 우수하다. 홍화씨 추출물 투여로 prothrombin time이 증가되고 적혈구막이 안정화되는 등의 항혈전 기능을 한다. Carthami Flos extracts는 조혈모세포의 초기 분화에 작용하여 조혈 기능을 한다. 홍화 잎으로 부터 분리한 다당류들은 macrophage를 활성화하여 면역 활성을 증가시키고 VEGF(vascular endothelial growth factor)에 높은 면역반응성을 보인다. 5. 홍화씨 성분 중 N-feruloylserotonin는 HMGR 활성을 저해하여 콜레스테롤를 낮추고 LDL 산화를 억제하는 효과가 있다. 이밖에 홍화씨 추출물은 체내 해독 작용, 콜라겐 생성, 항염증 효과 등의 기능성이 있다. 6. 홍화를 이용한 식품의 활용성이 증가하고 있으며, 홍화를 첨가한 식빵, 음료, 김치, 과자류, 국수, 양갱, 유과, 라면, 설기떡 등의 제조에 응용하고 있다.
홍화(Carthamus tinctorius L.)는 국화과(compositae)에 속하는 일년생 초목으로 원산지는 아프가니스탄의 산악지대와 이집트나 중국, 일본, 인도, 한국 등지에서 널리 재배되고 있으며 홍람(紅藍), 홍화(紅花), 잇꽃, 잇나물이라고도 한다. 홍화는 내한성(耐旱性)이 강하며 대부분의 작물에서 이용할 수 없는 수준에서도 수분을 흡수할 수 있는 능력이 있으며 고온 건조한 지역에서는 빨리 성숙된다. 홍화는 사용부위에 따라 홍화꽃과 씨로 나눌 수 있는데 그 효능은 각기 다르다. 꽃은 혈액응고 저해 작용, 혈장 콜레스테롤 저하기능, 중성지방 저하기능 등의 치료와 화장품 및 식품의 원료와 색소로 사용되고, 씨는 다량의 지방을 함유하고 있어 식용유로 사용하기도 하며, 동맥경화, 고지혈증, 고혈압 등의 순환기 질환과 골다공증, 관절염 등의 뼈질환의 치료에 효과적이며 항산화 효과가 있다. 문헌적 고찰을 통해 조사한 홍화의 특성과 이용에 관한 사항을 요약하면 다음과 같다. 1. 홍화의 일반성분은 부위마다 함량이 다른데, 단백질의 경우 어린싹 부위의 함량이 가장 높으며(28.39%) 그 중 aspartic acid와 glutamic acid와 같은 아미노산이 주로 많으며 불포화지방산으로는 C18:2의 함유량이 많다. 미네랄은 P, K, Ca 등이 많고 sucrose, glucose, fructose 등의 유리당이 함유되어 있다. 2. 홍화의 색소는 적색소인 carthamin과 황색소인 safflomin-A, safflower yellow A, safflower yellow B 등이 존재한다. 3. 홍화의 기능적인 면을 살펴보면, 홍화씨는 조골세포의 증식을 증가시키고 조골세포에 의한 collagen 생합성, PKC(protein kinase C) 활성, 조골 세포내 자유 calcium 양 등을 증가시켜 골 형성에 관여하며 혈중 parathormone 및 TNF-α의 감소를 초래하여 골다공증의 발생을 억제하고 칼슘의 장내 흡수를 돕고 칼슘의 소변 내 배설은 억제하여 칼슘의 체내보유를 증가시켜 뼈와 혈중 칼슘농도를 높이는 등 골 강화촉진 작용을 한다. 4. 홍화의 폴리페놀화합물들이 항산화 및 free radical 소거 작용을 하며 항산화 효과는 식물성유사호르몬으로 알려진 제니스테인이나 BHT의 활성보다 우수하다. 홍화씨 추출물 투여로 prothrombin time이 증가되고 적혈구막이 안정화되는 등의 항혈전 기능을 한다. Carthami Flos extracts는 조혈모세포의 초기 분화에 작용하여 조혈 기능을 한다. 홍화 잎으로 부터 분리한 다당류들은 macrophage를 활성화하여 면역 활성을 증가시키고 VEGF(vascular endothelial growth factor)에 높은 면역반응성을 보인다. 5. 홍화씨 성분 중 N-feruloylserotonin는 HMGR 활성을 저해하여 콜레스테롤를 낮추고 LDL 산화를 억제하는 효과가 있다. 이밖에 홍화씨 추출물은 체내 해독 작용, 콜라겐 생성, 항염증 효과 등의 기능성이 있다. 6. 홍화를 이용한 식품의 활용성이 증가하고 있으며, 홍화를 첨가한 식빵, 음료, 김치, 과자류, 국수, 양갱, 유과, 라면, 설기떡 등의 제조에 응용하고 있다.
The Carthamus tinctorius L. was an annual plant belonging to compositae, and its place of origin was a mountainous area of Afghanistan, Egypt, China, Japan, India and Korea, etc., and it was also called Hongram, Carthamus tinctorius L., Safflower and Itnamul. The Carthamus tinctorius L. had strong l...
The Carthamus tinctorius L. was an annual plant belonging to compositae, and its place of origin was a mountainous area of Afghanistan, Egypt, China, Japan, India and Korea, etc., and it was also called Hongram, Carthamus tinctorius L., Safflower and Itnamul. The Carthamus tinctorius L. had strong low-temperature resistance, has an ability to absorb moisture in a level that could not be used in most crops, and quickly become mature in a high-temperature and dry region. The Carthamus tinctorius L. could be divided into its flower and seed according its using region, but its efficacy was respectively different. Its flower was used for medical treatment on inhibition of blood clotting, plasma cholesterol-lowering function, triglyceride lowering function, etc. and is used as raw materials and coloring matter of cosmetics and food. Its seed is used as edible oil because it contains a large amount of fat and is effective for medical treatment on cardiovascular diseases such as atherosclerosis, hyperlipidemia and high blood pressure, etc. and bone disease such as osteoporosis and arthritis, etc., and has antioxidant effects. The summary of the research can be presented as follows: 1. The content of general constituents of Carthamus tinctorius L. was different according to its area, and the content of protein was the highest(28.39%) in the sprout area, and the amino acids like aspartic acid and glutamic acid are much contained. The content of C18:2 is much in case of unsaturated fatty acid. There were a lot of P, K, Ca, etc. as minerals, and the isolated sugar like sucrose, glucose and fructose, etc. is contained. 2. The pigment of Carthamus tinctorius L. included carthami(red pigment), safflomin-A(yellow pigment), afflower yellow A and safflower yellow B. 3. The functional aspect of Carthamus tinctorius L. was examined, its seed increased the proliferation of osteoblasts, and increased biosynthesis of collagen by osteoblasts, activity of PKC(protein kinase C) and free calcium amount, etc. inside osteoblasts. Therefore, the Carthamus tinctorius L. participated in bone formation, causes reduction of serum parathormone and TNF-α, so it acted a bone strengthening and promotion action increasing bone and blood calcium levels by inhibiting generation of osteoporosis and urinary excretion of calcium, helping intestinal absorption of calcium and increasing body reserves of calcium. 4. The polyphenolic compounds of Carthamus tinctorius L. performs anti-oxidation and free radical removal action, and it was being reported that its anti-oxidation effects was superior to the activity of Genistein or BHT known as similar plant hormones. The antithrombogenic function such as increase of the prothrombin time and stabilization of red blood cell membrane, etc. was carried out through dosing of seed extracts of Carthamus tinctorius L. Carthami Flos Extracts performs the hematopoietic function by acting on cytodifferentiation of hematopoietic stem cells. The polysaccharides separated from the leaves of Carthamus tinctorius L. increased immune activity and show high immunoreactivity on VEGF(Vascular Endothelial Growth Factor) by revitalizing the macrophage. 5. The N-feruloylserotonin among constituents of seeds of Carthamus tinctorius L. had effects to lower cholesterol and inhibit LDL oxidation by hampering the HMGR activity. Besides this, the seed extracts of Carthamus tinctorius L. had the functionality such as body detoxification, collagen production and anti-inflammatory effects. 6. The utility of foods using Carthamus tinctorius L. was increasing, and it was being applied to manufacturing of bread, beverages, Kimchee, noodles, cookies, sweet jelly of red beans, oil-and-honey pastry, instant noodles and steamed rice cake, etc. that the Carthamus tinctorius L. was added.
The Carthamus tinctorius L. was an annual plant belonging to compositae, and its place of origin was a mountainous area of Afghanistan, Egypt, China, Japan, India and Korea, etc., and it was also called Hongram, Carthamus tinctorius L., Safflower and Itnamul. The Carthamus tinctorius L. had strong low-temperature resistance, has an ability to absorb moisture in a level that could not be used in most crops, and quickly become mature in a high-temperature and dry region. The Carthamus tinctorius L. could be divided into its flower and seed according its using region, but its efficacy was respectively different. Its flower was used for medical treatment on inhibition of blood clotting, plasma cholesterol-lowering function, triglyceride lowering function, etc. and is used as raw materials and coloring matter of cosmetics and food. Its seed is used as edible oil because it contains a large amount of fat and is effective for medical treatment on cardiovascular diseases such as atherosclerosis, hyperlipidemia and high blood pressure, etc. and bone disease such as osteoporosis and arthritis, etc., and has antioxidant effects. The summary of the research can be presented as follows: 1. The content of general constituents of Carthamus tinctorius L. was different according to its area, and the content of protein was the highest(28.39%) in the sprout area, and the amino acids like aspartic acid and glutamic acid are much contained. The content of C18:2 is much in case of unsaturated fatty acid. There were a lot of P, K, Ca, etc. as minerals, and the isolated sugar like sucrose, glucose and fructose, etc. is contained. 2. The pigment of Carthamus tinctorius L. included carthami(red pigment), safflomin-A(yellow pigment), afflower yellow A and safflower yellow B. 3. The functional aspect of Carthamus tinctorius L. was examined, its seed increased the proliferation of osteoblasts, and increased biosynthesis of collagen by osteoblasts, activity of PKC(protein kinase C) and free calcium amount, etc. inside osteoblasts. Therefore, the Carthamus tinctorius L. participated in bone formation, causes reduction of serum parathormone and TNF-α, so it acted a bone strengthening and promotion action increasing bone and blood calcium levels by inhibiting generation of osteoporosis and urinary excretion of calcium, helping intestinal absorption of calcium and increasing body reserves of calcium. 4. The polyphenolic compounds of Carthamus tinctorius L. performs anti-oxidation and free radical removal action, and it was being reported that its anti-oxidation effects was superior to the activity of Genistein or BHT known as similar plant hormones. The antithrombogenic function such as increase of the prothrombin time and stabilization of red blood cell membrane, etc. was carried out through dosing of seed extracts of Carthamus tinctorius L. Carthami Flos Extracts performs the hematopoietic function by acting on cytodifferentiation of hematopoietic stem cells. The polysaccharides separated from the leaves of Carthamus tinctorius L. increased immune activity and show high immunoreactivity on VEGF(Vascular Endothelial Growth Factor) by revitalizing the macrophage. 5. The N-feruloylserotonin among constituents of seeds of Carthamus tinctorius L. had effects to lower cholesterol and inhibit LDL oxidation by hampering the HMGR activity. Besides this, the seed extracts of Carthamus tinctorius L. had the functionality such as body detoxification, collagen production and anti-inflammatory effects. 6. The utility of foods using Carthamus tinctorius L. was increasing, and it was being applied to manufacturing of bread, beverages, Kimchee, noodles, cookies, sweet jelly of red beans, oil-and-honey pastry, instant noodles and steamed rice cake, etc. that the Carthamus tinctorius L. was added.
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