본 연구는 22품종의 고구마 즉, 일반고구마 17종(연미, 수, 연황미, 신율미, 맛나미, 신천미, 진홍미, 신건미, 청솔, 신황미, 주황미, 율미, 증미, 하얀미, 신형3호, 고건미, 헬씨미) 및 자색고구마 5종(목포, 아야무라사키, 보라미, 자미, 신자미)에 대하여 항산화성, 항돌연변이성, 우리나라에서 가장 많이 재배되는 자미와 신자미 안토시아닌프로파일링, 5개의 자색고구마 안토시아닌 색도의 온도 및 pH에 따른 분해 연구를 실시하였다. 1. 고구마품종별 항산화 효과 대부분의 일반고구마는 5종의 항산화력 측정 시험계에서 낮은 활성을 보였으며, 자색고구마는 모든 시험계에서 높은 항산화성을 나타내었다. 특히 5종의 자색고구마품종 중 자미는 가장 높은 항산화력을 나타내었다. 또한 항산화력은 고구마 중의 안토시아닌과 ...
본 연구는 22품종의 고구마 즉, 일반고구마 17종(연미, 수, 연황미, 신율미, 맛나미, 신천미, 진홍미, 신건미, 청솔, 신황미, 주황미, 율미, 증미, 하얀미, 신형3호, 고건미, 헬씨미) 및 자색고구마 5종(목포, 아야무라사키, 보라미, 자미, 신자미)에 대하여 항산화성, 항돌연변이성, 우리나라에서 가장 많이 재배되는 자미와 신자미 안토시아닌프로파일링, 5개의 자색고구마 안토시아닌 색도의 온도 및 pH에 따른 분해 연구를 실시하였다. 1. 고구마품종별 항산화 효과 대부분의 일반고구마는 5종의 항산화력 측정 시험계에서 낮은 활성을 보였으며, 자색고구마는 모든 시험계에서 높은 항산화성을 나타내었다. 특히 5종의 자색고구마품종 중 자미는 가장 높은 항산화력을 나타내었다. 또한 항산화력은 고구마 중의 안토시아닌과 총페놀의 함량과 비례하였고, 자미는 가장 높은 항산화력 뿐만 아니라 가장 많은 안토시아닌과 총페놀 함량을 보였다. 2. 고구마품종별 항돌연변이원성 평가 22종의 품종별 고구마는 S. typhimurium TA98에서 1-NP, Daunomycine, Trp-P-1, Trp-P-2, 2-AA를 돌연변이원으로 하였을 경우 돌연변이 억제효과를 보였으며, 또한 S. typhimurium TA100에서 1-NP을 돌연변이원으로 하였을 경우 돌연변이 억제효과를 나타내었다. 특히 일반 고구마에서는 수, 신천미, 청솔이 대부분 높은 항돌연변이원성을 나타내었으며, 자색고구마에서는 자미와 아야무라사키가 높은 항돌연변이원성을 나타내었다. 그러나 대부분의 고구마는 약간의 차이는 있으나, 대체적으로 유사한 항돌연변이 원성을 나타내었다. 3. 자미와 신자미 안토시아닌의 프로파일링 자미와 신자미로부터 12종의 안토시아닌 즉, pelagonidin 3-(caffeoyl)diglucoside, cyanidin 3-(caffeoyl-p-hydrobenzoic) glucose-5-glucoside, pelagonidin 3-(caffeoyl-p-hydrobenzoic) glucoside-5-diglucoside, pelagonidin 3-(caffeoyl-feruloryl) glucoside-5-glucoside, cyanidin 3-(dicaffeoyl) glucoside-5- glucoside, cyanidin3-(caffeoyl-p-hydrobenzoic)diglucose-5- glucoside, cyanidin 3-(caffeoyl) diglucose-5-glucoside, cyanidin 3-(caffeoylferuloyl)diglucoside-5-glucoside, Pelagonidin 3-(dicaffeoyl) diglucoside-5-glucoside, pelagonidin 3-(caffeoyl) diglucoside-5-glucoside을 분리하였다. 자미는 다양한 안토시아닌 구성물질을 다량 함유하고 있었으나, 신자미는 비록 10종류의 안토시아닌을 분리하였지만, pdn-(caffeoyl-p- hydrobenozoic) diglucoside 5-glucoside가 주 성분이였다. 4. 자색고구마 안토시아닌 색소분해에 대한 속도론적 연구 목포, 아야무라사키, 보라미, 자미, 신자미의 온도에 대한 안토시아닌 색소분해는 열이 높을수록 빠르게 진행되었고, 특히 60℃이상에서 분해되는 속도가 매우 빨랐다. 그리고 품종별 온도에 대한 활성화에너지는 54.67~71.71 kJ/mol이었으며, 자미는 71.71 kJ/mol로 가장 높아 온도에 민감하였고, 목포는 54.67 kJ/mol로 그렇지 않았다. 또한 목포, 아야무라사키, 보라미, 자미, 신자미의 pH에 대한 안토시아닌 색소분해에 있어서 pH가 3일때 가장 안정적 이었으며, 안토시아닌 색소 분해 반감기는 22.2, 22.7, 28.3, 26.3, 23.4일로 대부분 유사하였다.
본 연구는 22품종의 고구마 즉, 일반고구마 17종(연미, 수, 연황미, 신율미, 맛나미, 신천미, 진홍미, 신건미, 청솔, 신황미, 주황미, 율미, 증미, 하얀미, 신형3호, 고건미, 헬씨미) 및 자색고구마 5종(목포, 아야무라사키, 보라미, 자미, 신자미)에 대하여 항산화성, 항돌연변이성, 우리나라에서 가장 많이 재배되는 자미와 신자미 안토시아닌 프로파일링, 5개의 자색고구마 안토시아닌 색도의 온도 및 pH에 따른 분해 연구를 실시하였다. 1. 고구마품종별 항산화 효과 대부분의 일반고구마는 5종의 항산화력 측정 시험계에서 낮은 활성을 보였으며, 자색고구마는 모든 시험계에서 높은 항산화성을 나타내었다. 특히 5종의 자색고구마품종 중 자미는 가장 높은 항산화력을 나타내었다. 또한 항산화력은 고구마 중의 안토시아닌과 총페놀의 함량과 비례하였고, 자미는 가장 높은 항산화력 뿐만 아니라 가장 많은 안토시아닌과 총페놀 함량을 보였다. 2. 고구마품종별 항돌연변이원성 평가 22종의 품종별 고구마는 S. typhimurium TA98에서 1-NP, Daunomycine, Trp-P-1, Trp-P-2, 2-AA를 돌연변이원으로 하였을 경우 돌연변이 억제효과를 보였으며, 또한 S. typhimurium TA100에서 1-NP을 돌연변이원으로 하였을 경우 돌연변이 억제효과를 나타내었다. 특히 일반 고구마에서는 수, 신천미, 청솔이 대부분 높은 항돌연변이원성을 나타내었으며, 자색고구마에서는 자미와 아야무라사키가 높은 항돌연변이원성을 나타내었다. 그러나 대부분의 고구마는 약간의 차이는 있으나, 대체적으로 유사한 항돌연변이 원성을 나타내었다. 3. 자미와 신자미 안토시아닌의 프로파일링 자미와 신자미로부터 12종의 안토시아닌 즉, pelagonidin 3-(caffeoyl)diglucoside, cyanidin 3-(caffeoyl-p-hydrobenzoic) glucose-5-glucoside, pelagonidin 3-(caffeoyl-p-hydrobenzoic) glucoside-5-diglucoside, pelagonidin 3-(caffeoyl-feruloryl) glucoside-5-glucoside, cyanidin 3-(dicaffeoyl) glucoside-5- glucoside, cyanidin3-(caffeoyl-p-hydrobenzoic)diglucose-5- glucoside, cyanidin 3-(caffeoyl) diglucose-5-glucoside, cyanidin 3-(caffeoylferuloyl)diglucoside-5-glucoside, Pelagonidin 3-(dicaffeoyl) diglucoside-5-glucoside, pelagonidin 3-(caffeoyl) diglucoside-5-glucoside을 분리하였다. 자미는 다양한 안토시아닌 구성물질을 다량 함유하고 있었으나, 신자미는 비록 10종류의 안토시아닌을 분리하였지만, pdn-(caffeoyl-p- hydrobenozoic) diglucoside 5-glucoside가 주 성분이였다. 4. 자색고구마 안토시아닌 색소분해에 대한 속도론적 연구 목포, 아야무라사키, 보라미, 자미, 신자미의 온도에 대한 안토시아닌 색소분해는 열이 높을수록 빠르게 진행되었고, 특히 60℃이상에서 분해되는 속도가 매우 빨랐다. 그리고 품종별 온도에 대한 활성화에너지는 54.67~71.71 kJ/mol이었으며, 자미는 71.71 kJ/mol로 가장 높아 온도에 민감하였고, 목포는 54.67 kJ/mol로 그렇지 않았다. 또한 목포, 아야무라사키, 보라미, 자미, 신자미의 pH에 대한 안토시아닌 색소분해에 있어서 pH가 3일때 가장 안정적 이었으며, 안토시아닌 색소 분해 반감기는 22.2, 22.7, 28.3, 26.3, 23.4일로 대부분 유사하였다.
Sweet potatoes (Ipomoea batatas L.) are rich in dietary fiber, minerals, vitamins, phenolic acids, anthocyanins, tocopherol and β-carotene. In recent years, several reports have indicated that the phytochemicals in sweet potatoes displayed antioxidative or radical-scavenging activity and exerted sev...
Sweet potatoes (Ipomoea batatas L.) are rich in dietary fiber, minerals, vitamins, phenolic acids, anthocyanins, tocopherol and β-carotene. In recent years, several reports have indicated that the phytochemicals in sweet potatoes displayed antioxidative or radical-scavenging activity and exerted several health-promoting functions in humans. Many research have reported that different sweet potato cultivars have a different characteristic and functional ingredients. The objectives of this study were (1) to determine the antioxidant and antimutagenic activity in sweet potato cultivars(Yunmi, Su, Yeonhwangmi, Sinyulmi, Manami, Sinchunmi, Jinhongmi, Singeonmi, Chungsol, Shinhwangmi, Juhwangmi, Yulmi, Jeungmi, Hayanmi, Sinhung samho, Gogeonmi, Healthymni, Mokpo, Ayamurasaki, Borami, Jami, Sinjami) grown in korea, and (2) to identify the components of anthocyanin in purple sweet potato by HPLC-MS/MS, and (3) to evaluate and stability of the anthocyanin pigments in aqueous solutions as effect of pH and temperature in purple sweet potatoes. At result, the purple sweet potatoes (Mokpo, Ayamurasaki, Borami, Jami, Sinjami) showed strong antioxidant than non-purple sweet potato in DPPH assay, ABTS assay, Reducing power, FRAP assay and antioxidant activing linoleic acid oxidation system. Among the sweet potato cultivars, Jami had the highest antioxidant ability, content of anthocyanin and total phenolics. In antimutagenic activity, sweet potatoes decreased the reverse mutation induced by Trp-P-1, Trp-P-2, 1-NP, Daunomycin, 2-AA in S. typhimurium TA 98, and 1-NP in S. typhimuriumin TA100, especially. Su, Sinyulmi, Sinchunmi, Ayamurasaki and Jami showed significantly higher protective activity than other sweet potatoes against the Trp-P-1, Trp-P-2, 1-NP induced mutagenicity of S. typhimurium TA 98. Sinyulmi, Sinchunmi, Sinhung samho and Gogeonmi showed strong inhibitory effects, in a dose dependant manner, against the mutagenicities induced by 1-NP in S. typhimurium TA 100. Pelagonidin 3-(caffeoyl)diglucoside, Cyanidin 3-(caffeoyl- p-hydrobenzoic)glucose-5-glucoside, Pelagonidin3-(caffeoyl-p -hydrobenzoic)glucoside-5-diglucoside, Pelagonidin3-(caffeoyl -feruloryl)glucoside-5-glucoside, Cyanidin3-(dicaffeoyl) glucoside -5-glucoside, Cyanidin3-(caffeoyl-p-hydrobenzoic) diglucose -5-glucoside, Cyanidin 3-(caffeoyl) diglucose-5-glucoside, Cyanidin 3-(caffeoylferuloyl) diglucoside-5-glucoside, Pelagonidin 3-(dicaffeoyl) diglucoside-5-glucoside, Pelagonidin 3-(caffeoyl) diglucoside-5-glucoside iv Jami and Sinjami. Cyd-3-Caf-Fer-diglucoside-5-glucoside is major anthocyanin present in Sinjami sweet potato. However, Jami sweet potato contains high quantity of various different anthocyanins. Finally, the kinetics of anthocyanin pigment degradation in purple sweet potatoes during temperature level followed a first-order kinetic model, and the values of half-life time(t1/2) at 20, 40, 60, 80℃ were found to be 118~401, 179, 19, 3 days, respectively. The activation energy was each 54.67~71.73 kJ/mol. Jami was the most sensitivity in purple sweet potatoes as 71.73 kJ/mol. In the kinetics of anthocyanin pigment degradation of Mokpo, Ayamurasaki, Borami, Jami, Sinjami at pH 1~5, 60℃, the values of half-life time(t1/2) were 3.9~5.8, 14.1~21.0, 22.2~28.3, 14.7~19.4, 6.4~10.6 days.
Sweet potatoes (Ipomoea batatas L.) are rich in dietary fiber, minerals, vitamins, phenolic acids, anthocyanins, tocopherol and β-carotene. In recent years, several reports have indicated that the phytochemicals in sweet potatoes displayed antioxidative or radical-scavenging activity and exerted several health-promoting functions in humans. Many research have reported that different sweet potato cultivars have a different characteristic and functional ingredients. The objectives of this study were (1) to determine the antioxidant and antimutagenic activity in sweet potato cultivars(Yunmi, Su, Yeonhwangmi, Sinyulmi, Manami, Sinchunmi, Jinhongmi, Singeonmi, Chungsol, Shinhwangmi, Juhwangmi, Yulmi, Jeungmi, Hayanmi, Sinhung samho, Gogeonmi, Healthymni, Mokpo, Ayamurasaki, Borami, Jami, Sinjami) grown in korea, and (2) to identify the components of anthocyanin in purple sweet potato by HPLC-MS/MS, and (3) to evaluate and stability of the anthocyanin pigments in aqueous solutions as effect of pH and temperature in purple sweet potatoes. At result, the purple sweet potatoes (Mokpo, Ayamurasaki, Borami, Jami, Sinjami) showed strong antioxidant than non-purple sweet potato in DPPH assay, ABTS assay, Reducing power, FRAP assay and antioxidant activing linoleic acid oxidation system. Among the sweet potato cultivars, Jami had the highest antioxidant ability, content of anthocyanin and total phenolics. In antimutagenic activity, sweet potatoes decreased the reverse mutation induced by Trp-P-1, Trp-P-2, 1-NP, Daunomycin, 2-AA in S. typhimurium TA 98, and 1-NP in S. typhimuriumin TA100, especially. Su, Sinyulmi, Sinchunmi, Ayamurasaki and Jami showed significantly higher protective activity than other sweet potatoes against the Trp-P-1, Trp-P-2, 1-NP induced mutagenicity of S. typhimurium TA 98. Sinyulmi, Sinchunmi, Sinhung samho and Gogeonmi showed strong inhibitory effects, in a dose dependant manner, against the mutagenicities induced by 1-NP in S. typhimurium TA 100. Pelagonidin 3-(caffeoyl)diglucoside, Cyanidin 3-(caffeoyl- p-hydrobenzoic)glucose-5-glucoside, Pelagonidin3-(caffeoyl-p -hydrobenzoic)glucoside-5-diglucoside, Pelagonidin3-(caffeoyl -feruloryl)glucoside-5-glucoside, Cyanidin3-(dicaffeoyl) glucoside -5-glucoside, Cyanidin3-(caffeoyl-p-hydrobenzoic) diglucose -5-glucoside, Cyanidin 3-(caffeoyl) diglucose-5-glucoside, Cyanidin 3-(caffeoylferuloyl) diglucoside-5-glucoside, Pelagonidin 3-(dicaffeoyl) diglucoside-5-glucoside, Pelagonidin 3-(caffeoyl) diglucoside-5-glucoside iv Jami and Sinjami. Cyd-3-Caf-Fer-diglucoside-5-glucoside is major anthocyanin present in Sinjami sweet potato. However, Jami sweet potato contains high quantity of various different anthocyanins. Finally, the kinetics of anthocyanin pigment degradation in purple sweet potatoes during temperature level followed a first-order kinetic model, and the values of half-life time(t1/2) at 20, 40, 60, 80℃ were found to be 118~401, 179, 19, 3 days, respectively. The activation energy was each 54.67~71.73 kJ/mol. Jami was the most sensitivity in purple sweet potatoes as 71.73 kJ/mol. In the kinetics of anthocyanin pigment degradation of Mokpo, Ayamurasaki, Borami, Jami, Sinjami at pH 1~5, 60℃, the values of half-life time(t1/2) were 3.9~5.8, 14.1~21.0, 22.2~28.3, 14.7~19.4, 6.4~10.6 days.
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