본 연구는 콜라겐과 식초의 복합식이가 5, 60대 여성의 혈액조성의 변화 및 안면, 목 피부개선에 어떠한 영향을 주는지를 조사하고자 실시하였다. 먼저 20-60대 여성에게 자가 피부문제점은 무엇이고, 어떻게 대처하며, 피부문제점과 소화는 어떤 연관이 있는지 알아보기 위하여 총 450부의 설문지를 배포하여 설문을 실시하였다. 배포된 설문지 중 430부를 수거하여 성실하게 답한 400부의 결과를 분석하였다. 설문결과 피부문제점인 탄력(p=0.004), 주름(p=0.000), 색소침착(p=0.004), 피부건조(p=0.017), 홍반(p=0.035)은 나이가 들어감에 따라 점점 자가 피부문제점으로 느꼈고, 피부유분(p=0.000)은 반대로 나이가 어릴수록 자가 피부문제점으로 느꼈으며 유의적인 차이가 있었다. 그리고 나이가 들어감에 따라 소화기능이 떨어지는 것으로 나타났으며, 특히 단백질을 식이 할 경우 유의적으로 소화기능이 떨어지는 것으로 나타났다. 위 설문을 바탕으로 소화기능이 떨어지는 5, 60대 여성을 대상으로 콜라겐과 식초 식이 후 소화기능 개선 효과를 조사하였다. 연구 참여 대상자는 총 60명으로 그 중 실험 그룹은 총 3그룹으로 각 군 당 15명씩으로 선정하였고 각기 연령을 골고루 분포시켰으며, 그 외 실험군과 비슷한 일반적 특성을 지닌 대조군(Cont) 15명을 선정하였다. 콜라겐 실험군에게 1일 총 6 g의 콜라겐을 식이 하도록 하였고, 식초 실험군에게 1일 식후 총 45 mL의 식초를 식이 하도록 하였으며, 특히 콜라겐+식초군(C+V)은 콜라겐과 식초를 함께 식이 하도록 하였다. 대상자의 일반적 특성과 식사섭취상태를 설문을 통해 조사하였고 그 결과 식이 전과 후 각 집단 간 유의한 수준의 차이가 나지 않아 동질성여부가 타당하다고 볼 수 있었다. 혈액 지표로는 혈중 콜라겐(collagen), ...
본 연구는 콜라겐과 식초의 복합식이가 5, 60대 여성의 혈액조성의 변화 및 안면, 목 피부개선에 어떠한 영향을 주는지를 조사하고자 실시하였다. 먼저 20-60대 여성에게 자가 피부문제점은 무엇이고, 어떻게 대처하며, 피부문제점과 소화는 어떤 연관이 있는지 알아보기 위하여 총 450부의 설문지를 배포하여 설문을 실시하였다. 배포된 설문지 중 430부를 수거하여 성실하게 답한 400부의 결과를 분석하였다. 설문결과 피부문제점인 탄력(p=0.004), 주름(p=0.000), 색소침착(p=0.004), 피부건조(p=0.017), 홍반(p=0.035)은 나이가 들어감에 따라 점점 자가 피부문제점으로 느꼈고, 피부유분(p=0.000)은 반대로 나이가 어릴수록 자가 피부문제점으로 느꼈으며 유의적인 차이가 있었다. 그리고 나이가 들어감에 따라 소화기능이 떨어지는 것으로 나타났으며, 특히 단백질을 식이 할 경우 유의적으로 소화기능이 떨어지는 것으로 나타났다. 위 설문을 바탕으로 소화기능이 떨어지는 5, 60대 여성을 대상으로 콜라겐과 식초 식이 후 소화기능 개선 효과를 조사하였다. 연구 참여 대상자는 총 60명으로 그 중 실험 그룹은 총 3그룹으로 각 군 당 15명씩으로 선정하였고 각기 연령을 골고루 분포시켰으며, 그 외 실험군과 비슷한 일반적 특성을 지닌 대조군(Cont) 15명을 선정하였다. 콜라겐 실험군에게 1일 총 6 g의 콜라겐을 식이 하도록 하였고, 식초 실험군에게 1일 식후 총 45 mL의 식초를 식이 하도록 하였으며, 특히 콜라겐+식초군(C+V)은 콜라겐과 식초를 함께 식이 하도록 하였다. 대상자의 일반적 특성과 식사섭취상태를 설문을 통해 조사하였고 그 결과 식이 전과 후 각 집단 간 유의한 수준의 차이가 나지 않아 동질성여부가 타당하다고 볼 수 있었다. 혈액 지표로는 혈중 콜라겐(collagen), 알부민(albumin), 요산(uric acid), 조혈인자로 페리틴(ferritin), 철분 결합 능력(total iron binding capacity, TIBC), 철분 불결합 능력(unsaturated iron binding capacity, UIBC)의 변화를 측정하였으며, 안면과 목 피부의 변화를 보기 위해 피부 거칠기, 피부색, 멜라닌과 홍반수치를 측정하여 콜라겐과 식초의 복합식이 효과를 비교 분석하였다. 혈액성분의 변화를 비교한 결과 혈 중 콜라겐은 콜라겐+식초군이 콜라겐군의 혈 중 콜라겐 농도가 증가되는 변화량보다 2.4배(p<0.01), 알부민은 1.9배, 페리틴은 2.9배 더 증가되는 변화를 보였다(p<0.001). 안면 피부 거칠기와 피부색 평균 변화량을 증가율을 알아본 결과 콜라겐+식초군에서 피부 거칠기는 18.01%(p=0.099), 피부색은 8.44%(p=0.672)의 변화를 보였다. 안면 멜라닌 수치의 변화량을 분석한 결과 이마부위는 콜라겐+식초군이 콜라겐군의 멜라닌수치가 감소되는 변화량보다 2.9배 더 감소(p=0.074), 좌측 눈 옆은 1.1배 감소(p=0.073), 우측 눈 옆은 1.1배 감소(p=0.379), 좌측 볼은 1.17배 감소(p=0.962), 우측 볼과 턱은 콜라겐+식초군이 식초의 멜라닌수치가 감소되는 변화량보다 각각 1.5배(p=0.982), 1.13배(p=0.792) 감소되는 변화를 보였다. 안면 홍반수치의 변화량을 분석한 결과 이마부위는 콜라겐+식초군이 콜라겐군의 홍반수치가 감소되는 변화량보다 1.3배 감소(p=0.916)되는 변화량을 보였으며, 좌측 눈 옆은 1.4배 감소(p=0.925), 우측 눈 옆은 1.3배 감소(p=0.985), 좌측 볼은 1.3배 감소(p=0.358), 턱은 1.2배 감소(p=0.536), 우측 볼은 콜라겐+식초군이 식초군의 홍반수치가 감소되는 변화량보다 1.2배 더 감소되는 변화를 보였다(p=0.660). 목 피부 거칠기와 피부색 평균 변화량을 증가율을 알아본 결과 콜라겐+식초군에서 피부 거칠기는 19.7%(p=0.989), 피부색은 4.6%(p=0.672)의 변화를 보였다. 목 멜라닌 수치의 변화량을 분석한 결과 유의적이지는 않았으나 목 중앙부위는 콜라겐+식초군이 콜라겐군의 멜라닌수치가 감소되는 변화량보다 1.3배 감소(p=0.950), 좌측 목옆부위는 1.1배 감소(p=0.793), 우측 목옆부위는 1.3배 감소(p=0.727), 목 뒤 중앙부위는 1.3배 감소(p=0.998)하였다. 목 홍반 수치의 변화량을 분석한 결과 목 중앙부위는 콜라겐+식초군이 콜라겐군의 멜라닌수치가 감소되는 변화량보다 1.5배 감소(p=0.968), 좌측 목옆부위는 1.04배 감소(p=0.948), 우측 목옆부위는 1.2배 감소(p=0.932), 목 뒤 중앙부위 1.1배(p=0.963) 감소하는 변화를 보였다. 이상의 결과를 종합해 보면 콜라겐과 식초 복합식이가 각각 단독 식이보다 혈중 콜라겐 및 단백질 증가에 영향을 미쳤으며, 실험 전보다 실험 후에 실험군의 모든 측정부위에서 5, 60대 안면, 목 피부 거칠기, 피부색, 멜라닌 지수, 홍반지수 등의 모든 연구도구에서 거칠기 완화, 색소침착 및 홍반 등의 완화로 안면 및 목 피부색 개선에 효과가 있음을 알 수 있었고, 실험군 간의 변화량을 비교한 결과 콜라겐과 식초 복합식이가 각각 단독 식이보다 더 효과적이라는 것을 확인할 수 있었다. 본 연구는 콜라겐과 식초 각각의 단독식이와 복합식이를 이용하여 혈액 및 안면과 목 피부 거칠기, 피부색, 멜라닌 지수, 홍반지수 등 총 9가지 지표를 함께 측정하고 콜라겐과 식초의 복합식이가 혈액 및 안면, 목 피부개선에 미치는 효과를 비교 분석하였다. 이러한 방법은 임상결과가 전무한 식초가 단백질 흡수를 도와 안면과 목 피부개선의 효과를 보고자 콜라겐과
본 연구는 콜라겐과 식초의 복합식이가 5, 60대 여성의 혈액조성의 변화 및 안면, 목 피부개선에 어떠한 영향을 주는지를 조사하고자 실시하였다. 먼저 20-60대 여성에게 자가 피부문제점은 무엇이고, 어떻게 대처하며, 피부문제점과 소화는 어떤 연관이 있는지 알아보기 위하여 총 450부의 설문지를 배포하여 설문을 실시하였다. 배포된 설문지 중 430부를 수거하여 성실하게 답한 400부의 결과를 분석하였다. 설문결과 피부문제점인 탄력(p=0.004), 주름(p=0.000), 색소침착(p=0.004), 피부건조(p=0.017), 홍반(p=0.035)은 나이가 들어감에 따라 점점 자가 피부문제점으로 느꼈고, 피부유분(p=0.000)은 반대로 나이가 어릴수록 자가 피부문제점으로 느꼈으며 유의적인 차이가 있었다. 그리고 나이가 들어감에 따라 소화기능이 떨어지는 것으로 나타났으며, 특히 단백질을 식이 할 경우 유의적으로 소화기능이 떨어지는 것으로 나타났다. 위 설문을 바탕으로 소화기능이 떨어지는 5, 60대 여성을 대상으로 콜라겐과 식초 식이 후 소화기능 개선 효과를 조사하였다. 연구 참여 대상자는 총 60명으로 그 중 실험 그룹은 총 3그룹으로 각 군 당 15명씩으로 선정하였고 각기 연령을 골고루 분포시켰으며, 그 외 실험군과 비슷한 일반적 특성을 지닌 대조군(Cont) 15명을 선정하였다. 콜라겐 실험군에게 1일 총 6 g의 콜라겐을 식이 하도록 하였고, 식초 실험군에게 1일 식후 총 45 mL의 식초를 식이 하도록 하였으며, 특히 콜라겐+식초군(C+V)은 콜라겐과 식초를 함께 식이 하도록 하였다. 대상자의 일반적 특성과 식사섭취상태를 설문을 통해 조사하였고 그 결과 식이 전과 후 각 집단 간 유의한 수준의 차이가 나지 않아 동질성여부가 타당하다고 볼 수 있었다. 혈액 지표로는 혈중 콜라겐(collagen), 알부민(albumin), 요산(uric acid), 조혈인자로 페리틴(ferritin), 철분 결합 능력(total iron binding capacity, TIBC), 철분 불결합 능력(unsaturated iron binding capacity, UIBC)의 변화를 측정하였으며, 안면과 목 피부의 변화를 보기 위해 피부 거칠기, 피부색, 멜라닌과 홍반수치를 측정하여 콜라겐과 식초의 복합식이 효과를 비교 분석하였다. 혈액성분의 변화를 비교한 결과 혈 중 콜라겐은 콜라겐+식초군이 콜라겐군의 혈 중 콜라겐 농도가 증가되는 변화량보다 2.4배(p<0.01), 알부민은 1.9배, 페리틴은 2.9배 더 증가되는 변화를 보였다(p<0.001). 안면 피부 거칠기와 피부색 평균 변화량을 증가율을 알아본 결과 콜라겐+식초군에서 피부 거칠기는 18.01%(p=0.099), 피부색은 8.44%(p=0.672)의 변화를 보였다. 안면 멜라닌 수치의 변화량을 분석한 결과 이마부위는 콜라겐+식초군이 콜라겐군의 멜라닌수치가 감소되는 변화량보다 2.9배 더 감소(p=0.074), 좌측 눈 옆은 1.1배 감소(p=0.073), 우측 눈 옆은 1.1배 감소(p=0.379), 좌측 볼은 1.17배 감소(p=0.962), 우측 볼과 턱은 콜라겐+식초군이 식초의 멜라닌수치가 감소되는 변화량보다 각각 1.5배(p=0.982), 1.13배(p=0.792) 감소되는 변화를 보였다. 안면 홍반수치의 변화량을 분석한 결과 이마부위는 콜라겐+식초군이 콜라겐군의 홍반수치가 감소되는 변화량보다 1.3배 감소(p=0.916)되는 변화량을 보였으며, 좌측 눈 옆은 1.4배 감소(p=0.925), 우측 눈 옆은 1.3배 감소(p=0.985), 좌측 볼은 1.3배 감소(p=0.358), 턱은 1.2배 감소(p=0.536), 우측 볼은 콜라겐+식초군이 식초군의 홍반수치가 감소되는 변화량보다 1.2배 더 감소되는 변화를 보였다(p=0.660). 목 피부 거칠기와 피부색 평균 변화량을 증가율을 알아본 결과 콜라겐+식초군에서 피부 거칠기는 19.7%(p=0.989), 피부색은 4.6%(p=0.672)의 변화를 보였다. 목 멜라닌 수치의 변화량을 분석한 결과 유의적이지는 않았으나 목 중앙부위는 콜라겐+식초군이 콜라겐군의 멜라닌수치가 감소되는 변화량보다 1.3배 감소(p=0.950), 좌측 목옆부위는 1.1배 감소(p=0.793), 우측 목옆부위는 1.3배 감소(p=0.727), 목 뒤 중앙부위는 1.3배 감소(p=0.998)하였다. 목 홍반 수치의 변화량을 분석한 결과 목 중앙부위는 콜라겐+식초군이 콜라겐군의 멜라닌수치가 감소되는 변화량보다 1.5배 감소(p=0.968), 좌측 목옆부위는 1.04배 감소(p=0.948), 우측 목옆부위는 1.2배 감소(p=0.932), 목 뒤 중앙부위 1.1배(p=0.963) 감소하는 변화를 보였다. 이상의 결과를 종합해 보면 콜라겐과 식초 복합식이가 각각 단독 식이보다 혈중 콜라겐 및 단백질 증가에 영향을 미쳤으며, 실험 전보다 실험 후에 실험군의 모든 측정부위에서 5, 60대 안면, 목 피부 거칠기, 피부색, 멜라닌 지수, 홍반지수 등의 모든 연구도구에서 거칠기 완화, 색소침착 및 홍반 등의 완화로 안면 및 목 피부색 개선에 효과가 있음을 알 수 있었고, 실험군 간의 변화량을 비교한 결과 콜라겐과 식초 복합식이가 각각 단독 식이보다 더 효과적이라는 것을 확인할 수 있었다. 본 연구는 콜라겐과 식초 각각의 단독식이와 복합식이를 이용하여 혈액 및 안면과 목 피부 거칠기, 피부색, 멜라닌 지수, 홍반지수 등 총 9가지 지표를 함께 측정하고 콜라겐과 식초의 복합식이가 혈액 및 안면, 목 피부개선에 미치는 효과를 비교 분석하였다. 이러한 방법은 임상결과가 전무한 식초가 단백질 흡수를 도와 안면과 목 피부개선의 효과를 보고자 콜라겐과
This study aims to examine an effect of multiple dose of collagen and vinegar on blood of women in their 50s-60s and improvement of facial and neck skin. First, the survey was conducted by total 450 copies of questionnaires conduct in order to comprehend the skin problems of the women in their 20s-6...
This study aims to examine an effect of multiple dose of collagen and vinegar on blood of women in their 50s-60s and improvement of facial and neck skin. First, the survey was conducted by total 450 copies of questionnaires conduct in order to comprehend the skin problems of the women in their 20s-60s, care way and relationship between skin problems and digestion. And 430 copies of questionnaires were collected and the results of 400 copies as faithful answers were analyzed. At the result of survey, they recognized the elasticity, wrinkles, pigmentation, dryness and erythema as skin problem but the oily skin was not recognized as problem, there was significant difference. The digestive function was found to fall as with advancing years, and especially the protein digestion decreased. Based on the above survey, an effect after taking collagen and vinegar based on women in their 50s-60s that digestive function decreased. The participated subjects were total 60 persons and the experimental group were three with collagen group (C) which took collagen, vinegar group (V) which took vinegar and collagen+vinegar group (C+V) which took both of those and 15 persons were selected per each group, and each age was distributed evenly and 15 persons of control group (Cont) with general characteristics similar with other experimental group were selected. The collagen experimental group took 6g of collagen per a day, the vinegar experimental group took 45mL of vinegar after meal per a day, and especially the collagen vinegar group (C+V) took the collagen and vinegar together. The general characteristics and food intake of subjects were comprehended by survey and there was no significant difference at the result. As the blood indicators, the change of TIBC, UIBC was measured by the blood collagen, albumin, uric acid, hemopoietic factor, and skin roughness, skin color, melanin and erythema level were measured to comprehend the change of facial and neck skin, so the multiple dose effects of collagen and vinegar were compared and analyzed. In the comparison of blood variation, the collagen+vinegar group showed the variation of increasing blood collagen with 2.4fold (p<0.01), albumin with 1.9fold, ferritin with 2.9fold (p<0.001) In the results of analysis of facial skin roughness and skin color average variation by increase %, the collagen+vinegar group showed variation of skin roughness with 18.01% (p=0.099), skin color with 8.44% (p=0.672). In the analysis of variation in facial melanin levels, the collagen+vinegar group showed 2.9fold more decreased (p=0.074) in the forehead part than variation of decreased melanin levels of collagen group, and the left eye point decreased 1.17fold (p=0.962), right eye point decreased 1.1fold (p=0.379), left cheek decreased 1.17fold (p=0.962), and right cheek and chin decreased each 1.5fold (p=0.982), 1.13fold (p=0.792) more which melanin levels of vinegar decreased. In the analysis of variation in facial erythema level, the collagen+vinegar group showed 1.3fold more decreased (p=0.916) in the forehead part than variation of decreased erythema levels of collagen group, and left eye point decreased 1.4fold (p=0.916), right eye point decreased 1.3fold (p=0.985), left cheek decreased 1.3fold (p=0.358), and chin decreased 1.2fold (p=0.536) and right cheek decreased 1.2fold (p=0.792) more than the vinegar group which variation of erythema level decreased (p=0.660). In the analysis of neck skin roughness & skin color average variation by increase %, the collagen+vinegar group showed variation of skin roughness with 19.7% (p=0.989), skin color with 4.6% (p=0.672) more than collagen group and vinegar group so it showed the effects of neck skin roughness and skin color changes. In the analysis of the variation of neck melanin levels, though it was not significant but the collagen+vinegar group showed 1.3fold more decreased (p=0.950) in the central neck point part than variation of decreased melanin levels of collagen group (p=0.950), and left neck point part decreased 1.1fold (p=0.793), right neck point part decreased 1.3fold (p=0.727) and central part of back of neck decreased 1.3fold (p=0.998). In the analysis of the variation of neck erythema levels, the collagen+vinegar group showed 1.5fold more decreased (p=0.968) in the central neck point part than variation of decreased melanin levels of collagen group, and left neck point part decreased 1.04fold (p=0.948), right neck point part decreased 1.2fold (p=0.932), and central part of back of neck decreased 1.1fold (p=0.963). After considering all the results, the multiple dose of collagen with vinegar has more effects on blood collagen and increase of protein more than single dose, and it is confirmed that has effects on improvement of facial and neck skin color with relief of roughness, pigmentation and erythema in all research tools such as 50s-60s facial, neck skin roughness, skin color, melanin index, erythema index from all measured portions of experimental group after experiment more than before, and collagen and vinegar multiple dose were more effective than each single dose in the result of variation comparison between experimental groups. This study measured nine indexes such as blood, facial and neck skin roughness, skin color, melanin index, erythema index etc. using single dose and multiple dose of collagen and vinegar, and compared and analyzed the effects of multiple dose of collagen with vinegar on the improvement of blood, face and neck skin. This method used multiple dose of collagen with vinegar and effects of vinegar which has no results of clinical trials on improvement of facial and neck skin by helping absorbing protein, so it is expected to be impossible for applying as good evaluation indicators as clinical analysis.
This study aims to examine an effect of multiple dose of collagen and vinegar on blood of women in their 50s-60s and improvement of facial and neck skin. First, the survey was conducted by total 450 copies of questionnaires conduct in order to comprehend the skin problems of the women in their 20s-60s, care way and relationship between skin problems and digestion. And 430 copies of questionnaires were collected and the results of 400 copies as faithful answers were analyzed. At the result of survey, they recognized the elasticity, wrinkles, pigmentation, dryness and erythema as skin problem but the oily skin was not recognized as problem, there was significant difference. The digestive function was found to fall as with advancing years, and especially the protein digestion decreased. Based on the above survey, an effect after taking collagen and vinegar based on women in their 50s-60s that digestive function decreased. The participated subjects were total 60 persons and the experimental group were three with collagen group (C) which took collagen, vinegar group (V) which took vinegar and collagen+vinegar group (C+V) which took both of those and 15 persons were selected per each group, and each age was distributed evenly and 15 persons of control group (Cont) with general characteristics similar with other experimental group were selected. The collagen experimental group took 6g of collagen per a day, the vinegar experimental group took 45mL of vinegar after meal per a day, and especially the collagen vinegar group (C+V) took the collagen and vinegar together. The general characteristics and food intake of subjects were comprehended by survey and there was no significant difference at the result. As the blood indicators, the change of TIBC, UIBC was measured by the blood collagen, albumin, uric acid, hemopoietic factor, and skin roughness, skin color, melanin and erythema level were measured to comprehend the change of facial and neck skin, so the multiple dose effects of collagen and vinegar were compared and analyzed. In the comparison of blood variation, the collagen+vinegar group showed the variation of increasing blood collagen with 2.4fold (p<0.01), albumin with 1.9fold, ferritin with 2.9fold (p<0.001) In the results of analysis of facial skin roughness and skin color average variation by increase %, the collagen+vinegar group showed variation of skin roughness with 18.01% (p=0.099), skin color with 8.44% (p=0.672). In the analysis of variation in facial melanin levels, the collagen+vinegar group showed 2.9fold more decreased (p=0.074) in the forehead part than variation of decreased melanin levels of collagen group, and the left eye point decreased 1.17fold (p=0.962), right eye point decreased 1.1fold (p=0.379), left cheek decreased 1.17fold (p=0.962), and right cheek and chin decreased each 1.5fold (p=0.982), 1.13fold (p=0.792) more which melanin levels of vinegar decreased. In the analysis of variation in facial erythema level, the collagen+vinegar group showed 1.3fold more decreased (p=0.916) in the forehead part than variation of decreased erythema levels of collagen group, and left eye point decreased 1.4fold (p=0.916), right eye point decreased 1.3fold (p=0.985), left cheek decreased 1.3fold (p=0.358), and chin decreased 1.2fold (p=0.536) and right cheek decreased 1.2fold (p=0.792) more than the vinegar group which variation of erythema level decreased (p=0.660). In the analysis of neck skin roughness & skin color average variation by increase %, the collagen+vinegar group showed variation of skin roughness with 19.7% (p=0.989), skin color with 4.6% (p=0.672) more than collagen group and vinegar group so it showed the effects of neck skin roughness and skin color changes. In the analysis of the variation of neck melanin levels, though it was not significant but the collagen+vinegar group showed 1.3fold more decreased (p=0.950) in the central neck point part than variation of decreased melanin levels of collagen group (p=0.950), and left neck point part decreased 1.1fold (p=0.793), right neck point part decreased 1.3fold (p=0.727) and central part of back of neck decreased 1.3fold (p=0.998). In the analysis of the variation of neck erythema levels, the collagen+vinegar group showed 1.5fold more decreased (p=0.968) in the central neck point part than variation of decreased melanin levels of collagen group, and left neck point part decreased 1.04fold (p=0.948), right neck point part decreased 1.2fold (p=0.932), and central part of back of neck decreased 1.1fold (p=0.963). After considering all the results, the multiple dose of collagen with vinegar has more effects on blood collagen and increase of protein more than single dose, and it is confirmed that has effects on improvement of facial and neck skin color with relief of roughness, pigmentation and erythema in all research tools such as 50s-60s facial, neck skin roughness, skin color, melanin index, erythema index from all measured portions of experimental group after experiment more than before, and collagen and vinegar multiple dose were more effective than each single dose in the result of variation comparison between experimental groups. This study measured nine indexes such as blood, facial and neck skin roughness, skin color, melanin index, erythema index etc. using single dose and multiple dose of collagen and vinegar, and compared and analyzed the effects of multiple dose of collagen with vinegar on the improvement of blood, face and neck skin. This method used multiple dose of collagen with vinegar and effects of vinegar which has no results of clinical trials on improvement of facial and neck skin by helping absorbing protein, so it is expected to be impossible for applying as good evaluation indicators as clinical analysis.
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