본 연구는 다양한 식품 유형에서의 이산화황 실태조사 및 위해성평가를 수행하여 국민에게 미치는 위험성을 확인하고자 하였다. 총 169종, 507품목의 천연식품(동물성, 식물성식품)과 144종, 435품목의 가공식품을 수집, 분석하였으며, 이산화황 분석은 식품공전에 명시된 모니어-윌리암스 변법을 이용하였다. 동물성 식품(38종 114품목)을 분석한 결과 패류에서만 평균 1.07 mg/kg의 이산화황이 검출되었다. 식물성 식품(131종 393품목)에서는 대부분의 채소류와 과실류에서 ND~189.84 mg/kg의 이산화황이 검출되었으며 조류, 버섯류, 견과종실류, ...
본 연구는 다양한 식품 유형에서의 이산화황 실태조사 및 위해성평가를 수행하여 국민에게 미치는 위험성을 확인하고자 하였다. 총 169종, 507품목의 천연식품(동물성, 식물성식품)과 144종, 435품목의 가공식품을 수집, 분석하였으며, 이산화황 분석은 식품공전에 명시된 모니어-윌리암스 변법을 이용하였다. 동물성 식품(38종 114품목)을 분석한 결과 패류에서만 평균 1.07 mg/kg의 이산화황이 검출되었다. 식물성 식품(131종 393품목)에서는 대부분의 채소류와 과실류에서 ND~189.84 mg/kg의 이산화황이 검출되었으며 조류, 버섯류, 견과종실류, 콩류에서 10 mg/kg 미만으로 이산화황이 검출되었다. 가공식품의 경우 버섯가공품 89.43 mg/kg, 과일가공품 51.26 mg/kg, 주류 18.91 mg/kg 순으로 검출되었다. 그 외 가공식품에서는 10 mg/kg 미만으로 이산화황이 검출되었다. 분석 결과를 이용하여 이산화황 대상 식품의 평균 함량과 검출 평균, 검출율을 산출하였고, 2008 국민건강영양조사를 바탕으로 국민 전체 및 섭취자의 섭취량을 평가하였다. 이산화황의 일일섭취량평가는 Point estimation으로 실시하였다. 국민 전체의 평균, 성별, 연령별, 상위 섭취자의 섭취 수준은 ADI 대비 17.35% 이내로 안전하였으며 섭취자의 평균, 성별, 연령별, 상위 섭취자의 이산화황 평균섭취량의 섭취 수준 또한 ADI 대비 상위 섭취자군(99percentile, 106.06%)을 제외하고는 32.48% 이내로 안전한 수준이었다. 이산화황 상위섭취자의 경우 이산화황 고함유 식품인 주류, 건조 과실류, 건조 버섯류 등을 한 번에 많은 양을 섭취하지 않도록 하고, 천식 환자나 이산화황에 민감한 사람의 경우 이산화황 함유식품 구매 시 한글표시사항을 잘 확인한 후 섭취하는 것이 중요하다. 건조 식품 가공 시 이산화황을 대체할 수 있는 대체제나 대체법의 개발이 중요하겠으며, 정부는 철저한 검수를 통해 이산화황의 기준 규격을 초과하는 제품이 시중에 유통되지 않도록 주의를 기울여 안전성 검사에 대한 신뢰성을 높여야 할 것이다. 마지막으로, ADI에 비해 높게 설정되어 있는 몇몇 식품들의 아황산염 허용 기준치를 재설정할 필요가 있다고 제언하는 바이다.
본 연구는 다양한 식품 유형에서의 이산화황 실태조사 및 위해성평가를 수행하여 국민에게 미치는 위험성을 확인하고자 하였다. 총 169종, 507품목의 천연식품(동물성, 식물성식품)과 144종, 435품목의 가공식품을 수집, 분석하였으며, 이산화황 분석은 식품공전에 명시된 모니어-윌리암스 변법을 이용하였다. 동물성 식품(38종 114품목)을 분석한 결과 패류에서만 평균 1.07 mg/kg의 이산화황이 검출되었다. 식물성 식품(131종 393품목)에서는 대부분의 채소류와 과실류에서 ND~189.84 mg/kg의 이산화황이 검출되었으며 조류, 버섯류, 견과종실류, 콩류에서 10 mg/kg 미만으로 이산화황이 검출되었다. 가공식품의 경우 버섯가공품 89.43 mg/kg, 과일가공품 51.26 mg/kg, 주류 18.91 mg/kg 순으로 검출되었다. 그 외 가공식품에서는 10 mg/kg 미만으로 이산화황이 검출되었다. 분석 결과를 이용하여 이산화황 대상 식품의 평균 함량과 검출 평균, 검출율을 산출하였고, 2008 국민건강영양조사를 바탕으로 국민 전체 및 섭취자의 섭취량을 평가하였다. 이산화황의 일일섭취량평가는 Point estimation으로 실시하였다. 국민 전체의 평균, 성별, 연령별, 상위 섭취자의 섭취 수준은 ADI 대비 17.35% 이내로 안전하였으며 섭취자의 평균, 성별, 연령별, 상위 섭취자의 이산화황 평균섭취량의 섭취 수준 또한 ADI 대비 상위 섭취자군(99percentile, 106.06%)을 제외하고는 32.48% 이내로 안전한 수준이었다. 이산화황 상위섭취자의 경우 이산화황 고함유 식품인 주류, 건조 과실류, 건조 버섯류 등을 한 번에 많은 양을 섭취하지 않도록 하고, 천식 환자나 이산화황에 민감한 사람의 경우 이산화황 함유식품 구매 시 한글표시사항을 잘 확인한 후 섭취하는 것이 중요하다. 건조 식품 가공 시 이산화황을 대체할 수 있는 대체제나 대체법의 개발이 중요하겠으며, 정부는 철저한 검수를 통해 이산화황의 기준 규격을 초과하는 제품이 시중에 유통되지 않도록 주의를 기울여 안전성 검사에 대한 신뢰성을 높여야 할 것이다. 마지막으로, ADI에 비해 높게 설정되어 있는 몇몇 식품들의 아황산염 허용 기준치를 재설정할 필요가 있다고 제언하는 바이다.
This study was monitored of sulfur dioxide contents in various foods and also performed about risk assessment of sulfur dioxide that potentially dangerous impact to the people. Total 169 kinds, 507 cases of natural foods and 144 kinds, 435 cases of processed foods for sulfur dioxide were collected a...
This study was monitored of sulfur dioxide contents in various foods and also performed about risk assessment of sulfur dioxide that potentially dangerous impact to the people. Total 169 kinds, 507 cases of natural foods and 144 kinds, 435 cases of processed foods for sulfur dioxide were collected and analyzed. The contents of sulfur dioxide were determined by Monier-William's method that were official method on ⌜Korea Food Code⌟. As a result of analysis, contents of sulfur dioxide for animal foods(38 kinds, 114 cases) were detected 1.07 mg/kg only just on shellfish. In case of vegetable foods(131 kinds, 393 cases), most vegetables and fruits were detected ND~189.84 mg/kg. Algae, fungi, nuts and seeds, peas were detected less than 10 mg/kg. In case of processed foods, contents of sulfur dioxide were 89.43 mg/kg in processed mushroom, 51.26 mg/kg in processed fruits and 18.91 mg/kg in liquor. The rest were shown less than 10 mg/kg for sulfur dioxide. Based on analyzed result, foods containing sulfur dioxide were calculated average content, average detection, detection rate and estimated by applying the intake result from the ⌜2008 National Health and Nutrition Survey⌟ to monitor the intake of sulfur dioxide for whole people group and intake group. Exposure assesment of sulfur dioxide was assessed according to the point estimation. The whole people average, gender, age-based and the upper intake group were safe at ADI 17.35%. Foods containing sulfur dioxide intake groups were also safe at ADI 32.48% except upper intake group(99percentile, 106.06%). It is important for upper intake groups of sulfur dioxide that they should not intake sulfur dioxide high containing foods too much at once such as liquor, dried fruits, dried mushrooms. Asthmatic or sulfur dioxide sensitive person should read 'Food labelling requirement' carefully before intaking these foods. When process dehydrated food, it is urgent to develop sulfur dioxide substitute goods or methods. Government must inspect radically about standards and specifications of sulfur dioxide to prevent distributing excessive goods, then it will improve safety inspection credibility higher than current. Finally, we propose that acceptable levels of sulfur dioxide in foods was set higher than ADI setting need to be reset lower than present level and comparable to ADI.
This study was monitored of sulfur dioxide contents in various foods and also performed about risk assessment of sulfur dioxide that potentially dangerous impact to the people. Total 169 kinds, 507 cases of natural foods and 144 kinds, 435 cases of processed foods for sulfur dioxide were collected and analyzed. The contents of sulfur dioxide were determined by Monier-William's method that were official method on ⌜Korea Food Code⌟. As a result of analysis, contents of sulfur dioxide for animal foods(38 kinds, 114 cases) were detected 1.07 mg/kg only just on shellfish. In case of vegetable foods(131 kinds, 393 cases), most vegetables and fruits were detected ND~189.84 mg/kg. Algae, fungi, nuts and seeds, peas were detected less than 10 mg/kg. In case of processed foods, contents of sulfur dioxide were 89.43 mg/kg in processed mushroom, 51.26 mg/kg in processed fruits and 18.91 mg/kg in liquor. The rest were shown less than 10 mg/kg for sulfur dioxide. Based on analyzed result, foods containing sulfur dioxide were calculated average content, average detection, detection rate and estimated by applying the intake result from the ⌜2008 National Health and Nutrition Survey⌟ to monitor the intake of sulfur dioxide for whole people group and intake group. Exposure assesment of sulfur dioxide was assessed according to the point estimation. The whole people average, gender, age-based and the upper intake group were safe at ADI 17.35%. Foods containing sulfur dioxide intake groups were also safe at ADI 32.48% except upper intake group(99percentile, 106.06%). It is important for upper intake groups of sulfur dioxide that they should not intake sulfur dioxide high containing foods too much at once such as liquor, dried fruits, dried mushrooms. Asthmatic or sulfur dioxide sensitive person should read 'Food labelling requirement' carefully before intaking these foods. When process dehydrated food, it is urgent to develop sulfur dioxide substitute goods or methods. Government must inspect radically about standards and specifications of sulfur dioxide to prevent distributing excessive goods, then it will improve safety inspection credibility higher than current. Finally, we propose that acceptable levels of sulfur dioxide in foods was set higher than ADI setting need to be reset lower than present level and comparable to ADI.
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