한국산 오디 과실유래 수용성 다당류의 분리, 특성규명 및 면역증강 활성 연구 Isolation, characterization, and immune stimulating activity of a water-soluble polysaccharide purified from Korean mulberry fruits원문보기
오디에는 안토시아닌 및 기타 생물학적 활성 물질이 많이 포함되어 있다고 알려져 있다. 본 연구에서는, 이러한 한국산 오디열매로부터 수용성 다당류를 분리시키고, 구조와 면역활성 효과에 대해 조사하였다. 먼저 젖은 상태의 오디원료는 75% 에탄올에 의해 4℃에서 밤새 추출 하였고, 추출된 다당류는 다시 한번 75% 에탄올에 침전시킨 뒤 DEAE-cellulose chromatography에 의해 정제되었다. 정제된 오디 다당류 (JS-MP-1이라 명명함) 의 ...
오디에는 안토시아닌 및 기타 생물학적 활성 물질이 많이 포함되어 있다고 알려져 있다. 본 연구에서는, 이러한 한국산 오디열매로부터 수용성 다당류를 분리시키고, 구조와 면역활성 효과에 대해 조사하였다. 먼저 젖은 상태의 오디원료는 75% 에탄올에 의해 4℃에서 밤새 추출 하였고, 추출된 다당류는 다시 한번 75% 에탄올에 침전시킨 뒤 DEAE-cellulose chromatography에 의해 정제되었다. 정제된 오디 다당류 (JS-MP-1이라 명명함) 의 구조분석은 High-Performance Anion Exchange Chromatography and Pulsed Amperometric Detection (HPAEC-PAD)와 FT-IR, H-NMR, 2D-NMR을 통해서 확인할 수 있었는데, HPAEC-PAD 분석결과에 따라 JS-MP-1을 구성하는 주요 단당류가 galactose(37.6%)와 arabinose(36.3%), rhamnose(18.4%)로 이루어진 것을 알 수 있었으며, 원소분석 결과 탄소가 34%, 수소가 4.97%, 질소 와 황이 각각 0.96%, 0.07%로 거의 존재하지 않는 것을 알 수 있었다. 또한, 생화학적 분석에서는 중성당 (35.25%)과, 유론산이 (11.25%) 많이 존재하였으며, 황산기 (0.16%)와 단백질 (0.3%)이 거의 없는 것으로 나타났다. 결론적으로FT-IR, 1H-NMR, 2D-NMR 분석 결과를 토대로 했을 때 정제된 오디다당류 (JS-MP-1)가 황산과 단백질을 포함하지 않은 rhamnoarabinogalacturonan 계열의 heteropolysaccharide 인 것을 알 수 있었다. 또한, JS-MP-1이 마우스 유래 대식세포주인 RAW 264.7 세포로부터 초기 면역증강 사이토카인인 TNF-α 와 IL-6의 분비량을 농도 의존적으로 촉진시키는 것을 Enzyme linked immunosorbent assay (ELISA)를 통해 확인하였다. 이는 RT-PCR분석 결과에서도 마찬가지로 JS-MP-1이 iNOS와 COX-2의 유전자 발현을 크게 유도하여 면역증강 활성을 가지는 것으로 나타났다. 게다가, JS-MP-1의 물질이 RAW 264.7 세포로부터 케모카인인 RANTES의 분비를 자극시켰으며, 면역매개물질인 NO의 생성량 또한 농도에 구배하여 증가시켰다. 이러한 결과, 한국산 오디열매로부터 분리된 수용성 다당류인 JS-MP-1이 면역증강활성을 지니고 있다는 것을 증명할 수 있었고, 이를 통해 오디의 이용성 증대와 건강기능성 식품 또는 면역치료제로서의 중요한 원료가 될 수 있음을 보여주었다.
오디에는 안토시아닌 및 기타 생물학적 활성 물질이 많이 포함되어 있다고 알려져 있다. 본 연구에서는, 이러한 한국산 오디열매로부터 수용성 다당류를 분리시키고, 구조와 면역활성 효과에 대해 조사하였다. 먼저 젖은 상태의 오디원료는 75% 에탄올에 의해 4℃에서 밤새 추출 하였고, 추출된 다당류는 다시 한번 75% 에탄올에 침전시킨 뒤 DEAE-cellulose chromatography에 의해 정제되었다. 정제된 오디 다당류 (JS-MP-1이라 명명함) 의 구조분석은 High-Performance Anion Exchange Chromatography and Pulsed Amperometric Detection (HPAEC-PAD)와 FT-IR, H-NMR, 2D-NMR을 통해서 확인할 수 있었는데, HPAEC-PAD 분석결과에 따라 JS-MP-1을 구성하는 주요 단당류가 galactose(37.6%)와 arabinose(36.3%), rhamnose(18.4%)로 이루어진 것을 알 수 있었으며, 원소분석 결과 탄소가 34%, 수소가 4.97%, 질소 와 황이 각각 0.96%, 0.07%로 거의 존재하지 않는 것을 알 수 있었다. 또한, 생화학적 분석에서는 중성당 (35.25%)과, 유론산이 (11.25%) 많이 존재하였으며, 황산기 (0.16%)와 단백질 (0.3%)이 거의 없는 것으로 나타났다. 결론적으로FT-IR, 1H-NMR, 2D-NMR 분석 결과를 토대로 했을 때 정제된 오디다당류 (JS-MP-1)가 황산과 단백질을 포함하지 않은 rhamnoarabinogalacturonan 계열의 heteropolysaccharide 인 것을 알 수 있었다. 또한, JS-MP-1이 마우스 유래 대식세포주인 RAW 264.7 세포로부터 초기 면역증강 사이토카인인 TNF-α 와 IL-6의 분비량을 농도 의존적으로 촉진시키는 것을 Enzyme linked immunosorbent assay (ELISA)를 통해 확인하였다. 이는 RT-PCR분석 결과에서도 마찬가지로 JS-MP-1이 iNOS와 COX-2의 유전자 발현을 크게 유도하여 면역증강 활성을 가지는 것으로 나타났다. 게다가, JS-MP-1의 물질이 RAW 264.7 세포로부터 케모카인인 RANTES의 분비를 자극시켰으며, 면역매개물질인 NO의 생성량 또한 농도에 구배하여 증가시켰다. 이러한 결과, 한국산 오디열매로부터 분리된 수용성 다당류인 JS-MP-1이 면역증강활성을 지니고 있다는 것을 증명할 수 있었고, 이를 통해 오디의 이용성 증대와 건강기능성 식품 또는 면역치료제로서의 중요한 원료가 될 수 있음을 보여주었다.
Mulberry is well known to contain plenty of anthocyanins and other biologically active materials. In the present study, a water-soluble polysaccharide was isolated from the Korean mulberry fruits (Morus alba L.) and its structure and immune stimulating activity was investigated. The wet raw material...
Mulberry is well known to contain plenty of anthocyanins and other biologically active materials. In the present study, a water-soluble polysaccharide was isolated from the Korean mulberry fruits (Morus alba L.) and its structure and immune stimulating activity was investigated. The wet raw materials of mulberry fruits were extracted with 75% ethanol for overnight at 4℃ and from this extract a polysaccharide was purified mainly by 75% ethanol precipitation and DEAE-cellulose chromatography. Structural analysis of the purified mulberry polysaccharide (tentatively named as JS-MP-1) was performed by High-Performance Anion Exchange Chromatography and Pulsed Amperometric Detection (HPAEC-PAD), FT-IR, H-NMR, and 2D-NMR. Based on HPAEC-PAD analysis major component monosaccharides of JS-MP-1 were shown to be galactose (37.6% in mole percentage), arabinose (36.3%) and rhamnose (18.4%). Elemental analysis resulted in C (34%), H (4.97%), N (0.96%) and S (0.07%). Biochemical assays showed neutral sugars (35.25%), uronic acid (11.25%), sulfate (0.16%) and proteins (0.3%). The results of FT-IR, 1H-NMR and 2D-NMR analyses showed that JS-MP-1 is a heteropolysaccharide, a variant of rhamnoarabinogalacturonan containing no detectable level of sulfate and protein. Enzyme linked immunosorbent assay (ELISA) showed that JS-MP-1 remarkably stimulates the release of the proinflammatory cytokines, TNF-α and IL-6, in a dose-dependent manner, from the RAW 264.7 murine macrophage cells. RT-PCR analysis also showed a significant induction of the iNOS and COX-2 gene expression by JS-MP-1. In addition, it was shown that JS-MP-1 stimulates the secretion of RANTES, a chemokine, but not MIP-1α, from the RAW 264.7 cells. These results demonstrated that the water-soluble polysaccharide JS-MP-1 isolated from the Korean mulberry fruits has immune stimulating activities.
Mulberry is well known to contain plenty of anthocyanins and other biologically active materials. In the present study, a water-soluble polysaccharide was isolated from the Korean mulberry fruits (Morus alba L.) and its structure and immune stimulating activity was investigated. The wet raw materials of mulberry fruits were extracted with 75% ethanol for overnight at 4℃ and from this extract a polysaccharide was purified mainly by 75% ethanol precipitation and DEAE-cellulose chromatography. Structural analysis of the purified mulberry polysaccharide (tentatively named as JS-MP-1) was performed by High-Performance Anion Exchange Chromatography and Pulsed Amperometric Detection (HPAEC-PAD), FT-IR, H-NMR, and 2D-NMR. Based on HPAEC-PAD analysis major component monosaccharides of JS-MP-1 were shown to be galactose (37.6% in mole percentage), arabinose (36.3%) and rhamnose (18.4%). Elemental analysis resulted in C (34%), H (4.97%), N (0.96%) and S (0.07%). Biochemical assays showed neutral sugars (35.25%), uronic acid (11.25%), sulfate (0.16%) and proteins (0.3%). The results of FT-IR, 1H-NMR and 2D-NMR analyses showed that JS-MP-1 is a heteropolysaccharide, a variant of rhamnoarabinogalacturonan containing no detectable level of sulfate and protein. Enzyme linked immunosorbent assay (ELISA) showed that JS-MP-1 remarkably stimulates the release of the proinflammatory cytokines, TNF-α and IL-6, in a dose-dependent manner, from the RAW 264.7 murine macrophage cells. RT-PCR analysis also showed a significant induction of the iNOS and COX-2 gene expression by JS-MP-1. In addition, it was shown that JS-MP-1 stimulates the secretion of RANTES, a chemokine, but not MIP-1α, from the RAW 264.7 cells. These results demonstrated that the water-soluble polysaccharide JS-MP-1 isolated from the Korean mulberry fruits has immune stimulating activities.
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