본 연구는 동물실험에 앞서 숙성삼의 생리 활성 효능을 검정한 후, C57BL/6N mice에 고지방식이로 비만 및 제2형 당뇨병을 유발시키고 숙성삼 시료를 보충급여한 군에서의 당대사 및 항산화대사에서 어떤 효과를 나타냈는지 살펴보고, 이를 통해 기능성 식품 소재로서의 가능성과 효능을 확인하고자 하였다. 대조군으로는 AIN-76 정상식이 [N]군, AIN-76 식이에 17% Lard를 첨가한 고지방 대조군[...
본 연구는 동물실험에 앞서 숙성삼의 생리 활성 효능을 검정한 후, C57BL/6N mice에 고지방식이로 비만 및 제2형 당뇨병을 유발시키고 숙성삼 시료를 보충급여한 군에서의 당대사 및 항산화대사에서 어떤 효과를 나타냈는지 살펴보고, 이를 통해 기능성 식품 소재로서의 가능성과 효능을 확인하고자 하였다. 대조군으로는 AIN-76 정상식이 [N]군, AIN-76 식이에 17% Lard를 첨가한 고지방 대조군[HF]군, 고지방식이에 인삼을 보충한 [HF+PG]군으로 두었고, 실험군으로는 고지방식이에 홍삼을 보충 급여한 [HF+RG]군, 고지방식이에 숙성삼 4년근을 보충 급여한 [HF+AG-4]군, 고지방식이에 숙성삼 5년근을 보충 급여한 [HF+AG-5]군을 두었고, 실험식이는 1주 적응기간 후 9주간 급여하였다. 삼보충에 따른 체중, 간glycogen, 혈장insulin, 간조직 당질대사, 혈중지질농도, 혈당, Free fatty aicd, Phospholipid, 간조직 항산화대사, 적혈구 항산화대사 및 지질과산화도를 측정 분석한 결과를 종합해보면, 숙성삼 보충군인 숙성삼4년근과, 숙성삼5년근은 C57BL/6N 마우스의 간조직, 중성지질과 콜레스테롤, 혈당,당대사 관련 효소를 측정하였으며 이로 인해 혈중지질대사 개선효과를 증명해 보였다. 또한 높은 항산화효소활성과 지질과산화물의 억제로 인해 항산화대사 효과를 나타냈다. 결과적으로 숙성삼4년근과 숙성삼5년근은 기능성 식품으로서 당질대사, 항산화대사 및 비만과 대사성질환에 좋은 효과를 가진 것으로 나타났다.
본 연구는 동물실험에 앞서 숙성삼의 생리 활성 효능을 검정한 후, C57BL/6N mice에 고지방식이로 비만 및 제2형 당뇨병을 유발시키고 숙성삼 시료를 보충급여한 군에서의 당대사 및 항산화대사에서 어떤 효과를 나타냈는지 살펴보고, 이를 통해 기능성 식품 소재로서의 가능성과 효능을 확인하고자 하였다. 대조군으로는 AIN-76 정상식이 [N]군, AIN-76 식이에 17% Lard를 첨가한 고지방 대조군[HF]군, 고지방식이에 인삼을 보충한 [HF+PG]군으로 두었고, 실험군으로는 고지방식이에 홍삼을 보충 급여한 [HF+RG]군, 고지방식이에 숙성삼 4년근을 보충 급여한 [HF+AG-4]군, 고지방식이에 숙성삼 5년근을 보충 급여한 [HF+AG-5]군을 두었고, 실험식이는 1주 적응기간 후 9주간 급여하였다. 삼보충에 따른 체중, 간glycogen, 혈장insulin, 간조직 당질대사, 혈중지질농도, 혈당, Free fatty aicd, Phospholipid, 간조직 항산화대사, 적혈구 항산화대사 및 지질과산화도를 측정 분석한 결과를 종합해보면, 숙성삼 보충군인 숙성삼4년근과, 숙성삼5년근은 C57BL/6N 마우스의 간조직, 중성지질과 콜레스테롤, 혈당,당대사 관련 효소를 측정하였으며 이로 인해 혈중지질대사 개선효과를 증명해 보였다. 또한 높은 항산화효소활성과 지질과산화물의 억제로 인해 항산화대사 효과를 나타냈다. 결과적으로 숙성삼4년근과 숙성삼5년근은 기능성 식품으로서 당질대사, 항산화대사 및 비만과 대사성질환에 좋은 효과를 가진 것으로 나타났다.
Experiment was to test the efficacy of physiological activities aged ginseng. They were randomly divided to 6 dietary groups(n=8): normal control diet (N group), high fat diet fed with fat 17% (HF group), high fat diet supplemented with panax ginseng (HF+PG), high fat diet supplemented with red gins...
Experiment was to test the efficacy of physiological activities aged ginseng. They were randomly divided to 6 dietary groups(n=8): normal control diet (N group), high fat diet fed with fat 17% (HF group), high fat diet supplemented with panax ginseng (HF+PG), high fat diet supplemented with red ginseng (HF+RG), high fat diet supplemented with aged ginseng 4years (HF+AG-4), high fat diet supplemented with aged ginseng 5years (HF+AG-5). They were individually housed in stainless steel cages in a room maintained at 25℃ with 50% relative humidity and 12/12h light/dark cycle. The mice were fed for 9 weeks and allowed free access to food and water during the experimental period. The experimental results, aged ginseng supplemented groups showed the highest activity in the efficacy of bioactive, carbohydrate metabolism, Lipid metabolism, antioxidant metabolism.
Experiment was to test the efficacy of physiological activities aged ginseng. They were randomly divided to 6 dietary groups(n=8): normal control diet (N group), high fat diet fed with fat 17% (HF group), high fat diet supplemented with panax ginseng (HF+PG), high fat diet supplemented with red ginseng (HF+RG), high fat diet supplemented with aged ginseng 4years (HF+AG-4), high fat diet supplemented with aged ginseng 5years (HF+AG-5). They were individually housed in stainless steel cages in a room maintained at 25℃ with 50% relative humidity and 12/12h light/dark cycle. The mice were fed for 9 weeks and allowed free access to food and water during the experimental period. The experimental results, aged ginseng supplemented groups showed the highest activity in the efficacy of bioactive, carbohydrate metabolism, Lipid metabolism, antioxidant metabolism.
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