생강 및 생강제품에 함유된 진저롤 관련 화합물의 HPLC-TOF/MS를 이용한 정성 및 정량 분석 A Qualitative and Quantitative Analysis of Gingerol-Related Compounds in Ginger Products by High Performance Liquid Chromatography-Time of Flight Mass Spectrometry원문보기
A liquid chromatography–time-of-flight mass spectrometry (LC-TOF/MS)를 이용하여 생강 및 생강제품에 함유된 진저롤 관련 화합물의 정성 및 정량 분석법을 개발하였다.
개발된 정성 및 정량 분석법은 넓은 범위의 표준물질 농도 (5-5000 ng/mL)에 대한 높은 직선성(r>0.999), 낮은 검출한계(LOD) 및 검량한계(LOQ), 및 높은 정밀도(precesion)와 ...
Ⅳ. 요 약
A liquid chromatography–time-of-flight mass spectrometry (LC-TOF/MS)를 이용하여 생강 및 생강제품에 함유된 진저롤 관련 화합물의 정성 및 정량 분석법을 개발하였다.
개발된 정성 및 정량 분석법은 넓은 범위의 표준물질 농도 (5-5000 ng/mL)에 대한 높은 직선성(r>0.999), 낮은 검출한계(LOD) 및 검량한계(LOQ), 및 높은 정밀도(precesion)와 재현성(reproducibility)을 보여주었다.
TOF/MS에 의한 진저롤(gingerol) 및 쇼가올(shogaol)의 검출 감도는 기존의 HPLC-UV 검출법(at 288 nm)에 비해 70 ~ 100 배 높았다.
본 연구에서는 생강제품에서 19종의 진저롤(ginerol) 관련 화합물을 확인하였고, 이들 진저롤 화홥물에 대한 정량분석을 행하였다.
건조 생강 분말 제품에는 진저롤(gingerol) 관련 화합물이 (7126.3 - 13789.0μg/g) 가장 많이 함유 되어 있었고, 그 뒤로 신선한 생강 (2007.9 – 2790.0 μg/g), 분말 생강 차 제품 ( 77.29-81.75 μg / g ) 온수 생강 추출물 ( 54.59 - 123.23μg/mL )의 순 이었다. 쇼가올(shogaols)은 신선한 생강 에서 찾을 수 없었고 건조 생강에서는 다량함유되어 있어서, 쇼가올은 건조중 가열처리에 의하여 생성하는 것으로 추정할 수 있었다.
Ⅳ. 요 약
A liquid chromatography–time-of-flight mass spectrometry (LC-TOF/MS)를 이용하여 생강 및 생강제품에 함유된 진저롤 관련 화합물의 정성 및 정량 분석법을 개발하였다.
개발된 정성 및 정량 분석법은 넓은 범위의 표준물질 농도 (5-5000 ng/mL)에 대한 높은 직선성(r>0.999), 낮은 검출한계(LOD) 및 검량한계(LOQ), 및 높은 정밀도(precesion)와 재현성(reproducibility)을 보여주었다.
TOF/MS에 의한 진저롤(gingerol) 및 쇼가올(shogaol)의 검출 감도는 기존의 HPLC-UV 검출법(at 288 nm)에 비해 70 ~ 100 배 높았다.
본 연구에서는 생강제품에서 19종의 진저롤(ginerol) 관련 화합물을 확인하였고, 이들 진저롤 화홥물에 대한 정량분석을 행하였다.
건조 생강 분말 제품에는 진저롤(gingerol) 관련 화합물이 (7126.3 - 13789.0μg/g) 가장 많이 함유 되어 있었고, 그 뒤로 신선한 생강 (2007.9 – 2790.0 μg/g), 분말 생강 차 제품 ( 77.29-81.75 μg / g ) 온수 생강 추출물 ( 54.59 - 123.23μg/mL )의 순 이었다. 쇼가올(shogaols)은 신선한 생강 에서 찾을 수 없었고 건조 생강에서는 다량함유되어 있어서, 쇼가올은 건조중 가열처리에 의하여 생성하는 것으로 추정할 수 있었다.
A Qualitative and Quantitative Analysis of Gingerol-Related Compounds in Ginger Products by High Performance Liquid Chromatography-Time of Flight Mass Spectrometry
Ji Su Park Dept. of Biotechnology Graduate School, Woosuk University
(Directed by Prof. Mun ...
Abstract
A Qualitative and Quantitative Analysis of Gingerol-Related Compounds in Ginger Products by High Performance Liquid Chromatography-Time of Flight Mass Spectrometry
Ji Su Park Dept. of Biotechnology Graduate School, Woosuk University
(Directed by Prof. Mun Yhung Jung)
A liquid chromatography–time-of-flight mass spectrometry (LC-TOF/MS) was established for the simultaneous separation, identification, and quantification of gingerol-related compounds in ginger products. The established method has been shown to provide a satisfactory linearity (r>0.999) in a wide range (5-5000 ng/mL), low LOD and LOQ, and high precision, and inter- and intra-day repeatability. The detection sensitivity of gingerols and shogaols by TOF/MS was 70-100 times higher than conventional UV detection at 288 nm. In this study, nineteen ginerol-related compounds in the samples were identified and quantified by the established LC-TOF/MS method. The dried ginger powder products contained the highest quantity of gingerol-related compounds (7126.3 - 13789.0 μg/g), followed by fresh ginger-products (2007.9 - 2790.0 μg/g), powdered ginger tea products (77.29 – 81.75 μg/g), and hot water ginger extracts (54.59 – 123.23 μg/mL). Shogaols were not found in fresh gingers. This paper represents first report on the LC-TOF/MS analysis for the simultaneous characterization and quantification of gingerol related compounds in ginger products.
Abstract
A Qualitative and Quantitative Analysis of Gingerol-Related Compounds in Ginger Products by High Performance Liquid Chromatography-Time of Flight Mass Spectrometry
Ji Su Park Dept. of Biotechnology Graduate School, Woosuk University
(Directed by Prof. Mun Yhung Jung)
A liquid chromatography–time-of-flight mass spectrometry (LC-TOF/MS) was established for the simultaneous separation, identification, and quantification of gingerol-related compounds in ginger products. The established method has been shown to provide a satisfactory linearity (r>0.999) in a wide range (5-5000 ng/mL), low LOD and LOQ, and high precision, and inter- and intra-day repeatability. The detection sensitivity of gingerols and shogaols by TOF/MS was 70-100 times higher than conventional UV detection at 288 nm. In this study, nineteen ginerol-related compounds in the samples were identified and quantified by the established LC-TOF/MS method. The dried ginger powder products contained the highest quantity of gingerol-related compounds (7126.3 - 13789.0 μg/g), followed by fresh ginger-products (2007.9 - 2790.0 μg/g), powdered ginger tea products (77.29 – 81.75 μg/g), and hot water ginger extracts (54.59 – 123.23 μg/mL). Shogaols were not found in fresh gingers. This paper represents first report on the LC-TOF/MS analysis for the simultaneous characterization and quantification of gingerol related compounds in ginger products.
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