목적: 우유 알레르기를 가진 영아에서, 우유 단백 특이 IgG4의 반응과 경구 탈감작의 효과를 확인하고자 하였다. 또한 우유 알레르기를 가진 7-12개월 연령의 영아에게 지속적으로 우유에 노출시켰을 때, 우유 알레르기의 호전과 우유 단백 특이 IgG4의 변화와 함께 일어나는지 여부를 확인하고자 하였다. 방법: 우유에 감작된 262명의 소아들을 대상으로 우유 특이 IgE와 우유 단백(lactalbumin, β-lactoglobulin and casein) 특이 IgG4의 수준을 측정하였다. 이들 가운데 우유 알레르기가 확인된 7-12개월 연령의 영아 31명을 대상으로 무작위 배정을 통해 경구적 탈감작군 (oral desensitization) (16명)과 우유 제한군 (...
목적: 우유 알레르기를 가진 영아에서, 우유 단백 특이 IgG4의 반응과 경구 탈감작의 효과를 확인하고자 하였다. 또한 우유 알레르기를 가진 7-12개월 연령의 영아에게 지속적으로 우유에 노출시켰을 때, 우유 알레르기의 호전과 우유 단백 특이 IgG4의 변화와 함께 일어나는지 여부를 확인하고자 하였다. 방법: 우유에 감작된 262명의 소아들을 대상으로 우유 특이 IgE와 우유 단백(lactalbumin, β-lactoglobulin and casein) 특이 IgG4의 수준을 측정하였다. 이들 가운데 우유 알레르기가 확인된 7-12개월 연령의 영아 31명을 대상으로 무작위 배정을 통해 경구적 탈감작군 (oral desensitization) (16명)과 우유 제한군 (elimination diet) (15명)으로 나눠 6개월간 실험을 진행한 후 평가하였다. 결과: 7-12개월 영아의 우유 단백특이 IgG4의 수준은 6개월 이하 영아에서보다 통계적으로 유의하게 높았고, 12개월 이상 영아의 수준보다 낮았으나 유의한 차이는 없었다. 또 우유 알레르기를 가진 7-12개월 영아의 우유 단백특이 IgG4의 수준은 우유 알레르기가 없는 7-12개월 영아의 수준보다 의미 있게 낮았다. 6개월 후 경구 탈감작군 16명 중에서 14명이 200 mL의 우유 섭취가 가능하였고, 우유 제한군 15명 중 중도에 탈락한 3명을 제외한 12명은 6개월 후 다시 시행한 식품 유발검사에서 모두 양성 반응을 보였다. 경구 탈감작군 환자들의 6개월 후 우유 특이 IgE 수준은 모두 실험 이전 수준에 비해 의미 있게 감소하였고, 반대로 우유 단백특이 IgG4의 수준은 의미 있게 증가하였다. 반면, 우유 제한군 환자들은 우유 특이 IgE 수준과 우유 단백특이 IgG4수준 모두 변화가 없었다. 결론: 우유 단백특이 IgG4의 변화는 7-12개월 연령에서 이루어진다. 우유 알레르기를 가진 7-12개월 영아에서 시행하는 경구 탈감작은 우유 단백특이 IgG4의 수준의 증가와 함께 관용 획득과 관련이 있다
목적: 우유 알레르기를 가진 영아에서, 우유 단백 특이 IgG4의 반응과 경구 탈감작의 효과를 확인하고자 하였다. 또한 우유 알레르기를 가진 7-12개월 연령의 영아에게 지속적으로 우유에 노출시켰을 때, 우유 알레르기의 호전과 우유 단백 특이 IgG4의 변화와 함께 일어나는지 여부를 확인하고자 하였다. 방법: 우유에 감작된 262명의 소아들을 대상으로 우유 특이 IgE와 우유 단백(lactalbumin, β-lactoglobulin and casein) 특이 IgG4의 수준을 측정하였다. 이들 가운데 우유 알레르기가 확인된 7-12개월 연령의 영아 31명을 대상으로 무작위 배정을 통해 경구적 탈감작군 (oral desensitization) (16명)과 우유 제한군 (elimination diet) (15명)으로 나눠 6개월간 실험을 진행한 후 평가하였다. 결과: 7-12개월 영아의 우유 단백특이 IgG4의 수준은 6개월 이하 영아에서보다 통계적으로 유의하게 높았고, 12개월 이상 영아의 수준보다 낮았으나 유의한 차이는 없었다. 또 우유 알레르기를 가진 7-12개월 영아의 우유 단백특이 IgG4의 수준은 우유 알레르기가 없는 7-12개월 영아의 수준보다 의미 있게 낮았다. 6개월 후 경구 탈감작군 16명 중에서 14명이 200 mL의 우유 섭취가 가능하였고, 우유 제한군 15명 중 중도에 탈락한 3명을 제외한 12명은 6개월 후 다시 시행한 식품 유발검사에서 모두 양성 반응을 보였다. 경구 탈감작군 환자들의 6개월 후 우유 특이 IgE 수준은 모두 실험 이전 수준에 비해 의미 있게 감소하였고, 반대로 우유 단백특이 IgG4의 수준은 의미 있게 증가하였다. 반면, 우유 제한군 환자들은 우유 특이 IgE 수준과 우유 단백특이 IgG4수준 모두 변화가 없었다. 결론: 우유 단백특이 IgG4의 변화는 7-12개월 연령에서 이루어진다. 우유 알레르기를 가진 7-12개월 영아에서 시행하는 경구 탈감작은 우유 단백특이 IgG4의 수준의 증가와 함께 관용 획득과 관련이 있다
Background: Cow’s milk protein (CMP)-specific IgG4 responses and the efficacy of oral desensitization in infants with cow’s milk allergy (CMA) warrant more clarification. We explored whether CMP-specific IgG4 responses develop during infancy and whether regular cow’s milk (CM) exposure is efficaciou...
Background: Cow’s milk protein (CMP)-specific IgG4 responses and the efficacy of oral desensitization in infants with cow’s milk allergy (CMA) warrant more clarification. We explored whether CMP-specific IgG4 responses develop during infancy and whether regular cow’s milk (CM) exposure is efficacious for inducing the CMP-specific IgG4 response accompanying CM desensitization in 7-12 month old infants. Methods: CM-specific IgE and CMP (α-lactalbumin, β-lactoglobulin and casein)-specific IgG4 levels were measured among CM-sensitized 262 children. Of these children, 31 infants aged 7-12 months with challenge proven CMA were randomly assigned to oral desensitization or elimination diet and evaluated 6 months later. Results: CMP-specific IgG4 levels in 7-12 month old infants were higher than in those younger than 6 months, but comparable to those in children older than 12 months. CMP-specific IgG4 levels among 7-12 month old infants with CMA were significantly lower than in those without CMA. After 6 months, 14 of 16 patients receiving oral desensitization tolerated CM, whereas all patients except 3 dropouts under elimination diet still showed allergic symptoms at the follow-up food challenge. In patients who become desensitized, CM-specific IgE levels were lower than baseline while CMP-specific IgG4 were significantly increased. In patients under the elimination diet, CM-specific IgE and CMP-specific IgG4 levels remained unchanged. Conclusion: CMP-specific IgG4 responses did not develop sufficiently among 7-12 month old infants with CMA. Oral desensitization in 7-12 month old infants with CMA was associated with up-regulation of CMP-specific IgG4 responses accompanying CM desensitization.
Background: Cow’s milk protein (CMP)-specific IgG4 responses and the efficacy of oral desensitization in infants with cow’s milk allergy (CMA) warrant more clarification. We explored whether CMP-specific IgG4 responses develop during infancy and whether regular cow’s milk (CM) exposure is efficacious for inducing the CMP-specific IgG4 response accompanying CM desensitization in 7-12 month old infants. Methods: CM-specific IgE and CMP (α-lactalbumin, β-lactoglobulin and casein)-specific IgG4 levels were measured among CM-sensitized 262 children. Of these children, 31 infants aged 7-12 months with challenge proven CMA were randomly assigned to oral desensitization or elimination diet and evaluated 6 months later. Results: CMP-specific IgG4 levels in 7-12 month old infants were higher than in those younger than 6 months, but comparable to those in children older than 12 months. CMP-specific IgG4 levels among 7-12 month old infants with CMA were significantly lower than in those without CMA. After 6 months, 14 of 16 patients receiving oral desensitization tolerated CM, whereas all patients except 3 dropouts under elimination diet still showed allergic symptoms at the follow-up food challenge. In patients who become desensitized, CM-specific IgE levels were lower than baseline while CMP-specific IgG4 were significantly increased. In patients under the elimination diet, CM-specific IgE and CMP-specific IgG4 levels remained unchanged. Conclusion: CMP-specific IgG4 responses did not develop sufficiently among 7-12 month old infants with CMA. Oral desensitization in 7-12 month old infants with CMA was associated with up-regulation of CMP-specific IgG4 responses accompanying CM desensitization.
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